Τσαβούσογλου από Κάιρο: Προετοιμάζεται συνάντηση Ερντογάν – Σίσι

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «θέλει να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε σήμερα από το Κάιρο ότι «προετοιμάζεται μια συνάντηση» μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του, του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ώστε οι δύο χώρες να επισφραγίσουν το τέλος της δεκαετούς διάρρηξης των σχέσεών τους.
Μετά από 11 χρόνια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γίνεται ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέφθηκε επίσημα την Αίγυπτο, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σαμέχ Σούκρι, μετά από πρόσκληση του.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση οι δυο ΥΠΕΞ, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι «πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα για την επιβίωση της περιοχής μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην διαρρήξουμε τους δεσμούς μας. Θα αναζωογονήσουμε τους μηχανισμούς μεταξύ των δύο χωρών».
Όπως σημείωσε ο Τσαβούσογλου, «υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνουμε σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την ενέργεια, ❗️από την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση. Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές. Αφού συμβεί αυτό, τα βήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Έχουμε σοβαρή αποφασιστικότητα σε αυτό το θέμα και οι δύο πλευρές».
Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργεια»❗️
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, τόνισε ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα» προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα, στις συνομιλίες μας, τόσο ο αδελφός μου Σούκρι όσο και εγώ είπαμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας. Τονίσαμε επίσης σε ποιους τομείς δίνουμε σημασία, αλλά υπήρχαν κάποια θέματα που δεν τόνισα εδώ. Θα ήθελα να αναφερθώ και σε αυτά. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «προκειμένου να αυξηθεί το εμπόριο, υπήρξαν κάποιες αποσυνδέσεις σε θέματα μεταφορών και θέλουμε να τις αναζωογονήσουμε» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις».❗️
Ζητώντας στην ουσία τον κοινό βηματισμό Τουρκίας-Αιγύπτου ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «θέλουμε να επανεκκινήσουμε τις διαβουλεύσεις μας σε περιφερειακά θέματα. Θέλουμε να αναζωογονήσουμε τις διαβουλεύσεις μας τόσο για πολιτικά θέματα σε διμερές επίπεδο όσο και για περιφερειακά θέματα» προσθέτοντας ❗️❗️❗️ότι «στον στρατιωτικό τομέα, όπως και στο παρελθόν, υπήρχαν πράγματι πολύ τακτικές σχέσεις στα χρόνια που οι διπλωματικές μας σχέσεις ήταν ψυχρές, αλλά υπάρχουν θέματα που πρέπει να αναζωογονηθούν. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο μας έχουν προσκαλέσει την Αίγυπτο σε τρεις στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία. ❗️Πρέπει να εντείνουμε την κοινή μας εργασία σε αυτούς τους τομείς».
Από την πλευρά του ο Σαμέχ Σούκρι, δήλωσε ότι «έχουμε στέρεο έδαφος και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία με ισχυρό τρόπο» προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».
Συνεχίζοντας σημείωσε την εκτίμηση του στις προσπάθειες για την εξομάλυνση των αιγυπτιοτουρκικών σχέσεων και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι μια εκτεταμένη αδελφική σχέση συνδέει τους λαούς της Αιγύπτου και της Τουρκίας και ότι οι συνομιλίες αφορούσαν όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές καταστάσεις.❗️❗️
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχουν διακοπεί καθόλου την τελευταία περίοδο, προσθέτοντας ότι το έδαφος είναι στέρεο για την επιστροφή των σχέσεων με την Τουρκία στην κανονικότητα και επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε τη δυναμική και τη δύναμη των σχέσεων με την Τουρκία.
Σε ότι αφορά το διμερές εμπόριο ο Σούκρι είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία έχουν φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια κι ότι έχουν σχέδια για να διευκολύνουν τις επενδύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για να προσθέσει ότι
υπάρχει επιθυμία ανάπτυξης σχέσεων σε διάφορα επίπεδα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Εν τω μεταξύ Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επίσκεψη!!!!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χαιρέτισαν» την επίσκεψη αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν «ένα σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.!!!
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο διακόπηκαν απότομα όταν ανήλθε στην εξουσία ο Σίσι, το 2013, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ήταν στενός σύμμαχος της Τουρκίας. Τότε, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλούσε «ποτέ» σε «κάποιον σαν τον Σίσι».
Την επομένη του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν τηλεφωνικά. Είχαν ήδη ανταλλάξει χειραψία τον Νοέμβριο, όταν συναντήθηκαν στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.
Σήμερα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «μετά τις εκλογές» στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου, «ο πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σίσι».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP
 
 
 
 
σημείωση εκδοτικής ομάδας:
η ανάρτηση της φωτό Μπλίνκεν Τσαβούσοβλου δεν οφείλεται σε “δημοσιογραφικό λάθος”
και ο νοών νοείτω….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.