BREAKFAST TODAY

Σε τρεις πυλώνες τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων 

Τρεις πυλώνες θα περιλαμβάνουν τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν εντός αυτής της εβδομάδας.

  • Αναφορικά με την ενίσχυση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αυτή θα είναι οριζόντια. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε.
  • Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους, τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στους δικαιούχους. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή.
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορά παρέμβαση στα καύσιμα που θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης.

Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε λελογισμένα, σώφρονα, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, χωρίς να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα.

  • Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2,5 δισ.. Έχουμε προβεί σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων. Ας φανταστούμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε και την Εισφορά Αλληλεγγύης, αν πληρώναμε και παραπάνω ΕΝΦΙΑ, αν είχαμε και δύο-τρεις μονάδες παραπάνω στους φορολογικούς συντελεστές.
  • Πουθενά, καμία κυβέρνηση, καμιά χώρα δεν μπορεί να μηδενίσει τις ανατιμήσεις. Όπως και παντού, ο κόσμος δοκιμάζεται, διαμαρτύρεται και ζητάει περισσότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  • Δίνουμε περισσότερα, μήνα με τον μήνα. Ξεκινήσαμε μόνο με το επίδομα για τη Δ.Ε.Η., φτάνουμε τώρα στην ενίσχυση στους ευάλωτους, θα έχουμε την παρέμβαση στα καύσιμα, έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών -προπαντός των ευάλωτων- όσο και των επιχειρήσεων, διευκολύνονται από την πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους που ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού. Τμήμα της αύξησης αυτής, περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που αφενός επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον Προϋπολογισμό και αφετέρου διευκολύνει την Κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Στη Βουλή ο νέος ΕΝΦΙΑ 

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον νέο ΕΝΦΙΑ που ισχύσει από εφέτος και περιέχει σειρά αλλαγών:

  • Ο συνολικός φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021.
  • Το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι. Οι μόνο που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με τη ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
  • Ο νέος φόρος θα πληρωθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Επίσης στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νέες κλίμακες, με μειωμένους συντελεστές, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, ενώ επίσης υπάρχουν και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων.

Αυξάνονται οι φορείς που αντλούν αυτόματα τη φορολογική ενημερότητα για πληρωμές από το Δημόσιο

Σημαντική διευκόλυνση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων επιφέρει η υπηρεσία για την αυτόματη άντληση της φορολογικής ενημερότητας για προμηθευτές του Δημοσίου.

  • Συγκεκριμένα στην υπηρεσία «Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας», εντάσσονται όλο και περισσότεροι φορείς, απαλλάσσοντας τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα προκειμένου να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του πολίτη ή της υπηρεσίας.
  • Ειδικότερα, οι φορείς του Δημοσίου που λαμβάνουν μέσω διαλειτουργικότητας το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ανέρχονται πλέον σε 69, από 36 που ήταν το 2020. Με τον τρόπο αυτό, μέσα στο 2021 διατέθηκαν αυτοματοποιημένα περισσότερες από 340.000 φορολογικές ενημερότητες, απαλλάσσοντας τους προμηθευτές του Δημοσίου (πολίτες και επιχειρήσεις) από αντίστοιχο αριθμό επισκέψεων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2020 με τη Βουλή των Ελλήνων να γίνεται ο πρώτος φορέας που την αξιοποιεί, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους ακολούθησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Η λίστα των φορέων που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικτυακή υπηρεσία επεκτείνεται διαρκώς με την προσθήκη νέων. Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους φορείς που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής:

  • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων/ Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών
  • Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»
  • Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος

Οι λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Δόθηκε χθες Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με το νομοσχέδιο γίνεται επανεκκίνηση του ΟΑΕΔ -και γι’ αυτό μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης- σηματοδοτείται το τέλος μιας περιόδου και η έναρξη μιας νέας, αντιμετωπίζονται φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί  και καταβάλλεται συνολική προσπάθεια για την ενίσχυση της απασχόλησης.  Στο κεφάλαιο με τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά»περιλαμβάνονται:

  • Το πλαίσιο υλοποίησης της δράσης για παροχή χρηματοδότησης -με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων στις εγκαταστάσεις τους
    • Αντικείμενο είναι η χρηματοδότηση 120 επιχειρήσεων συνολικά για την δημιουργία και τον εξοπλισμό των χωρών φύλαξης βρεφών και νηπίων (ηλικίας από έξι μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών) εντός των εγκαταστάσεων όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους, καθώς και για τη στελέχωση του χώρου με έως 2 βρεφονηπιοκόμους/βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων, για χρονικό διάστημα 24 μηνών.
    • Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι γονείς βρεφών ή νηπίων που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης. Σκοπός του χώρου είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, δημιουργική απασχόληση των βρεφών και νηπίων κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα.
    • Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.
    • Στόχος της δράσης είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και νηπίων και της δημιουργίας φιλικότερων για τους νέους γονείς -και ιδίως για τις γυναίκες- εργασιακών χώρων. Με δεδομένο ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος αδράνειας από το 20% των αδρανών γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 25-49 ετών, η αύξηση της διαθεσιμότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Την ίδια στόχευση έχει και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», η πιλοτική λειτουργία του οποίου ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Η επίλυση θεμάτων για τη διασφάλιση της συνέχειας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) παιδιών ΑμεΑ που έχουν ενταχθεί στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής περιόδου 2021-2022» και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), καθώς και για την προστασία των θέσεων εργαζομένων που απασχολούνται στις δομές αυτές.
  • Η διευκόλυνση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), με στόχο να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση κατά την ανάληψη αρμοδιοτήτων από τα μόνιμα όργανα διοίκησης του Ταμείου.
  • Η ενδυνάμωση του θεσμικού πλαίσιου λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με την ενίσχυση των διατάξεων για την επιβολή κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς και για την προληπτική εποπτεία της σε αυτά.
  • Η δυνατότητα στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να προχωρήσει σε ψηφιακή απονομή και των μερισμάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, προχωρώντας στην ανάπτυξη των απαιτούμενων μηχανογραφικών εφαρμογών.

Νέα Δημοκρατία: Διεξαγωγή Προσυνεδρίων και Προσυνεδριακών Συζητήσεων

Ενόψει του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν δύο προσυνέδρια:

  • Το Σάββατο 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με θεματικές ενότητες: Α) Καθημερινότητα πολιτών, Μειώσεις Φόρων, Επενδύσεις και Νέες Δουλειές. Β) Τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.
  • Το Σάββατο 16 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης με θεματικές ενότητες: Α) Τουρισμός και Ναυτιλία. Β) Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν και τρεις προσυνεδριακές συζητήσεις εντός Αττικής:

  • Στις 29 Μαρτίου στο Αιγάλεω με θέμα τις Μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Στις 11 Απριλίου στο Χαλάνδρι με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση – Κράτος φιλικό προς τους πολίτες».
  • Στις 18 Απριλίου στη Νίκαια με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα».

Μετά το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο διάλογος με τα μέλη και τις Οργανώσεις του κόμματος θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση μετασυνεδριακών συζητήσεων σε όλη την χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.