Θα πυροδοτήσει η Ουκρανική Αυτοκεφαλία πόλεμο με τη Ρωσία;

Καθώς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ουκρανία τον ερχόμενο Αύγουστο, τα σύννεφα του προσεγγίζοντος πολέμου μαζεύονται πάνω από την Ουκρανία. Η αφορμή είναι πολύ πιθανό να είναι η Αυτοκεφαλία που παραχωρείται στο 25% των Ορθόδοξων πιστών της χώρας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολεως, εξαιτίας της οποίας έχουν προκληθεί πολλά επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Του Νίκου Σταματάκη

Οι αναγνώστες του Helleniscope γνωρίζουν το έντονο ενδιαφέρον μου για τις ειδήσεις σχετικά με την Ορθοδοξία στην Ουκρανία και ιδιαίτερα για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας που προκάλεσε Σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολεως έχουν ήδη ανταλλάξει αρκετές επιστολές και έχουν προβεί σε πολλές δημόσιες δηλώσεις όπου επιτίθενται ο ένας στις θέσεις του άλλου. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα εξαετές αδιέξοδο μετά τις Συμφωνίες του Μινσκ του 2015 σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής αυτονομίας στην περιοχή του Ντόνμπας (στην κυρίως Ρωσόφωνη Ανατολική Ουκρανία – περιοχή που σημειωτέον κατοικήθηκε από ς Έλληνες για τρεις χιλιετίες και όπου ακόμα επιβιώνουν ιστορικές ελληνικές κοινότητες…)

Το ενδιαφέρον μου για την Ουκρανία προηγείται χρονολογικά του θέματος της Αυτοκεφαλίας και ξεκίνησε με την ανάγνωση του “Clash of Civilizations” του Samuel Huntington (1996), ενός πραγματικά προφητικού βιβλίου, στη σελίδα 37 του οποίου περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια τα γεγονότα που όλοι παρακολουθήσαμε από το 2014 στην Ουκρανία. Τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό το βιβλίο έχει γίνει η Βίβλος κύκλων του «βαθέος κράτους» και σηματοδοτεί σημαντικές αποφάσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη CIA. Έχω πει πολλές φορές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το “βαθύ κράτος” ενεργεί σε απόλυτη συμφωνία (θα έλεγα σαν να ακολουθούν “χορογραφημένο” συντονισμό) με τους κορυφαίους οικονομικούς (πλουτοκρατικούς) παράγοντες της Wall Street. Εάν αφήσουμε προς στιγμήν στην άκρη περίτεχνες γεωπολιτικές αναλύσεις, τα ανθρώπινα κίνητρα και τα ένστικτα είναι πάντα απλά, στην περίπτωσή μας «απληστία», καθαρή και γνήσια απληστία. Η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Σιβηρίας και της Αρκτικής, περιέχει τον τελευταίο ανεξερεύνητο, τεράστιο θησαυρό του πλανήτη. Κάθε ορυκτό που μπορεί να φανταστεί κανείς (από χρυσό και ουράνιο έως σπάνιες γαίες και υδρογονάνθρακες) υπάρχει εκεί σε μυθικές ποσότητες.

Γιατί λοιπόν δεν κάνουν οι πλουτοκράτες και οι στρατοκράτες των ΗΠΑ μια συμφωνία με τη Ρωσία για να εξορύξουν τον πλούτο αυτό, θα ρωτήσετε… Πρώτον, επειδή δεν θέλουν “συμφωνίες” με τον Πούτιν – το θέλουν “δωρεάν”: Ο Πούτιν προσέφερε συμφωνίες εξόρυξης (όπως αυτή που είχε ο Rex Tillerson της Exxon Mobil για εξερεύνηση της Αρκτικής) αλλά το «βαθύ κράτος» την παρεμπόδισε και ανάγκασε την ExxonMobil να αποσυρθεί, αφού είχε εγκαταστήσει μια τεράστια πλατφόρμα στην Αρκτική Θάλασσα … Αυτοί (το «βαθύ κράτος» και οι πλουτοκράτες) τα είχαν στοιχηματίσει όλα στον μεθύστακα Μπόρις Γέλτσιν – αλλά ο Πούτιν χάλασε τα σχέδιά τους… Δεύτερον, όλοι αυτοί κατανοούν ότι μαζί με τον έλεγχο της Ρωσίας θα έλθει πλήρης κυριαρχία και έλεγχος ολόκληρου του πλανήτη και ολόκληρης της ανθρωπότητας …

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες ειδήσεις (παραθέτουμε 4 σημαντικά κομμάτια παρακάτω) δείχνουν ότι πλησιάζουμε γρήγορα στο κατώφλι όπου η σύγκρουση στην Ουκρανία θα γίνει πόλεμος:

  1. Μια μεγάλη δύναμη αμερικανικών ελικοπτέρων βρίσκεται τώρα στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας και ασκεί συνεχώς στο Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και προφανώς ετοιμάζεται να παρέμβει σε μια πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία.
  2. Το αδιέξοδο σχετικά με το Donbas (Ανατολική Ουκρανία) συνεχίζεται, ενώ αυτή η ρωσόφωνη περιοχή είναι τώρα de facto αυτόνομη και, ως το πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση, θα προσαρτηθεί στη Ρωσία.
  3. Η θρησκευτική σύγκρουση εντός της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας έχει ενταθεί. Μετά από δύο χρόνια αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγάλων Ορθόδοξων φατριών, όπου το πρόσφατα «αυτοκέφαλο» 25% επιτέθηκε και έκλεψε εκκλησίες από το 65% UOC (Πατριαρχείο Μόσχας), πριν λίγο ο Ποροσένκο κατέθεσε νομοσχέδιο για την εκκαθάριση θρησκευτικών οργανώσεων. Ποιά ακριβώς θρησκευτική οργάνωση στοχεύει; Το μαντέψατε: στοχεύθει τις ιδιοκτησίες της πλειοψηφικής εκκλησίας (UOC) και epixeire;i ακόμη και να αναγκάσει την αλλαγή ονόματος για αυτήν την εκκλησία!
  4. Μέχρι στιγμής ο Μητροπολίτης Ονούφριος (UOC – Πατριαρχείο Μόσχας) χειρίστηκε όλη την κατάσταση με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο και με πολύ ειρηνικό τρόπο. Όπως έχουμε ενημερωθεί (παρακάτω), πρόσφατα αυτός ο τρόπος σκέψης και δράσης άρχισε να αλλάζει καθώς οι επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών της UOC επεκτείνονται και γίνονται όλο και πιο βίαιες.

Αυτό το σύντομο σημείωμα δεν προσποιείται ότι αποτελεί πλήρη ανάλυση της γεωπολιτικής της Ουκρανίας. Αλλά μπορεί να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για εκείνους (Καρλούτσος και Πατ. Βαρθολομαίος) που βάζουν την πολιτική πάνω από την Ορθοδοξία και έχουν τα χέρια τους έχουν ήδη βαφτεί με αίμα (είχαν άλλωστε σαφώς προειδοποιηθεί για την βίαιαη κατάληξη των αποφάσεών τους) . Θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου της Αυστρίας από τον Σερβοβόσνιο εθνικιστή Γαβρίλο Πρίνσιπε, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από μια εθνικιστική οργάνωση στη Σερβία… Είναι φανερό ότι ένα μικρό αλλά ευαίσθητο «δευτερεύον ζήτημα» είναι αρκετό για να ανάψει την σπίθα ενός μεγάλου πολέμου όταν οι υπόλοιπες συνθήκες είναι ώριμες …

Αραγε θα ήθελαν ο Πατ. Βαρθολομαίος και ο Καρλούτσος να γράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος ότι ήταν εκείνοι που προσέφεραν την αφορμή για έναν μεγάλο πόλεμο εναντίον της ομόθρησκης Ρωσίας που θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε απώλεια εκατομμυρίων ζωών και θα μπορούσε υπό ορισμένες πορϋποθέσεις ακόμη και να επφέρει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

25 Φεβρουαρίου 2021, n.stamatakis@aol.com www.helleniscope.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.