Στις 16 Μαρτίου ο νέος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας και Τουρκίας
Στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Πρέσβη κ. Σεντάτ Ονάλ, επίσης στην Αθήνα, μια ημέρα μετά, στις 17 Μαρτίου.
Ο 61ος γύρος είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση
Ήταν πολύ θλιβερές και διχαστικές οι εικόνες που είδαμε στη Ν. Σμύρνη.
Είναι αδιανόητο -εν μέσω πανδημίας- να οργανώνονται τέτοιου τύπου πορείες την ώρα που έχουμε τεράστια διασπορά του ιού. Είναι υγειονομική ασέβεια.
Είναι ακόμα πιο αδιανόητο ο κ. Τσίπρας να μην έχει ακόμα τοποθετηθεί και να μην έχει πάρει θέση για όσα έγιναν την ώρα μάλιστα που η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής καλούσε σε αυτήν την πορεία. Τον κάλεσε ο Πρωθυπουργός από χθες να τοποθετηθεί.
Ο κ. Τσίπρας υποδαυλίζει κοινωνική ένταση αυτήν τη στιγμή, πατώντας, δυστυχώς, με μέγιστη ανευθυνότητα πάνω στην ψυχολογική κόπωση, στην οργή, στην κούραση που υπάρχει σε κομμάτι της κοινωνίας για τα περιοριστικά μέτρα. Είναι ένα φαινόμενο οι αντιδράσεις που το βλέπουμε και σε άλλες χώρες. Υπάρχει κόπωση. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Χρειάζεται και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Είναι αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που είχε στις εκλογές 32% να συμπεριφέρεται αυτή τη στιγμή σαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%.
Είναι αδιανόητο να βλέπουμε εικόνες και να ακούμε συνθήματα που θυμίζουν την εποχή του 2011 και του 2008. Η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε αυτές τις καταστάσεις. Χρειάζεται ενότητα. Και είναι εγκληματικό κάποιος για να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα και να καλύψει αυτό το κενό να χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια του κόσμου για μικροκομματικά οφέλη.
Δεν μπορεί κάποιοι να καλούν σε πορεία και κατόπιν να καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για πλημμελή διαχείριση της πανδημίας και για ασφυξία στα νοσοκομεία. Θέλουν ενδεχομένως στην Ελλάδα νέο Μπέργκαμο. Αυτό είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή
Με αυτά τα κρούσματα φαίνεται ότι θα υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. και τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον. Η συζήτηση για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν είναι της παρούσης. Προφανώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων. Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, διότι πάντα όλα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας.
Υλοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης από το Υπουργείο Υγείας εδώ και μέρες. Υπάρχει τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή στο Σύστημα Υγείας και γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θα ληφθεί όποια απόφαση κριθεί αναγκαία.
Έχουμε λίγο παραπάνω από τις 1.400 Μ.Ε.Θ., αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, όσες κλίνες Μ.Ε.Θ. και αν προσθέσουμε, αν δεν μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά, με τη στάση μας, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Όσο, λοιπόν, πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω της μετάλλαξης, αλλά και λόγω όλων αυτών των συγκεντρώσεων. Από τις 10 Φεβρουαρίου από το «δέχομαι το ρίσκο» από τα 1.496 κρούσματα και τους 284 διασωληνωμένους, φτάσαμε στις 10 Μαρτίου στα 3.215 κρούσματα, στους 484 διασωληνωμένους και στους 46 θανάτους. Προφανώς, λοιπόν, έπαιξαν ρόλο και οι συγκεντρώσεις.
Ζητείται από όλους ψυχραιμία και ισορροπία. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Δεν πρέπει να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή. Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε όλοι πιεσμένοι και κουρασμένοι.
Πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Έτσι ώστε, καθώς προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να μπορέσουμε από τέλος Μαρτίου ή δυνατόν και τον Απρίλιο να περάσουμε στην επόμενη φάση.
3 δισ. ευρώ το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος του lockdown
Κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ. Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. ευρώ, είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. ευρώ.
Αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021 είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αγγίζοντας τα 11.6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να βοηθήσουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με ρευστότητα. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα θα έχουμε:
Πρωτοβουλίες σχετικά με το πρόγραμμα “Γέφυρα 2”, για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση με κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών στηριζόμενη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Για παράδειγμα, μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τον ίδιο περίπου αριθμό δικαιούχων για τον 7ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», η οποία θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Στην επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόπηκαν αρκετοί, πρέπει να επισημάνουμε ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%.
Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι:
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022.
Οι σχετικές αποφάσεις σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων και τον Απρίλιο θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.
Υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022.
Κάλεσμα ΕΣΥ σε ιδιώτες γιατρούς με μισθούς 2.000 ευρώ αφορολόγητα
Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που πιέζεται από την πανδημία, απευθύνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δίνοντας και κίνητρα για τη συμμετοχή τους. Στο πλαίσιο αυτό:
Ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ενεργήσει, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι:
Μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.
Αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’.
Σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του ΕΣΥ, αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σημειώνεται ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με επείγουσα επιστολή στα μέλη του, καλεί τους ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να ενισχύσουν το ΕΣΥ και να δείξουν την πραγματική αξία του ιατρικού σώματος, που ενωμένο στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη.
Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες Διεθνή Προστασία
Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της διαδικασίας Ασύλου και μετά την αυτόματη και αναδρομική έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) στους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Ελλάδα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά και στην ψηφιακή απόδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στους υπηκόους τρίτων χωρών ή στους ανιθαγενείς που τους έχει επιδοθεί Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία, σε μορφή κάρτας η οποία είναι σε ισχύ.
Από την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, οι δομές φιλοξενίας και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) αποδίδουν ΑΦΜ στους αιτούντες Διεθνή Προστασία, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση apps.migration.gov.gr/afm για το αν τους έχει αποδοθεί ΑΦΜ και σε περίπτωση που τους έχει αποδοθεί, για τον προσωπικό τους ΑΦΜ καθώς και την αρμόδια ΔΟΥ.
Όπως συνέβη και με την αυτόματη έκδοση ΠΑΑΥΠΑ, η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ θα συμβάλλει αποτελεσματικά:
Στην περαιτέρω αποσυμφόρηση των γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου,
Στην αμεσότερη εξυπηρέτηση των αιτούντων Διεθνή Προστασία
Στην αποσυμφόρηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ανά την Ελλάδα.