Breakfast Today

Η Κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών

Η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης επαναλαμβάνεται «η ζωτική σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας» και τονίζεται ότι: «Η διανομή εμβολίων σε όλους και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων είναι ουσιώδη και επείγοντα ζητήματα. Βασική σημασία έχει η κάμψη της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης». Όπως όλοι ξέρουμε, μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης είναι ελάχιστα, αλλά η αύξησή τους είναι -κατά τους ειδικούς- ζήτημα χρόνου.

 • Άμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών. Στο πλαίσιο αυτό:
  • Από προχθες το πρωί – εκτάκτως για την περίοδο των γιορτών- οι άνω των πέντε ετών επισκέπτες στη χώρα μας από όλες τις χώρες  -με εξαίρεση τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες- υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό έλεγχο (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. 
  • Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά σε  ενίσχυση  της επιχείρησης «Ελευθερία», που σχεδιάστηκε με υποδειγματικό τρόπο. Εγκαινιάστηκε ήδη νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, με 16 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ προστέθηκαν επιπλέον 24 γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.
 • Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.900.000 πολίτες, δηλαδή το 65,7% του γενικού πληθυσμού και 75,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 67,2% του γενικού πληθυσμού και 78,5% του ενήλικου πληθυσμού.
  • Από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί 130.000 πρώτης δόσης και υπάρχουν άλλες 20.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό και το ποσοστό των άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκε και έκλεισε ραντεβού ανέρχεται στο 88%.
  • Δικαιούχοι αναμνηστικής είναι 5.770.000 πολίτες, ποσοστό 83,7% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.900.000, εμβολιασμοί, 50% των δικαιούχων, και 1.317.400 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 23% των δικαιούχων.
  • Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 60,1%.
  • Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 60.000 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 43.156 πολίτες. Από τις εκκρεμείς αιτήσεις 20.000 αφορούν αιτήσεις πρώτης δόσης και οι υπόλοιπες για δεύτερη και τρίτη δόση.
  • Περισσότερα από 40.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 και περισσότερα από 6.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί
 • Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών, στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια να κρατήσουμε την οικονομία, τη ζωή, την κοινωνία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές. Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ, ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους.

Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τη Βουλγαρία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  επισκέφθηκε χθες τη Σόφια, όπου είχε  συναντήσεις με τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπεται τη Βουλγαρία μετά τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης. Και αυτό είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει  σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στα άλλα δήλωσε:

 • Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς θέσεις και τις διμερείς σχέσεις, έχουμε κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλά θέματα. Μπορούμε συνεπώς να πούμε ότι εγκαινιάζουμε ένα νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας.
 • Οι συζητήσεις για συμπράξεις στο εμπόριο, στις υποδομές, στις μεταφορές, στην ενέργεια υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικές.
 • Συζητήσαμε την προοπτική διοργάνωσης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρία, ώστε να προωθήσουμε γρήγορα όλα τα κοινά πεδία συνεργασίας.
 • Η πορεία κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, IGB, ξεπέρασε τις δυσκολίες και περνά στο τελευταίο στάδιο. Συμφωνήσαμε οι δύο πλευρές να βοηθήσουν ώστε ο αγωγός αυτός να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
 • Ο σταθμός επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, που δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη, ανοίγει τις δυνατότητες να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές. Αυτό θα βοηθήσει να διευρύνουμε την πρόσβασή μας σε διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, να ρίξουμε τη μέση τιμή του και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή, κάτι το οποίο ενδιαφέρει και την Ελλάδα και την Βουλγαρία.
 • Η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι αυτά οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξή τους στην Ένωση, με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας.
 • Στα ζητήματα της μετανάστευσης, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουμε κάθε κίνητρο να προστατεύουμε τα σύνορά μας τα οποία είναι σύνορα της Ευρώπης προς την Τουρκία. Και οι δύο χώρες το κάνουμε αποτελεσματικά, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν περιθώρια για πολύ πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Διότι είμαστε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε πρώτο ρόλο και πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.
 • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια, δίνοντας στην Τουρκία την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων της με τις γειτονικές της χώρες, με αποκλιμάκωση της έντασης και παύση των προκλητικών ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα.

Ελληνικό: Άνοιξε για το κοινό το Experience Park

Παραδόθηκε η πρώτη έκταση πρασίνου και ψυχαγωγίας 70 στρεμμάτων στο Ελληνικό -μια έκταση όσο περίπου ο μισός Εθνικός Κήπος- καθώς ανοιξε τις πόρτες του το Experience Park.

 • Πρόκειται για ένα μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο δημιουργείται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που πραγματοποιείται στην πρώην έκταση του αεροδρομίου του Ελληνικού, ενός πάρκου που στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
 • Στη συγκεκριμένη έκταση, που παραδίδεται από την Lamda Development νωρίτερα από το αναμενόμενο και μόλις έξι μήνες μετά την υπογραφή τής σύμβασης για το Ελληνικό, φυτεύτηκαν 500 δέντρα και 55.000 φυτά από μεσογειακές ποικιλίες με βάση σχεδιασμό που βασίστηκε στη βιοποικιλότητα της περιοχής.
 • Το έργο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στο σύνολο του σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, σηματοδοτώντας μία νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση, από τη συλλογή βρόχινου νερού για τις ανάγκες ύδρευσης και την ελαχιστοποίηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων μέχρι την αξιοποίηση υφιστάμενων υλικών για τη δημιουργία αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως παγκάκια και μονοπάτια.

Την ίδια στιγμή που παραδίδεται το Experience Park στο κοινό, σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι εργασίες στο εργοτάξιο του Ελληνικού, που όπως έχει ανακοινωθεί από την Lamda, είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο που έχει στηθεί ποτέ στη χώρα μας, στο οποίο απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, με τη χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, γερανών και οχημάτων οικοδομής.

Ξανά υποχρεωτικές απελάσεις προς το Μπαγκλαντές

Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.  Προχωρά σε απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό:

 • Απελάθηκαν 19 παρατύπως εισελθόντες υπήκοοι Μπαγκλαντές. Είναι η πρώτη αναγκαστική απέλαση που πραγματοποιείται από το 2016 προς το Μπαγκλαντές, χάρη στις κοινές προσπάθειες της ελληνικής και της αυστριακής κυβέρνησης. Η επιχείρηση έλαβε χώρα υπό τον συντονισμό της Frontex.

Στο πρώτο εντεκάμηνο του 2021 συνολικά 10.623 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε τρίτες χώρες μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 8.031 άτομα.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.