Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 8 Μαΐου 2021

Ποιο είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εργασιακά κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Πόρτο;

Σε μια νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο. Ενόψει της παρουσίασης της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης για την προστασία της εργασίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι “θα δοθεί δύναμη στον εργαζόμενο να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες καλές δουλειές, επισημαίνοντας ότι, για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος.

Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές.

Και τρίτον, όπως προαναφέρθηκε, νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταγγέλλει τη διευθέτηση εργασίας την ίδια ώρα τη ζητά για συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων;

O κ. Τσίπρας στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά, κατήγγειλε την Κυβέρνηση για δήθεν κατάργηση του 8ώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Δύο ώρες αργότερα η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτής του κυρία Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους βουλευτές Σ. Βαρδάκη και Κ. Νοτοπούλου με κοινοβουλευτική αναφορά ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας. Δεν είναι αστείο, δεν ήταν καν πρωταπριλιά, ήταν πρωτομαγιά. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο και από την άλλη πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες στο πλαίσιο της διευθέτησης και από την άλλη φωνάζει για εξάντληση των εργαζόμενων που όπως λέει θα επιφέρει το νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά βυθισμένος σε απίστευτες αντιφάσεις, είναι το κόμμα που έχει κάνει την πολιτική εξαπάτηση επάγγελμα

Πως μπορεί να γίνει εφικτός ο στόχος για “κανένα ζώο αδέσποτο – κανένα ζώο κακοποιημένο” βάσει του σχεδίου νόμου για την προστασία των ζώων που κατέθεσε η κυβέρνηση;

Ένα νομοσχέδιο – τομή για την προστασία των αδέσποτων και την ευθύνη απέναντι στα δεσποζόμενα ζώα, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση. Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα ζώο συντροφιάς, ενώ παράλληλα η χώρα μας έχει, δυστυχώς, έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων στους δρόμους.

Η ανάθεση της ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, το μητρώο φορέων και η καταγραφή, οι αυξημένοι πόροι στους δήμους, ο αυστηρός έλεγχος και η λογοδοσία, η ενεργοποίηση των ευαισθητοποιημένων δυνάμεων της κοινωνίας, η ευθύνη του ιδιοκτήτη για στειρώσεις και η νομική ασπίδα με αυστηρότερες ποινές -η θανάτωση, η κακοποίηση και η εγκατάλειψη προσλαμβάνουν κακουργηματικό χαρακτήρα- είναι μερικοί από τους άξονες των ρυθμίσεων και των καινοτομιών που εισάγονται με το νομοσχέδιο, για την ενίσχυση της κουλτούρας της φιλοζωίας, καθώς και την ευζωία των ζώων.

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός: “Είναι καιρός η Ελλάδα να κάνει γενναία βήματα μπροστά στην προστασία των μικρών μας φίλων: μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, ενίσχυση της υιοθεσίας, προστασία από κακοποίηση, διασφάλιση της ευζωίας τους. Αυτοί είναι μερικοί από τους πολλούς στόχους του νέου Ν/Σ για τα ζώα συντροφιάς”.

*Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα, καθώς σημείωμα με ερωτήσεις και απαντήσεις- σχετικά με το Νομοσχέδιο για την Προστασία των Ζώων

Με ποιο τρόπο προστατεύονται τα συμφέροντα του παιδιού, στο νομοσχέδιο για την κοινή γονική μέριμνα που κατέθεσε η Κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίστασε ποτέ να φέρει στην επιφάνεια ζητήματα που πολλά χρόνια έμπαιναν κάτω από το χαλί. Ζητήματα που απασχολούσαν την κοινωνία και την καθημερινότητα αλλά ποτέ τον δημόσιο διάλογο. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη κοινή γονική μέριμνα. Πρόκειται για μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων και της ψυχικής υγείας του παιδιού, μετά το διαζύγιο μεταξύ των γονέων του. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέτει ένα σύγχρονο πλαίσιο αρμονικής επίλυσης για περιπτώσεις όπου γονείς αποκλείονταν αναίτια, για χρόνια ολόκληρα, από την επαφή με το παιδί τους, με δυσμενείς συνέπειες για την ψυχολογία, την ισορροπία και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Το νομοσχέδιο εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων. Τα κυριότερα σημεία του είναι τα εξής:

– Προάγει εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

– Θεσπίζει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

Καθιερώνει, αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλο γονέα.

– Θεσπίζει επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

– Προβλέπει την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές.

*Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το νομοσχέδιο για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των δραστηριοτήτων που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, στον πολιτισμό;

Τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1 προς 1 από τις 17 Μαΐου.

Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%.

Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία

Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί;

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, αλλά και διότι δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτική χρήση μάσκας στις ηλικίες αυτές.

Με ποιο χρονοδιάγραμμα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να επανεκκινήσει ο αθλητισμός;

– Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

– Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

– Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

– Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– ‘Εναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Πως σχολιάζετε την απόφαση να εκδοθεί στη χώρα μας ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός;

Κάθε εξέλιξη που οδηγεί στην εκτέλεση των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης είναι απολύτως θετική. Η απόφαση της βελγικής εισαγγελίας να κριθεί εκτελεστό το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Ελλάδα, του καταδικασμένου σε 13 χρόνια κάθειρξη ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής είναι μια θετική εξέλιξη. Η ελληνική Πολιτεία όπως έκανε όσα απαιτούνταν για τη σύλληψή του θα πράξει όσα πρέπει για την έκδοσή του στην Ελλάδα, ώστε να εκτίσει την ποινή του.

Ποιο είναι το σχόλιο για δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη, ο οποίος θεωρεί επικίνδυνη χώρα την Ελλάδα για τουρισμό, λόγω πανδημίας;

Οι απόψεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλη δεν είναι “προσωπικές”, ούτε βγήκε εκτός κομματικής γραμμής. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντεί με κάθε ευκαιρία τη χώρα και να υπονομεύει με κάθε τρόπο την εθνική προσπάθεια, είναι συνεχείς. Επιχαίρουν σε κάθε δυσκολία, αδιαφορώντας αν πλήττουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, αγνοώντας αν παίζουν με τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. “Ψυχρολουσία για τον ελληνικό τουρισμό – Έμεινε εκτός πράσινης λίστας” πανηγυρίζει στο πρώτο της θέμα “Η Αυγή”, για τις χθεσινές ανακοινώσεις της Βρετανίας πoυ κατατάσσει την Ελλάδα στο πορτοκαλί (όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση την Πορτογαλία είναι στο πορτοκαλί ή στο κόκκινο γεγονός που η Αυγή δεν το αναφέρει). Μάλιστα, προς χάριν πληρότητας του “αντικειμενικού” ρεπορτάζ, η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να υπενθυμίσει ότι “πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα, λόγω κορονοϊού”.

Έτσι, ο ευρωβουλευτής κ. Π. Κόκκαλης, πήρε απλώς τη σκυτάλη και κάλεσε τους τουρίστες να μην επισκεφθούν την Ελλάδας λέγοντας επί λέξη: «Δεν είναι και πολύ σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα τη στιγμή που είμαστε σε αυτή τη θέση όσον αφορά την πανδημία». Και αυτό τη στιγμή που το άνοιγμα του τουρισμού βρίσκεται προ των πυλών και εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται πυρετωδώς.

Η καλύτερη απάντηση στον κ. Κόκκαλη και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόσφατη βράβευση της Ελλάδας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) με την κορυφαία διάκριση με το «Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management». Βραβείο που αποτελεί πιστοποίηση ότι η χώρα μας είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με υποδειγματική εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, με πρωτότυπες και καινοτόμες λύσεις, με απαράμιλλο επίπεδο φροντίδας για κάθε ταξιδιώτη, για κάθε οικογένεια ή συντροφιά τουριστών.

Όσον αφορά δε την βρετανική αξιολόγηση για τις χώρες, θα γίνει εκ νέου στο τέλος του μήνα.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι αλλαγές που προωθούνται στο ΚΕΘΕΑ;

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ συγκρότησε Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία ενός σχεδίου κανονισμού λειτουργίας, κάτι που το ΚΕΘΕΑ δεν διαθέτει για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια σημαντική έλλειψη για την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία του, δεδομένου ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του καλύπτεται στο μεγαλύτερό του μέρος από την κρατική επιχορήγηση. Η Ομάδα Εργασίας στελεχώθηκε από έμπειρα πρόσωπα με μακρόχρονη υπηρεσία στο ΚΕΘΕΑ. Το σχέδιο κανονισμού τέθηκε σε διαβούλευση. Η διαδικασία της διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και, στο πλαίσιο της, γίνονται επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (εργαζόμενοι, οικογένειες, μέλη του ΚΕΘΕΑ) για την κατάθεση των προτάσεων τους. Αποκλειστικός στόχος της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι η αναβάθμιση του ρόλου του, η ενίσχυση των προγραμμάτων του και η επέκταση του έργου του, προς όφελος των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.