Breakfast Today

Τι συνιστά πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»:

Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Και είναι ένα κόμμα το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί τον χαρακτήρα του προοδευτικού κόμματος, διότι πιστεύω ότι αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον δημόσιο διάλογο γύρω από το τι πραγματικά συνιστά πρόοδο και τι τελικά ταυτίζεται με την οπισθοδρόμηση.

Για εμένα η πρόοδος είναι πάνω από όλα η αλλαγή, είναι η δυνατότητα προσαρμογής σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Πρέπει να αγκαλιάσουμε με ενθουσιασμό και με αισιοδοξία τις δίδυμες προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής, πράγμα το οποίο έχουμε κάνει.
 • Να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια τη μείωση των ανισοτήτων, γιατί οι μεγαλύτερες ανισότητες είναι μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά και μεταξύ αυτών που δεν έχουν δουλειά.
 • Και ταυτόχρονα:
  • Να κάνουμε την ελληνική κοινωνία πιο συμπεριληπτική, πιο ανοιχτή και πιο ανεκτική στη διαφορετικότητα.
  • Να προστατεύσουμε και να εγγυηθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα αναπτύσσοντας μία εξωτερική και αμυντική πολιτική η οποία ενισχύει την θέση της Ελλάδος ως ενός αξιόπιστου περιφερειακού παίκτη με τον οποίο θέλουν τελικά να συνομιλούν όλοι.

Αυτό για εμένα συνιστά πραγματική προοδευτική διακυβέρνησηΑισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι, παρά τις πολλές αναπάντεχες περιπέτειες τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε, έχουμε παραμείνει απολύτως συνεπείς στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος όχι μόνο στην οικονομία, σε πολλά διαφορετικά πεδία πολιτικής. Στην Παιδεία έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το σύνολο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Και αυτό θα μου επιτρέψει στο τέλος της 4ετίας να παρουσιάσω τον απολογισμό μας στους Έλληνες πολίτες, να ζητήσω με αυτοπεποίθηση μία δεύτερη θητεία διεκδικώντας, πρώτα και πάνω από όλα, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη: Το είπαμε, το κάναμε. Το λέμε, το κάνουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό σε μία κοινωνία και σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο τραυματίστηκε βαθιά από ψεύτικες υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν από αυτούς τους οποίους κάποια στιγμή εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός.

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 ετών που συμπληρώνουν επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Θα χάνουν τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

 • Δεν θα μπορούν δηλαδή να εισέρχονται σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.
 • Παράλληλα θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για την προσέλευση στη δουλειά τους, καθώς για την είσοδο σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια.
 • Πρόσβαση χωρίς έλεγχο θα έχουν μόνο στα supermarkets, στα καταστήματα αγοράς τροφίμων και στα φαρμακεία.

Αλλάζει επίσης η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο πλέον θα διαρκεί για 90 ημέρες (τρεις μήνες) και όχι για 6 μήνες. Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα για τους ανεμβολίαστους. Αναλυτικότερα:

 • Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
 • Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι 11.12.202.
 • Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή, σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης:

 • Αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων.
 • Είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
 • Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
 • Περιλαμβάνει 67 δράσεις, ενσωματώνοντας στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 Υπουργεία. Προβλέπεται επίσης δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Στο πλαίσιο αυτό έχουν υιοθετηθεί και ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως:

 • Η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών.
 • Το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που φέτος καλύπτει με voucher 163.500 παιδιά.
 • Η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας.
 • Η επέκταση των γονικών αδειών 4 μηνών και στους δύο γονείς.
 • Η άδεια πατρότητας 14 ημερών.
 • Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας.
 • Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών. 
 • Το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις.
 • Οι ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

 • Το σχέδιο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών.
 • Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου, χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να εργάζεται, να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και ταυτόχρονα  να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα.
 • Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που δεν έχουν ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό χρώμα. Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές.

Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021»

Ανοίγει  από σήμερα Δευτέρα  13 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και θα παραμείνει ανοιχτή για 50 ημέρες.

 • Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας.
 • Με το νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.
 • Ως σημαντικότερο κριτήριο για την έγκριση μιας αίτησης ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί το χάρτη των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας και αποτυπώνει το όραμα της κυβέρνησης που ενέταξε την μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ κατά τους τελευταίους 22 μήνες. Τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει σε αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας και αποσυντονισμού του διεθνούς οικονομικού κλίματος, μεταφράζονται σε αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των ξένων επενδύσεων και σε θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Πιο συγκεκριμένα:

 • Η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα 32,4 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29%.
 • Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
 • Ταυτόχρονα, το Enterprise Greece οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων (φυσικές και ψηφιακές) ενώ προώθησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων 24 μεγάλες επενδύσεις ύψους 4,8 δις ευρώ, οι οποίες δημιουργούν 3.335 θέσεις εργασίας.
 • Όσο για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, είναι πλέον γεγονός ότι έχει επιτευχθεί ένα μεγάλο κομμάτι του “Repositioning Greece” και έχει εγκαταλειφθεί το εχθρικό επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται παντού ως αξιόπιστος συνομιλητής και ασφαλής επενδυτικός προορισμός.
  • Αυτό έχει αποτυπωθεί και σε πρόσφατες έρευνες, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς. Σε ποσοστό δε 75%, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στην επόμενη τριετία.
  • Και άλλωστε η ελληνική οικονομία έχει ήδη λάβει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης διεθνώς, μέσα από τις σημαντικές επενδύσεις των Microsoft, Pfizer, Volkswagen, CISCO στη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.