Στόχος της Χαμάς οι Συμφωνίες Αβραάμ

Στόχος οι Συμφωνίες Αβραάμ

«Ο εβραϊκός λαός είναι ο μόνος λαός, που παραμένει ο αυτός, στην αυτήν γη, ασκών την αυτήν πίστη, στην αυτήν γλώσσα ως προ 3.000 ετών», Pierre Poilievre, Οτάβα, 11.10.2023.

 

Την 11η Σεπτεμβρίου (2023), εν’όψει συμφωνίας περί ανταλλαγής αιχμαλώτων, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, απεδέσμευσε κεφάλαια του Ιράν ύψους $6 δισ. Την ιδία ημέρα, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραφε στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτυώσεως Truth Social«Δεν θα το πιστέψετεO Απατεών Τζο Μπάιντεν δίδει $6 Δισ. στο τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε ενίσχυση της τρομοκρατίας ανά την Μέση Ανατολή, έως και ανά την Υφήλιο. Αυτός ο ανίκανος ΒΛΑΞ ωθεί την Αμερική παντελώς στην καταστροφή. Είχε, δε, το θράσος ν’ανακοινώσει αυτήν την φρικτή συμφωνία σήμερα, 11η Σεπτεμβρίου. Η καταβολή χρημάτων δι’ομήρους θα οδηγήσει σε απαγωγές, στην αίτηση λύτρων και σε εκβιάσεις Αμερικανών απανταχού του κόσμου. Εγώ είχα απελευθερώσει 10δες ανθρώπων μας από διάφορες εχθρικές χώρες χωρίς να καταβάλλω την παραμικρή δεκάρα».

Την 7η Οκτωβρίου, Παλαιστίνιοι τρομοκράτες αμόλησαν εντός 20΄ άνω των 5.000 ρουκετών, εισδύοντες σε εδάφη ανήκοντα αμιγώς στο Ισραήλ, σφαγιάζοντες γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, αποκεφαλίζοντες βρέφη, φονεύοντες βιαίως εντός εβδομάδος άνω των 1.300 Ισραηλινών, απάγοντες άνω των 130 σε σκοτεινά σημεία της Λωρίδος της Γάζας και τραυματίζοντες άνω των 3.000 Ισραηλινών, διαγράφοντες ειδεχθείς εικόνες προκαλούσες την διεθνή κατακραυγή (Breitbart, 07.10.2023 και 14.10.2023). Ευθύς αμέσως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατεδίκασε την επίθεση, υπογραμμίζων, ότι «η Χαμάς εξεκίνησε έναν κτηνώδη και μοχθηρό πόλεμο. Θα είμεθα νικητές σ’αυτόν τον πόλεμο, παρά το αφόρητο τίμημα». Οι φρικαλεότητες κατά αμάχων εξεπέρασαν την Νύκτα των Κρυστάλλων (09.11.1938) ή το Πογκρόμ τη Κωνσταντινουπόλεως (09.09.1955) και τις ωμότητες επί Πολέμου Γιόμ Κιπούρ (06.10.1973), όπου παρεβιάσθησαν οι Συνθήκες της Γενεύης (1864-1949) πρωτίστως εκ της βαναυσότητος κατά Ισραηλινών αιχμαλώτων. Βεβαίως, οι Ισραηλινοί είναι συνηθισμένοι σε επιθέσεις της Χαμάς κάποιας κλίμακος (κυρίως εκτόξευση ρουκετών). Αλλ’από του 2021, διεξήγοντο πρωτίστως γυμνάσια σε στρατόπεδα εκπαιδεύσεως κατά μήκος της Γάζας, τα οποία, κατά τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμύνης (I.D.F.) αντισυνταγματάρχη Jonathan Conricus, επίσης δεν απετέλουν τίποτε νεώτερο δι’αυτές. Επομένως, προφανώς οι Ισραηλινοί δεν ανέμεναν επίθεση τέτοιας εκτάσεως και εντάσεως (καθ. John J. Mearsheimer, Origins of Hamas-Israeli War, συνέντευξη εις Judge A. Napolitano, Judging FreedomYouTube, 12.10.2023). Εκ των υστέρων, η κατά το ανωτέρω διάστημα υποτονική δράση της Χαμάς υπήρξε σκοπίμως απατηλή (How Hamas duped Israel as it planned devastating attackReuters, 10.10.2023). Παραλλήλως, στον Βορρά, εξετοξεύθησαν και ρουκέτες της Χεζμπολλάχ, από του εδάφους του Λιβάνου

Την 7η Οκτωβρίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Brian Nelson εδήλωνε περί των $6 δισ., ότι «οι εν λόγω περιορισμένοι πόροι δεν μπορούν να πέσουν στα χέρια του Ιράν. Σκοπός τους είναι η παροχή μέλλουσας ανθρωπιστικής βοηθείας. Οιαδήποτε σκέψη περί του αντιθέτου είναι ψευδής και παραπλανητική». Όμως, την 8η Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izzuddin Al-Qassam (στρατιωτικό παρακλάδι της Χαμάς), Abu Obaidah, έγραφε: «Ευχαριστούμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, που μάς παρείχε όπλα, χρήματα και άλλα ήδη εξοπλισμού. Μάς έδωσε πυραύλους δια να καταστρέψομε Σιωνιστικά φρούρια και μάς συνέδραμε σε κοινούς αντιαρματικούς πυραύλους». Κατόπιν, η κυβέρνηση Μπάιντεν εδήλωσε πως τ’ανωτέρω $6 δισ. ιρανικών κεφαλαίων εδεσμεύθησαν σε καταριανή τράπεζα κατόπιν σιωπηράς συμφωνίας μεταξύ της κυβερνήσεώς του και του Κατάρ (Reuters, 12.10.2023), Ωστόσο, τα εν λόγω κεφάλαια αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των αποδεσμευθέντων και παρασχεθέντων τούτων. Ο επί κυβερνήσεως Τραμπ, επί κεφαλής των Εθνικών Πληροφοριών (National Intelligence) των Η.Π.Α., John Ratcliffe, απεκάλυψε σε συνέντευξή του (Fox News, 08.10.2023): «Δεν πρόκειται απλώς περί των τελευταίων $6 δισ., τα οποία θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω το Ιράν, αλλά περί $60 δισ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προέβη σε πλείονες ενέργειες υπέρ τούτου του τρομοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν, είτε δια της αποφυγής επιβολής κυρώσεων, είτε δια της άρσεως περιορισμών, είτε δια της αυξήσεως της παραγωγής ιρανικού πετρελαίου κατά 650% (!) διαρκούσης της θητείας της, από 400 χιλ. βαρέλια σε 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, όπερ καθεστώς του Ιράν η προηγουμένη κυβέρνηση [Τραμπ] είχε καταστήσει περισσότερο αδύναμο και πτωχό από οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία 20 έτη. Δια των ανωτέρω, η πολιτική Μπάιντεν επέτρεψε την ενίσχυση της θέσεως του εν λόγω καθεστώτος, ώστε να επισυμβεί η σημερινή κρίση. Δεν είναι άστοχο να ειπωθεί, ότι το μεν Ιράν εχρηματοδότησε την Χαμάς, η δε κυβέρνηση Μπάιντεν εβοήθησε να χρηματοδοτηθεί το Ιράν. (…) Τ’ανωτέρω ηλλοίωσαν και τις σχέσεις των Η.Π.Α μετά του Ισραήλ. (…) Το Ιράν επεθύμει να επιφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα στην ομαλοποίηση και την επέκταση των Συμφωνιών Αβραάμ και στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Αυτό και επέτυχε. Η κρίση αύτη δεν ήταν απλώς προβλέψιμη. Είχε προβλεφθεί».

 

Οι Συμφωνίες Αβραάμ συνήφθησαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, την 15.09.2020, μεταξύ Ισραήλ, αφ’ενός και αφ’ετέρου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, εν’όψει ομαλοποιήσεως των αραβοϊσραηλινών σχέσεων. Αντίστοιχη συμφωνία υπεγρράφη μεταξύ Ισραήλ και Σουδάν, την 23.10.2020 και την 10.12.2020, μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου. Οι εν λόγω συμφωνίες αποτελούν την πρώτη αραβοϊσραηλινή διπλωματική προσέγγιση από της Συμφωνίας Ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, την 26.10.1994. Απώτερος σκοπός των Συμφωνιών Αβραάμ, ως απεκαλύφθη υπό της διοικήσεως Τραμπ, την 28.01.2020, η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο, σε δήλωσή του διαρκούσης της Συσκέψεως της Βαρσοβίας, την 14.02.2019, περί τρομοκρατίας, εξτρεμισμού και ασφαλείας στην Μέση Ανατολή, ο τότε Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ., Μάικ Πομπέο, έκανε λόγο (και) περί της επιρροής που ασκείται στην περιοχή υπό του Ιράν. Τότε, το Ομάν, τη συμφώνω γνώμη και της Σαουδικής Αραβίας, εξεδήλωσε την άποψη περί ίσης μεταχειρίσεως του Ισραήλ στην περιοχή, καίτοι, άμα τη αποχωρήσει της κυβερνήσεως Τραμπ (03.11.2020), εματαίωσε την συμμετοχή του στις Συμφωνίες (Αβραάμ).

 

Λεκτέο, ότι κατά την Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Marsha Blackburn, ως και τον ανωτέρω Αμερικανό ΥΠ.ΕΞ. Μ. Πομπέο, η απόφαση της κυβερνήσεως Μπάιντεν, την 07.04.2021, ν’αποστείλει βοήθεια εκ $235 εκατ. στους Παλαιστινίους -αποτραπείσα υπό της προκατόχου της κυβερνήσεως Τραμπ-, κατέληξε μετά βεβαιότητος εις χείρας της Χαμάς (Joe Biden Overturned Trump Policy to Give Palestinians $235M in AidNewsweek, 09.10.2023). Και η λίστα συνεχίζεται. Έτερο ολίσθημα της διοικήσεως Μπάιντεν, είναι η εγκατάλειψη στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, οπλισμού αξίας άνω των $80 δισ., o οποίος, κατά επιτελικά στελέχη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ανευρέθη εις χείρας Παλαιστινίων στην Γάζα (Aamaj News, 18.06.2023). Κατά δε την Ρεπουμπλικανή βελευτή Marjorie Taylor Greene, ενδέχεται τέτοιος οπλισμός να περιήλθε και εις χείρας των Ουκρανών (X, 08.10.2023). Εξ άλλου, είναι γνωστό, ότι όπλα αποσταλέντα στην Ουκρανία (αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin) ευρέθησαν να μεταπωλόνται σε άλλες περιοχές, Μέσης Ανατολής περιλαμβανομένης, δια της πλατφόρμας Darkent (Jacques Baud, Ukraine: Between War & Peace, εκδ. Max Milo, 2023). Σημειωτέον, κατά τον Αμερικανό συνταγματάρχη Δρα Douglas Macgregor, το Ισραήλ απεχωρίσθη τεραστίου βαθμού πυρομαχικών πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλ., αποσταλέντων στην Ουκρανία τη αιτήσει των νυν Η.Π.Α. Ενδέχεται, δε, η σύσφιξη αυτή των σχέσεων Ισραήλ-Ουκρανίας να απεπροσανατόλισε το Ισραήλ από την διαφύλαξη των συνόρων του.

 

Κατά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, έως και Συρίους αξιωματούχους, δια του Ιράν παρεσχέθη (και) συνδρομή περί τον σχεδιασμό της από 7 Οκτωβρίου επιθέσεως, στην Βηρυτό, την προηγουμένη Δεύτερα (βλ. και Michael Rubin, Israel war: The Biden administration doesn’t seem to care who sponsored the Israel attack, W.E., 10.10.2023). Κατόπιν, μέλη της Χαμάς εδήλωσαν πως η επίθεση εσχεδιάσθη αποκλειστικώς υπ’αυτής (Iran Helped Plot Attack on Israel Over Several WeeksW.S.J., 08.10.2023). Υπέρ της εισβολής εδήλωσε η ιρακινή εθνοφυλακή Al-Hashd al-Shabbi, διαβιβάζουσα στην Χαμάς την στήριξή της («είμεθα μαζί σας»). Kαι η Τουρκία συνέδραμε την Χαμάς στην εκτέλεση της από 7 Οκτωβρίου επιθέσεως (Michael Rubin, Joe Biden should be ready for Israel-Iran War19fortyfive.com 07.10.2023), ενώ στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρωθέντες πολίτες εόρταζαν τις φρικαλεότητες της ημέρας αυτής.

 

Η Χαμάς ονόμασε την επιχείρησή της Χείμαρρος Al-Aqsa (Al-Aqsa Deluge ή Flood), επειδή, την προηγουμένη εβδομάδα αυτής, Εβραίοι προσευχηθήσαν εντός του Τεμένους al-Aqsa, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο πρώην Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. Αχμέτ Νταβούτογλου εδήλωσε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter): «Υποστηρίζω την δεδικαιολογημένη αντίσταση των Παλαιστινίων αδερφών μας, που εγκατελείφθησαν υπό του λοιπού Μουσουλμανικού Κόσμου και της Διεθνούς Κοινότητος, παρά την συνεχή παραβίαση της ιερότητος και της ισλαμικής ταυτότητος του Τεμένους Al-Aqsa». Παρ’ημιν, τέτοια αιτίαση δεν ευσταθεί.

 

Ως προανεφέρθη, αλλά και κατ’άλλους εμβριθείς αναλυτές (Δρ. Steve Turley, Hamas invades Israel! Here’s what’s realy going on!YouTube, 09.10.2023), το Ιράν ενεθάρρυνε δια παντός προσφόρου μέσου την Χαμάς να προκαλέσει ανάφλεξη των σχέσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ώστε να υπονομευθεί ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας στα πλαίσια των Συμφωνιών Αβραάμ. Η Σαουδική Αραβία, αποτελουμένη εκ Σουνιτών, εκπροσωπούντων περί το 85% του Ισλάμ, εν αντιθέσει προς το Ιράν, αποτελούμενο εκ Σιτών, συνιστούντων περί το 15% του Ισλάμ, είχε θέσει ως όρο τοιαύτης ομαλοποιήσεως την επίλυση του Παλαιστινιακού. Δεν δύναται, δε, το ίδιο το Ιράν να επιδιώξει απ’ευθείας τέτοια ρήξη, δοθέντος πως η Κίνα προέβη στην προσέγγιση του Ιράν μετά της Σαουδικής Αραβίας, αμφοτέρων εκδηλωσάντων ενδιαφέρον να μετάσχουν της ομάδος B.R.I.C.S. από 01.01.2024. Κατόπιν τούτων, εχρησιμποιήθη η Χαμάς ως δούρειος ίππος δια την έναυση νέας κρίσεως στο Παλαιστινιακό. Η δε Χαμάς επ’ουδενί επρόκειτο να ενεργήσει άνευ της στηρίξεως της Χεζμπολάχ, σιτικού κόμματος του Λιβάνου και βεβαίως η Χεζμπολάχ δεν θα είχε αναπτύξει δράση άνευ της συγκαταθέσεως του Ιράν, επιθυμούντος να κατέχει ηγεμονεύουσα θέση στην περιοχή. Μολαταύτα, η παρούσα κρίση δεν φέρεται να κάμπτει την αποφασιστικότητα Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας (Jonathan Constantine, Πώς φτάσαμε στην επίθεση της ΧαμάςIlovepatrida.com, 11.10.2023).

 

Τέλος, είναι προφανές, ότι τέτοια επίθεση δεν θα είχε λάβει χώρα επί προεδρίας Τραμπ, διαρκούσης της οποίας η πρεσβεία των Η.Π.Α. μετεφέρθη από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπερ η Παλαιστίνη κατήγγειλε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του Ο.Η.Ε. Η ασθενής εξωτερική πολιτική της νυν κυβερνήσεως Μπάιντεν και σε άλλα μέτωπα (Αφγανιστάν, Ουκρανία), εν συνδυασμώ και προς την πρόδηλη επανεκλογή του προέδρου Τραμπ, στις επικείμενες εκλογές της 05.11.2024, απετέλεσαν το πρόσφορο timing δια μίαν τέτοια επίθεση.

 

Εν Αθήναις τη 14η Οκτωβρίου 2023.

 

Παναγιώτης Α. Ζολώτας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.