Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 20 Ιανουαρίου 2022

Α. Παραλαβή των πρώτων έξι από τα 24 Rafale

1. Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Rafale πολλαπλασιαστής ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό

Στο χαιρετισμό του κατά την παραλαβή, χθες Τετάρτη στην Τανάγρα, των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 Rafale, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

–Τα υπερσύγχρονα Rafale, που είναι και τα πρώτα μαχητικά τα οποία εντάσσονται στη δύναμη της Πολεμικής μας Αεροπορίας ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό. Μία νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά, αλλά και ένα σαφές δείγμα της Ελλάδος που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά ταυτόχρονα αμυντικά και διπλωματικά.

–Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

–Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή. Σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία.

–Η αμυντική πολιτική είναι μέρος της εθνικής πολιτικής γιατί πεποίθηση αυτής της Κυβέρνησης ήταν και είναι πως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της και την ανάταση της εθνικής της αξιοπρέπειας.

–Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στη χώρα. Όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός. Σε αυτό το δημιουργικό δίδυμο λοιπόν πιστεύω και για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι.

–Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

–Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά και τα παράθυρα του διαλόγου, με αυτοπεποίθηση για τις αρχές της που ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες και διαθέτοντας τη δύναμη πυρός, όχι μόνο των νέων όπλων της, αλλά κυρίως των επιχειρημάτων της.

2. Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -μιλώντας στην τελετή για την παραλαβή νέων αεροσκαφών- ανακοίνωσε πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας και στο Λιμενικό απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Ανέφερε σχετικά:

Επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Για αυτό από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της Πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν. Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες των τριών Όπλων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο.

3. Σχετικά με το σποτ της ΝΔ, με το οποίο χαιρέτιζε την άφιξη των πρώτων Rafale

Η Νέα Δημοκρατία με το σποτ της ήθελε, ως κόμμα, να χαιρετίσει μία μεγάλη εθνική επιτυχία. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να έπρατταν το ίδιο.

4. Απουσία ΣΥΡΙΖΑ και μικροπρεπής ανάρτηση Τσίπρα για την παραλαβή των Rafale

Χθες την ώρα που έφταναν τα υπερσύγχρονα Rafale στη χώρα μας και οι Έλληνες αισθάνονταν ασφαλέστεροι και περήφανοι, ο κ. Τσίπρας, με ανάρτησή του, αποδείκνυε τη μιζέρια και τη μικροπρέπεια της πολιτικής του. Όχι μόνο δεν πήγε κάποιος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην

ιστορική για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας παραλαβή των νέων αεροσκαφών, αλλά επέλεξε την αντιπαράθεση για μια μεγάλη επιτυχία της Πατρίδας μας.

Η κυβέρνηση, σε απόλυτη σύμπνοια με τον ελληνικό λαό, συνεχίζει ανυποχώρητα την προσπάθεια ενίσχυσης της ισχύος της Ελλάδος, σε κάθε επίπεδο.

Β. Για τις επιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη

1. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου καταγγέλλει όσους προσπαθούν να εργαλειοποίησουν τη Δικαιοσύνη

Μετά την κλήτευση σε απολογία του δημοσιογράφου και εκλεκτού του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαξεβάνη για σοβαρότατα αδικήματα (4 κακουργήματα), το Ανώτατο Δικαστήριο και συνολικά η Δικαιοσύνη δέχονται πρωτοφανείς επιθέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκης κλπ), στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα αλλά και από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά με τις επιθέσεις τους αυτές αμφισβητούν τη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας. Απέναντι σε όλα αυτά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μαρία Γεωργίου, με χθεσινή δήλωση της – κάτι γίνεται που σπάνια και σε εξαιρετικές περιπτώσεις- υπογραμμίζει ότι η Δικαιοσύνη είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη, καταγγέλλει πως όσοι κάνουν απαξιωτικές κρίσεις επιχειρούν να την εργαλειοποιήσουν και τονίζει ότι πρέπει να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι αναφορές στις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με απαξιωτικές και μάλιστα υπό μορφήν δόγματος κρίσεις γι’ αυτήν, με σαφείς υπαινιγμούς για την ανεξαρτησία της, επιχειρούν αυτό ακριβώς που καταγγέλλουν: Να εργαλειοποιήσουν δηλαδή τη Δικαιοσύνη, είτε για να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, είτε για να προκαταλάβουν τη κρίση των δικαστών, η οποία είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Όσοι επιθυμούν πραγματικά να προστατέψουν τη Δικαιοσύνη, δεν έχουν παρά να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες».

2. Παππάς, Πολάκης που ζητούν τον «έλεγχο των αρμών της εξουσίας» μιλούν στο όνομα της δημοκρατίας

Οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στις ευθείες επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και πρωταγωνίστησαν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει δικό του καθεστώς στα ΜΜΕ εμφανίζονται σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο, που κάλεσε σε απολογία τον Κ. Βαξεβάνη, ως διαπρύσιοι κήρυκες της ελευθεροτυπίας.

Ο Νίκος Παππάς, να θυμηθούμε, ότι έχει παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, μετά από πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής. Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα στοιχεία που προέκυψαν, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μεθόδευσε τη χειραγώγηση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Δεν προξενεί καμία εντύπωση λοιπόν η παρουσία του, όπως κι εκείνη του κ. Πολάκη ο οποίος καλούσε σε συγκέντρωση. Οι απόψεις τους για το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι γνωστές, τόσο από τις παλαιότερες όσο και από τις πρόσφατες τοποθετήσεις τους.

Γ. Για την πανδημία

1. Παράταση των μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, αφού εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, εισηγήθηκε ομόφωνα -και η Κυβέρνηση αποφάσισε- την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα. Έτσι, τα ισχύοντα μέτρα θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Η πορεία ωστόσο της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου -κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών- αριθμού των ασυμπτωματικών φορέων και της αυξημένης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης. Συνεχίζεται παράλληλα η πίεση στο σύστημα υγείας, που εκφράζεται με τον υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Σημειώνεται ότι ενώ στην κοινότητα επικρατεί -και μάλιστα σε ποσοστό 90%- η μετάλλαξη «Όμικρον» και ενώ η «Δέλτα» περιορίζεται στο 10%, οι μισές νοσηλείες προέρχονται από τη «Δέλτα». Υπάρχει έτσι πίεση στις απλές κλίνες που οφείλεται στην «Ο», αλλά και στις ΜΕΘ, η οποία οφείλεται στη «Δ» και αφορά σε ποσοστό 84% συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

2. Εμβολιαστικές γραμμές για τις ηλικίες 5-11 σε 26 νησιά

Με στόχο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διευκόλυνση των κατοίκων στα νησιά, άνοιξαν εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας μας.

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Δ. Για τον τουρισμό

1. Διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης που χειρίζεται προς την Ελλάδα προβλέπει ο όμιλος TUI

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI, Fritz Joussen, ανέφερε ότι αναμένει διπλασιασμό των αφίξεων πελατών του ομίλου στην Ελλάδα το 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, κάτι που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα μέσω της TUI θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019.

Επισήμανε ότι πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφτηκαν την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι για φέτος θα υπερβούν τα προ κρίσης επίπεδα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα αποτελέσει έναν από τους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Joussen σημείωσε ότι τα μέτρα προστασίας που ενεργοποίησε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσαν κρίσιμο στήριγμα για τον τουρισμό και πρόσθεσε: «Έχετε υπάρξει εξαιρετικοί στην διαχείριση της κρίσης και στη διαχείριση των πρωτοκόλλων για τους προορισμούς. Οι πελάτες αισθάνονταν ασφαλείς, που ήταν πολύ σημαντικό γι’ αυτούς. Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα και επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειές σας».

2. Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα -Νέο τουριστικό μοντέλο

Στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου TUI στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό. Με αφορμή την συμφωνία, ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε:

-Αναμένουμε φέτος μια πολύ καλή τουριστική σεζόν από την έναρξή της.

-Θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και επιμένουμε σταθερά ότι το νέο μας τουριστικό μοντέλο πρέπει να είναι βιώσιμο.

-Η πράσινη μετάβαση είναι σημαντική και σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό Ταμείο για όλα τα νησιά του Αιγαίου ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι να συμμετάσχουν σε projects τα οποία θα εστιάζουν ιδιαίτερα σε ζητήματα βιωσιμότητας.

-Η επέκταση της τουριστικής σεζόν είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στην μακροπρόθεσμη στρατηγική μας και πιστεύουμε ότι πολλοί από τους προορισμούς μας έχουν την ικανότητα να προσελκύσουν και επισκέπτες πέραν των καλοκαιρινών μηνών.

-Υπάρχει ένα γενικότερο αφήγημα που υπερβαίνει τον τουρισμό. Πιστεύω πως η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μια χώρα που γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω της μια δεκαετία κρίσεων και πόνου και είναι μια χώρα που επιδιώκει πλέον να στραφεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.

Ε. Υποχώρηση της ανεργίας κατά 3% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο

Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί, όπως δείχνουν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο που ανακοινώθηκαν χθες.

Δικαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά η ακολουθούμενη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί και σε περισσότερες θέσεις δουλειάς.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2021 η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% έναντι 16,1% τον Νοέμβριο του 2020. Συνολικά οι άνεργοι ήταν 624.858, σημειώνοντας μείωση κατά 121.560 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (-16,3%).

Οι απασχολούμενοι έφτασαν στους 4.087.369 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 208.940 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (+5,4%) και κατά 54.950 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 (+1,4%).

ΣΤ. Άδειες εργαζόμενων λόγω νόσησης από κορονοϊό

1. Ειδική άδεια εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης παιδιού τους από COVID

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό. Συγκεκριμένα: Οι εργαζόμενοι γονείς στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου, παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία:

-Δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

-Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας, Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

-Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

-Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

-Οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

-Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας.

-Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκειά της.

-Η ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022.

2. Ειδική άδεια ασθενείας για τους ίδιους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό:

-Μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών

-Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

-Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.

-Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.

-Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID.

-Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

3. Απάντηση στην απόπειρα διαστρέβλωσης από το ΣΥΡΙΖΑ

Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η Κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζομένους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν:

1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

2. Εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες. Για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι 3 πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος. Και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζόμενου.

Ζ. Για την οικονομία

1. Υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων συγκέντρωσε η έκδοση 10ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα προχώρησε χθες Τετάρτη σε μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8% που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία καταγράφεται διεθνώς άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι το γεγονός ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση. Ωστόσο, παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε με κόστος κάτω από το μισό σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Η χώρα μας, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να πετυχαίνει χαμηλά επιτόκια δανεισμού και ταυτόχρονα να διατηρεί τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος.

2. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάϊο

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2022, προκειμένου η απόφαση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού να ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες το αργότερο έως την 15η Απριλίου και η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.

Η. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το έγκλημα του ομαδικού βιασμού

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται σήμερα προφανώς ξεχνούν ότι ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ημερών τους προέβλεπε ότι για το έγκλημα του ομαδικού βιασμού μπορούσε να επιβληθεί ποινή τουλάχιστον 10 ετών, δηλαδή από 10 έως 15 έτη, ενώ ο Κώδικας που ψηφίστηκε από τη ΝΔ προβλέπει μόνον ισόβια κάθειρξη.

Συγκεκριμένα, ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τη ΝΔ προβλέπει σημαντική αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών τέτοια και άλλα ειδεχθή εγκλήματα:

1ον: Σε ό,τι αφορά τον ομαδικό βιασμό (άρθρο 336 παρ. 3 ΠΚ): Με την αλλαγή που προώθησε στον Ποινικό Κώδικα η Κυβέρνηση, μοναδική ποινή για τον ομαδικό βιασμό είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη. Πριν την αλλαγή που επέφερε ο νέος νόμος προβλεπόταν ποινή είτε ισόβιας είτε πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (δηλαδή από 10 έως 15 έτη). Περαιτέρω προβλέφθηκε ρητά και ο βιασμός ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

2ον. Σε ό,τι αφορά την εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ): Αναδιαμορφώθηκαν τα πλαίσια των ποινών σε όλες τις μορφές τέλεσης του αδικήματος. Έτσι στην απλή του μορφή τιμωρείται πλέον με κάθειρξη (από 5-15 έτη), ενώ μέχρι την αλλαγή του νόμου τιμωρείτο με κάθειρξη έως δέκα έτη (από 5-10 έτη). Περαιτέρω η εμπορία ανθρώπων στην επιβαρυντική της μορφή, δηλαδή όταν: α) τελείται κατ’ επάγγελμα, β) τελείται από υπάλληλο ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητά του αυτή διαπράττει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην πράξη, γ) συνδέεται με την παράνομη είσοδο, παραμονή ή έξοδο του παθόντος από τη χώρα ή δ) είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος, τιμωρείται πλέον με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών (από 10 έτη έως 15 έτη) και χρηματική ποινή, ενώ αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη ως μόνη προβλεπόμενη ποινή. Το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων έως και την 12-11-2021 στην επιβαρυντική του μορφή τιμωρείτο με την ποινή της κάθειρξης (από 5-15 έτη) και χρηματική

ποινή, ενώ αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών (από 10-15 έτη).

3ον: Σε ό,τι αφορά την μαστροπεία (άρθρο 349 ΠΚ): Αποκαταστάθηκε η αστοχία που επέφερε η προηγούμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία όχι μόνο σε βάρος ενηλίκων γυναικών, αλλά εν γένει σε βάρος ενηλίκων. Έτσι όποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει ή εξωθεί ή εξαναγκάζει άλλον στην πορνεία ή εκμεταλλεύεται τα έσοδα από την πορνεία άλλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 18 μηνών και με χρηματική ποινή.

4ον: Σε ό,τι αφορά την υπό όρον απόλυση: Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εμπρησμό, εμπρησμό σε δάση, εκβίαση, βιασμό ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκου και όλα τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Ειδικότερα, σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για τα αδικήματα αυτά, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής αντί των 3/5 που ίσχυε μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Επιπλέον, απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής έναντι των 2/5 που ίσχυε. Στην περίπτωση της ισόβιας κάθειρξης για τα αδικήματα αυτά το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης αυξάνεται από τα 16 στα 18 έτη (πραγματική έκτιση). Τέλος καταργήθηκε η απόλυση κρατουμένου με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Θ. Εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας – Νέα συνεργασία ΕΚΠΑ – Harvard

Ξεκίνησε από χθες η πρωτοποριακή συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Harvard T.H. Chan School of Public Health». Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής είναι οι σύγχρονες Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές.

Στόχος η ανάπτυξη κοινών δράσεων και προγραμμάτων που θα καλύπτουν νομικές, πολιτικές, ιατρικές και επικοινωνιακές διαστάσεις. Η συνεργασία ξεκινάει από το φετινό καλοκαίρι με θερινά προγράμματα σπουδών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Harvard αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο για κοινή διδασκαλία και μάθηση όσο και για την ενίσχυση καινοτόμων μορφών εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα σχετικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «Παρά την πανδημία, προωθούμε τις διεθνείς συνεργασίες των Πανεπισ

εξωστρέφειας τους και τη διεκδίκηση της θέσης που τους αξίζει στον Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη».

Η συνεργασία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συνεργασιών Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με εξέχοντα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που εγκαινίασε το Υπουργείο Παιδείας το Σεπτέμβριο του 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.