Ο Trump διορίζει τον Pompeo υπεύθυνο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Του Bryant Harris

 

Ο Donald Trump διόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo υπεύθυνο για να αποφασίσει το εάν θα άρει το εδώ και δεκαετίες εμπάργκο όπλων στο νησί της Κύπρου. Ο Trump ανέθεσε στον Pompeo τις προαναφερθείσες αρμοδιότητες σήμερα, μέσω προεδρικού μνημονίου μετά την υπογραφή δύο ξεχωριστών νομοσχεδίων για την άρση του εμπάργκο όπλων τον Δεκέμβριο-νομοθεσία την οποία η Τουρκία ανεπιτυχώς προσπάθησε να αποτρέψει.

 

Γιατί έχει σημασία: Η επίθεση της Τουρκίας στις Κουρδικές Δυνάμεις στην νοτιοανατολική Συρία τον περασμένο χρόνο  οδήγησε σε θύελλα αντιδράσεων και κυρώσεων νομικής φύσεως από μέρους του Καπιτωλίου, συμπεριλαμβανομένων των δύο πανομοιότυπων διατάξεων για άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το 1987 μέχρι σήμερα.

 

Η Τουρκία βασίζεται στην κατοχή του βορειοανατολικού τμήματος της Κύπρου με σκοπό να έχει παρουσία-δικαιώματα στην εξόρυξη του φυσικού αερίου των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογείου. Η Άγκυρα έχει γίνει ιδιαίτερα πιεστική-επιθετική, με σκοπό να εμποδίσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα. Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες ξένες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη ενεργειακών πόρων, όπως η Exxon Mobil, η Ισραηλινή Delek, η Qatar Petroleum, η Ιταλική ENI και η Γαλλική Total.

 

Τι ακολουθεί: Το Κογκρέσο όρισε ορισμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρεί η Κύπρος με σκοπό να ξεκινήσει η προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο νόμος απαιτεί να αρνηθεί η Κύπρος στα λιμάνια της Ρωσικά στρατιωτικά πλοία, τα οποία έρχονται νόμιμα σύμφωνα με την Συμφωνία Λευκωσίας-Μόσχας του 2015. Απαιτεί επίσης- ένα οικονομικό καταφύγιο για τους πλούσιους Ρώσους, με σκοπό να αποφευχθούν οι οικονομικές κυρώσεις έναντι των ΗΠΑ. Ακόμα και αν η Κύπρος δεν συμμορφωθεί με τα κριτήρια που τις επιβάλει το Κογκρέσο, ο Pompeo έχει το ελεύθερο να άρει το εμπάργκο όποτε θέλει, υπό την δικαιολογία της προστασίας της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

Περισσότερα: O Joshua Kransa εξετάζει το πλέγμα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται ένας άξονας Κύπρου-Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ με σκοπό να αντιμετωπιστεί η Τουρκία στην Μεσόγειο. Ο Ανταποκριτής του Κογκρέσου Βryant Harris υποστήριξε πως το Ισραηλινό lobby στις ΗΠΑ πιέζει για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία σημαντική νίκη έναντι της Τουρκίας.

 

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.