Η Αστυπάλαια το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου - Σε σύμπραξη με τη VW το νησί της Δωδεκανήσου, πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

· Η Αστυπάλαια το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου – Σε σύμπραξη με τη VW το νησί της Δωδεκανήσου, πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

· “Εργαστήριο του μέλλοντος η Αστυπάλαια” σημείωσε ο CEO της VW

· Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

· Πραγματική 2η ευκαιρία για τους οφειλέτες και την προστασία της α’ κατοικίας, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – Διαβάστε τις εναλλακτικές που προσφέρει

· Θετικά αξιολογεί για 7η φορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας η ΕΕ. Εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις – βιώσιμο το δημόσιο χρέος

Η Αστυπάλαια πύλη και πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη. Τι είπε από το νησί της Δωδεκανήσου ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τη σύμπραξη με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία;

Αυτό που υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια είναι μια πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο. Εκεί που η ενέργεια τροφοδοτεί τις ζωές μας χωρίς να βλάπτει τον πλανήτη μας. τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action». «Αυτό που κάνουμε εδώ αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι όντως μία έκτακτη ανάγκη, και μάλιστα πρωτοφανούς κλίμακας. Ο πλανήτης θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές παντού», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών».

Τόνισε επίσης πως το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας «θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα και

όχι μόνο». «Η προοπτική αυτό το πιλοτικό έργο, που εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε ένα νησί 1.300 μόνιμων κατοίκων, να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν πρώτοι ότι είναι προς όφελός τους. Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, καταπληκτική διαφήμιση για το νησί σας, παντού στον κόσμο. Φθηνότεροι λογαριασμοί τελικά ως προς την ίδια την κινητικότητα, αλλά νομίζω και αυτή η πολύ σημαντική αίσθηση και υπερηφάνεια που θα πρέπει να αισθάνεστε ως δημότες, ως κάτοικοι αυτού του όμορφου νησιού, ότι συμμετέχετε σε κάτι πραγματικά καινοτόμο», ανέφερε, απευθυνόμενος στους κατοίκους και τις αρχές του νησιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου VW

«Η Αστυπάλαια θα είναι το εργαστήριο του μέλλοντος για την απομάκρυνση της Ευρώπης από τον άνθρακα. Θα μελετήσουμε σε πραγματικό χρόνο ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν τους πολίτες να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και ποια θέλγητρα απαιτούνται για την μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Volkswagen, δρ. Herbert Diess.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εστιάζει στην καταστολή των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων της νεολαίας, ενώ αφήνει να οργιάζει η εγκληματικότητα. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχτισε την επιχειρηματολογία του στο δίλημμα “ή ασφάλεια ή δικαιώματα”, σήμερα εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει επαρκώς τον πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να καταλάβει ότι η ασφάλεια είναι η βάση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, υποκριτικά θέλει να δείχνει ότι ζητά μεγαλύτερη ασφάλεια. Θέτει θέμα τάξης, το κόμμα, που τους τελευταίους τέσσερις μήνες, συμμετείχε σε περισσότερες από 600 πορείες και συγκεντρώσεις. Εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας γίνονταν 14 πορείες την ημέρα σε όλη τη χώρα και 4 πορείες την ημέρα στην Αθήνα.

Η μάχη της Ελληνικής Αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα είναι διαρκής. Αλλά η Αστυνομία δεν περιορίζεται στα επίσημα στοιχεία που δείχνουν βελτίωση της κατάστασης: στο πρώτο 5μηνο του 2021 σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα 2020 στην Αθήνα είχαμε στις ληστείες μείωση 35%, στις κλοπές μείωση 21%, στις κλοπές οχημάτων μείωση 10%. Για το ίδιο διάστημα σε Εξάρχεια, Αγ. Παντελεήμονα, Κολωνό ,Κυψέλη, Ομόνοια, Πατήσια, Σύνταγμα, Ακρόπολη είχαμε μείωση στις κλοπές 37%, στις ληστείες 17%. Και η Ελληνική Αστυνομία δεν αρκείται στα στατιστικά στοιχεία, γιατί η μάχη είναι καθημερινή και όλα τα στοιχεία καθώς και το αίσθημα ασφάλειας, μπορούν και πρέπει συνεχώς να βελτιώνονται.

Ας δούμε στην πράξη, τί σημαίνει για τους οφειλέτες η “2η Ευκαιρία”. Τι συμβαίνει με το κούρεμα των χρεών και την προστασία της α’ κατοικίας;

Για πρώτη φορά οι πολίτες θα δουν να κουρεύονται τα χρέη τους, αλλά και να ρυθμίζονται σε έως 240 δόσεις αν αφορούν την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και σε έως 420 αν αφορούν τις τράπεζες. Από την 1 Ιουνίου νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας». Ταυτόχρονα προστατεύονται πλήρως οι οικονομικά ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, με την πρώτη κατοικία να θωρακίζεται

Ειδικά για την προστασία της α’ κατοικίας των νοικοκυριών που έχουν ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία, προβλέπεται η ίδρυση ενός Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία τους και στη συνέχεια υποχρεούται να τους τη μισθώνει. Με τον τρόπο αυτό στηρίζονται έμπρακτα οι αδύναμοι πολίτες, καθώς τους παρέχεται επίδομα ενοικίου, όπως ήδη παρέχεται σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, στο ύψος που ορίστηκε το επίδομα στέγασης σύμφωνα με τον Νόμο 4472/2017.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο νέος νόμος για τη «2η ευκαιρία», προστατεύει και την α’ κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα ούτε και στο νόμο Κατσέλη.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, είχε καταργήσει το πλαίσιο που βρήκε σε ισχύ, δηλαδή τον Νόμο Κατσέλη, δημιούργησε ένα προσωρινό εργαλείο προστασίας -για 6 μήνες- το οποίο αφορούσε περιορισμένη ομάδα δανειοληπτών ενώ δεν μπορούσε καν να λειτουργήσει στην πράξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέτεινε τη διάρκεια του Νόμου 4605/2019 για επιπλέον 7 μήνες, μέχρι την 31η Ιουλίου 2020. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, προστάτευσε πλήρως την α΄ κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έως 31 Μαΐου. Παράλληλα κάλεσε τις τράπεζες και τα funds να παρέχουν βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες. Έτσι, 415.225 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και οφειλετών, από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Ποιες είναι οι βασικές επισημάνσεις της 10ης Έκθεσης Αξιολόγησης των θεσμών για την χώρα μας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Πρόκειται για την 7η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή μεταξύ άλλων:

-Αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη, εν μέσω πανδημίας, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. -Επισημαίνει ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για το 2021 και το 2022, και τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

-Πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. -Προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η οποία θα υπερκαλύψει μέσα στην προσεχή χρονιά τις απώλειες του 2020.

-Αναδεικνύει την αναπτυξιακή ώθηση που αναμένεται να προσδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

-Επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

-Τονίζει τη σημασία της πλήρους ενεργοποίησης του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

-Καλωσορίζει την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» που, όπως σημειώνεται, αναμένεται να επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

-Δίνει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της 5ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 4η δόση που αποδεσμεύεται μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Τι απαντάτε σε δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε μισθούς golden boys στη ΔΕΗ;

Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να καταλάβει ότι και στο θέμα της ΔΕΗ η κυβέρνηση Τσίπρα και οι τότε διοικούντες τη εταιρίας δεν μπορούν να παριστάνουν τους κατήγορους, γιατί είναι κατηγορούμενοι. Με τις ανεύθυνες και ιδεοληπτικές πολιτικές τους είχαν καταστήσει αυτοί τη ΔΕΗ ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να παρασύρει ολόκληρη την οικονομία. Η αξία της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούσε τα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα, μόλις δύο χρόνια αργότερα, η συνολική αξία της ΔΕΗ ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Οι μετοχές του Δημοσίου που τότε είχαν κατρακυλήσει στα 150 εκ. ξεπερνούν σήμερα το 1 δις ευρώ. Και κάτι ακόμη: Το 2019 οι αμοιβές που πλήρωνε σε μισθούς και πριμ για τη διοίκηση ο ΑΔΜΗΕ ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία μοιράζονταν πέντε από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (περί τα 600.000 ευρώ) και η στρατιά συμβούλων της διοίκησης.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.