Η χώρα μας ξεκίνησε την πορεία για τη νέα κανονικότητα

Η χώρα μας ξεκίνησε ήδη την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων είμαστε τώρα στην επόμενη φάση. Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ για το άνοιγμα του τουρισμού δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες άμυνας:

Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης. Από την 1η Ιουνίου θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.

Η δεύτερη ζώνη -και πάλι στις πύλες εισόδου- αφορά στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.

Η τρίτη αφορά στη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.

Η τέταρτη αφορά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες στον τουρισμό.

Και η πέμπτη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας.

Τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Το Σάββατο σε 72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις.

Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους.

Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη:

Να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις.

Να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Πάνω απ όλα, να σπεύσουμε για εμβολιασμό.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Η πανδημία είναι ακόμα εδώ»

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας:

Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή. Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει.

Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα.

Κατά συνέπεια, οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.

Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερ

Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα

από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna) και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, την Παρασκευή 21 Μαΐου. Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%.

Λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

«Κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων που εντάσσονται στο «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ 2” ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ειδικότερα η ρύθμιση η οποία συντόμως θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει ότι οι τράπεζες πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση),

Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και

επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Tα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων. Δεδομένου αυτών των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείω

Διαθέσιμες μέσω του gov.gr οι βεβαιώσεις θετικού και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού

Διαθέσιμες μέσω του gov.gr είναι δύο επιπλέον βεβαιώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19. Πρόκειται για τη βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 και τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε ένα επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί το αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου που διενεργήθηκε, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό και μπορεί να αξιοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ μετά την είσοδό τους θα κληθούν να καταχωρήσουν και τον ΑΜΚΑ τους.

Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση των βεβαιώσεων είναι η καταχώρηση του αποτελέσματος στο Μητρώο ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από το εργαστήριο το οποίο διενήργησε τον έλεγχο. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από έναν διαγνωστικούς ελέγχους, η βεβαίωση εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.