Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 13 Μαρτίου 2021

 

 

Α. Βασικά σημεία απάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή  σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία

 

  1. Ποιά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση φαινομένων αστυνομικής βίας;

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν είναι οι εξής:

Πρώτον, όλες οι δυνάμεις, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ, να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν.

Δεύτερον, έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίες, όπως η Γαλλική και η Βρετανική, για να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορούμε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος αστυνομικός, νέος αστυνομικός, υποψήφιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή στη βία, που να τον καθιστά επικίνδυνο για να αναλάβει αυτό το βαρύ λειτούργημα.

Τρίτον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μία δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Και τέταρτον, ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.

  1. Ποιο ήταν το βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει το δικό του σεβασμό. Μόνο όταν η συμπεριφορά του είναι επαγγελματική μπορεί να γίνει αποτελεσματική. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Επίσης ανέφερε: «Βρίσκομαι στη Βουλή όχι μόνο για να καταδικάσω από το βήμα του κοινοβουλίου απερίφραστα τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πολίτη, αλλά και για να παρουσιάσω όσα έχει κάνει η κυβέρνηση και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας στο μέλλον».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν γίνει παραπάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι από την αρχή της πανδημίας, χωρίς προβλήματα. Έχουν γίνει στη συντριπτική τους πλειοψηφία με κατανόηση, με χαμόγελο, με ευγένεια και πολύ συχνά με την ανοχή που πρέπει να δείχνουν τα όργανα της τάξης όταν εκτιμούν ότι ο πολίτης βρίσκεται στο όριο της νομιμότητος.

Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- αναφέρεται κανείς συλλήβδην στην αστυνομία, ότι οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Πολλοί από τα νέα τα παιδιά τα οποία έχουν μπει στην Αστυνομία, είναι παιδιά 22, 23, 24, 25 ετών. Όταν θα βγάλουν τις στολές τους θα πάνε να πιούν καφέ στις ίδιες καφετέριες που συχνάζει η υπόλοιπη νεολαία μας.

  1. Γιατί ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι υπάρχει προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας για την δημιουργία νέων «αγανακτισμένων»;

O ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί συνειδητά να μετατρέψει σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κούραση των πολιτών ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης με την πανδημία. Ο κ. Τσίπρας ψαρεύει στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσει και πάλι νέες πλατείες και νέους «αγανακτισμένους». Και να ζωντανέψει τα ίδια συνθήματα τα οποία -σε μια άλλη συγκυρία- τον έφεραν στην εξουσία. Ακούμε πάλι για χούντες, πληρωμένα μέσα ενημέρωσης, κράτος αυταρχισμού, επιστροφή στην  Ελλάδα της δεκαετίας του 50.

Αφού η Αξιωματική Αντιπολίτευση  απέτυχε να εκφράσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση που να αντιπαρατίθεται με όρους δημοκρατικού διαλόγου στην πολιτική της Κυβέρνησης, επιλέγει ουσιαστικά την δημόσια υγεία ως ένα πεδίο πολιτικής δράσης. 

Δεν υπάρχει κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ευρώπη το οποίο σήμερα ανοιχτά να στηρίζει δημόσιες συναθροίσεις. Όλες οι αντιδράσεις στην Ευρώπη είναι από περιθωριακά κόμματα: από αρνητές της μάσκας, αρνητές των εμβολίων, αρνητές των μέτρων προστασίας. Ας μας πει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, σε ποια ευρωπαϊκή χώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηρίζει ανοιχτά, εν μέσω κορονοϊού, διαδηλώσεις δεχόμενη το ρίσκο, όπως είπε, να συμμετέχει στη διασπορά του ιού.

  1. Επισημάνσεις Αλιβιζάτου

Ο  κ. Αλιβιζάτος έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: «Η ατζέντα, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ» στο οποίο εκφράζει το ερώτημα που να οφείλεται η έκδηλη αυτή συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική βία.  Γράφει: «Μόνο αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως η διαπόμπευση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων για ψύλλου πήδημα και οι βόμβες μολότοφ στις “ειρηνικές” διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες που θα πρέπει κανείς να ανεχτεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης». Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση; Διαβάζω επίσης μία δεύτερη αποστροφή του κ. Αλιβιζάτου: «Εάν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές της διαστάσεις, εάν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας, με τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, τότε πιστεύω ότι η ένταση θα πέσει». Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κ. Τσίπρα;

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδιοργανωτής της συγκέντρωσης στη Ν. Σμύρνη

Φτάσατε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιοργανώνετε τη διαδήλωση της Νέας Σμύρνης με καλέσματα των δικών σας site και με πλήρη γνώση ότι θα βρισκόντουσαν και ταραχοποιά στοιχεία. Συνδιοργανώσατε μία συγκέντρωση μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκανς. Προχωρήσατε σε ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ ολόκληρης της χώρας.

Βέβαια, το άγριο λιντσάρισμα του αστυνομικού σας βρήκε απροετοίμαστους μπροστά στις ενοχές σας. Σας είχαμε προειδοποιήσει την ίδια μέρα. Προχωρήσατε παρά ταύτα. Θυμίζω το  κάλεσμα το οποίο είχε στείλει βουλευτής σας, η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου: «Η Ν. Σμύρνη δείχνει τον δρόμο. Οι πολίτες υπερασπίζονται τις γειτονιές τους από τον κυβερνητικό αυταρχισμό». Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποστεί από την ίδια του την ψυχή που με την φωνή του πρώην βουλευτή Κυρίτση επιμένει να απειλεί: «Κάθε εβδομάδα θα έχουμε σκηνικά Ν. Σμύρνης». Ή, όπως είπε ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε μέρα θα είμαστε στον δρόμο». Αλλά όταν υποκρίνεστε τον ενωτικό και τον σοσιαλδημοκράτη θα υπάρχει πάντα ένας βουλευτής σας, όπως ο κ. Βαρεμένος, που θα μας εξηγεί τι πραγματικά σκέφτεστε. Έγραψε ο κ. Βαρεμένος ότι «όλα τα εγκλήματα, τα διεκπεραίωσαν άνθρωποι προερχόμενοι από το Κέντρο».

  1. Για την αστυνομική βία επί Κυβέρνησης Τσίπρα

Πλειστηριασμοί. Άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψέκασε τους διαδηλωτές και έβγαλε καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία. ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και για την αστυνομική βία. Και βέβαια η «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Πρώτη Φορά και Αριστερή Καταστολή». Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία πρώτα και πάνω από όλα για να προστατεύσετε την δική σας προσωπική εικόνα. Εσείς κάνατε προληπτικές προσαγωγές όταν πηγαίνατε να μιλήσετε στις συγκεντρώσεις σας. Εσείς κλείσατε την Ηρώδου Αττικού. Εσείς ψεκάσατε τους συνταξιούχους.

Έχω μία ευθύνη όμως ως Πρωθυπουργός της χώρας, γιατί το Κράτος έχει συνέχεια, να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά το παρελθόν και επί δικών μας ημερών και επί δικών σας ημερών κ. Τσίπρα. Και από τους συνταξιούχους που ψεκάσατε  θα ζητήσω συγγνώμη και από τα περιστατικά αστυνομικής βίας που προηγήθηκαν της δικής σας διακυβέρνησης θα ζητήσω συγγνώμη.

  1. Η τακτική πόλωσης και διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες εκλογές ο λαός σας έδωσε το 32%. Σας έταξε στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να υπηρετήσετε μια κρίσιμη αποστολή,  αυτήν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εσείς όμως αυτό το 32% το προσβάλετε επιστρέφοντας με ταχύτητα, ολοταχώς στο 3% του DNA σας. Είναι δικαίωμά σας να το κάνετε.  Αυτό που δεν είναι δικαίωμά σας, είναι να ξαναγυρίζετε την κοινωνία σε εποχές διχασμού. Αυτές που τις έζησε, τις πλήρωσε, τις ξεπέρασε.  «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Όταν βαδίζει ένα κόμμα της ελληνικής Βουλής δίπλα στο Ρουβίκωνα, δίπλα στους μπαχαλάκηδες, δίπλα στους χούλιγκαν, τροφοδοτείτε αυτή την ένταση. Εσείς στρώνετε το δρόμο σε αυτόκλητους πολιτοφύλακες της αναρχίας να ελέγχουν την κυκλοφορία και τους κατοίκους του Ζωγράφου.

  1. Για την πανδημία

Δεν είναι άγνωστη η κατάσταση η οποία επικρατεί στο μέτωπο του κορονοϊού. Η Ευρώπη δοκιμάζεται από την έξαρση του τρίτου κύματος, ενώ μία σειρά από χώρες έχουν χτυπηθεί από το τέταρτο κύμα που αναγκάζει μεγάλες χώρες, όμως η Γερμανία και η Γαλλία να παρατείνουν τις απαγορεύσεις, ενώ άλλες όπως η Τσεχία να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλα κράτη, καθώς τα νοσοκομεία τους καταρρέουν.

Το πρόβλημα εκδηλώνεται σήμερα και στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζεται όμως, γιατί σήμερα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπερνούν τις 1.400 από τις 557 που μας παραδώσατε. Και κάθε μέρα, γίνονται 35.000 εμβολιασμοί. Τα σχετικά δεδομένα κατατάσσουν την Ελλάδα, στην πέμπτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με την ταχύτητα εμβολιασμού. Είναι τα επίσημα στοιχεία τα οποία δίνει στην δημοσιότητα o ECDC. Κι αυτό δεν το ονομάζει κανείς «παταγώδη αποτυχία» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι δυνατότητες νοσηλείας αυξάνονται. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται και οι Έλληνες οι οποίοι θωρακίζονται. Και μπορούμε σήμερα να πούμε με ασφάλεια ότι το τέλος της περιπέτειας είναι πια ορατό. Μέχρι να έρθει, όμως, οι μεταλλάξεις βοηθούν τον ιό να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και κάνουν πιο επικίνδυνη την ύστατη επίθεσή του.

Ποιος είναι ο δείκτης  που μετράει την επιτυχία  και την αποτυχία μιας Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα; Είναι η πανδημία ένα ελληνικό φαινόμενο;  Είναι ο κορονοϊός ένας ιός ο οποίος φέρει τα διακριτικά της Κυβέρνησης; Ένα μέτρο σύγκρισης μπορεί, δυστυχώς, να υπάρξει. Και αυτό είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους από την πανδημία σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση. Και είναι ανεπίτρεπτο, σήμερα, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ανοίξει την οικονομία της, σε μια εποχή που θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την επιτυχημένη διαχείριση για την πανδημία για να  προσελκύσει επισκέπτες το Καλοκαίρι, να έρχεστε εσείς και να δυσφημείτε κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από όλα τα επίσημα στοιχεία…. Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν επιτίθεστε στην Κυβέρνηση, αλλά  στην χώρα με όλα αυτά τα ανυπόστατα τα οποία λέτε; Δεν έχει καμία αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης να δείτε την μεγάλη εικόνα;  Γιατί το κάνετε; Νομίζετε ότι θα ζημιώσετε την Κυβέρνηση όταν λέτε ανερυθρίαστα, τέτοια ψέματα; Γιατί είναι ψέμα αυτό που λέτε και το ξέρετε ότι είναι ψέμα.

  1. Για την οικονομία

Τα ίδια είχατε πει και για την οικονομία. Πόσες φορές μας είπατε ότι η Ελλάδα θα έχει τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη; Τουλάχιστον 10 φορές. Η ύφεση είναι 8,2%. Είμαστε λίγο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε καλύτερα από την Ισπανία και την Ιταλία, είμαστε σχεδόν όσο καλά είναι η Πορτογαλία. Με άλλα λόγια, στην υγειονομική κρίση τα καταφέραμε καλύτερα και στην οικονομία. Αυτό λένε τα πραγματικά δεδομένα. Εσείς το βιολί σας.

Η ανεργία έχει συγκρατηθεί. Όλα αυτά τα πετύχαμε με τίμημα, που δεν ήταν μικρό. Μόλις χθες ανακοίνωσα μια νέα δέσμη για τη στήριξη των επιχειρήσεων 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Στα 24 δισ. τα οποία έχουμε εκταμιεύσει το 2020, προστίθενται  11,5 δισ. προς το παρόν το 2021.

Μιλήσατε για χάντρες στη μεσαία τάξη. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή η οποία εκταμιεύεται εντός 48 ωρών από την κατάθεση της αίτησης, είναι χάντρα στη μεσαία τάξη; Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της προκαταβολής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών, και αυτό χάντρα είναι. Χάντρες η δυνατότητα να πάρει κάποιος έκπτωση 15%.

Β. 42 αλήθειες για την αστυνομική αυθαιρεσία και υπέρμετρη βία

Με ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντικρούει τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας από την Κυβέρνηση και δίνει απαντήσεις σε πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην πολιτική του Υπουργείου και στην δράση της ΕΛ.ΑΣ. όπως: Το αν κάνει η Αστυνομία χρήση βίας, πως και πότε το κάνει, πως εκπαιδεύεται το προσωπικό της, αν έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, ποιος ελέγχει τέτοια  περιστατικά, γιατί έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, αν έγιναν δεκτά τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλιβιζάτου και αν προχώρησε η εφαρμογή τους και σε μια  σειρά άλλα επίκαιρα ερωτήματα.

*Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Γ. Σχετικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς

 

  1. Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας;

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, παρά τα αυξημένα μέτρα. Η πανδημία αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι  τα Γιάννενα, η Λάρισα και άλλες. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών νέων κρουσμάτων, έχει ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα. Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%.  Μάλιστα    σε ορισμένες δειγματοληψίες σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα. Τα νέα κρούσματα αφορούν τους συνανθρώπους μας 25-55 ετών που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε 8.150 κρούσματα. Ιδιαίτερα επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς και ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης. Εμφανίζεται ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, ο δείκτης RT με βάση τις νοσηλείες, είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε ακόμα στην ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος.

  1. Πως διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας;

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν: Η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας Αχαΐας Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας Φωκίδας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας Θεσσαλονίκης Άρτας, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας (εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου) καθώς και οι Δήμοι Καλυμνίων Ρόδου, Χίου ,Ανωγείων.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από σήμερα το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, καθώς και οι Δήμοι Ιωαννιτών,  Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου . Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

  1. Που οφείλεται αυτή η εικόνα;

Η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν μονότονα ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές λίγα είναι τα κρούσματα που συνδέονται με συρροές αφού ο ιός είναι παντού πια μέσα στην κοινότητα. Σημειώνεται ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διασπορά του ιού.

  1. Ποια είναι σήμερα η πίεση στο Ε.Σ.Υ.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε με 400 συνανθρώπους μας να εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500. Υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι ηλικίας 45-65 ετών που νοσηλεύονται. Παρατηρείται ότι όταν αυξάνει η διασπορά, πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιαίτερα στην Αττική συνεχίζεται και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ακόμα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.

5.Τι θα ισχύσει για τη λειτουργία των σχολείων;

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, αποφασίστηκε ότι από την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την Επικράτεια. Κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέραν του αναμενόμενου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Σημειώνεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

6.Γιατί προχωράτε τώρα σε κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Επικράτεια;

Το οριζόντιο αυτό μέτρο έχει στόχο τη διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και τη δυναμική μετάβαση στο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας που παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και μάλιστα έχουν επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ξέρουμε ότι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στα παιδιά, εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα. Οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν προκαλούν, δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά σαφώς ακολουθούν την πανδημία. Με αυτή τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα στα παιδιά. 

7.Τι θα ισχύσει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας;

Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση. Συγκεκριμένα:

-Πρώτο, δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (πχ μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κοκ)

-Δεύτερον, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ATM τραπεζών πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις. Το έθιμο του χαρταετού επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι για Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο.

8.Τι θα ισχύσει για τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων;

Όσον αφορά στην λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους από Τρίτη 16 Μαρτίου, με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.

9.Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο;

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα καθοριστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

  1. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ποιές είναι οι αποφάσεις;

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11.000.000 δόσεις αυτού του εμβολίου, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στην συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.  Λαμβάνοντας, όλα αυτά υπόψη και με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών  ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην χώρα μας θα συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη γίνει.

11.Πόσο συμβάλλει ο εμβολιασμός στην αναχαίτιση του ιού;

Η συμβολή του εμβολίου στην ανάσχεση της πανδημίας φαίνεται πρωτίστως από το ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Θ. όλης της χώρας προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικιακές αυτές ομάδες του πληθυσμού. Ταυτόχρονα οι ειδικοί εκτιμούν  ότι στη χώρα μας, μέσω του εμβολιασμού έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα. Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με το 7,8% του πληθυσμού να έχει λάβει μία δόση και το 3,6% του πληθυσμού, σχεδόν 400.000 Έλληνες να έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να εμβολιαστούν τόσο οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που τους κάνουν να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση όσο και ηλικιακή ομάδα 70-75 ετών. Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε και την κυκλοφορία ενός ακόμα εμβολίου, του εμβολίου της Johnson & Johnson γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα εμβόλια στην διάθεσή μας για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων.

Δ. Εθνικά θέματα

 

1.Τι περιμένει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης-26ης Μαρτίου σε ό,τι αφορά την Τουρκία;

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου (25-26) θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνέχεια και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά τόσο τη συμπεριφορά της έναντι των κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και σε ό,τι αφορά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.  Παρότι αναμένεται να δοθεί ένας οδικός χάρτης για την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, η Ε.Ε. δεν αναμένεται να δώσει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία για την αναζωογόνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η γειτονική χώρα θα πρέπει να αποδείξει σε βάθος χρόνου συνέπεια στην αλλαγή στάσης της τόσο έναντι της  Ελλάδας και της Κύπρου, όσο και έναντι της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου καλούν την Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο  τόσο για την επανέναρξη, όσο και για την ομαλή συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς της είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι αφελής. Γι΄ αυτό και όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η Ελλάδα πάντα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα που αφορά τα ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική φύλαξης των συνόρων. Άλλωστε, η αποφασιστική στάση που κράτησε το 2020 η Ελλάδα στον Έβρο, προστατεύοντας τα ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ε.Ε., της επιτρέπει να μιλά πλέον από θέση ισχύος για το Μεταναστευτικό – θέση που αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. Εξίσου σαφές έχει καταστεί αφενός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο επεισόδιο τέτοιου τύπου, και αφετέρου ότι η Τουρκία θα πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών.

Ε. Ρύθμιση οφειλών προς τους  Ο.Τ.Α.

 

1.Ποιες ρυθμίσεις γίνονται για την διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές στους Δήμους;

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού. Πρόκειται για μία έκτακτη δυνατότητα πολύ μεγάλης σημασίας για την κοινωνική συνοχή, που έρχεται να βοηθήσει όλους όσοι έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Η ρύθμιση περιλαμβάνει την τμηματική καταβολή των πάσης φύσεως βεβαιωμένων, από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021, οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους της χώρας και τα νομικά τους πρόσωπα.  Οι οφειλές ρυθμίζονται με εφάπαξ καταβολή ή σε έως 100 δόσεις. Δικαιούχοι υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν ή τελούν σε αναστολή, οι άνεργοι, όσοι ενισχύθηκαν από μέτρα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν με εντολή δημόσιας αρχής. Σημειώνεται ότι για το χρονικό διάστημα που παρήλθε από την 1η Μαρτίου και μετά, θα δοθεί οποιαδήποτε παράταση χρειαστεί ώστε να μην συμπυκνωθεί το χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους οι δικαιούχοι για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

ΣΤ. Προμήθεια 800 νέων λεωφορείων

 

  1. Πότε και με ποιες διαδικασίες ξεκινά η προμήθεια των 800 νέων αστικών λεωφορείων, που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών;

Είναι γνωστό ότι ο στόλος των αστικών λεωφορείων είναι γηρασμένος, καθώς έχει να ανανεωθεί εδώ και 13 χρόνια. Από τις εκλογές και μέχρι σήμερα, αξιοποιήθηκε κάθε δυνατότητα ανάταξης των υπαρχόντων λεωφορείων και εφαρμόστηκαν οι καλύτερες και πιο άμεσες λύσεις περαιτέρω ενίσχυσης του στόλου.

Το Υπουργείο ξεκινά τώρα τη διαδικασία ανανέωσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αστικών λεωφορείων μέσω διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού δημόσιου διαγωνισμού συνολικού προϋπολογισμού 372 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α.) για την προμήθεια 800 λεωφορείων υβριδικής τεχνολογίας, συμπιεσμένου φυσικού αερίου και ηλεκτρικών. Τα λεωφορεία αυτά εντάσσονται στην Α’ φάση ενίσχυσης του στόλου για τις αστικές συγκοινωνίες στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, εντός του έτους, άλλων 500 λεωφορείων.

Ζ. Έργα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

 

  1. Ποια νέα έργα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή;

Εγκρίθηκαν 3 έργα ΣΔΙΤ που αφορούν την ανέγερση και ανακατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων. Πρόκειται για ώριμα, εμβληματικά περιφερειακά έργα, που καλύπτουν όλη τη χώρα και θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Ειδικότερα τα 3 έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν, αφορούν: Το πρώτο στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση 3 νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με ενδεικτικό προϋπολογισμό του έργου στα 120 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση 2 νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου με ενδεικτικό προϋπολογισμό του έργου στα 121,38 εκατ. ευρώ. Το τρίτο στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση 2 νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή 3 Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα με ενδεικτικό προϋπολογισμός του έργου στα 68,9 εκατ. ευρώ.

Η. Απόφαση ανάκλησης άσκησης καθηκόντων του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ

 

  1. Γιατί ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποφάσισε την ανάκληση των καθηκόντων του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ;

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, απέστειλε την Πέμπτη 11 Μαρτίου επιστολή στον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Νικολάου ζητώντας του να παράσχει εντός της ημέρας, εγγράφως και δημοσίως απαντήσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονταν γι’ αυτόν σε δημοσίευμα της 10ης Μαρτίου, την οποία και έλαβε. Σε κάθε περίπτωση, η δικαίωση οποιουδήποτε πιθανού θύματος οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού βίας ή κατάχρησης εξουσίας, καθώς και η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτες σε ένα ευνομούμενο κράτος. Προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η προστασία του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του συνόλου των εποπτευομένων φορέων του. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, το Υπουργείο προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του, ή να προκύψει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν μπορεί το ΚΘΒΕ να λειτουργεί στη σκιά δημοσιευμάτων και αντεγκλήσεων. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του φορέα, για την άμεση και μέχρι νεωτέρας αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Νικολάου, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του Υπουργείου ή να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.