Add Your Heading Text Here

υρ. Μητσοτάκης σε Φον ντερ Λάιεν: Μόνο με 3η δόση το πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός ΕΕ στους άνω των 60

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία προτείνει την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ε.Ε. έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

 • «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ειδικά από τη στιγμή που η τρίτη δόση έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) σε ό,τι αφορά την πρόληψη σοβαρής νόσησης από COVID-19 περιλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων».
 • «Δεδομένης της αναζωπύρωσης που αντιμετωπίζουμε πολλές χώρες εφαρμόζουν τη χορήγηση τρίτης δόσης είτε για όλους τους ενήλικες όπως η Ελλάδα, ή μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες και άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο».
 • Η πρότασή μου «θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουμε τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουμε σε οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση».

Ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους – περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρεις μέρες για τους  ανεμβολίαστους σε διάφορους χώρους, αποβλέπουν κατά πρώτο στη δική τους προστασία και κατά δεύτερο αποτελούν μια έμμεση πίεση για να εμβολιαστούν.

 • Ήδη, τον τελευταίο μήνα έχουμε 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, κάτι που είναι  εξαιρετικά σημαντικό, ενώ πάρα πολύ καλά πηγαίνει και η τρίτη δόση.
 • Από τον Οκτώβριο ανάλογα με το πώς εξελίσσονταν τα πράγματα, κλιμακώναμε και τα μέτρα.
 • Από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι – 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι – 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι -10% εμβολιασμένοι. 
 • Πριν έναν μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενήλικου πληθυσμού, τώρα είμαστε στο 73,5%. 

Είμαστε στη φάση εφαρμογής αυτής της στρατηγικής. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή: Ανοιχτή αγορά, ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους, με τα ατομικά μέτρα προστασίας -γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ για όλους- και περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

 1. Σε αυτή τη φάση, αυτά είναι τα μέτρα, αυτό είναι το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά την κίνηση και τη δυνατότητα του πώς θα εργάζεται, θα διασκεδάζει, θα κυκλοφορεί κανείς στα καταστήματα με το γνωστό κυρωτικό πλαίσιο, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 2. Οι συμπολίτες μας, από 60 ετών και πάνω, για να έχουν το Covid Pass της ελεύθερης πρόσβασης του εμβολιασμένου, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κάνουν τεστ, θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση. 

Η στρατηγική  που η  Κυβέρνηση εφαρμόζει από το Σεπτέμβριο και μετά είναι εξισορροπημένη, με την οικονομία, την εκπαίδευση, πλήρως λειτουργικές, με την κοινωνία ανοιχτή. Και από την άλλη, τη μάχη στο υγειονομικό πεδίο, για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε.

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Eurogroup

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, ανάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 12ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία. Ανάμεσα στα άλλα, η Έκθεση:

 • Διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος και προβλέπει ότι η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί, χάρη στην εφαρμοζόμενη πολιτική, καθώς και στην αναμενόμενη ισχυρή ώθηση από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.
 • Κάνει ειδική αναφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε και εξακολουθεί να υλοποιεί η Κυβέρνηση για την προστασία των θέσεων εργασίας σε ευάλωτους τομείς, και τη διαφύλαξη του δυναμισμού του επιχειρηματικού τομέα στη διάρκεια της πανδημίας.
 • Πιστοποιεί ότι η Κυβέρνηση σημείωσε σημαντική πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, η ψηφιοποίηση του Κράτους, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, το Κτηματολόγιο, το νέο πλαίσιο πιστοποίησης της αναπηρίας, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ,  οι μεταρρυθμίσεις στη  Δικαιοσύνη.
 • Επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και υπογραμμίζει τα οφέλη από την προωθούμενη πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το Δ.Ν.Τ., καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης.
 • Επισημαίνει τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε υψηλά επίπεδα και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 • Επικροτεί την ολοκλήρωση δύο σημαντικών παρεμβάσεων στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενέργειας. Τη λειτουργική ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό του 2022 η οποία επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών σε κάθε τομέα όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Κοινωνική Προστασία, η Περιβαλλοντική Προστασία κ.λπ., Και για τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εθνικό Σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση

Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Ο πρωθυπουργός:

 • Έκανε λόγο για εθνική προτεραιότητα και τόνισε πως βασική της προϋπόθεση είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.
 • Τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή, ενώ αποτελεί μία ευρύτερη στροφή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της εποχής.
 • Γνωστοποίησε πως καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, προκειμένου να διαβιβάζει αμέσως τις σχετικές καταγγελίες, αλλά και να μπορεί και ο ίδιος να αναλαμβάνει δράση.
 • Χαρακτήρισε απαραίτητη, μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι ενήλικοι και να μάθουν τα παιδιά τα δικαιώματα τους, ενώ υπενθύμισε πως το νομικό μας πλαίσιο έχει ήδη ενισχυθεί μέσω των πρόσφατων αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα, όπου τα συγκεκριμένα εγκλήματα έγιναν κακουργήματα, η παραγραφή τους ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του θύματος και το γεγονός πως ο βιασμός ανηλίκου επισύρει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.
 • Σημείωσε ακόμη πως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιβλέπει η εθνική συντονιστική επιτροπή. Κεντρικά όμως, θα υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής του θα είναι μία βουλευτής με εμπειρία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε δράσεις με επίκεντρο το παιδί, η Έλενα Ράπτη.
 • Κατέληξε λέγοντας ότι η «Η δημοκρατία μας ζητά να επιλέξουμε τη δυνατή φωνή έναντι της ένοχης σιωπής και αυτό κάνουμε, πολλώ μάλλον όταν η φωνή που μας καλεί είναι παιδική».

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει έντεκα πολιτικές:

 1. Θεσπίζεται ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων με προβλέψεις για τον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης.
 2. Θεσπίζεται η λειτουργία Εθνικού Αρχείου Καταγραφής και Επιτήρησης σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών, όπου ορίζονται με σαφήνεια οι υπηρεσίες ευθύνης όλων των συναρμόδιων Υπουργείων που θα είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν όλα τα περιστατικά που έρχονται στην αντίληψή τους.
 3. Προβλέπεται πλαίσιο ελέγχου με την θέσπιση Ειδικού Ποινικού Μητρώου για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων για προσωπικό που απασχολείται επαγγελματικά ή εθελοντικά σε υπηρεσίες με καθημερινή επαφή με παιδιά χωρίς περίοδο παραγραφής για αυτά τα αδικήματα.
 4. Αναπτύσσονται σχήματα εκπαίδευσης για όλους τους επαγγελματίες των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά για την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών.
 5. Θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των φορέων ιδιωτικών και δημόσιων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά να αναπτύξουν πολιτικές και να ορίσουν Υπεύθυνο Παιδικής Προστασίας.
 6. Υλοποιείται εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την μηδενική ανοχή της κοινωνίας στην σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών.
 7. Προβλέπεται ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών για την πρόληψη της δια ζώσης και της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσής τους.
 8. Ενισχύονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνδρομής των παιδιών και δίωξης των δραστών.
 9. Επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και κωδικοποιούνται οι διατάξεις που περιέχονται σε επιμέρους νομοθετήματα.
 10. Ενθαρρύνεται η εισαγωγή μαθημάτων σε Πανεπιστήμια και θεματικών σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και η δημιουργία δικτύου τμημάτων ΑΕΙ ως δεξαμενής προτάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
 11. Επιδιώκεται η συστράτευση ιδιωτικού και δημόσιου, τομέα στην εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Δράση για την ενίσχυση των ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα

Μια νέα πρωτοβουλία που αφορά τη στήριξη στους ψηφιακούς νομάδες (Digital nomads) διευκολύνοντας τις συνθήκες εργασίας τους, ξεκινά το υπουργείο Τουρισμού.

 • Η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας ξεκινά σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, καταρχάς με την Wind και θεωρούμε ότι θα επεκταθεί. Οι εταιρείες θα δίνουν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο internet.
 • Το υπουργείο Τουρισμού από την πλευρά του, αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να διευκολύνουν τη διαμονή των ψηφιακών νομάδων σε συνεργασία με καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Πιλοτικά ξεκινάμε από την Ερμούπολη, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα και θα επεκταθεί σύντομα σε όλη την Ελλάδα.

Οι digital nomads ή ψηφιακοί νομάδες είναι ένα κομμάτι της τουριστικής «πίτας» που θα θέλαμε στη χώρα. Ενισχύουν κατά κύριο λόγο τον off-season τουρισμό και εντάσσονται στη στρατηγική μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

280 νέα οχήματα εντάσσονται στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας

Σε συνέχεια της προσπάθειάς με την αύξηση του αριθμού των περιπολικών κατά 100 που βρίσκονται σε υπηρεσία τις νυχτερινές ώρες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας εντάσσονται 280 νέα οχήματα. Τα νέα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. είναι:

 • 80 περιπολικά, 30 οχήματα αγροτικού τύπου και 4 οχήματα τύπου SUV για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο
 • 95 μοτοσικλέτες για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ Αθήνας – Θεσσαλονίκης
 • 5 γερανοφόρα
 • 42 ειδικά αυτοκίνητα μεταφοράς ασθενών με Covid-19
 • 24 οχήματα για το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου Νέας Οδού.

Η δαπάνη ανέρχεται στα 6.160.220 ευρώ που προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.