Breakfast Today

Επιτάχυνση του αναμνηστικού εμβολιασμού

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω:

  • Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους που έγινε  με δύο δόσεις.
  • Τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή της σε περίπτωση προηγηθείσας νόσησης.
  • Δύο μήνες σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού είναι ήδη ανοιχτή και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.   Σημειώνεται ότι:

  • Ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και υπάρχουν διαθέσιμα άλλα τόσα.
  • Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση αυτή συνεκτιμώντας τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα που καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού. Επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες, παραδείγματος χάριν η Αγγλία έχει το ίδιο διάστημα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, στους τρεις μήνες και πολλές άλλες χώρες έχουν στους πέντε μήνες.

Τα τρία σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τρία είναι σήμερα τα σημαντικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία:

  • Πρώτον: Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε, αλλά και για να μην μεταδώσουμε τον ιό στο περιβάλλον μας και γενικότερα στην κοινότητα.
  • Δεύτερον: Κάνουμε όλοι- εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να  μη  μεταφέρουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει δωρεάν διάθεση self-test σε κάθε ενήλικα πολίτη.
  • Και τρίτον: Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική, τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Ένας ακόμη κολοσσός της τεχνολογίας και του online εμπορίου η Amazon Web Services  επιλέγει την Ελλάδα για  για να εγκαταστήσει μια από τις 11 Τοπικές Ζώνες, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ευρώπη. Σε σύσκεψη που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της εταιρείας  ανέφερε  ανάμεσα στα άλλα, για την απόφαση αυτή:

  • Είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, μια σημαντική μέρα για την Amazon. Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί σημαντικοί παγκόσμιοι «παίκτες» επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία.
  • Είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους. Έχουμε μια πολιτική για το «cloud first» και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η Κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε  σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα.
  • Η τραγωδία του COVID ήταν αφορμή να επιταχύνουμε τη διαδικασία ψηφιοποίησης. Έχουμε μια εξαιρετικά σχεδιασμένη επιχείρηση εμβολιασμού, πλήρως ψηφιακή. Αυξάνουμε συστηματικά τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις και πολίτες που παρέχονται ηλεκτρονικά.
  • Η Ελλάδα έχει αποκτήσει τώρα ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα. Έχουμε ήδη τέσσερις ή πέντε «unicorns» (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισεκ. δολαρίων) στην Ελλάδα, και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από startups και αναπτυξιακά κεφάλαια στον τομέα της τεχνολογίας. Και ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτό έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Σημειώνεται ότι οι Τοπικές Ζώνες -μια από τις οποίες εγκαθίσταται στη χώρα μας- μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογώνΠροσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.

Εμβληματικές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία

Τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήταν η πρώτη οριζόντια δημόσια πολιτική που ανέλαβε η Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019Ένα χρόνο αργότερα το Νοέμβριο του 2020 κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ένα πλήρες πρόγραμμα 6 πυλώνων και 30 δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έκτοτε έχουν σχεδιαστεί και έχουν υλοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή μια σειρά εμβληματικές πολιτικές. Ανάμεσα στα άλλα:

  1. Ενεργοποιήθηκε ο Συντονιστικός Μηχανισμός του ν. 4488/2017, ενώ ορκίστηκαν και ανέλαβαν συγκεκριμένο έργο τα επιμέρους, υπεύθυνα για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, Σημεία Αναφοράς σε Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους.
  2. Έγινε κωδικοποίηση της διάσπαρτης και κατακερματισμένης νομοθεσίας που αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
  3. Συστάθηκε και συγκροτήθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας.
  4. Ξεκίνησε η καταγραφή όλων των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να αξιολογηθούν ως προς τις συνθήκες προσβασιμότητάς τους και να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να καταστούν πλήρως προσβάσιμα.
  5. Θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Βοηθός, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, για 1.000 άτομα με αναπηρία  (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εφαρμογή του θα εξειδικευθεί άμεσα δια της δευτερογενούς νομοθεσίας.
  6. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο πλέον τα άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς την υποχρέωση επανεξέτασης.
  7. Ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης.
  8. Δημιουργούνται διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά με αναπηρία και εφήβους, στο πλαίσιο προώθησης της αποϊδρυματοποίησης.
  9. Συντάχθηκε Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην συμπεριληπτική εκπαίδευση.
  10. Ολοκληρώθηκε ο διορισμός 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ο διορισμός 10.500 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προϋπόθεση την ύπαρξη της συμπεριληπτικής/ενταξιακής διάστασης στην επιμόρφωσή τους.
  11. Τίθεται σε εφαρμογή, εντός του 2022, η Κάρτα Αναπηρίας, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία.
  12. Καταργήθηκε οριστικά η υποχρέωση των αναπήρων συνανθρώπων μας με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.
  13. Προχωρά η μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της οδού Πειραιώς σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με θέρμανση, κλιματισμό και χώρους στάθμευσης, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση στην πράξη. Παράλληλα, δρομολογείται και η αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.
  14. Σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών.
  15. Ενισχύονται οι θεσμοί της αναδοχής και της υιοθεσίας, για τα παιδιά στις δομές παιδικής προστασίας.
  16. Προχωρά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών για τα άτομα με οπτική αναπηρία, με βάση σχετικό πόρισμα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  17. Διασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.
  18. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη στο δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.