Ρωσία-Χαμάς

Κείμενο -Ανάλυση -Σχολιασμός Δρ Gabriel Haritos
 
 
Ρωσία-Χαμάς
Έφθασε σήμερα στη Μόσχα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της οργάνωσης Χαμάς για επίσκεψη “ολίγων ημερών”, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο αρχηγός του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Κατάρ, όπως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη μεταξύ των οποίων ο Σάαντ Αλ-Αρούρι, που μέχρι πρότινος συγκαταλεγόταν στα μέλη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη – για την απομάκρυνση του οποίου από την Τουρκία το Ισραήλ είχε επιμείνει, θέτοντας το ζήτημα ως μία από τις προϋποθέσεις για την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας – .
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς, Τάχερ Αλ-Νούνου, αναφέρει πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της οργάνωσης στη Μόσχα πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο προκύπτει από πηγές που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη 8/9 η έγκυρη παναραβική εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat που εκδίδεται στο Λονδίνο με σαουδαραβική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς θα προτείνει “νέες ιδέες” για τη σύσταση ενός “παλαιστινιακού κοινού εθνικού μετώπου κατά του Σιωνιστικού καθεστώτος”, χωρίς όμως να παρατεθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χαμάς προτίθεται να βολιδοσκοπήσει εάν η Ρωσία θα ήθελε να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
——
Εκτίμηση:
Η οργάνωση Χαμάς, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και στη Σαουδική Αραβία, εμμέσως ‘καθεστωτικοποιήθηκε’, κατόπιν της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση κατόπιν αμερικανικής παρότρυνσης. Συγκεκριμένα, προτού υιοθετηθούν τα ΜΟΕ που προέβλεπαν μεταξύ άλλων την αύξηση του αριθμού αδειών εργασίας στο Ισραήλ που θα παρέχονταν από τις ισραηλινές αρχές – κάτι που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ – , αξιωματούχοι της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκαν προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά από αμερικανικό κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί τη Ραμάλα. Η αποδοχή των ΜΟΕ εκ μέρους της Χαμάς συνοδεύθηκε από την τήρηση εξαιρετικά ουδέτερης στάσης, όταν – κατά την πρόσφατη ένοπλη αναμέτρηση του Ισραήλ με την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ – η Χαμάς εκδήλωσε απροθυμία να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τζιχάντ να συμπράξει στον αγώνα κατά του Ισραήλ.
Ωστόσο, η τωρινή επίσκεψη Χανίγια στη Μόσχα, καταδεικνύει την επιθυμία της Χαμάς να αποκτήσει έναν νέο πάτρονα, τη στιγμή που η Τουρκία πλέον δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο.
Η πρώτη προσπάθεια της Χαμάς να προσεγγίσει τη Ρωσία απέτυχε τον περασμένο Μάιο. Τότε, η οργάνωση είχε αποστείλει αντιπροσωπεία της στη Μόσχα, θέλοντας να αξιοποιήσει την διπλωματική κρίση που προέκυψε μεταξύ Ισραήλ-Ρωσίας κατόπιν των δηλώσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για το Ολοκαύτωμα. Δεδομένης της τότε συγκυρίας, ο Λαβρόφ εν τέλει δεν συναντήθηκε με τα μέλη της αντιπροσωπείας.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον εάν η παρούσα νέα προσπάθεια της Χαμάς να εξασφαλίσει ανοικτή ρωσική πολιτική στήριξη θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθότι θα είναι η πρώτη φορά που η Χαμάς φέρεται να προσκαλεί ρωσικές επιχειρήσεις να αναλάβουν ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
Η κίνηση της Χαμάς αποτελεί ακόμα ένα βήμα με στόχο την ‘καθεστωτικοποίηση’ και την όσο το δυνατόν περισσότερο ισότιμη αντιμετώπιση της οργάνωσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας – και κυρίως εκ μέρους της Δύσης, η οποία συνεχίζει να την κατατάσσει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οντοτήτων.
Εκτιμάται ότι η Ρωσία δεν θα θελήσει να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το λεπτό αυτό ζήτημα για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι νέες ισορροπίες που έχουν ανευρεθεί με την παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση, το γεγονός ότι η Μόσχα θα θελήσει να αναμένει το αποτέλεσμα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ως επίσης και ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος προσανατολισμός των κινήσεων της Χαμάς, μίας οργάνωσης που επιθυμεί πάση θυσία να νομιμοποιηθεί. Άλλωστε, ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αφ’ενός μπορεί να εμφανίζεται ως ο νόμιμος εκπρόσωπος της οργάνωσης κατά τις επαφές του με ξένους ηγέτες, αφ’ ετέρου όμως, η Μόσχα οφείλει να λάβει υπ’όψιν της κατά πόσον ο Χανίγια και το επιτελείο του δρουν κατά πλήρη συντονισμό με την ηγεσία της οργάνωσης που βρίσκεται στη Γάζα και την διοικεί de facto, έχοντας άμεση γνώση των τοπικών ισορροπιών και ατομικών συμφερόντων.
Γαβριήλ Χαρίτος 11-9-22
Ο. Δρ . Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκει Ιστορία Πολιτικών Σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσιας και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.