Breakfast Today

Σε 3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του νέου τμήματος αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος:

 • Ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, υποσχέσεων που έμεναν στα λόγια, παίρνουν μπροστά οι μηχανές για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – ΠύργοςΤο είπαμε, το κάναμε. Σε τρία χρόνια από τώρα ο δρόμος αυτός θα έχει ολοκληρωθεί.
 • Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την απεμπλοκή και την υλοποίηση σειράς σημαντικών οδικών έργων, τα οποία είχαν κολλήσει σε διάφορες φάσεις. Όλα τα έργα αυτά σήμερα δρομολογούνται και προχωράνε με μεγάλη ταχύτητα. Αναφέρω ενδεικτικά τον Ε65, το βόρειο τμήμα του, που θα συνδέσει τα Τρίκαλα με τα Γρεβενά, ένα έργο στο οποίο έχει ήδη μπει εργολάβος. Και φυσικά, ένα έργο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, ως Κρητικό, τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, όπου κι εκεί εκτιμούμε ότι οι πρώτες μπουλντόζες θα έχουν μπει εντός του 2022.
 • Με επιμονή και σχεδιασμό, καταφέραμε και πείσαμε της υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαπραγμάτευση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ήταν για μένα και ένα προσωπικό στοίχημα.
 • Οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι είναι ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού μας είπε ότι τα θανατηφόρα τροχαία, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το τμήμα που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα, μειώθηκαν κατά 94% και το ίδιο θα συμβεί όταν με το καλό ολοκληρωθεί και ο δρόμος Πάτρας-Πύργου

Ο νέος, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 74,5 χιλιόμετρα, το πλάτος του οδοστρώματος θα υπερβαίνει τα 21 μέτρα, ενώ το παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο θα έχει μήκος 124 χιλιόμετρα. Στην τελική του ανάπτυξη ο δρόμος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οκτώ ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις και η προθεσμία για την ολοκλήρωσή του ανέρχεται στους 40 μήνες. Η κατασκευή συνοδεύεται από επιπρόσθετο έργο αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ για στοχευμένα έργα οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα, ώστε να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές.

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 • Το νέο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει σύντομα, αποτελεί μια από τις νέες συγχρηματοδούμενες δράσεις που έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ και αποτελεί μέρος των 86.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα “ανοίξουν” μέσα στο 2022.
 • Στόχος του νέου προγράμματος προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και η αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.
 • Ωφελούμενοι είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι).

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του υπουργείου Εργασίας, που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ.

 • Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1.200 ευρώ για έξι μήνες, που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, για κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
 • Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ως προς την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια 

Η έρευνα  ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια από τα αρμόδια εθνικά όργανα. Έναυσμα αποτέλεσε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πλατφόρμας «Light House Reports» και διάφοροι ισχυρισμοί  για ενέργειες άτυπων αναγκαστικών επιστροφών -επαναπροωθήσεων- παράτυπων μεταναστών από ομάδες μασκοφόρων.

 • Από το σύνολο των μαρτυριών και των λοιπών δεδομένων-στοιχείων, που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων Αρχών. 
 • Μετά  την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς είχαν διατυπωθεί περί αναγκαστικών επαναπροωθήσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στους ελληνικούς νόμους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σωστή φύλαξη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων και φυσικά με ανθρωπισμό και σεβασμό στα άτομα. 

Ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων της χώρας μέσω ΕΣΠΑ

Μέσω του ΕΣΠΑ θα προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 • Σε αυτό θα υπαχθούν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, η διαδικασία θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και στοχεύει σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς το ενεργειακό κόστος αφορά και στις δημόσιες δομές, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο με τρία χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρθηκε ότι νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη έλαβε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500.000 ευρώ τον Ιανουάριο, από 200.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.
 • Στο έργο σύμπραξης των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ειδικά στους θαλάμους Επειγόντων Περιστατικώναλλά η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών. Δηλαδή από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.

Προχωρά η αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ

Η Κυβέρνηση -με βάση το νόμο που πρόσφατα ψήφισε- προχωρά στο δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Υλοποιεί μια τολμηρή μεταρρύθμιση που στόχο έχει να βάλει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και να συμβάλει περαιτέρω στην ταχεία έκδοση των συντάξεων.

 • Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- συγκεντρώνει εδώ και χρόνια σχεδόν τα μισά (το 48%) παράπονα που αφορούν σε φορείς του Δημοσίου.
 • Βασική καινοτομία του νέου νόμου είναι η δημιουργία Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών -με επικεφαλής πρώην δικαστικό– που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διερεύνηση καταγγελιών και παραπόνων (εκκρεμούν 1.250 υποθέσεις).
 • Για το σκοπό αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διορισμός του τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιου Γεράκη, στη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας.
 • Σημειώνεται ότι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Οργανισμού δεν θα συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι εργαζομένων του ΕΦΚΑ, καθώς η Κυβέρνηση  δεν θεωρεί ότι είναι δουλειά των συνδικαλιστών να κρίνουν ως οιονεί δικαστές τους συναδέλφους τους.

Χαρακτηριστικό, πάντως της κατάστασης που επικρατούσε είναι και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για να εξεταστεί μία καταγγελία στον ΕΦΚΑ απαιτούνταν τουλάχιστον 6 μήνες  και αν πρόκειται για πειθαρχική διερεύνηση σχεδόν 2 χρόνια.

Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 Απριλίου το πρώτο Προσυνέδριο παρουσία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην πορεία προς το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo, θα διεξαχθούν δύο Προσυνέδρια σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, καθώς και δύο ακόμα προσυνεδριακές συζητήσεις εντός Αττικής μετά την πρώτη, η οποία ήδη πραγματοποιήθηκε στο Αιγάλεω.

Το πρώτο προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 Απριλίου και ώρα 09:30, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το προσυνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη:

Μέρος Α’: «Καθημερινότητα πολιτών, Μειώσεις Φόρων, Επενδύσεις και Νέες Δουλειές».

Μέρος Β’: «Τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας».

Η είσοδος θα επιτραπεί μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και του αντίστοιχου εγγράφου ταυτοπροσωπίας.

Η Νέα Δημοκρατία στο Viber

Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα κανάλια επικοινωνίας που έχει με τους πολίτες και βρίσκεται πλέον και στο Viber. Το επίσημο κανάλι της Νέας Δημοκρατίας στο Viber είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας στην Ελλάδα. Μέσω της νέας κοινότητας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα στο κινητό τους για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το κυβερνών κόμμα.

 • Το κανάλι ανοίγει ενόψει του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα. Άλλο ένα εργαλείο για την ανάδειξη των κρίσιμων στόχων για την ανόρθωση της χώρας και του κυβερνητικού έργου σε μια πορεία που υπερβαίνει τα κομματικά όρια.
 • Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν για να λαμβάνουν όλα τα τελευταία νέα της Νέας Δημοκρατίας στο επίσημο Viber κανάλι στον παρακάτω σύνδεσμο: https://vb.me/neademokratia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.