Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 12 Μαρτίου 2021

 

  1. Νέα δέσμη έξι μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας

 

1.Ποιός είναι ο βασικός στόχος των νέων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων;

Η νέα δέσμη μέτρων διαμορφώθηκε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και βασικός στόχος είναι να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός για μια δυναμική επανεκκίνηση με λιγότερα βάρη. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άπλωσε δίχτυ προστασίας  στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Διέθεσε για το σκοπό αυτό 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με  νέα  μέτρα στήριξης που φτάνουν τα 11,6 δισ. ευρώ το 2021 υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, για παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά και φτάνοντας συνολικά τα 35,6 δισ. ευρώ αυτή τη διετία. Η  νέα δέσμη αφορά περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους. Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας, στηρίζει την απασχόληση, δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για την ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας. «Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας», όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, δεν είχαμε “λουκέτα”. Στη συγκράτηση της ανεργίας, η χώρα είχε την 2η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της Αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα».

2.Ποιά μέτρα περιλαμβάνει η νέα δέσμη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων;

-Πρώτον: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος  της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

-Δεύτερον: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020- από 30% έως  και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της. Παράλληλα παρατείνεται, για όλους τους κύκλους, η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

-Τρίτον: Ενισχύονται από το Κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις.

-Τέταρτον: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης   επιχειρηματικών  δανείων για 8 μήνες. 

-Πέμπτον: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Και

-Έκτον: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το Κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

3.Ποιους θα καλύπτει ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ο 7ος κύκλος θα αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές. Συνολικά, οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.

4.Τι τελικά θα ισχύσει για τους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τους οποίους τα ποσά που δόθηκαν ήταν στο σύνολό τους επιστρεπτέα;

Καθίσταται μη επιστρεπτέο ένα μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Τα ποσά που δεν θα επιστραφούν θα φτάνουν  έως και 50%. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που δόθηκαν ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή στη διάρκεια της πανδημίας, ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά, αποτελούν πλέον, μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

  1. Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τα επιχειρηματικά δάνεια;

Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν πληγεί από την πανδημία, και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχει διάρκεια εννιά μηνών

 

  1. Ποιές πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν με το νέο εργαλείο στήριξης που ανακοινώθηκε χθες;

Το νέο μέτρο  για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία προβλέπει την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών τους που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Η επιδότηση θα γίνει, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

7.Ποιά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα; 

Τα μέτρα που από την αρχή της κρίσης, σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, έχουν αποδεδειγμένα πετύχει τον στόχο τους γεγονός που επιδεινώνεται από συγκεκριμένα στοιχεία:

1ον. Περιόρισαν σημαντικά το βάθος της ύφεσης, που είναι μεν βαθιά, αλλά πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις, πιστοποιώντας την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

2ον. Περιόρισαν τη διόγκωση της ανεργίας, πράγμα που κατάφεραν μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία.

3ον. Περιόρισαν τα «λουκέτα», όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες  «τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν ανακόψει, προς το παρόν, τα μαζικά λουκέτα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια έντονων οικονομικών κρίσεων». Και

4ον. Με δεδομένη τη σημερινή αδυναμία κατανάλωσης, αυξάνουν την αποταμίευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική κατανάλωση. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα -επιχειρήσεων και νοικοκυριών- αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δισ. ευρώ το 2020.

Β. Για την Πανδημία

 

1.Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα;

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες είναι 2.570. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1.2%). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου ήταν 408 ασθενείς. Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών. Γενικότερα, η  μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά  γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και  οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό.  Νέα επισκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης θα γίνει σήμερα από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

2.Τι θα ισχύσει για την Καθαρά Δευτέρα;

Την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσει ό,τι ισχύει τις καθημερινές -ότι κάθε Δευτέρα- για κάθε περιοχή ανάλογα, με την επιδημιολογία κατάταξη στην οποία βρίσκεται. 

  1. Πόσο έχουν συμβάλει οι διαδηλώσεις στη διασπορά του ιού;

Σημαντικά. Μεγάλος, συγχρωτισμός και φωνές, παράγοντες που συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού. Κι αυτό τεκμηριώνεται και από επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Humboldt του Βερολίνου, που δημοσιοποιεί το  Politico, από το καλοκαίρι, στη Γερμανία  έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19, με τους συμμετέχοντας συχνά να μην σέβονται τους κανόνες για τις αποστάσεις και τη χρήση της μάσκας. Η έρευνα εξέτασε  δύο πορείες που διοργανώθηκαν από την κίνημα Querdenken το Νοέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα στο Βερολίνο και περίπου 20.000 άτομα στη Λειψία.  Σύμφωνα με την έρευνα, εάν είχαν ακυρωθεί αυτές οι πορείες, περίπου 16.000 με 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, οι ερευνητές εστίασαν σε περιοχές όπου λειτούργησε ένας σταθμός λεωφορείων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των διαδηλωτών στο σημείο που έλαβαν χώρα οι διαδηλώσεις της οργάνωσης Querdenken. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στις συγκεκριμένες περιοχές το ποσοστό των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα επτά ημερών σημείωσε μεγάλη αύξηση σε συνέχεια των δύο διαδηλώσεων.

4.Άρα και στην Ελλάδα οι διαδηλώσεις έχουν συμβάλλει στην αύξηση του ιού; Το ρίσκο που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, πόσο έχει κοστίσει τελικά;

Η παραπάνω έρευνα για τις διαδηλώσεις, προφανώς ισχύει για περιπτώσεις που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Αν παρατηρήσει κάποιος την επιδημιολογική καμπύλη, είναι παράλληλη με την αύξηση των διαδηλώσεων. Προφανώς δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Είναι μόνο σημαντικός. Στις 10 Φεβρουαρίου είχαμε 1.496 κρούσματα και 284 διασωληνωμένους και στις 11 Μαρτίου φτάσαμε στα 2.570 κρούσματα, στους 506 διασωληνωμένους και στους 51 θανάτους. Οι ειδικοί επιμένουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Αρκεί ένα άτομο – φορέας για να μολύνει δεκάδες. Παρόλα αυτά -τα χιλιοειπωμένα από τους λοιμωξιολόγους- και όσα δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στις 9 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι δέχεται το ρίσκο των διαδηλώσεων. Λειτούργησε έτσι σαν υποκινητής. Οι συναθροίσεις στην Αττική από 10 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου είναι 96, ενώ από τη στιγμή της δήλωσης του Τσίπρα -ότι παίρνει το ρίσκο-  είναι και περισσότερες και ογκωδέστερες. Να σημειώσουμε ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει καλέσει σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας. Ο κ. Τσίπρας φωνάζει διαρκώς ότι η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο και την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί καθημερινά σε πορείες.

5.Τι δείχνουν οι έρευνες για την διασπορά του κορονοϊού  στα ΜΜΜ που είχε γίνει «σημαία» από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Από την αρχή της πανδημίας, πάρθηκαν μέτρα ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ. Κυλιόμενα ωράρια, δρομολόγια σε ώρες αιχμής, αύξηση του αριθμού των οχημάτων. Σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού τμήματος του ΜΙΤ  η διασπορά του κορονοϊού στα ΜΜΜ δεν είναι τόσο εύκολη καθώς ο κόσμος δεν συνηθίζει να περνά πολλή ώρα στο λεωφορείο ή στο μετρό, τουλάχιστον όχι σε σύγκριση με τον χρόνο που περνά στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή ενώ απολαμβάνει ένα χαλαρό δείπνο σε ένα εστιατόριο.  Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους οι άνθρωποι τείνουν να κάθονται ή να στέκονται ήσυχα. Δεν μιλούν, δεν τραγουδούν, δεν φωνάζουν ή συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των αναπνευστικών σωματιδίων που απελευθερώνονται με κάθε αναπνοή.

  1. Από πότε και πως θα μπορούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων να κάνουν δωρεάν rapid test κορονοϊού;

Πρώτ’ απ’ όλα να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας σημείωσε νέο ρεκόρ ημερήσιων τεστ (46.000 την ημέρα σε 7ημερη κυλιόμενη βάση) για τη διάγνωση του κορονοϊού και βρίσκεται πλέον -με βάση τα στοιχεία του ECDC- μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ. Στόχος τώρα είναι η  διενέργεια περισσότερων γρήγορων διαγνωστικών τεστ στις επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πιο ασφαλή επαναλειτουργία της οικονομίας με τον ταχύτερο εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων Covid και την αποφυγή δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων άνω των 20 υπαλλήλων θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα διενέργειας τεστ κορονοϊού (rapid test) μέχρι και 2 φορές το μήνα, μέσω της ειδικής πλατφόρμας https://ergasia.testing.gov.gr/ που δημιουργήθηκε και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι για όσους εργαζομένους απασχολούνται σε εταιρείες με λιγότερους από 20 υπαλλήλους, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα  testing.gov.gr.

Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια των άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως είναι η υποχρεωτική τηλε-εργασία (όπου αυτή μπορεί να παρασχεθεί), οι άδειες ειδικού σκοπού και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις  για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

7.Τι απαντάτε στα δημοσιεύματα για απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca και στην Ελλάδα, όπως έγινε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες;

Τα δημοσιεύματα αυτά – όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ-  δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από τη συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των τριών εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι την 9η Μαρτίου. Σημειώνεται ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson και συνιστάται για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών. Το εμβόλιο είναι το τέταρτο που λαμβάνει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής μετά τα Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University και Moderna.

 

Γ. Για τα τελευταία επεισόδια

 

1.Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη  ότι φταίει η Κυβέρνηση και η αστυνομία επειδή, όπως λέει, γνώριζαν ότι στη συγκέντρωση θα υπήρχαν χούλιγκαν;

Χρειάζεται περίσσευμα υποκρισίας για να λέει κάποιος αυτά τα εξωφρενικά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ζητάει και τα ρέστα από την Κυβέρνηση. Η  νεολαία του γνωρίζοντας τόσο  τα ισχύοντα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα, όσο και το γεγονός είχαν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής διάφορες αναρχικές ομάδες -ο Ρουβίκωνας, υποστηρικτές της τρομοκρατίας και του Κουφοντίνα και χούλιγκαν ποδοσφαιρικών ομάδων- έσπευσε να απευθύνει το δικό της κάλεσμα. Αυτά που γνώριζε η Κυβέρνηση, τα ήξεραν -και μάλιστα από την προηγούμενη μέρα- και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μόνο ήξεραν, αλλά πρόβαλαν τα καλέσματά τους και από τις ιστοσελίδες τους. «Απίστευτη συσπείρωση οργανωμένων οπαδών, μπροστά στη θέα της αστυνομικής βίας στα γεγονότα της Κυριακής» ήταν ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα (LEFT.GR). Μην προσποιούνται λοιπόν ότι πέφτουν από τα σύννεφα κι ας σταματήσουν να μιλούν για την κυβέρνηση. Είναι επίσης γνωστό, εδώ και καιρό, ότι στις επιθέσεις από αναρχικές μπαχαλο-ομάδες στο κέντρο της Αθήνας πολλές φορές συμμετέχουν και χούλιγκαν των γηπέδων. Παρόλα αυτά η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε – όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας- το ρίσκο για τον κορονοϊό, όπως ανέλαβε -ξέροντας ποιοι θα συμμετέχουν – και το ρίσκο των συγκεντρώσεων προβάλλοντας και τη συμμετοχή εκείνων για τους οποίους διαμαρτύρεται στη συνέχεια.

  1. Πως εξελίχθηκε η επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ.;

Μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας -Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή δυνάμεων ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ- ολοκληρώθηκε ομαλά χθες το πρωί η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα. Από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου προσήχθησαν συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν είναι φοιτητές και δεν έχουν καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο. Η κατάληψη στην Πρυτανεία, όλες τις προηγούμενες ημέρες, είχε ως  αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες. Δεν υπήρχε δηλαδή καμία διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου

Να σημειώσουμε ότι τα πανό που είχαν αναρτήσει οι καταληψίες, έδειχναν ότι η κατάληψη έγινε με αφορμή τον Κουφοντίνα. Με την εκκένωση της κατάληψης από την Αστυνομία το Πανεπιστήμιο αποδόθηκε πίσω σε αυτούς που  ανήκει, στους φοιτητές και στους καθηγητές του.

Δ.  Για τον Τουρισμό

 

  1. Πως αντιμετωπίστηκε σε διεθνές επίπεδο το σχέδιο ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού;

Ήδη, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στο Υπουργείο Τουρισμού για το σχέδιο του ανοίγματος του Ελληνικού Τουρισμού το 2021. Ανέφερε ότι  «το WTTC και τα μέλη του συγχαίρουν την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τεράστιες προσπάθειες και τα στρατηγικά βήματα που κάνει προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού από τις 14 Μαΐου του 2021». Προσθέτει, μάλιστα, ότι  ο ξεκάθαρος και σαφής οδικός χάρτης προς την ανάκαμψη μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα καλοκαίρι με εξαιρετικά αυξημένη τουριστική κίνηση που θα προσφέρει πολύ σημαντική ενίσχυση στην ελληνική οικονομία. Σημειώνει, επίσης,  ότι οι ενέργειες της Ελλάδας δείχνουν ένα δρόμο που θα μπορούσαν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, σε μια προσπάθεια εκκίνησης του ασφαλούς τουρισμού. Θεωρεί  ελπιδοφόρο το ότι η Ελλάδα σύντομα θα υποδέχεται ταξιδιώτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με αρνητικό τεστ ή με θετικό τεστ αντιγόνων και μόνον οι θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα. Τονίζει ότι αυτές οι προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, παρέχουν στους ταξιδιώτες τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται ώστε να προγραμματίσουν το ταξίδι τους. Και αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Ε. Εθνικά θέματα

 

1.Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη ευρωπαίων ηγετών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στην άτυπη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με ομάδα ηγετών, στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021. Αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, o Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, o Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa.

  1. Για ποιο λόγο πραγματοποιείται και πολιτικός διάλογος στην Αθήνα μαζί με τις διερευνητικές;

Πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια. Γίνονταν δύο φορές τον χρόνο και μόνο πέρυσι υπήρξε τέτοια συνάντηση μόνο μία φορά. Άρα, είναι κάτι που γίνεται.  Η συνάντηση για πολιτικές διαβουλεύσεις θα  γίνει την επομένη των διερευνητικών διότι ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας κ. Ονάλ συμμετέχει και στις διερευνητικές και στις πολιτικές διαβουλεύσεις. Επισημαίνεται ότι οι διερευνητικές επαφές είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες και αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και τη Αν. Μεσόγειο.

ΣΤ. Για τις καταγγελίες της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

 

  1. Τι απαντάτε στην Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει ότι «υπάρχουν στην εισαγγελία στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει υψηλή θέση σε πολιτιστικό οργανισμό», το οποίο καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση και αναρωτιέται για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού;

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε πως: «υπάρχουν καταγγελίες για παρενόχληση από γνωστό 65χρονο ηθοποιό… ο οποίος κατέχει υψηλή θέση στα δρώμενα του πολιτισμού» χωρίς να κατονομάζεται.

Την επομένη ζητήθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Γιατρομανωλάκη τόσο από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 όσο και από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να διαθέσουν στο Υπουργείο όποια στοιχεία έχουν σχετικά με την ταυτότητα του προσώπου και τις καταγγελίες σε βάρος του.

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου σε συνέχεια της μη αποστολής εκ μέρους του ΣΕΗ και του τηλεοπτικού σταθμού των αιτούμενων στοιχείων, ο αρμόδιος Υφυπουργός κατέθεσε αίτηση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να χορηγηθούν στο Υπουργείο τα όποια σχετικά με την ανωτέρω υπόθεση στοιχεία. Μάλιστα, στην αίτηση, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν γνώριζε σε ποιο πρόσωπο γινόταν αναφορά, προς διευκόλυνση της Εισαγγελίας επισυναπτόταν παράρτημα με πίνακα όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, στους οποίους έχουν διοριστεί σε θέσεις ευθύνης καλλιτέχνες καθώς και τα ονόματά τους, έτσι ώστε η Εισαγγελία να χορηγήσει όλα τα σχετικά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της.

Χθες, 11 Μαρτίου, σε συνέχεια δημοσιεύματος που εμφανίστηκε, στο διαδικτυακό μέσο «news2u.gr» στο οποίο για πρώτη φορά γίνεται ονομαστική αναφορά, εστάλη επιστολή από τον Υφυπουργό Πολιτισμού προς τον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκο Νικολάου, με την οποία του ζητήθηκε αι να τοποθετηθεί εγγράφως, προς το Υπουργείο, αλλά και δημοσίως. Δηλώθηκε ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

 

Ζ. Για την καμπάνια ενημέρωσης των εκτός επικρατείας εκλογέων

 

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στους ισχυρισμούς του για την επιλογή αναδόχου για την ενημέρωση των εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ουδεμία διαδικασία εξπρές ακολουθήθηκε για την επιλογή του αναδόχου, αλλά αντίθετα εφαρμόστηκε η διαδικασία του νόμου που ρύθμισε συνολικά τα ζητήματα διευκόλυνσης άσκησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων εκλογέων που βρίσκονται εκτός επικράτειας και υπερψηφίστηκε και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, δεν υπάρχει διαδικασία εξπρές. Εάν γίνονταν δεκτά αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ  θα παραβιαζόταν ο νόμος. Σε σχέση με τον διακομματικό έλεγχο της ενημερωτικής καμπάνιας που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται ότι η ειδική Διακομματική Επιτροπή   που προβλέπεται από το νόμο αφορά στην εξέταση ενστάσεων σχετικών με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τι είδους διακομματικός έλεγχος μπορεί να υπάρξει σε μία διαγωνιστική διαδικασία; Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι παρά την ύπαρξη προσκλήσεων, υπηρεσιακής επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού της κατακύρωσης στον μειοδότη, κάποια διακομματική συναίνεση θα έκανε κάτι διαφορετικό; Με δυο λόγια θα συμφωνούσαν όλα μαζί τα κόμματα σε ποιον θα αναθέσουν το έργο παραβιάζοντας τη νόμιμη διαδικασία;

Κάτι τέτοιο όμως, τα συνηθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη μαρτυρούν η υφισταμένη ποινική δίωξη εις βάρος ενός πρώην Υπουργού τους και η πρόταση για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης εις βάρος άλλου Υπουργού τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.