Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 2 Μαρτίου 2021

Α. Πανδημία και εμβολιασμός

 

  1. Είναι ορατή η έξοδος από την υγειονομική κρίση;

 

Η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών εντατικής θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο  Ε.Σ.Υ. – αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, στην οποία ήδη έχουμε μπει.

 

Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, η οποία αντιμετωπίζεται. Η σύγκριση όμως με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην Πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού.

 

Υπάρχει -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα γίνει με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: H οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.

 

  1. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των κλινών που αποκτά το Ε.Σ.Υ. με δωρεά από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»;

 

Πρόκειται για 18 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες όμως θα είναι κινητές. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται. Η  έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των κρεβατιών Μ.Ε.Θ. που υπήρχαν πριν από την υγειονομική κρίση.

 

Είναι -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- μία σημαντική δωρεά που γίνεται με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Επιτροπής, η οποία στέλνει έτσι ένα αισιόδοξο μήνυμα ρεαλισμού μέσα από τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι από την αρχή της κρίσης πολλοί δωρητές έσπευσαν να στηρίξουν το Ε.Σ.Υ. και δια αυτού ολόκληρη την κοινωνία.

 

  1. Σε ποιες αρχές στηρίζεται η επιχείρηση «Ελευθερία» και κατά πόσο τηρούνται;

 

Πρώτα απ’ όλα να επισημάνουμε ότι από τον Δεκέμβριο έχουν διενεργηθεί πάνω από 915.000 εμβολιασμοί και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο. Η Κυβέρνηση έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι το επιχειρησιακό σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες και όπως αποδεικνύεται στην πράξη τηρούνται στο ακέραιο.

 

– Ο πρώτος άξονας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση σε πέντε κεντρικά σημεία και δευτερογενώς σε 500 περίπου σημεία σε όλη την χώρα, την διανομή -έχουν γίνει 6.000 διανομές- μέχρι και την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών. Υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

 

– Ο δεύτερος είναι ο άξονας της διαφάνειας και της τήρησης της λίστας προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά και διερευνόνται από την αρχή μέχρι το τέλος. Γίνεται πάντα έρευνα και εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες επιβάλλονται κυρώσεις.

 

– Ο τρίτος άξονας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 900.000 συμπολίτες μας, στην πλειονότητά τους άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, που εμβολιάστηκαν χωρίς προβλήματα και δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός.

 

Β. Ένας χρόνος πολέμου με τον ιό

 

  1. Ποια είναι η εκτίμησή σας για όσα συνέβησαν στον ένα χρόνο από τότε που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην χώρα μας;

 

Είναι γεγονός ότι στο διάστημα αυτό υποστήκαμε -όπως ολόκληρος ο κόσμος- μεγάλη ταλαιπωρία. Περιορίσαμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητά μας. Προσαρμόσαμε την καθημερινότητά μας και αναγκαστήκαμε πολλές φορές να είμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και τις δουλειές μας. Θρηνούμε την απώλεια συμπολιτών μας. Τα καταφέραμε, όπως -όπως καταγράφεται στους ευρωπαϊκούς χάρτες και αναγνωρίζεται διεθνώς- καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

  1. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της άμυνάς μας απέναντι στον ιό;

 

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση πρόταξε  την προάσπιση της δημόσιας υγείας γιατί νοιάζεται για τον άνθρωπο δίπλα μας και γιατί, χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε κατανάλωση, ούτε υπηρεσίες. Έθεσε ξεκάθαρους υγειονομικούς άξονες για την αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού» και ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ανάμεσα στα άλλα:

 

– Δημιούργησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

– Αναβάθμισε το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

– Υπερδιπλασίασε  τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 565 σε 1.360

– Ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος προσλαμβάνοντας κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα μονιμοποιηθούν

 

  1. Ποιά είναι τα βασικά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση στον ένα χρόνο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων;

 

Τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων ανέρχονται συνολικά στα 30 δισ. ευρώ -περίπου 24 δισ. αφορούν το 2020 και 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Έως το τέλος Φεβρουαρίου τα μέτρα άγγιξαν τα 27 δισ. ευρώ και έχουν στηρίξει τη συντριπτική πλειοψηφία όσων επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια την πανδημίας, κατανέμοντας με δίκαιο και διαφανή τρόπο τους δημοσιονομικούς πόρους στους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους δανειολήπτες και στις επιχειρήσεις.

 

Η συνολική οικονομική ενίσχυση κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχει υπερβεί κατά πολύ οποιοδήποτε πακέτο στήριξης δόθηκε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

*Επισυνάπτεται σημείωμα με τα κυριότερα οικονομικά μέτρα στήριξης

 

  1. Ποια είναι η πρακτική επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2020 για την στήριξη της αγοράς εργασίας;

 

Η επίδραση των μέτρων αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που πήρε η Κυβέρνηση. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εισπράξει τα τα θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την 9η Έκθεση Αξιολόγησης.

 

Ανάμεσα σε άλλα, στην έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» επισημαίνεται ότι:

 

– Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2020 ανέρχονταν σε 2.051.025 ενώ το 2019 ανέρχονταν σε 1.986.336,. Δηλαδή το 2020, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ήταν μεγαλύτερος  σε σχέση με το έτος 2019 κατά 64.689  θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 3,26%.

 

– Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2020 ανέρχονταν σε 279.329, ενώ το 2019 ήταν 265.212 (αύξηση κατά 14.117 ή 5,32%).

 

Γ. Για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

 

*1. Με δεδομένο ότι η ζωή του Κουφοντίνα βρίσκεται σε κίνδυνο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση την υλοποίηση του αιτήματος του. Πώς κρίνετε τη στάση τους;

 

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ζητήσουν από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας καλούν την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο και απειλεί με αυτοχειρία αν δεν μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

 

Η Πολιτεία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις και αυτό θα πράξει. Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα σχετικά με την κράτηση των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Αν ο Δ. Κουφοντίνας εκτιμά ότι δεν έχει τηρηθεί ο νόμος μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αντί να προσπαθεί να εκβιάσει. Ουδέποτε προσέφυγε όμως στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 4 Αυγούστου του 2015 ο Δ. Κουφοντίνας διαμαρτυρόταν επειδή του είχε ανακοινωθεί ότι μετάγεται στον Κορυδαλλό, «σε ένα χώρο όπου βρίσκονται διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί κ.α. με τους οποίους είναι αδύνατο φυσικά να συνυπάρξω», όπως έλεγε τότε. Ανακοίνωνε δε ότι αρνήθηκε να μπει στο κελί και πως άρχισε απεργία πείνας. Τώρα κάνει απεργία πείνας για να πάει στον Κορυδαλλό, μαζί με αυτούς που χαρακτήριζε διεφθαρμένους. Κοινώς ο Κουφοντίνας θέλει να καθορίζει ό ίδιος, σύμφωνα με τα γούστα του, τον τόπο κράτησης του.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή έχει ταχθεί στο πλευρό του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του.

 

  1. Τι απαντάτε στη δικηγόρο του Δ. Κουφοντίνα που υποστηρίζει ότι η μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού δεν έγινε με τήρηση των διαδικασιών;

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός κρατουμένου, ακόμη κι αν αυτός έχει καταδικαστεί για 11 ειδεχθείς δολοφονίες, είναι απολύτως σεβαστό πρόσωπο στο νομικό μας πολιτισμό. Όταν, όμως, ο συνήγορος παραπληροφορεί με σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη τότε πρέπει να λάβει και ανάλογες απαντήσεις.

 

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού έγινε με απόλυτη τήρηση των διαδικασιών:

 

– Στις 21.12.2020 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε την μεταγωγή του Κουφοντίνα και άλλων 6 κρατουμένων από το Κατάστημα Κράτησης Κασσαβέτειας, βάσει του άρθρου 3 του Ν.4760/2020

– Στις 21.12.2020 η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποφασίζει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό. Η απόφαση ελήφθη για λόγους έκτακτης ανάγκης, καθώς υπήρχε γενικό απαγορευτικό φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, ήδη από τις 17-12-2020

– Στις 4.1.2021 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών επικύρωσε την απόφαση της ΓΓΑΠ για την έκτακτη μεταγωγή του Κουφοντίνα στο Δομοκό

 

Η απόφαση για τη μη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό ελήφθη επίσης, διότι το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού είναι τύπου Α’ και σε αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης, σε αντίθεση με το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού που έχει μετατραπεί σε φυλακή για βαρυποινίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταχθεί από τον Κορυδαλλό περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες και προβλέπεται η μεταγωγή και όλων των υπολοίπων καταδικασθέντων για βαριά εγκλήματα.

 

  1. Η υπεράσπιση του Δ. Κουφοντίνα ισχυρίζεται ότι δεν χορηγήθηκαν αντίγραφα των αποφάσεων μεταγωγής. Τι απαντάτε;

 

Οι ισχυρισμοί της συνηγόρου του Κουφοντίνα για μη χορήγηση αντιγράφων των αποφάσεων που αφορούν στην μεταγωγή του είναι απολύτως ψευδείς και συνιστούν μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά της.

 

Παρά το γεγονός ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας δεν προβλέπει τέτοια υποχρέωση της Διοίκησης, παρά μόνον όταν αυτές αφορούν σε απόρριψη αιτήσεων κρατουμένου για τη μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης, κοινοποιήθηκαν στον Κουφοντίνα διά της συνηγόρου του:

 

α. η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών για τη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου στον Κορυδαλλό

β. Η απόφαση της ΓΓΑΠ για την μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό

γ. Η προγενέστερη της μεταγωγής απόφαση της ΓΓΑΠ για απαγόρευση φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού

δ. Το έγγραφο της διεύθυνσης του Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, διά του οποίου δηλώνεται η αδυναμία παραλαβής των δύο κρατουμένων που προορίζονταν για τον Κορυδαλλό

ε. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που επικύρωσε την απόφαση μεταγωγής. Χορηγήθηκε μέχρι και απόσπασμα του Φ.Ε.Κ., με τον νόμο 4760/2020!

 

Επομένως, η δικηγόρος του έχει στα χέρια της όλα τα αντίγραφα. Η ίδια, μάλιστα, στις 28.2.2021, υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση επικυρωμένων εγγράφων υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να προσφύγει με ανεπικύρωτα έγγραφα. Και αυτός ωστόσο ο ισχυρισμός της είναι απολύτως ψευδής, καθώς από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η Διοίκηση παρείχε τα έγγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οιαδήποτε προσφυγή θέλει να κάνει ο κρατούμενος.

 

  1. Η υπεράσπιση του Δ. Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή. Τι απαντάτε;

 

Η ίδια η συνήγορος Κουφοντίνα υπενθυμίζει ότι για να προσφύγει ένας κρατούμενος στη Δικαιοσύνη κατά απόφασης μεταγωγής του πρέπει πρώτα να έχει λάβει δύο αρνητικές αποφάσεις στην αίτησή του. Χρησιμοποιεί δηλαδή ως επιχείρημα μια διαδικασία που ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να προτάξει καθώς ακόμη δεν έχει λάβει απορριπτικές αποφάσεις.

 

Το κάνει για λόγους στοχοποίησης της διοίκησης και για σκόπιμη αποφυγή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, διότι ο Κουφοντίνας θα μπορούσε να προσφύγει κατά της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών για τη μεταγωγή του κατ’ αναλογική εφαρμογή άλλων, αντίστοιχων διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα.

 

Στο άρθρο 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα αναφέρεται ότι επιτρέπεται η αναφορά στο Συμβούλιο της φυλακής κάθε παράνομης ενέργειας σε βάρος κάθε κρατούμενου και σε περίπτωση αρνήσεως ή μη απαντήσεως, χορηγείται η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών).

 

Γιατί ο Κουφοντίνας δεν επέλεξε αυτή τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στον ίδιο από τις 18-2-2021; Γιατί επέλεξε αντί της προσφυγής στη Δικαιοσύνη την απεργία πείνας ως μέσο άσκησης πίεσης στην Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι τηρήθηκαν χωρίς καμία παρέκκλιση οι νόμοι; Γιατί ο ίδιος και η συνήγορός του επιλέγουν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.

 

Δ. Για υπόθεση Λιγνάδη

 

  1. Σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου για την υπόθεση Λιγνάδη. Ποια ήταν η απάντησή της για τον διορισμό του;

 

Ο Δ. Λιγνάδης διορίστηκε με την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε διοριστεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής, Στάθης Λιβαθινός. Δηλαδή με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου.

 

O ΣΥΡΙΖΑ, όταν έγινε κυβέρνηση το 2015, δεν άλλαξε τον νόμο για τον διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Με αυτό το νόμο οι Υπουργοί Μπαλτάς και Ξυδάκης διόρισαν τον Στάθη Λιβαθινό. Αντίστοιχα ο Γιάννης Αναστασάκης διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας το 2018. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε δηλαδή το ίδιο που σήμερα ονομάζει «απευθείας ανάθεση»!

 

Το 2016 ψηφίζεται ο Ν. 4369/2016. Η Κυβέρνηση Τσίπρα ανανεώνει τη θητεία του Στάθη Λιβαθινού, πάλι χωρίς προκήρυξη. Προκήρυξη ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή εκδίδεται τρία χρόνια μετά στις 29 Μαΐου 2019 από την Υπουργό Μ. Ζορμπά, τρεις μέρες μετά τις Ευρωεκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική συντριβή και ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Τυχαίο; Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αυτή τη διαδικασία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η οποία πέραν των άλλων θα έπασχε από ακυρότητα.

 

Η αλλαγή νομοθεσίας αμέσως μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της θέσης θα καθυστερούσε τον διορισμό τουλάχιστον για 6-8 μήνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Θέατρο να έμενε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή. Αυτό σήμαινε ότι όλος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Εθνικού για τη σεζόν 2019-2020 θα βρισκόταν στον αέρα. Το αυτονόητο λοιπόν ήταν να γίνει χρήση του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Θεάτρου, όπως άλλωστε είχε γίνει για το διορισμό όλων των προηγούμενων καλλιτεχνικών διευθυντών.

 

Παράλληλα με τον διορισμό Λιγνάδη, η Υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει  ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφού γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, θα δημοσιευθεί εγκαίρως προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Αυτό δηλαδή που έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έκανε.

 

  1. Ποιανού ήταν η επιλογή και ο διορισμός Λιγνάδη;

 

Όπως ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο Δ. Λιγνάδης ήταν δική της επιλογή και επελέγη αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου. Άλλωστε, ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, ο Στάθης Λιβαθινός που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διορίσει, ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ότι θεωρεί «εξαιρετική στιγμή να τον διαδέχεται» και τον χαρακτήρισε «ταλαντούχο άνθρωπο».

 

Σημειώνεται ότι με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ ο Λιγνάδης κάθε χρόνο πρωταγωνιστούσε ή σκηνοθετούσε ή και τα δύο, σε παραστάσεις στο Εθνικό. Το 2018  ήταν καλεσμένος του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, σε εκδήλωση της Βουλής για τον Νέλσον Μαντέλα. Τον Δεκέμβριο 2019, τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον προσκάλεσαν να μιλήσει σε εκδήλωσή του για τον Πολιτισμό. Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά, ήξερε τι έκανε ο Λιγνάδης και τον καλούσε σε επίσημες εκδηλώσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή; Προφανώς δεν ήξερε. Αυτό όμως ισχύει και για την δική μας κυβέρνηση και για την δική μας Υπουργό Πολιτισμού. Προφανώς και δεν ήξερε.

 

Η αλήθεια έχει ως εξής: Στις 6 Φεβρουαρίου, 13:42, δημοσιεύεται η σοκαριστική συνέντευξη του Νίκου Σ., που φωτογραφίζει τον Λιγνάδη, χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Πέντε ώρες αργότερα ο Λιγνάδης είχε φύγει από τη θέση του, οδηγήθηκε σε παραίτηση. Αμέσως μετά η υπόθεση πέρασε στα χέρια της Δικαιοσύνης.

 

Η πολιτική κριτική είναι φυσικά και αποδεκτή και θεμιτή. Άλλο όμως αυτό και άλλο η λασπομαχία.

 

Ε. Για την Παιδεία

 

  1. Πότε ξεκινούν οι εγγραφές των παιδιών στα νηπιαγωγεία και την Α’ Δημοτικού;

 

Ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι εγγραφές των παιδιών στη διετή προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση. Από χθες 1η Μαρτίου -αντί για τον Μάιο- άρχισαν οι εγγραφές μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2021-2022. Με αυτό τον τρόπο οργανώνεται έγκαιρα η επόμενη σχολική χρονιά, τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους νωρίς και μπορούν, έτσι, να προγραμματίσουν εγκαίρως την οικογενειακή ζωή και τις υποχρεώσεις τους.

 

Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά που περισσότερες από 80.000 εγγραφές έγιναν ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας τόσο τους γονείς, όσο και τη Διοίκηση ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων και την κατανομή των παιδιών.

 

Επίσης, από χθες γίνεται και η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, για το σχολικό έτος 2021-2022. Για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις, οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα μπορούν να κατατίθενται στη σχολική μονάδα με κάθε πρόσφορο τρόπο προς αποφυγή μετακινήσεων, όπως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή ταχυδρομείου.

 

ΣΤ. Για το ΚΥΤ στον Έβρο

 

  1. Θα αυξηθεί η χωρητικότητα στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο;

 

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.

 

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεση της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Οι θέσεις της είναι ξεκάθαρες:

– Καμιά αύξηση χωρητικότητας δεν θα γίνει στο ΚΥΤ

– Δημιουργείται χώρος διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας

– Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο και την Θράκη

– Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινήτές) το ΚΥΤ Φυλακίου

– Δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013. Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου.

– Η δομή θα διατηρήσει τον κλειστό χαρακτήρα της

– Αυξάνεται η χωρητικότητα στο όμορο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού

– Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι

– Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός)

– Δημιουργία μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας

– Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας

– Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων

– Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών

 

  1. Πώς λειτουργούν τα δυο κέντρα;

 

Το ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση. Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας.

 

Στόχος του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν από τον Έβρο. Ως σημείο πρώτης υποδοχής αυτονόητα είναι στα σύνορα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, οι διαμένοντες μετακινούνται στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικό τμήμα λειτουργεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία παραμένουν μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές ανηλίκων. Σήμερα όλες οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς χρονικές καθυστερήσεις.

 

Ζ. Στήριξη νέων αγροτών

 

  1. Με ποιες πρωτοβουλίες στηρίζει η Κυβέρνηση τους νέους αγρότες;

 

Χθες ανακοινώθηκε από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το μέτρο (πρόγραμμα) που αφορά τη στήριξη Νέων Αγροτών. Το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης είναι διπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι θα λάβουν ως ενίσχυση 35.000 ευρώ – ποσό διπλάσιο από τη προηγούμενη φορά που εφαρμόσθηκε το μέτρο.

 

Βασικοί στόχοι είναι η ανανέωση της αγροτική μας οικονομίας, επενδύοντας σε νέους ανθρώπους και σε ηλικία αλλά και σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλα επαγγέλματα, η ουσιαστική δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και αγροτικού δυναμικού της χώρας και η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικά Νέων Αγροτών, που επωφελούνται ευκαιριακά από το μέτρο αντιμετωπίζοντας συγκυριακά την είσοδο τους στον τομέα της γεωργίας. Επίσης, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου με την παροχή νέων κινήτρων, όπως η χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης τόσο για την αντιμετώπιση των εξόδων της πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της γεωργίας, όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Το πρόγραμμα στηρίζει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.