Ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρωθυπουργό
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε χθες Δευτέρα και συνεχίζει σήμερα Τρίτη -με τηλεφωνικές επικοινωνίες- την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για την συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.
- Το γεύμα κράτησε πάνω από 2 ώρες και το κλίμα ήταν καλό. Η συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό, βέβαια, μένει να φανεί και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.
- «Ήταν μία ευκαιρία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός «για μία πολύ ανοιχτή, και ειλικρινή συζήτηση». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».
- Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση την οποία είχαμε το τελευταίο διάστημα.
- Δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. «Νομίζω», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».
- Η αίσθηση που υπάρχει μετά τη συνάντηση είναι πως οι δύο πλευρές συνομίλησαν ως δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
- Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ανάγκη συνεργασίας στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.
- Συμφωνήθηκε επίσης, αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το Φθινόπωρο.
- Συμφωνήθηκε ακόμη τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
- «Πιστεύω», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».
- Δεν υπήρξε κάτι εκτενέστερο ή ειδικότερο, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.
- Ο Πρωθυπουργός πάντοτε ήταν ανοιχτός και πίστευε στην αξία του διαλόγου, ανεξαρτήτως από τις διαφορές και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εξακολουθούν να παραμένουν σε μια σειρά από ζητήματα.
Αμέριστη η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας και συζήτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Ο πρωθυπουργός:
- Διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι, για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την αποστολή βοήθειας και την υποδοχή προσφύγων Ομογενών και Ουκρανών.
- Συζήτησε τη δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την πρόσβαση του ανθρωπιστικού υλικού.
- Εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.
- Σημείωσε ότι η ΕΕ έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.
- Τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων από το σύνολο εταίρων και συμμάχων θα συνδράμει στην πίεση προς τη ρωσική πλευρά προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις.
Αυτήν την εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών
Πρώτιστο μέλημα πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής παραμένει η υπεράσπιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επάλληλες κρίσεις και η θωράκιση της κοινωνίας.
- Αυτήν την εβδομάδα -όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, προκειμένου να περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία.
- Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γίνεται παράλληλα προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες. Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.
Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αφού η χώρα και η οικονομία μας περνά μέσα από τις συμπληγάδες που διαμορφώνουν οι διεθνείς κρίσεις. Πορευόμαστε με σχέδιο, με ρεαλισμό χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το αύριο, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είχαν κάτι πολύ ουσιαστικό να προσθέσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε σήμερα.
- Στηρίξαμε οικονομικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τόσο οριζόντια όσο και στοχευμένα.
- Θα αξιοποιήσουμε κάθε θεσμικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας και κάθε μηχανισμό του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία.
- Θα επιμείνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αποτελεσματικής και άμεσης ευρωπαϊκής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου.
Επιπλέον 70 έργα ύψους 2,4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης
Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
- Οι εντάξεις καλύπτουν και τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου. Συγκεκριμένα, 3 έργα αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση» και έχουν προϋπολογισμό 255,81 εκατ. ευρώ, 6 έργα στην «Ψηφιακή μετάβαση», ύψους 349,48 εκατ. ευρώ, 24 έργα προϋπολογισμού 852,79 εκατ. ευρώ σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 37 έργα, ύψους 931,67 εκατ. ευρώ, σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».
- Μετά και από τις παραπάνω εντάξεις, ο συνολικός προϋπολογισμός των 173 έργων που έχουν λάβει έγκριση υλοποίησης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», διαμορφώνεται σε 8,5 δισ. ευρώ.
- Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκαν τα πρώτα 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ) που εντάχθηκαν στο Ταμείο, ακολούθησαν 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021 και ακόμη 55 (3,35 δισ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2022.
Τέλος σε άλλη μια ταλαιπωρία με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Μάθε πού ανήκεις» του ΕΦΚΑ
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κόσμος με τον ΕΦΚΑ, ήταν και το μπέρδεμα σε σχέση με το ποια είναι πραγματικά η αρμόδια υπηρεσία για το θέμα που τον απασχολεί. Το πρόβλημα εντάθηκε από τη συγχώνευση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ και τις σχετικές εσωτερικές ανακατατάξεις, που πρώτα αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν έμεινε να σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις τους!
Τώρα λύνεται και αυτό, με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Μάθε πού ανήκεις», που ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες Δευτέρα. Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να εντοπίζει έγκυρα και εύκολα την αρμόδια Τοπική Διεύθυνση στην οποία ανήκει. Μπαίνει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ειδικότερα στο https://www.efka.gov.gr/mathepouanikeis.php και εκεί εντοπίζει πού πρέπει να απευθυνθεί για το αίτημά του, αντί να γυρίζει από κατάστημα σε κατάστημα.
Τα στοιχεία που δείχνουν τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση
Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της επιδημίας που επιτρέπει την χαλάρωση κάποιων μέτρων προστασίας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι μαζί μας και αυτό είναι εμφανές και από τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά.
Ωστόσο, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση, ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία από βαριά νόσηση. Και αυτό δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλους. Συγκεκριμένα:
- Πρώτον: Ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα, έναντι 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται από τους ειδικούς σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.
- Δεύτερο: Σε ό,τι αφορά τη διασωλήνωση, τα περιστατικά μεταξύ εμβολιασμένων είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%.
- Τρίτον: Η μόλυνση με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%.
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στη χώρα μας σημειώνεται ότι:
- Πάνω από 7.870.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% του γενικού πληθυσμού και 84,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 75% του γενικού πληθυσμού και 85,5% του ενήλικου πληθυσμού.
- Περισσότεροι από 7.560.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8 του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 72% του γενικού πληθυσμού και 83% του ενήλικου πληθυσμού.