Breakfast Today

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 

Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:

  • Η νέα μετάλλαξη ‘Ο’ μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ενώ και οι γιορτές που πλησιάζουν με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωσή του.
  • Για τη μετάλλαξη ‘Όμικρον’ θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπουΑργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι αυτό και πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει μ’ άλλα λόγια να κερδίσουμε χρόνο. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown το οποίο κάποιοι προεξοφλούν χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους.
  • Ενώ όλες οι ηλικιακές ομάδες ανταποκρίνονται, υπάρχει μία μόνο η οποία επιμένει να καθυστερείΑπό τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι.
  • Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς αυτών των συμπολιτών μας στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός. Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν.
  • Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας.
  • Ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικοεμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών.

Είναι μέτρα προτροπής και όχι καταστολής, είναι δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουνΥπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και τέλος προσαρμόζονται στη συγκυρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία.

Γιατί αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ως μία απόφαση «που τον βασάνισε προσωπικά» χαρακτήρισε το μέτρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, πέντε ήταν τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας. Ειδικότερα:

  • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορουν πολίτες άνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμενους ασθενείς είναι άνω των 60 ετών.
  • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
  • Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
  • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.  Συγκεκριμένα:
    • Στην Ελλάδα με το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες  60 και άνω να είναι στο 83%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι 657 και οι ημερήσιοι θάνατοι 92.
    • Στην Πορτογαλία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών να είναι στο 99,5% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid  είναι 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι 13.
    • Στη Δανία με το ποσοστό  εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 99,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι 10.
    • Στη Σουηδία το ποσοστό  εμβολιασμένων άνω των 60 ετών  στο 93,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 32  και οι ημερήσιοι θάνατοι 5.

Επώδυνη η πράσινη μετάβαση χωρίς αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας

Τη θέση του ότι απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης, εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis». Ο πρωθυπουργός:

  • Υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια». Τόνισε, δε, ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.
  • Υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028. Έδωσε, μάλιστα έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου, ως ενός μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλισης ότι ενδιάμεσοι στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040 θα τηρηθούν.
  • Χαρακτήρισε ορόσημο την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
  • Έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της αύξησης του φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που αποκτά συν τω χρόνω η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ.
  • Τόνισε ότι πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας, καθώς και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον άνθρακα.
  • Προειδοποίησε ότι εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να «χάσουμε» τις κοινωνίες μας, καθώς η «πράσινη» μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους.

Αλλάζουν τα κριτήρια της ετήσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ

Από το επόμενο οικονομικό έτος, 2022, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα πραγματοποιείται βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ο καθορισμός των οποίων βασίστηκε σε εισήγηση της Εθνικής Αρχικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, «θα προσμετρηθεί στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ η αξιολόγησή τους σε ποιοτικούς δείκτες στους τομείς που τα ίδια επιλέγουν». Ειδικότερα:

  • Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του.
  • Το 20% αφορά ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ από πέντε επιμέρους ενότητεςεκ των οποίων κάθε ΑΕΙ αξιολογείται σε τρεις. Οι πέντε ενότητες είναι:
    • «Συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ», ενότητα που είναι υποχρεωτική για όλα τα ΑΕΙ,
    • «Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού»,
    • «Διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης»,
    • «Διεθνοποίηση» και
    • «Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος».

Από τις τελευταίες τέσσερις ενότητες τα ΑΕΙ θα επιλέξουν δύο.

Χτίζοντας πάνω και σε προηγούμενες προσπάθειες κυβερνήσεων, εφαρμόζεται στην πράξη για πρώτη φορά ένα σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης κατά την κατανομή των τακτικών πόρων των πανεπιστημίων, που συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητές τους, αλλά και τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν τους τομείς στους οποίους επιθυμούν τα ίδια να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να αναδειχθούν σε πρωτοπόρους της επιστημονικής κοινότητας.

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες

Κατατέθηκε στη Βουλή  Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), που θα είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας, με διευρυμένο αντικείμενο, νέο οργανωτικό σχήμα, σύγχρονα εργαλεία χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και δυνατότητες συνεργασίας με επιστήμονες, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλους φορείς. Επιδιώκεται η θεμελίωση ενός μηχανισμού διαχείρισης του συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Ίδρυση ενός σύγχρονου φορέα για την παρακολούθηση της ανάλωσης, της κατανάλωσης και της τιµολόγησης όλου του εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του Συστήματος Υγείας.
  • Σύνταξη Στρατηγικής των Κεντρικών Προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των κεντρικών προμηθειών, που διενεργούνται από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας:

  • Υποστηρίζει συγκεκριμένους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους, με την διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών, φαρμακευτικών αγαθών και συναφών υπηρεσιών.
  • Έχει την επιχειρησιακή λειτουργία και την συνεχή επικαιροποίηση τεσσάρων Μητρώων, για την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συστήματος προμηθειών Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.