Η Παγίδα Ερντογάν και Βαθέoς Τουρκικού Κράτους στον Εβρο

(σημείωση εκδοτικής ομάδας EastMedNews.org: Το άρθρο αυτό αποτυπώνει αλήθειες που ποτέ δεν ακούστηκαν για την “εισβολή” του 2020 στον Εβρο, όπως επίσης δεν “ακούστηκε” ποτέ η προειδοποίηση που είχαμε απευθύνει στην Ελληνική Κυβέρνηση, Δημόσια και κατ’ ιδίαν για την ακριβή ημερομηνία και τόπο της επιθέσεως. Η συντάκτις του άρθρου ήταν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και γνωρίζει πολλά περισσότερα από όσα δυνάμεθα και η ίδια δύναται να αποκαλύψουμε στο παρόν άρθρο. Ευχαριστούμε την κα. Τομαρά για την εν γένει συμβολή της στην αποτροπή της άλωσης του Εβρου. γεγονότα που ζήσαμε από πρώτο χέρι όταν όλο το Ελληνικό πολιτικό, στρατιωτικό προσωπικό και οι υπηρεσίες “ασφαλείας” κοιμόντουσαν τον “ύπνο του δικαίου”.

Jonathan Κωνσταντίνου, Διευθυντής του East Med Strategic Studies Institute)

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, κ Μιταράκης βάφτισε ‘αναβάθμιση’ την ολική ανακατασκευή και επέκταση της δομής καταγραφής των λαθρομεταναστών στο χωριό Φυλάκιο του Ν. Έβρου, προκειμένου να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών από την Τουρκία και εκεί- όπως και σε πολλά νησιά του Αιγαίου Πελάγους- και ως εκ τούτου να γκριζαριστεί εθνικά και να αποστρατικοποιηθεί σε βάθος χρόνου μια ακόμα συνοριακή περιοχή δίνοντας χώρο στην πραγμάτωση της παγκοσμιοποίησης, ένα οργανωμένο σχέδιο του Σόρος, διεθνών ΜΚΟ, Ελλήνων πολιτικών, ακαδημαϊκών και άλλων στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης , κ Μιταράκης είχε και συνεχίζει να έχει παντελή άγνοια για πότε και με ποιον τρόπο αποτράπηκε, εν τη γενέσει της, η εισβολή των λαθρομεταναστών από την Τουρκία στο φυλάκιο των Καστανιών του Έβρου, τα μεσάνυχτα της 27ης Φεβρουαρίου με ξημερώματα 28ης Φεβρουαρίου, λόγω έγκαιρης και ανεπίσημης προσωπικής ενημέρωσης που είχε  ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος..

Πρόκειται για μια εισβολή που διατάχθηκε ανώνυμα στην Τουρκία ,χωρίς μέχρι σήμερα κανένας Τούρκος Υπουργός ή  ο Πρόεδρος Ερντογάν να έχει αναλάβει με δήλωση του την ευθύνη του συνθήματος για την εισβολή των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και  την ευθύνη της παράνομης εντολής στο Τουρκικό λιμενικό και την Τουρκική αστυνομία συνόρων ‘να απέχουν από συλλήψεις στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας’ εκείνα τα μεσάνυχτα .

Στο ερώτημα «ποιος έδωσε την εντολή για εισβολή εκείνο το βράδυ;» δεν έχει λάβει απάντηση κανείς Έλληνας ή Τούρκος δημοσιογράφος ως σήμερα. Αβίαστα προκύπτει, για τους γνώστες των Τουρκικών θεσμών και διαδικασιών, ότι η εντολή δόθηκε με τις επιταγές ατόμων του «βαθέος κράτους’ της Τουρκίας» , υπό την ανοχή του δέσμιου σε αυτό Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η εντολή για  την εισβολή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα δόθηκε λίγες ώρες μετά την συνδυασμένη Ρωσο-Συριακη επίθεση κατά τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ της Συρίας[1]. Της απογευματινής επίθεσης στο Ιντλίμπ ,πριν την εισβολή των λαθρομεταναστών στις Καστανιές του Έβρου, ακολούθησαν βραδινές συσκέψεις 6 ωρών του Προέδρου Ερντογάν με τον Αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, τον Τούρκο ΥΕΘΑ Χουλούσι Ακάρ και του Τούρκου ΥΠΕΞ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου[2]/[3] . Ο τελευταίος είχε και συνομιλία με με τον Αρχηγό του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Κανείς τους όμως δεν ενημέρωσε κανένα Έλληνα ομόλογο τους. Αποκλειστικός σκοπός Κυβέρνησης και βαθέος Τουρκικού κράτους ήταν ο αιφνιδιασμός της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η Τουρκία εκείνο το βράδυ στο κάλεσμα της δεν έστειλε ούτε ένα λαθρομετανάστη προς τα Βουλγαρικά σύνορα!

Εν μέσω θερμών πολιτικών εξελίξεων και συσκέψεων των Τούρκων αξιωματούχων, ανακοινώθηκε  ταυτόχρονα στις 12.30 ώρα το βράδυ (11.30μμ ώρα Ελλάδας) στα πιο γνωστά Τουρκικά ΜΜΕ και στο Τουίτερ [4]/[5]/[6] ότι «η Τουρκία ανοίγει στους πρόσφυγες τα σύνορα προς την Ευρώπη», ανακοίνωση η οποία –σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους -έγινε από μια ανώνυμη, ανώτατου  επιπέδου πηγή. Αυτή η πηγή δεν κατονομάστηκε ποτέ. Έδωσε εντολή σε Τούρκους λιμενικούς και συνοριοφύλακες να μην απωθήσουν στα σύνορα τους Σύριους πρόσφυγες που ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, κ Μιταράκι, όπως και οι Υπουργοί και διπλωμάτες της Κυβέρνησης που διεξάγουν τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία βρίσκονται σε ανησυχητική και βαθιά πλάνη περί των κινήτρων και των σχεδίων όσων έδωσαν την ανώνυμη προσταγή να ανοίξουν στους λαθρομετανάστες τα ‘σημεία εξόδου’/’πύλες προς την Ευρώπη’ της Τουρκικής επικράτειας στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά του Αιγαίου. Αν όντως γνώριζαν, ούτε καν θα συμφωνούσαν να συναγελαστούν σήμερα με Τούρκους που μεθόδευσαν βρώμικα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Κανείς τους δεν θα ήθελε να χαρακτηριστεί ως ‘μειοδότης και προδότης των εθνικών δικαίων’. Ας δούμε γιατί:

Τα δυτικά χερσαία και θαλάσσια ‘σημεία εξόδου’ της Τουρκίας είναι ταυτόχρονα και τα ανατολικά ‘σημεία εισόδου’/επίσημες πύλες εισόδου  προς την Ελλάδα. Αυτά είναι στο νομό Έβρου, μόνο στους Κήπους και στις Καστανιές . Στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι τα αντίστοιχα σημεία ελέγχου διαβατηρίων και δακτυλοσκόπησης , όπου υπάρχουν αρμόδιοι αστυνομικοί υπάλληλοι που διενεργούν ελέγχους.

H Σύμβαση της Γενεύης για τη νομική κατάσταση των Προσφύγων που υπεγράφη το 1951 και κυρώθηκε στην Ελλάδα με το Α.Ν 389/1968 ως διεθνής σύμβαση και υπερτερεί νομικά πάσης διάταξης Εθνικού δικαίου, στο άρθρο 31 παραπέμπει στον όρο ‘παράνομη είσοδο’ των αιτούντων άσυλου/προσφύγων. Η διεθνής Σύμβαση για τους Πρόσφυγες περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο αιτών ασύλου εισέρχεται παράνομα σε μια χώρα , δηλ όταν δεν εισέρχεται από τα επίσημα σημεία εισόδου όπου οι αρμόδιοι αστυνομικοί υπάλληλοι οφείλουν να τον δακτυλοσκοπήσουν κατά την είσοδο του[7], όταν εισέρχεται με πλαστά έγγραφα, όταν εισέρχεται λάθρα και μυστικά,ή με τη βοήθεια λαθροδιακινητών. Μάλιστα, σχετικά  με την ερμηνεία του άρθρου έχει παράσχει επίσημη, σαφή και ξεκάθαρη ερμηνεία με επεξηγηματικό υπόμνημα της η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες[8].Παρόμοια ερμηνευτική αναφορά για ‘σημεία εισόδου’ στην Ελληνική επικράτεια έχει συμπεριλάβει και ο Ν.4636/2019 (περί Διεθνούς Προστασίας) ο οποίος ψηφίστηκε για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/95/ΕΕ στην Ελληνική έννομη τάξη.

Εκείνο το βράδυ της εισβολής στον Έβρο, ο ανώνυμος και ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος που έδωσε την εντολή σε Τούρκους λιμενικούς και συνοριοφύλακες να μην εμποδίσουν τους λαθρομετανάστες στα σημεία εξόδου των Τουρκικών συνόρων ενήργησε και οργανωμένα και με τακτική και στρατηγικά και μεθοδικά:

Διοχέτευσε οργανωμένα ροές αλλοδαπών (όχι Τούρκων) λαθρομεταναστών και άλλων αλλοδαπών ποινικών με μισθωμένα πούλμαν στο ‘επίσημο σημείο εισόδου’ της Ελλάδας , δηλ στις Καστανιές, ώστε να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε εφαρμογή του άρθρου 31 της Σύμβασης της Γενεύης και να υποχρεωθεί να δεχτεί τα αιτήματα άσυλου των χιλιάδων λαθρομεταναστών από την Τουρκία. Οι αλλοδαποί, κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης, όφειλαν να ζητήσουν άσυλο μόνο στο επίσημο σημείο εισόδου, δηλ στις Καστανιές του Έβρου (και στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου) και η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη εφαρμόσει τη Σύμβαση της Γενεύης κατ΄άρθρο. Ενώ η Τουρκία δεν διέπραττε καν διεθνές  αδίκημα, ούτε καν προέβαινε σε παράνομη πράξη κατά ξένης χώραςΗ μόνη παρανομία που διέπραξε ήταν η μη εφαρμογή αρχών τους κράτους δικαίου μέσα στην Τουρκική επικράτεια αλλά για ποιο κράτος δικαίου μπορεί να συζητά κανείς όταν αναφέρεται την Τουρκία των Ισλαμιστών και των Γκρίζων Λύκων; Τεχνηέντως και υστερόβουλα η Τουρκία δεν κατεύθυνε αλλά ούτε και διοχέτευσε λαθρομετανάστες προς του Κήπους του Έβρου, το δεύτερο επίσημο σημείο εισόδου στον Έβρο γιατί αποτελεί κεντρική πύλη διέλευσης Τουρκικών εμπορικών φορτηγών, τουριστών και άλλων επιβατών οχημάτων και θα δημιουργούσε μείζον εμπορικό πρόβλημα στις εξαγωγές, αν μπλόκαρε η πύλη.

Ο Ερντογάν και το ‘βαθύ κράτος’ ήθελαν έτσι να εξασφαλίσουν ότι αμέσως μετά ,είτε θα ξεκινούσε συναλλαγές και παζάρια με την ΕΕ για χρηματοδότηση των προσφύγων στη χώρα τους και με άλλα οικονομικά οφέλη, είτε θα διαπραγματεύονταν την ελεύθερη κυκλοφορία Τούρκων πολιτών στην ΕΕ,   είτε θα απηύθυνε κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι διαρκώς παρανομεί και ότι δεν εφαρμόζει τις Διεθνείς  Συμβάσεις, γεγονός που πάλι θα τον έθετε σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση με τη Διεθνή Κοινότητα και τους Ευρωπαίους εταίρους, λόγω ανεπάρκειας και ανικανότητας της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Άλλωστε αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα του που προβάλλει διαρκώς και με κάθε ευκαιρία σε ξένα φόρα, στα ΜΜΕ και σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

Εκείνο το βράδυ της επίθεσης στην Ιντλιμπ, η εντολή για εισβολή στον Έβρο από το βαθύ κράτος της Τουρκίας δεν ήταν μια σύμπτωση, ούτε μια συγκυρία. Αποτελούσε την έναρξη μιας καλά οργανωμένης σειράς πολιτικών, εκβιαστικών και παράνομων ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας και της ΕΕ που θα επαναλαμβάνεται συστηματικά  από τον εκφραστή και αιχμάλωτο του Τουρκικού βαθέος κράτους, Ερντογάν κάθε φορά που θα  θέλει να χειραγωγεί την Γερμανία για να διεκδικεί χρήμα, ισχύ και εξουσία επί εδαφών και αποφάσεων της ΕΕ και για την επέκταση της Τουρκίας προς τα δυτικά ,προς τα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τα οποία η Παντουρκική/Παντουρανική αντίληψη δεν αποδέχεται την εθνική ανεξαρτησία των κρατών. Κύριος πολιτικός εκφραστής της  Παντουρανικης θεωρίας είναι ο Ταγιπ Ερντογάν.

Οι κάτοικοι του Έβρου που γειτνιάζουν με την Τουρκία είναι εμπειρικοί γνώστες των διαχρονικών Παντουρανικων εδαφικών διεκδικήσεων.

Ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της κοινότητας Φυλακίου ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης απείλησε ότι θα φέρει 10.000 λαθρομετανάστες στην περιοχή. Ο κ. Μιταράκι το διέψευσε όμως συνεχίζει να μεταφέρει λαθρομετανάστες μεταμεσονύχτια και να ενεργεί για τη μετατροπή του υπάρχοντος ΚΥΤ σε ένα οργανωμένο και μεγάλο κέντρο ταυτοποίησης  λαθρομεταναστών στο Τριεθνές, δηλ μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Βουλγαρία και από την Τουρκία καθιστώντας de facto και αναμφισβήτητα την περιοχή –για τους λόγους που ανέπτυξα- σε κέντρο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών που τα επόμενα χρόνια θα ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και θα διοχετεύονται στις άλλες χώρες της ΕΕ. Η περιοχή του Έβρου ‘γκριζάρεται’ από τον Ερντογάν και διεθνοποιείται με την συναίνεση της Γερμανίας,  αποκλειστικά και μόνο λόγω των ενεγειών Μιταράκι, όπως έχουν ΄γκριζαριστεί’ και όλα τα νησιά του Αιγαίου που δέχτηκαν λαθρομετανάστες και πια συμπεριλαμβάνονται ως Τουρκικές περιοχές σε επίσημους χάρτες που κυκλοφορούν σε διεθνή συνέδρια στην Δυτική Ευρώπη και στην Ασία. Σε ένα, δύο ,πέντε χρόνια το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής θα πρωτοστατεί και στο επίσημο ‘γκριζάρισμα’ της Θράκης με τις πλάτες της Γερμανίας.

Αντί ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρωθυπουργός να εγείρουν αμελλητί κατά της Τουρκίας πολιτικό και νομικό ζήτημα α) συστηματικής παραβίασης των άρθρων της Συνθήκης της Λοζάνης και β) της περιορισμένης εφαρμογής της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες από την Τουρκία- λόγω της επίσημης ρητής επιφύλαξης που έχει θέσει η Τουρκία (από την υπογραφή της το 1951)-η οποία αρνείται να αναγνωρίσει  ως πρόσφυγες άτομα που προέρχονται από Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες και τα διοχετεύει στην ΕΕ μέσω Ελλάδας[9],

Αυτοί, και οι δύο, κατά της διάρκεια της πανδημίας αποφασίζουν και  προβαίνουν σε πρόχειρες, βιαστικές και  ερασιτεχνικές πράξεις στα Ελληνικά σύνορα του Έβρου, ως ανήξεροι εξυπηρετητές των Παντουρανικών επεκτατικών στρατηγικών του Ερντογάν,  ώστε να καταντήσει η Ελλάδα ένα ‘Buffer zone’ εξαθλιωμένων αλλοδαπών, τρομοκρατών και λαθρομεταναστών που θα δακτυλοσκοπούνται και θα προωθούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ .

Άραγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός λαμβάνει εντολές από εξωθεσμικά κέντρα για να καταστήσει τη χώρα σε buffer zone λαθρομεταναστών και να συνδράμει στο ‘γκριζάρισμα’ Ελληνικής εδαφική κυριαρχίας στα σύνορα, όπως ακριβώς λαμβάνει και ο Ερντογάν από το ΄βαθύ κράτος΄του ή καταλήγει σε αυτές τις αποφάσεις, μετά από προσωπική αξιολογική κρίση και πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες ;

Σταυρούλα Τομαρά

Δικηγόρος στο ποινικό δίκαιο και δίκαιο ασύλου,

εγγεγραμμένη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αγγλίας και Ουαλίας

Μεταπτυχιακό (ΜΑ) στις σχέσεις Τουρκίας –ΕΕ με εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό και Τουρκικό Δίκαιο Ασύλου, Marmara University, Κων/λη Τουρκία

Διδακτορικές σπουδές και ακαδημαϊκή έρευνα στην ενσωμάτωση του Κοινοτικού δικαίου Ασύλου κατά τον Τουρκικό Εξευρωπαϊσμό, Queens University of Belfast, Ηνωμένο Βασίλειο

[1] https://www.ethnos.gr/kosmos/91441_syria-i-toyrkia-anakoinose-tin-enarxi-stratiotikis-epithesis-sto-intlimp

[2] https://www.businessdaily.gr/diethni/11880_nekroi-33-toyrkoi-stratiotes-apo-epithesi-syrias-rosias

[3] https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-ankarada-kritik-toplantilar-5650391/?utm_source=dahafazla_haber&utm_medium=free&utm_campaign=dahafazlahaber

[4] https://www.cnnturk.com/turkiye/turkiye-kara-ve-deniz-sinirlarinda-gocmenlere-avrupa-kapilarini-acti

[5] https://tr.sputniknews.com/turkiye/202002281041497623-sabah-gazetesi-turkiye-gocmenlere-avrupa-kapilarini-acti/

[6] https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/02/27/turkiye-sinir-kapilarini-acti

[7] https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:180:0001:0030:EN:PDF

[8]  https://www.refworld.org/pdfid/3bf9123d4.pdf

[9] https://www.hrw.org/reports/2000/turkey2/Turk009-10.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.