Προς πλήρη ανατροπή; Την υποστήριξη του Ισραήλ ζητά ο Χαλίφα Χάφταρ!

Στην κυβέρνηση Νετανιάχου στρέφει το βλέμμα του για υποστήριξη ο Χαλίφα Χαφτά. Aνώτερος λίβυος αξιωματούχος κοντά στο στρατάρχη ζήτησε από το Ισραήλ να υποστηρίξει τον πόλεμο ενάντια στη κυβέρνηση Σάρατζ (GNA), λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα. «Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ εχθροί, και ελπίζουμε ότι θα μας υποστηρίξετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπντουλάχ Σαλαμ αλ Μπάντρι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Χαφτάρ (LNA), στην ισραηλινή εφημερίδα Makor Rishon. «Ήταν μόνο οι περιστάσεις που μας χώρισαν έως τώρα» σημείωσε.

 

 

 

Ενώ το Ισραήλ και η Λιβύη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, και η Ιερουσαλήμ έχει αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά δημοσίως για τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, θεωρείται ευρέως ότι στηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ μαζί με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπήρξαν πολλές αναφορές για Ισραηλινούς που εκπαιδεύουν τις δυνάμεις του Χάφταρ σε εδάφη υπό τον έλεγχό του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον στρατάρχη έχουν αποσταλεί και ισραηλινά οπλικά συστήματα.

 

Απευθυνόμενος στο Ισραήλ, ο αλ Μπάντρι είπε: «Έχουμε κοινό συμφέρον: ο Ερντογάν είναι τρομοκράτης. Και οι δύο είμαστε στην ίδια πλευρά, θα ήταν ανόητο να το αγνοήσουμε αυτό». Ο Αλ Μπάντρι κάλεσε επίσης το Ισραήλ να συμμετάσχει στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» – μια συμφωνία θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου – το οποίο βλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ως απειλή, δεδομένου ότι δίνει στην Άγκυρα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

 

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί αντισυνταγματική τη συμφωνία με την Τουρκία που υπέγραψε η δυτική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) η οποία έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Αμπντ αλ Χαντί αλ Χατζ, υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Maariv το Δεκέμβριο ότι ελπίζει για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Λιβύης – Ισραήλ εάν επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. «Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των λαών, συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Υποστηρίζουμε όμως την περιφερειακή ειρήνη, αντιτιθέμεθα στην τρομοκρατία και την καταπολεμούμε και στη Λιβύη» δήλωσε στην εφημερίδα ο αλ Χατζ.

 

 

Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/xaftar-se-israil-stirikste-emas-kai-ti-symmaxia-kata-tis-tourkias-o-rolos-tis-ierousalim, www.defence-point.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.