Ολλανδία, συνδέουν τον Ερντογάν με ακραίους Σαλαφιστές

Με ακραίους σαλαφιστές που έχουν έδρα την Ολλανδία συνδέουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ντοκουμέντα των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τοπικό πρακτορείο και το Ahval News, εμπιστευτικό έγγραφο του Ολλανδικού Συνασπισμού για την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια (NCTV) επισημαίνει πως οι στόχοι του Ερντογάν για ισλαμοποίηση στην Τουρκία, εξαπλώνονται στην τουρκική κοινότητα της Ολλανδίας μέσω ολλανδοτουρκικών οργανισμών.

Όπως τονίζει το 30σέλιδο έγγραφο, οργανώσεις Τούρκων Σαλαφιστών έχουν «ισχυρούς δεσμούς» με τουρκικές οργανώσεις μέσα στην Ολλανδία και ειδικά με ολλανδοτουρκικές οργανώσεις νεολαίας. Αυτές οι ομάδες αλληλεπιδρούν με τους Σαλαφιστές και κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε «μάρτυρες» τζιχαντιστές είτε κοινά αντιδυτικά και αντισημιτικά μηνύματα.

Σε ένα κεφάλαιο του ντοκουμέντου, που φέρει τον τίτλο «Η στρατηγική ισλαμοποίησης του Ερντογάν: Πώς εξυπηρετούνται οι Σαλαφιστές», επεξηγείται πως ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε χώρο στους Σαλαφιστές εντός Τουρκίας ώστε να επωφεληθεί πολιτικά.

Τονίζεται, ειδικότερα, η σχέση της Τουρκίας με συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της «Hayat Tahrir al-Sham» (HTS) στη Συρία και υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν «παρέχει πεδίο» και σε άλλα παραστρατιωτικά ισλαμιστικά κινήματα, όπως το «Μέτωπο Ανατολικών Ισλαμικών Επιδρομέων» (IBDA-C).

Μάλιστα, η αναφορά των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρεται σε διασύνδεση των λόγων του Ερντογάν με τη φονική επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη το 2019. Ισχυρίζεται πως η αντίδραση του Ερντογάν για τους πυροβολισμούς στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας από ακροδεξιό λευκό το ίδιο έτος και η γενική αντι-δυτική ρητορική, έπαιξαν ρόλο στην «ετοιμότητα για δράση» του Τούρκου Gokmen Tanis, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 7, σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε τραμ της Ουτρέχτης.

Οι αποκαλύψεις των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών προκάλεσαν σοβαρές συζητήσεις εντός του ολλανδικού πολιτικού συστήματος, την ώρα που οι άνθρωποι του Ερντογάν κατηγορούν τις αρχές της χώρας πως υπέκυψαν στον ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς, αρχηγό του αντι-ισλαμικού «Κόμματος για την Ελευθερία».

Αλέκος Μιχαηλίδης

πηγή: https://www.philenews.com/eidiseis/kosmos/article/1127235/ollandia-syndeoyn-ton-erntogn-me-akraioys-salafistes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.