Το Κυπριακό σε Πορεία Ολέθρου

ΤΟΥ ΦΟΊΒΟΥ ΚΛΌΚΚΑΡΗ, AΝΤΙΣΤΡΆΤΗΓΟΥ Ε.Α. ΚΑΙ ΠΡΏΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΆΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΉΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ.

Το Κυπριακό σε Πορεία Ολέθρου

 

Του Φοίβου Κλόκκαρη*

 

Μετά την αποτυχία της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό τον Απρίλιο 2021, προγραμματίσθηκε και νέα  το καλοκαίρι, χωρίς να υπάρχει μεταβολή των συμμετεχόντων και των θέσεων που υποστηρίζουν για τη λύση του Κυπριακού. Αναπόφευκτα ,αφού δεν έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα που είναι όλα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας(ΚΔ), και η νέα διάσκεψη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο ή σε λύση καταστροφική για τους Έλληνες της Κύπρου αφού  :

  • Οι δύο λύσεις που συζητούνται είναι συνομοσπονδιακής μορφής. Η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) , υποστηριζόμενη από την ΚΔ  και η λύση δύο κρατών υποστηριζόμενη από την Τουρκία. Είναι λύσεις που εξυπηρετούν την Τουρκική επεκτατική στρατηγική και την Βρετανική .  Καταλύουν την ΚΔ,  νομιμοποιούν την διχοτόμηση , επεκτείνεται σε όλη την Κύπρο ο Τουρκικός έλεγχος και  διαιωνίζεται η παραμονή των Βρετανικών Βάσεων.

 

Η λύση ΔΔΟ, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία (με εισήγηση της οποίας περιλήφθηκε και στα ψηφίσματα του ΣΑ/ΗΕ, ψήφισμα 649/1990) είναι συγκεκαλυμένη μορφή συνομοσπονδίας. Παραβιάζει την ενότητα του κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, την λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Παρά το γεγονός ότι η ΔΔΟ απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα το 2004 (σχέδιο Ανάν) από την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις  Κυβερνήσεις της ΚΔ και τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων,  που έχουν την  ψευδαίσθηση  ότι η λύση αυτή <<επανενώνει>>την πατρίδα μας, ενώ την μετατρέπει σε Τουρκικό προτεκτοράτο.

 

Η λύση δύο κρατών είναι λύση συνομοσπονδίας , που θα προκύψει από την κατάλυση της ΚΔ και την μετατροπή της σε ένα αφοπλισμένο ΕΚ κρατίδιο και από την νομιμοποίηση της «ΤΔΒΚ», που θα μετατραπεί σε ΤΚ κρατίδιο  ελεγχόμενο από την Τουρκία(έποικοι – διμερείς συμφωνίες εξάρτησης – στρατεύματα) η οποία και θα ασκεί τον έλεγχο τής νήσου  μέσω της συνομοσπονδιακής ομπρέλας και του ΤΚ κρατιδίου.H Τουρκία δεν θέλει δύο ανεξάρτητα κράτη ,γιατί θέλει να ελέγχει ΟΛΗ την Κύπρο.

 

  • Στη διάσκεψη συμμετέχουν ηΤουρκία και Βρετανία, άσπονδοι εχθροί  της ΚΔ και των Ελλήνων της Κύπρου. Η συμμετοχή της ΚΔ σε πενταμερείς διασκέψεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς να εκπροσωπείται η ίδια αλλά οι δύο κοινότητες (ΕΚ, ΤΚ), είναι λανθασμένη επιλογή, που συμβάλλει στην υποβάθμιση της ΚΔ και την νεκρανάσταση των  συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας 1960 ,που έχουν καταστεί ανενεργές και άκυρες ,επειδή οι εγγυήτριες δυνάμεις παραβίασαν και παραβιάζουν τις διατάξεις τους. Πέραν τούτου οι εν λόγω συνθήκες αντίκεινται προς τον καταστατικό χάρτη των ΗΕ (άρθρα 2.1 ,2.4 , 103) και την Συνθήκη της Βιέννης περί του δικαίου των διεθνών συνθηκών (άρθρα 53 και 60).

 

  • Ανησυχητική είναι και η δήλωση του ΓΓ/ΗΕ  ότι στη διπλωματία μπορεί να γίνει « τετραγωνισμός του κύκλου». Προφανώς έχει στο μυαλό του το νέο σχέδιο των Βρετανών, να συγκεράσουν  την λύση ΔΔΟ με αυτήν των δύο κρατών .

 

Τα δεδομένα για τη νέα πενταμερή, προδικάζουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τη λύση του Κυπριακού σε συνδυασμό και με άλλα  ανησυχητικά  στοιχεία, όπως  η δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων(NGOs)που χρηματοδοτούνται από  το εξωτερικό για προώθηση της ΔΔΟ και οι ενδείξεις για προσπάθεια   παράκαμψης του δημοψηφίσματος, που ανέτρεψε το 2004 το Τουρκοβρετανικό σχέδιο Ανάν. Να επιχειρηθεί   επικύρωση της λύσης με απόφαση της βουλής. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι θέσεις στο εθνικό θέμα πρέπει να αποτελούν το καθοριστικό  κριτήριο επιλογής των αντιπροσώπων μας στη βουλή. Δεν ξεχνούμε ότι με απόφαση της βουλής, απαγορεύθηκε να διδάσκεται στα σχολεία μας  το ενωτικό δημοψήφισμα 1950.

Στο βασανιστικό ερώτημα τί πρέπει να πράξουμε στο Κυπριακό, η απάντηση είναι η ριζική αναθεώρηση της πολιτικής μας  για να ανακόψουμε την ολέθρια πορεία. Στο στρατιωτικό πεδίο να ενισχύσουμε την δυνατότητα αντίστασης της ΚΔ (Εθνική Φρουρά – Δόγμα ΕΑΧ – Αμυντικές Συμμαχίες)και  στο πολιτικό πεδίο να απορρίπτουμε λύσεις τουρκικών όρων όπως ΔΔΟ, ομοσπονδία,  συνομοσπονδία,  δύο κράτη κ.ά. Να υποστηρίζουμε  την συνέχιση λειτουργίας της ΚΔ ως ενιαίο κράτος ,όπως εντάχθηκε στην ΕΕ με όλη την επικράτεια της και προσαρμόσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο , επανενσωμάτωση των κατεχομένων και περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συντάγματος της, στη βάση της δημοκρατικής αρχής<<ένα άτομο μία ψήφος>>.Η ΚΔ να μην λάβει ξανά μέρος σε πενταμερή διάσκεψη και να μην αναγνωρίζει την ισχύ των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας. Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικής διαφοράς αλλά το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της ΚΔ.Ο αγώνας μας με πολιτικά ,διπλωματικά και νομικά μέσα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου (απομάκρυνση  κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων ,επιστροφή  προσφύγων , κατάργηση  << ΤΔΒΚ>>)

 

*Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι  αντιστράτηγος ε.α. και πρώην Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.