Breakfast Today

Έργο διαρκές η ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη στην Ιστιαία, στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού:

 • Ο στόχος

Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε.

 • Νέος οδικός «κορμός» στην Εύβοια, από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά
  • Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια.
  • Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια.
  • Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη.
 • Οι δύο άξονες του σχεδίου
  • Ο πρώτος άξονας είναι η άμεση ανακούφιση. Το πώς δούλεψε η κρατική αρωγή, το πώς στηρίχθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε έπαθαν μεγάλες ζημιές, το πώς στηρίχτηκαν και πώς στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις.
  • Η δεύτερη άμεση παρέμβαση αφορά τη δουλειά η οποία γίνεται στο δάσος. Η δουλειά η οποία έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Τόσο γρήγορες παρεμβάσεις, τόσα χιλιόμετρα και τετραγωνικά μέτρα κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων, φραγμάτων άμεσης παρέμβασης, μια πολύ σπουδαία δουλειά. Έγινε σε συνεργασία με τους ανθρώπους του δάσους, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους τοπικούς, αυτούς οι οποίοι ήρθαν και βοήθησαν.
 • Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις
  • Η πρώτη ήταν η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών. Για πρώτη φορά οι δασικές υπηρεσίες έχουν φυσικό προϊστάμενο ο οποίος ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενό τους και όχι απλά με τη διοικητική εποπτεία. Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ούτως ή άλλως δρομολογείτο. Μας έδωσαν την “ευκαιρία” οι καταστροφικές πυρκαγιές να την επισπεύσουμε.
  • Δεύτερη σημαντική τομή: ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης. Έχουμε βρει έναν τρόπο να παντρέψουμε την προσφορά για δωρεές με συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται πια από ιδιώτες και τα οποία ταυτίζονται και με τη διάθεση του ιδιώτη να συνδέσει το όνομά του -η οποία είναι απολύτως θεμιτή- με πολύ συγκεκριμένα έργα. Δοκιμάζεται στην πράξη και μας έχει λύσει τα χέρια ως προς την ταχύτητα υλοποίησης τέτοιων έργων.
  • Τρίτη πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία γίνεται από κοινού με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί. Ο εντοπισμός δηλαδή ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε προληπτικά. Είναι αδύνατον να μπορείς να παρέμβεις προληπτικά σε όλα τα δάση της χώρας. Υπάρχουν όμως δασικά οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας, τα οποία και πρέπει να προστατευτούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, άρα να γίνουν πολύ πιο συστηματικές παρεμβάσεις καθαρισμού, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτά τα έχουμε ήδη εντοπίσει μαζί με το Υπουργείο και οι παρεμβάσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γίνονταν στο παρελθόν.
 • Ένα έργο διαρκές
  • Αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι ένα έργο διαρκές. Έχουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους, έχουμε τη διάθεση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη γνώση να το υλοποιήσουμε, αλλά θα το υλοποιήσουμε μόνο μαζί με την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δικές σας προτάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις και δημιουργικές ιδέες που μπορείτε να καταθέσετε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
  • Θα είμαστε ξανά εδώ, πολλά κυβερνητικά στελέχη εξάλλου έχουν κάνει την Εύβοια περίπου δεύτερο σπίτι τους, και εγώ δεσμεύομαι ότι θα επιτηρώ με πολύ μεγάλη προσοχή όλη αυτή τη διαδικασία.

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπει:

 • Ευρύ πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας που περιλαμβάνει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις μεταφορές μελισσοκόμων, επιχορήγηση για την κάλυψη απολεσθέντος εξοπλισμού, δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και φύτευση μελισσοκομικών φυτών.
 • Στήριξη στους ρητινοκαλλιεργητές, σε ορίζοντα 15ετίας με τη συμμετοχή τους κατά προτεραιότητα σε όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας την οικονομική ενίσχυσή τους και την κάλυψή τους από ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
 • Τη συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας, ο οποίος θα παρέχει τεχνογνωσία στους παραγωγούς και στήριξη σε νέες συλλογικότητες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα. Θα μεριμνά για τη διαμόρφωση του καταλληλότερου μείγματος δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ρητίνης και την υλοτομία έως την χάραξη μονοπατιών και την ανάπτυξη αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, προκειμένου το δάσος να αποτελέσει πυλώνα ενός νέου, διευρυμένου οικονομικού μοντέλου.
 • Τη δημιουργία  δύο Ολιστικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, (ένα στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού κι ένα στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας) στα οποία  θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, παραλαβής πιστοποιητικών, αδειών, βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων, όπως και δυνατότητα διεκπεραίωσης σύνθετων διοικητικών διαδικασιών. Τα νέα ΚΕΠ  θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για τη μελλοντική εξάπλωση του θεσμού και σε άλλες περιοχές της χώρας.
 • Την ίδρυση Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στους δύο Δήμους της βόρειας Εύβοιας που στην  πλήρη ανάπτυξή τους θα ασχολούνται με την πολεοδομία, τη χωροταξία και το περιβάλλον.
 • Την ίδρυση Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα μεριμνά για την προβολή τουριστικών προϊόντων και θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ όσον αφορά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Το σχέδιο ανασυγκρότησης έρχεται σε συνέχεια των μέτρων στήριξης που  ήδη εφαρμόστηκαν, ανάμεσα στα οποία:

 • Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που επλήγησαν από τη φωτιά για την τριετία 2021-23 και απαλλαγή όλων των ακινήτων της Βόρειας Εύβοιας για φέτος.
 • Η εξάμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
 • Η απαλλαγή των τοπικών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το επιστρεπτέο σκέλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
 • Η προσφορά επιδόματος ενοικίου-συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των μόνιμων κατοίκων.
 • Η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της νέας πλατφόρμας arogi.gov.gr να λάβουν άμεσα την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης που τους προσέφερε το Κράτος αντίστοιχα, ενώ χορηγήθηκε και αποζημίωση για την οικοσκευή των κατοικιών που επλήγησαν από τη φωτιά. Σημειώνεται ότι από τις 20 Αυγούστου, όταν πιστώθηκε η πρώτη καταβολή, έχουν διατεθεί προς δικαιούχους 12,1 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών τα 5,9 εκατ. δόθηκαν ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και σχεδόν 4,1 εκατ. σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης.
 • Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 498 χιλιόμετρα από κορμοδέματα στο Δήμο Ιστιαίας και 724 χιλιόμετρα στην περιοχή της Λίμνης.

Ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών

Σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών αφού η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTec. Τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα παιδιά τους και μέχρι χθες το απόγευμα αυτά ανερχόταν σε 31.000.

 • Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην την περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.
 • Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.
 • Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.
 • Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.
 • Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν “καταδρομικοί εμβολιασμοί”, όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

 • Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα.
 • Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω τους, ενώ η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, γι’ αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή

Σημαντικές δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή προωθούνται και κατά την ερχόμενη χρονιά. Για το σκοπό οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας για το 2022 είναι αυξημένες κατά 526 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Ανέρχονται σε 21,612 δισ. ευρώ και αν αφαιρέσουμε το κόστος των μέτρων covid σε 20,763 δισ. Ανάμεσα στ’ άλλα για το 2022 προβλέπεται:

 • Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για το 2022, από τις 100.000 στις 150.000 θέσεις.
 • Η εφαρμογή του προγράμματος «πρώτο ένσημο» με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, με το ποσό των 1.200 ευρώ για 6 μήνες (600 ευρώ στον εργοδότη και 600 ευρώ στον εργαζόμενο).
 • Η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5%, ισόποσα για εργοδότες και εργαζόμενους.
 • Η αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΠΕΚΑ για τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα ΑμεΑ, τα σχολικά γεύματα.
 • Η διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος στέγασης από τον ΟΠΕΚΑ που θεσπίζει ο κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας σε δανειολήπτες.
 • Η διεύρυνση του κύκλου των ωφελούμενων οικογενειών  για την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
 • Η προώθηση μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης σύγχρονων εργαλείων κοινωνικής προστασίας, ανάμεσα στα οποία: Η Κάρτα Αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ, η δημιουργία 50.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η προώθηση της αποϊδρυματοποίησης ευάλωτων εφήβων με τη δημιουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης.
 • Η υλοποίηση έργων όπως το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών  σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.