Στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΝ για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Στο διακρατικό διαδικτυακό forum Ελλάδας – Κύπρου για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, όπου παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Τα βασικά σημεία της  παρουσίασης του Γενικού Γραμματέα με θέμα «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά – Ψηφιοποίηση – Καινοτομία – Περιβάλλον» αφορούν:

    • Στην εξειδικευμένη νομοθετική κάλυψη του αντικειμένου τόσο σε πολεοδομικό όσο και σε κτιριακό επίπεδο
    • στο αρχείο παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων κτιρίων
    • στα κριτήρια και τη διαδικασία χαρακτηρισμού διατηρητέων και
    • στον θεσμότης μεταφοράς συντελεστή δόμησης

Ειδικότερα, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο προτεινόμενο πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ που προωθεί η ΓΓΧΣΑΠ (στο ΕΣΠΑ 2021-2027) μέσω του οποίου θα γίνει εφικτή η αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία και αναβάθμιση  των ιστορικών ακινήτων και θα δώσει λύση όχι μόνο σε θέματα δημόσιας  ασφάλειας  αλλά και στην αγοραστική αξία των γειτνιαζόντων ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την οικονομική αξία των ιστορικών κέντρων και τον αστικό τουρισμό.

Επίσης, ο Γ.Γ.ανέλυσε το σκεπτικό του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου  «Ρυθμίσεις για εγκαταλελειμμένα και κενά ακίνητα.  Διαδικασίες παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρησή τους» μέσω του οποίου θα θεσμοθετηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για παρεμβάσεις και έργα εκσυγχρονισμού εγκαταλελειμμένων ή κενών κτηρίων με  καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας, υπό συνθήκες ασφάλειας δικαίου και με ταχείες διαδικασίες.

Ο κ. Μπακογιάννης παράλληλα, αναφέρθηκε στη δράση της ΓΓΧΣΑΠ μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία για την Εθνική Στρατηγική για την ψηφιοποίηση των κατασκευών και το Ψηφιακό εργαλείο BIM (Building Information Modeling) καθώς και την Εθνική Στρατηγική για την ψηφιοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος (ενιαίος ψηφιακός χάρης, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ψηφιακή τράπεζα γης, αποθετήριο προστατευόμενων κτιρίων και περιοχών).Παρουσίασε τέλος, τους άξονες πολιτικής του ΥΠΕΝ για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το διευρυμένο πρόγραμμα του Υπουργείου (Πρόγραμμα  πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων και πρόγραμμα στρατηγικών αστικών παρεμβάσεων), καθώς και το Πρόγραμμα για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.