Σαλπίσματα και βρυχηθμοί τανκς. Ένα σημείο καμπής στη Γάζα;

ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΆΡΧΗ RICHARD KEMP, ΠΡΏΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΉΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΎ ΣΤΡΑΤΟΎ

Σαλπίσματα και βρυχηθμοί τανκς. Ένα σημείο καμπής στη Γάζα;

του RichardKemp
Κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων στη Γάζα, η πλειοψηφία των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης αναφερόταν με πάθος στους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, σαν να ήταν αυτός ο εσκεμμένος στόχος μιας φρικτής και άσπλαχνης πολεμικής τακτικής από τη μεριά του Ισραήλ. Αυτή η κατάφωρα ψευδής προπαγάνδα έχει υιοθετηθεί από τους υποστηρικτές της Χαμάς και τους «χρήσιμους ηλίθιους» στη Δύση… Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν το ίδιο.

  • Η εσκεμμένη άγνοια σε συνδυασμό με την κακή πρόθεση ανέκαθεν υπήρξαν τρομακτικές. Κάθε εξεταστική επιτροπή διαπίστωνε την ενοχή του Ισραήλ πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση.
  • Κάθε δημόσια συζήτηση και ψηφοφορία επιβεβαίωσαν συντριπτικά και φυσικά ψευδώς τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εντωμεταξύ, τα πραγματικά πολλαπλά εγκλήματα πολέμου της Χαμάς έχουν παραμεριστεί.
  • Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επέλεξαν συγκεκριμένους στόχους με σκοπό να εξασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή απώλεια αμάχων… Όπως και σε προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έκαναν ραδιοφωνικές εκπομπές στα αραβικά, έστειλαν μηνύματα SMS, και ακόμη τηλεφώνησαν σε πολίτες μέσα στη Λωρίδα για να τους προειδοποιήσουν για επικείμενα χτυπήματα… Κάτοικοι της Γάζας έχουν δώσει συνεντεύξεις επιβεβαιώνοντας κάτι τέτοιο.

Κάθε θύμα μεταξύ των πολιτών οφείλεται στην απρόκλητη επιθετικότητα της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτή την επιθετικότητα. Ολόκληρη η στρατηγική της Χαμάς έγκειται στο να επιτεθεί σε κέντρα με ισραηλινό πληθυσμό χρησιμοποιώντας ρουκέτες, drones-καμικάζι και σήραγγες, με σκοπό να προκαλέσει αντεπιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που θα σκοτώσουν δικούς της πολίτες, προκειμένου να διαβάλλει και να απομονώσει το Ισραήλ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιτέθηκαν σε ένα συγκρότημα σηράγγων της Χαμάς με 12 μοίρες από 160 αεροπλάνα, τα οποία χτύπησαν πάνω από 150 στόχους με εκατοντάδες κατευθυνόμενες βόμβες τύπου JDAM σε λιγότερο από μία ώρα. Παρόλο που η εκτίμηση των ζημιών της επιχείρησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η επιδρομή κατέστρεψε ίσως την πιο νευραλγική στρατιωτική υποδομή της Χαμάς, εξαλείφοντας τεράστια αποθέματα πυρομαχικών, και πιθανόν να σκότωσε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μαχητές. Αυτό ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τη Χαμάς, και ενδεχομένως να αποδειχθεί ως σημείο καμπής στη σύγκρουση. Έστειλε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας επίθεσης στο Ισραήλ, με το οπλοστάσιο των δεκάδων χιλιάδων πυραύλων στο νότιο Λίβανο.

Η επιχείρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων ήταν ένας προσεκτικά συντονισμένος συνδυασμός πληροφοριών, επιτήρησης, γνώσης της τακτικής του εχθρού, εξαπάτησης, αιφνιδιασμού και σαρωτικής ισχύος, στοχευμένης με μεγάλη ακρίβεια. Από όλα αυτά, η εξαπάτηση και ο αιφνιδιασμός ήταν τα βασικά στοιχεία. Ο αιφνιδιασμός αποτελεί πολεμική αρχή των αμερικανικών, βρετανικών και πολλών άλλων δυνάμεων. Στο Εγχειρίδιο Πεδίου Μάχης του στρατού των ΗΠΑ ορίζεται ως «χτύπημα του εχθρού σε μια στιγμή, σε έναν τόπο ή με τέτοιο τρόπο για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος». Το εγχειρίδιο συνεχίζει λέγοντας: «Η εξαπάτηση μπορεί να βοηθήσει την πιθανότητα επίτευξης αιφνιδιασμού». Σε ολόκληρη την ιστορία του πολέμου, ο αιφνιδιασμός που επιτεύχθηκε μέσω εξαπάτησης έχει οδηγήσει σε πολλές εκπληκτικές στρατιωτικές νίκες —συχνά ενάντια σε κάθε πρόβλεψη.

Η επιχείρηση εξαπάτησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων θυμίζει το διάσημο τέχνασμα του βιβλικού Ισραηλινού ηγέτη Γεδεών κατά των Μαδιανιτών. Αυτός έβαλε τους άντρες του να φυσήσουν σάλπιγγες, να ανάψουν πυρσούς και να βγάλουν πολεμικές κραυγές, προσομοιώνοντας πολύ μεγαλύτερη δύναμη από αυτήν που είχαν στην πραγματικότητα, αναγκάζοντας έτσι τον κατά πολύ αριθμητικά ανώτερο εχθρικό στρατό να τραπεί σε φυγή.

Την περασμένη Πέμπτη, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συγκέντρωσαν τανκς, πυροβολικό και οχήματα μάχης πεζικού στα σύνορα της Γάζας, έχοντας τους κινητήρες να βρυχώνται όπως οι σάλπιγγες του Γεδεών. Η κινητοποίηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Χαμάς, ενώ τα διεθνή μέσα έκαναν εκτενή αναφορά παρουσιάζοντάς την ως επικείμενη επίθεση από ξηράς. Όπως οι Μαδιανίτες, έτσι και εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς έσπευσαν να βρουν καταφύγιο μέσα στο υπόγειο δίκτυο σηράγγων. Aυτές οι σήραγγες, χτισμένες από τη Χαμάς μετά τη σύγκρουση του 2014 με σκοπό τη στέγαση διοικητικών εγκαταστάσεων, την αποθήκευση όπλων και τη διευκόλυνση προστατευμένων κινήσεων, κάλυπταν δεκάδες χιλιόμετρα κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί, οι μαχητές παγιδεύτηκαν, καθώς κατευθυνόμενες βόμβες τύπου JDAM έπεφταν από ψηλά. Καθώς κινητοποιήθηκαν για μια εισβολή που δεν έγινε ποτέ, οι διασωθείσες αντιαρματικές ομάδες και οι ομάδες ολμοβόλων χτυπήθηκαν επίσης από τον αέρα.

Αυτό το αριστούργημα συγχρονισμού τακτικής, με την πολυπλοκότητα που το διακρίνει, συμβολίζει τις επιθέσεις ακριβείας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας που πήρε το όνομα Επιχείρηση Guardian of the Walls. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει τόσες ζημιές, από τις οποίες η Χαμάς θα κάνει χρόνια να ανακάμψει. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν πάρει πολλά μαθήματα από προηγούμενες επιχειρήσεις στη Γάζα. Από το 2014 συλλέγουν εντατικά πληροφορίες και εργάζονται για να αναπτύξουν σχέδια μάχης και τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση της Χαμάς και των συντρόφων της, των Παλαινιστίων μελών της ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Χαμάς είναι εύκολος αντίπαλος για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, οι οποίες είναι τόσο ισχυρές που θα μπορούσαν να την κατατροπώσουν γρήγορα και με λιγότερο κόστος. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κάτι ακόμη: οι Ισραηλινοί θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων, και η Χαμάς αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπερισχύσει των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και δεν έχει καμία πρόθεση να προσπαθήσει. Ολόκληρη η στρατηγική της Χαμάς έγκειται στο να επιτεθεί σε κέντρα με ισραηλινό πληθυσμό χρησιμοποιώντας ρουκέτες, drones-καμικάζι και σήραγγες, με σκοπό να προκαλέσει αντεπιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που θα σκοτώσουν δικούς της πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, διαβάλλει και απομονώνει το Ισραήλ σε ολόκληρο τον κόσμο κερδίζοντας την παγκόσμια υποστήριξη για να πετύχει τους σκοπούς της. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ασπίδες ως βασικό στοιχείο κάθε επιχείρησης, η Χαμάς είναι ο πρώτος «στρατός» στην ιστορία που χρησιμοποιεί τις ζωές του άμαχου πληθυσμού της ως όπλα πολέμου.

Αυτή η στρατηγική αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχής. Κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων στη Γάζα, η πλειοψηφία των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης αναφερόταν με πάθος στους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, σαν να ήταν αυτός ο εσκεμμένος στόχος μιας φρικτής και άσπλαχνης πολεμικής τακτικής από τη μεριά του Ισραήλ. Αυτή η κατάφωρα ψευδής προπαγάνδα έχει υιοθετηθεί από τους υποστηρικτές της Χαμάς και τους «χρήσιμους ηλίθιους» στη Δύση. Στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη, την περασμένη εβδομάδα είδαμε εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του Ισραήλ να κρατούν παλαιστινιακά πανό, να καίνε ισραηλινές σημαίες, να εκτοξεύουν το μίσος τους για το εβραϊκό κράτος και να κραυγάζουν εναντίον των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων χαρακτηρίζοντάς τες δολοφόνους μωρών. Οι συκοφαντίες της Χαμάς αποτελούν το πρωταρχικό κίνητρο των αντι-ισραηλινών ακαδημαϊκών της τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δύση, που χρησιμοποιούν τους ψευδείς ισχυρισμούς της ως υλικό για να κάνουν πλύση εγκεφάλου σε ολόκληρες γενιές σπουδαστών.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν το ίδιο. Υπήρξαν δεκάδες αντι-ισραηλινά ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη, που βασίζονται συχνά στη ρητορική της Χαμάς και διαστρεβλώνουν κάθε πτυχή των συγκρούσεων στη Γάζα. Το αποκορύφωμα ήταν η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου φέτος να ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα, με την ελπίδα να παραπέμψει σε δίκη Ισραηλινούς στρατιώτες, αξιωματούχους και πολιτικούς στη Χάγη.

Συμμετείχα σε κάθε σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και σε κάθε έκτακτη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συγκρούσεις στη Γάζα τα τελευταία 15 χρόνια. Η εσκεμμένη άγνοια σε συνδυασμό με την κακή πρόθεση ανέκαθεν υπήρξαν τρομακτικές. Κάθε εξεταστική επιτροπή διαπίστωνε την ενοχή του Ισραήλ πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση. Κάθε δημόσια συζήτηση και ψηφοφορία επιβεβαίωναν συντριπτικά και φυσικά ψευδώς τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εντωμεταξύ, τα πραγματικά πολλαπλά εγκλήματα πολέμου της Χαμάς έχουν παραμεριστεί.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τα ψεύδη που προέρχονται από αυτούς τους σύγχρονους Πύργους της Βαβέλ. Η επίθεση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στις υπόγειες σήραγγες αυτή την εβδομάδα υπήρξε μια αστραπιαία επιχείρηση που περιλάμβανε τον συντονισμό της επίθεσης 160 αεροπλάνων σε μια μικρή περιοχή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα με αυτή την φοβερά περίπλοκη επιχείρηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επέλεξαν συγκεκριμένους στόχους με σκοπό να εξασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή απώλεια αμάχων, όπως είναι οι άδειοι δρόμοι κάτω από τους οποίους περνούσαν οι σήραγγες και η συνεχής στενή παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα περάσει ξαφνικά κάποιο λεωφορείο γεμάτο με κόσμο. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν καταστρέψει μέχρι τώρα πολλά πολυώροφα κτίρια όπου στεγάζονταν σημαντικές στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς, καθώς και πολιτικά γραφεία και διαμερίσματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά καταστράφηκαν χωρίς να αναφερθεί καμία απώλεια αμάχων.

Όπως και σε προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έκαναν ραδιοφωνικές εκπομπές στα αραβικά, έστειλαν μηνύματα SMS, και ακόμη τηλεφώνησαν σε πολίτες μέσα στη Λωρίδα για να τους προειδοποιήσουν για επικείμενα χτυπήματα. Κάτοικοι της Γάζας έχουν δώσει συνεντεύξεις επιβεβαιώνοντας κάτι τέτοιο.

Όταν οι πολίτες δεν εγκαταλείπουν ένα προβλεπόμενο κτίριο-στόχο, μερικές φορές οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ρίχνουν ειδικά σχεδιασμένα πυρομαχικά χαμηλής ισχύος («χτύπημα στην οροφή») ως προειδοποίηση για να εγκαταλείψουν το κτίριο. Με προσεκτική παρακολούθηση των περιοχών-στόχων, οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις διακόπτουν συχνά προγραμματισμένες εξορμήσεις εάν υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθεί άμαχος πληθυσμός.

Σε μια σύγκρουση που σχεδιάστηκε από τη Χαμάς με σκοπό να μεγιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων, μερικά πράγματα είναι αναπόφευκτα. Είναι πολύ νωρίς για να γίνει ακριβής εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων ή του ποσοστού αμάχων-μαχητών που σκοτώθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τρέχουσες εκτιμήσεις, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πέτυχαν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας από ό, τι σε προηγούμενες εμπλοκές στη Γάζα. Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν όλες τις απώλειες αμάχων (εκτός από εκείνες που προκάλεσε η Χαμάς, φυσικά) ως εγκλήματα πολέμου. Αλλά οι Συμβάσεις της Γενεύης διαφωνούν. Η πρόκληση θυμάτων μεταξύ των αμάχων δεν αποτελεί παράνομη πράξη, υπό την προϋπόθεση ότι μια στρατιωτική επιχείρηση είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή του πολέμου. Επίσης, αυτό ισχύει όταν τα θύματα δεν είναι δυσανάλογα προς το προγραμματισμένο στρατιωτικό κέρδος, και όταν δεν δίνεται εσκεμμένα εντολή να αποτελέσουν στόχο πολίτες, ενώ παράλληλα γίνεται το ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί πλήγμα εναντίον τους.

Τα ΜΜΕ θεωρούν τις αναφορές του υπουργείου Υγείας της Γάζας αυθεντικές και αντικειμενικές. Κάτι τέτοιο είναι υποκριτικό και αυτό το γνωρίζουν. Το υπουργείο Υγείας ελέγχεται από τη Χαμάς και ακολουθεί κάθε εντολή της. Για παράδειγμα, από περίπου 2.000 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν μέχρι στιγμής από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, περίπου 400 προσγειώθηκαν μέσα στη Γάζα. Μερικές από αυτές έχουν σκοτώσει πολίτες, και το υπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει όλα αυτά σε δράση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Αντίθετα σε κάθε λογική, το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διάσωση των κατοίκων της Γάζας έχει αποδειχτεί το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) του Ισραήλ. Παρά τις προσπάθειες της Χαμάς να το παρακάμψει, το Iron Dome είχε ποσοστό επιτυχίας 90% όσον αφορά την αποτροπή πυραύλων από τη Γάζα να χτυπήσουν τους στόχους τους. Έτσι, όχι μόνο σώθηκαν οι ζωές αμέτρητων Ισραηλινών αμάχων, αλλά αυτό έδωσε στην επιχείρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων χαρακτήρα πιο σκόπιμο, διακριτικό και ακριβή. Εάν εκατοντάδες Ισραηλινών πέθαιναν εξαιτίας των πυραύλων της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να επιτεθεί στη Γάζα με πολύ μεγαλύτερη αγριότητα, ενώ το πεζικό θα είχε ήδη εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας αναπόφευκτα πολύ περισσότερα θύματα από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα.

Παρόλα αυτά, όπως μας δείχνουν αδιάκοπα τα μέσα ενημέρωσης, τα πραγματικά θύματα αυτής της εκστρατείας υπήρξαν πράγματι οι πολίτες της Γάζας. Αλλά, συνήθως, τα μέσα, κάνουν λάθος την αιτία. Κάθε θύμα οφείλεται στην απρόκλητη επιθετικότητα της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτήν. Μόλις τελειώσει αυτός ο γύρος μαχών, η Χαμάς θα αρχίσει να ετοιμάζεται καλύτερα για την επόμενη φορά —δηλαδή, να επανακάμψει όσον αφορά τις στρατιωτικές της δυνάμεις και όχι τις μη-στρατιωτικές της υποδομές. Εάν οι κυβερνήσεις της Δύσης, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενδιαφέρονται πραγματικά να αποφευχθούν τα δεινά στη Γάζα, θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, προσπαθώντας να τερματίσουν το καθεστώς τρομοκρατίας της Χαμάς και όχι να την υποστηρίζουν παπαγαλίζοντας την απειλητική της ρητορική.

Ο συνταγματάρχης Richard Kemp είναι πρώην διοικητής του βρετανικού στρατού. Ήταν επίσης επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας της Προεδρία της Κυβερνήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα είναι συγγραφέας και ομιλητής σε θέματα διεθνών και στρατιωτικών υποθέσεων. Ο Richard Kemp είναι Shillman Journalism Fellow στοΙνστιτούτο Gatestone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.