H γείτων καταφύγιο και χρηματοδότης της τρομοκρατίας

Από της 7ης (Οκτωβρίου), μέγα μέρος της διεθνούς προσοχής επι της Τουρκίας εστιάζεται στην συνδρομή αυτής στην ενεργήσασα τις ανωτέρω θηριωδίες Χαμάς, καθ’ον χρόνον, τόσον η ιδία, όσον και το Ιράν, έως και το Κατάρ,  παρέχουν στους εν λόγω τρομοκράτες φιλοξενία και υλική υποστήριξη (§6). Ολιγότερο γνωστή είναι η στήριξη της Άγκυρας στους Χούθι, τρομοκράτες, τυγχάνοντες ωσαύτως της στηρίξεως του Ιράν (βλ. και πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση), καθιστώσα την Τουρκία να κατέχει τα ως «καταφύγιου τρομοκρατών» στις λίστες του State Department των Η.Π.Α. Παραδόξως, όμως, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν απεγνωσμένα αναζητεί οδούς «αναβιώσεως» των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων και αφέσεως πάσης αμαρτίας βαραίνουσας τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

 

Την 28.12.2023, το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. κατονόμασε την τουρκική εταιρεία Al Aman Cargo ως υπεύθυνη δια την χρηματοδότηση συναλλαγών όπλων με αποδέκτες τους Χούθι, δια λογαριασμό της Δυνάμεως Quds της Σωματοφυλακής της Ισλαμικής Επαναστάσεως του Ιράν. Δυνάμει του αυτού εγγράφου, το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλλε και κυρώσεις σε βάρος οίκων νομισματικών συναλλαγών με έδρα την Τουρκία και την Υεμένη, ως υπαιτίων δια την μεταφορά εκατομμυρίων Δολαρίων στην Δύναμη Quds.

 

Σημειωτέον, η εταιρεία Al Aman εγκαθιδρύθη στην Τουρκία εν έτει 2014, κατόπιν εντολής του προέδρου Erdogan, προκειμένου όπως παύσουν οι έως τότε έρευνες προς εντοπισμό των εργαζομένων υπέρ των σκοπών της ανωτέρω Σωματοφυλακής του Ιράν. Όχι μόνον αυτό, αλλ’ο πρόεδρος Erdogan εξαπελύθη και στην εκδίωξη των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και Εισαγγελικών Αρχών που επελήφθησαν της διώξεως της εν λόγω Σωματοφυλακής, όπερ επέτρεψε στην Τουρκία να καταστεί γόνιμο έδαφος δια την χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό ταύτης της Σωματοφυλακής.

 

Σε ό,τι αφορά την Χαμάς, η Τουρκία δεν στέκεται απλώς στα λόγια, εγκωμιάζουσα την δράση αυτής ως απελευθερωτικής -«mujahadeen» («απελευθερωτές μαχητές»)-, αλλά αποτελεί και κόμβο, ίσως τον πλέον σημαίνοντα, δια του οποίου η Χαμάς μπόρεσε να πιστωθεί περί το $1 δισ., ως ετησίου εισοδήματος, προς χρηματοδότηση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων αυτής. Εξ αυτών, περί τα $750 εκατ. προέρχομαι εκ κυβερνήσεων διακειμένων φιλικώς, όπως το Ιράν. Κατά τον καθηγητή περί Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας Sinan Ciddi (Πανεπιστήμιο Marine Corps, Ουάσιγκτον, ένθ’ανωτ.), τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας κάμνουν πως αγνοούν την διακίνηση εκατομμυρίων Δολαρίων δια του τραπεζικού αυτής συστήματος, του νομίσματός της και των εν αυτή δικτύων κρυπτο-συναλλαγών, έως και δια των οικοδομικών επιχειρήσεων ταύτης κ.α.

 

Επί κυβερνήσεως Τραμπ, οι Η.Π.Α. είχαν καταθέσει στην Νέα Υόρκη μήνυση κατά της τουρκικής συστημικής τραπέζης Kuveyt Turk, εκ του ότι «συνέδραμε και ενεθάρρυνε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς». Η τουρκική Κυβέρνηση είναι εκ της μεγαλομετόχων Kuveyt Turk. Άλλο: Ο κατασκευαστικός Όμιλος Trend GYO, αξίας $500 εκατ., την 24.05.2022, εστοχοποιήθη υπό του ΥΠ.ΕΞ. των Η.Π.Α., εκ του ότι «παρήγαγε εισόδημα προς όφελος της τρομοκρατικής οργανώσεως [Χαμάς], μέσω της διαχειρίσεως διεθνούς επενδυτικού χαρτοφυλακίου», αντλών κεφάλαια εξ επενδυτών προσκείμενων συμπαθώς προς τους σκοπούς της Χαμάς, που επενέδυαν σε κατασκευαστικά έργα, οι αποδόσεις των οποίων μετεφέροντο σε τάχα «κοινωφελείς δράσεις», με απωτέρα απόληξη λογαριασμούς ταύτης της Χαμά. Δεν είναι καθ’υπερβολήν, ότι οι τουρκικές τράπεζες, όχι απλώς κάμουν τα στραβά μάτια προ της χρηματοδοτήσεως αυτής της τρομοκρατίας, αλλά και εξυπηρετούν αυτήν ακωλύτως, άνευ της παραμικράς παρεμβάσεως από της πλευράς της τουρκικής Κυβερνήσεως.

 

Αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν, ότι ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. να κατονομάζει τρομοκρατικές οργανώσεις και επιβάλλει κυρώσεις, ξεμπροστιάζον την εξόφθαλμη κατ’εξακολούθηση στήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατία, εκ της μίας και εκ της άλλης, να μην καταλογίζονται ευθύνες στην τουρκική Κυβέρνηση, παρά να επιβραβεύεται αύτη υπό του ΥΠ.ΕΞ. των Η.Π.Α. Άπαξ και η Τουρκία επεκύρωσε το αίτημα της Σουηδίας να προσχωρήσει στο Ν.Α.Τ.Ο. και η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως δια την πώληση των μαχητικών F-16 στην πρώτη, η Αμερικανίς υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland εδήλωσε στον Τούρκο ομόλογό της, ότι «εάν η Τουρκία απεχωρίζετο την παρτίδα των ρωσικών πυραύλων S-400 που απέκτησε το 2019, τότε οι Η.Π.Α. μετά χαράς θα καλωσόριζαν πάλιν αυτήν στην οικογένεια των F-35». Η ανωτέρω ανάλυση ολοκληρούται δια των εξής«Υπάρχει ένας άκαμπτος λόγος διατί οι εκάστοτε διοικήσεις των Η.Π.Α. εν γένει εναγκαλίζονται τον πρόεδρο Erdogan, ανεξαρτήτως τού τί πράττει, περιλαμβανομένης της στηρίξεως της τρομοκρατίας: Βασίζεται στον παθολογικό φόβο των Η.Π.Α. “ν’απολέσουν την Τουρκία”, όπως το Ιράν, το 1979. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ [έμφαση δική μας]. (…) [Όμως, χάνοντας την Τουρκία] τί έχομε να χάσομε;»

 

Και άλλοι έγκριτοι Αμερικανοί αναλυτές (λ.χ. Mike Rubin) συμμερίζονται την άποψη, ότι «η σπουδαιότης της Τουρκίας δια το Ν.Α.Τ.Ο. είναι πλέον άνευ αξίας και απατηλή». Οι ίδιοι, δε, συνιστούν και περιορισμό του ρόλου της Τουρκίας στο Ν.Α.Τ.Ο., θεσμικώς και στρατιωτικώς, του τελευταίου ασκούντος είδος τί bullying προς απομάκρυνση αυτής (ένθ’ανωτ.). Οι ίδιοι (αναλυτές), πάλι, ήσαν και κατά τούτων των F-16, εκτιμώντες, ότι δι’αυτών η Τουρκία δεν θα εξυπηρετήσει τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα, παρά θα στρέψει ταύτα κατά των γειτόνων της, Κούρδων και Αρμενίων περιλαμβανομένων και υπέρ της Χαμάς και των Χούθι, καθ’ον χρόνον ενθαρρύνει και τον παράνομο εποικισμό της Κύπρου, διώκουσα τους Κυπρίους μουσουλμάνους, τους οποίους υποτίθεται πως προασπίζεται, μετατρέπουσα τέλος και τον ενταύθα αερολιμένα σε στρατιωτική βάση, στρεφομένη κατά της Αιγύπτου, της Ελλάδος και του Ισραήλ.

 

Λεκτέο, επίσης, ότι την 09.10.2019, άμα τη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, ο πρόεδρος Τραμπ απέστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του, αναφέρων τ’ακόλουθα«Ας βρούμε μαζί την άκρη! Δεν θα’θελες να είσαι υπεύθυνος δια την σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, ούτε εγώ θα’θελα να είμαι υπαίτιος της καταστροφή της τουρκικής οικονομίας, όπερ δύναμαι κάλλιστα να πράξω. Ένα μικρό δείγμα [της ισχύος μου] σάς έθεσα δια της υποθέσεως του πάστορος Brunson. Ηργάσθην αόκνως προς επίλυση ορισμένων εκ των προβλημάτων σας. Μην απογοητεύσετε την διεθνή κοινότητα. (…) Η Ιστορία θα σάς κρίνει ευνοϊκά εάν συμπεριφερθείτε σωστά και ανθρώπινα. (…) Μην το παίζετε σκληρός. Μην είστε βλαξ. Θα σάς καλέσω εντός ολίγου».

 

Προδήλως, η ανωτέρω κρούση δεν εισηκούσθη και ούτω πως, δυνάμει της Εκτελεστικής Εντολής υπ’αρ. 13894/14.10.2019, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε το πράσινο φως δια την επιβολή σφοδρών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, αλλ’επειδή ούτε τότε η Τουρκία συνεμορφώθη, προέβη στην από 08.10.2020, επιστολή του-καταπέλτη στην τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, αναφέρων, ότι «η κατάσταση και εν σχέσει προς την Συρία και κυρίως με τις ενέργειες της κυβερνήσεως της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτική επίθεση στην Βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει της εκστρατεία, που προσβλέπει στην ήττα του ISIS, θέτει σε κίνδυνο πολίτες και απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Επιπροσθέτως, αποτελεί ασυνήθιστα ιδιάζουσα απειλή δια την εθνική ασφάλεια και πολιτική των Η.Π.Α. (…) Συνεπώς, απεφάσισα, ότι πρέπει να παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η κυρηχθείσα δυνάμει της Εκτελεστικής Εντολής υπ’αρ. 13894».

 

Την γραμμή αυτή εδέησε να τηρήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, του Δημοκρατικού γερουσιαστού Chris Van Hollen δηλούντος «τις σοβαρές επιφυλάξεις του έναντι των συνεχιζομένων επιθέσεων του προέδρου Erdogan κατά των Κούρδων συμμάχων μας στην Συρία, στην Ανατ. Μεσόγειο, την υπ’αυτού στήριξη του Αζερμπαϊτζάν σε βάρος του Ορεινού-Καραμπάχ. Πρέπει αναμφιβόλως να παρακολουθούμε την Τουρκία εκ του σύνεγγυς». Και βεβαίως, των τουρκικών προαιρέσεων τούτων δεν μπορούσε να ελλείπει η χώρας μας, απειλουμένη τελευταίως δι’επιστολής του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. H. Fidan, υπό χρονολογία 24.01.2024, σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εγγύς των παραλίων της γείτονος νήσων αυτής, ταύτα, δε, ολίγον μετά την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτου εν Αθήναις, την 07.12.2023, υποσχομένου ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μετά της Ελλάδος.

 

Αίρουσα από της αναλήψεως της εξουσίας τις επί προεδρίας Τραμπ επιβληθείσες κυρώσεις έναντι του Ιράν, όπερ οδήγησε στις υπό της Χαμάς φρικαλεότητες της 7ης (βλ. και πρόσφατες αποκαλύψεις), αφ’ενός και αφ’ετέρου, αποσύρουσα τους Χούθι της λίστας των τρομοκρατών, όπου ενέταξε τούτους ο αυτός πρόεδρος Τραμπ, καταφέραντες το ως άνω τελευταίο φονικό κτύπημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδρασε επί γραμμής προδήλως τυφλώς υπαγορευομένης πρωτίστως εκ προσωπικών κινήτρων κατά του πρώην ενοίκου του Λευκού Οίκου. Κατά τον διεθνολόγο Πέτρα Τασιό, το διέπον σήμερα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δίλημμα οδηγεί σε αναπόφευκτη «μη αναστρέψιμη σύγκρουση» (ενότης 06:30). Μήπως υπό το φως πάντων των ανωτέρω, η αντίδραση και του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά επί της τροπολογίας περί 3τους παραμονής λαθρομεταναστών (τελευταία §) έχει επί πλέον βαρύτητα;

 

Εν Αθήναις τη 8η Μαρτίου 2024.

 

Παναγιώτης Α. Ζολώτας

 

σημείωση συντακτικής ομάδας:
εις επίρρωσιν των ανωτέρω δείτε και την τελευταία εξέλιξη στην Τουρκία με τις υπέρ της Χαμάς εμπρηστικές δηλώσεις του κου. Ερντογάν στον παρακάτω σύνδεσμο:
(περιέργως…. η είδηση απεκρύβη από τα Ελληνικά ΜΜΕ, ο δεν νοών νοείτω….)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.