Παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στη Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (24.3.2021)

«Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε μαζί, είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε παρέμβασή του στη σημερινή Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

«Εσείς είστε οι πρεσβευτές αυτού του εμβληματικού προγράμματος στις τοπικές σας κοινωνίες», επισήμανε ο κ. Πέτσας απευθυνόμενος στους Δημάρχους. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε ευρώ με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, όχι με μεμψιμοιρία και γκρίνια», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι, έως τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, θα έχει υπάρξει τροποποίηση στις προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος -εκεί όπου χρειάζεται- για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να αποτυπώνεται, όπως σημείωσε, η νέα παράταση έως και τις 30 Απριλίου που πρόκειται να δοθεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, καθώς η αρχική προθεσμία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ η πρώτη παράταση λήγει στις 31 Μαρτίου.

«Δεν θα μείνει ούτε ένα από τα 2,5 δισ. ευρώ αδιάθετο. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλο τον χρηματοδοτικό μας φάκελο», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Ο χρονικός ορίζοντας της 30ης Απριλίου δεν είναι πολύ μακριά. Είναι, όμως, ένα αρκετά ικανοποιητικό διάστημα, ώστε όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους να το κάνουν, για να μπορέσουν να ενταχθούν γρήγορα, ώστε να έχουμε δημοπρατήσεις έργων και συμβασιοποιήσεις -εντός του 2021- και ως εκ τούτου τη γρήγορη υλοποίησή τους. Θα ήθελα λοιπόν να δούμε, το επόμενο διάστημα, με αισιοδοξία. Όταν πλησιάζουμε προς τη λήξη υποβολής των προτάσεών σας -που θα είναι η 30η Απριλίου- θα δούμε τι άλλες κατανομές χρειάζεται να γίνουν. Το πρόγραμμα θυμίζω είναι μέχρι το 2023, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Αυτό που έχει, πρωτίστως, σημασία είναι τα ώριμα έργα που εντάσσετε, να τα τρέχετε γρήγορα για να έχουν την απορρόφηση που χρειάζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να μπορεί, από την πλευρά της, να βάζει περισσότερα χρήματα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, αλλά είναι καλό και για τους ίδιους τους Δήμους, καθώς μειώνει το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του δανείου».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Δημάρχων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι, τις επόμενες ημέρες, εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που σχετίζεται με τη θέσπιση “πλαφόν”, ώστε όπως τόνισε «για πρώτη φορά να μπορούν οι Δήμοι -ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά τους- να γνωρίζουν μέχρι ποιο ύψος μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα τους από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”».  Όπως υπογράμμισε ο κ . Πέτσας:

«Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε “πλαφόν”. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ήταν πιο έτοιμος, μπορούσε να υποβάλλει την πρότασή του, να απορροφήσει όλα τα χρήματα και πάρα πολλοί  Δήμοι, με πιο αδύναμες τεχνικές υπηρεσίες ή επειδή ήθελαν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν να προτεραιοποιήσουν τα έργα τους και να τα ωριμάσουν, θα μπορούσαν να είχαν μείνει εντελώς εκτός. Πρόθεσή μας με τη θέσπιση “πλαφόν” είναι κάθε Δήμος, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, εφόσον υποβάλλει πρόταση για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” να δει κάποιο έργο προτεραιότητας να εντάσσεται σε αυτό. Και, πράγματι, όλη η Ελλάδα να γίνει ένα εργοτάξιο. Θέλουμε να διαχυθεί αυτό το πλεονέκτημα σε όλη τη χώρα. Το “πλαφόν” είναι, λοιπόν, απαραίτητο και σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι εύλογο. Είναι άλλο πράγμα Μητροπολιτικοί Δήμοι, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άλλο πράγμα μικρότεροι επαρχιακοί Δήμοι και άλλο πράγμα ένας μεγαλύτερος Δήμος που αποτελεί έδρα κάποιου Νομού. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και έχει γίνει μία κατανομή που πιστεύω ότι είναι δίκαιη και ότι θα μπορέσει να οδηγήσει και εσάς στη σωστή προτεραιοποίηση των έργων σας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στην παρέμβασή του στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αναφέρθηκε και στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα δύο προγράμματα, το “Αντώνης Τρίτσης” και το “Ηλέκτρα”, «η οποία αποτελεί αναντίρρητα ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

 

Για το θέμα της παράτασης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε: «Είμαι “σφικτός” στο θέμα, θέλω να βάλετε τα δυνατά σας, ξέρω ότι μπορείτε να κάνετε το καλύτερο και όταν φτάσουμε κοντά στην 30η Απριλίου, έχουμε βαθμούς ελευθερίας, έχουμε την ευελιξία στα χέρια μας, είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια για να δούμε τι χρειάζεται περαιτέρω να γίνει».

Ο κ. Πέτσας απάντησε και για το αναπτυξιακό αποτύπωμα των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό. Όπως είπε:

«Το αναπτυξιακό αποτύπωμα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων κρίνεται κατά περίπτωση. Είναι άλλο πράγμα η αγροτική οδοποιία για το Κιλελέρ και άλλο πράγμα η αστική αναζωογόνηση για την Αθήνα. Είναι άλλο πράγμα ένα μικρό νησί που μπορεί να επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση και να φτιάξει το brand name του και άλλο πράγμα οι παρεμβάσεις που χρειάζονται σε έναν ορεινό Δήμο. Επομένως, πρέπει όλα αυτά να σταθμίσουμε και εσείς μέσα στις προτεραιότητές σας μπορείτε να μας υποδείξετε ποια είναι τα σημαντικά έργα, τα οποία θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα και για εσάς και για τους δημότες σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Επιτροπή Αξιολόγησης που θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να προχωρήσει πιο γρήγορα σε εκείνα τα έργα που είναι βασικής προτεραιότητας για εσάς».

Τέλος, αναφορικά με τη νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Δήμους, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η Υπουργική Απόφαση θα έχει υπογραφεί έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου και σημείωσε ότι οι Δήμοι θα ενημερωθούν, αναλυτικά, για την κατανομή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.