Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Ρουμανία

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαρτίου ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται συναντήσεις του Υπουργού με κυβερνητικούς παράγοντες, εκπροσώπους οργανισμών και φορέων από τον τουριστικό κλάδο (ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιχειρηματίες), συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα και ΜΜΕ της Ρουμανίας.

Όπως επισημαίνει σχετικά ο Υπουργός Τουρισμού, «στο πλαίσιο του ανοίγματος του Ελληνικού Τουρισμού το 2021 και πάντα με στόχο την προώθηση της χώρας μας ως κορυφαίου προορισμού στη Βαλκανική και στη Μεσόγειο, μεταβαίνουμε στη Ρουμανία προκειμένου να επισφραγίσουμε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Η Ρουμανία είναι μια χώρα με 19,5 εκατ. κατοίκους. Σχεδόν 1.4 εκατ. εξ αυτών ταξιδεύει στη χώρα μας κάθε χρόνο, εξού και η Ελλάδα είναι ο Νο 1 προορισμός για τους Ρουμάνους τουρίστες. Συνεπώς, η Ρουμανία αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά για τον Ελληνικό Τουρισμό, με μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Ελληνικής Κυβέρνησης για το φετινό άνοιγμα του τουρισμού, αρχίζοντας από την ενίσχυση και τη διευκόλυνση της ροής ταξιδιωτών από τις πιο κοντινές στην Ελλάδα χώρες».

Κατά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, ο κ. Θεοχάρης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Claudiu Nasui, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων Ρουμανίας, καθώς και με tour operators. Επίσης ο Υπουργός Τουρισμού θα δώσει συνεντεύξεις στα 4 μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ρουμανίας ενώ θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή άνω των 10 Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εντύπων και ηλεκτρονικών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους Ρουμάνους τουρίστες, ο συνολικός αριθμός των οποίων αγγίζει τα 5 εκ. ετησίως. Την περίοδο 2017-2019 ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρουμανία κατέγραψε θεαματική αύξηση κατά +19,9%, από 1,1 εκατ. το 2017 σε 1,4 εκατ. το 2019. Την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, την Ελλάδα επισκέφτηκαν 1.378.000 ταξιδιώτες από τη Ρουμανία.

Οι κύριοι λόγοι για την κατά προτεραιότητα προτίμηση της Ελλάδας είναι για τους Ρουμάνους οι ομοιότητες σε κουλτούρα, θρησκεία και οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τη χώρα τους με την Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους οι Ρουμάνοι τουρίστες είναι ανώτερου οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, επιλέγουν καταλύματα 3 και 4 αστέρων, μετακινούνται συνήθως οικογενειακώς και κατά το πλείστον με οδικά μέσα. Καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες, συμμετέχουν σε δραστηριότητες και ενισχύουν την εκάστοτε τοπική αγορά, στους τομείς των εκδρομών, της γαστρονομίας και της διασκέδασης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και την εξειδικευμένη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τον οδικό τουρισμό, η Ρουμανία είναι η 1η αγορά σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων, με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, έως και το 2019. Το 73,3% των συνολικών εσόδων της Ελλάδας από τους Ρουμάνους ταξιδιώτες αφορά στον οδικό τουρισμό. Γι’ αυτό και ο μεγαλύτερος αριθμός Ρουμάνων τουριστών παρατηρείται σε προορισμούς οι οποίοι είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμοι οδικώς (Θάσος, Πιερία, Χαλκιδική, Καβάλα, Λευκάδα, Εύβοια, κ.ά.). Επιπλέον αρκετοί Ρουμάνοι επισκέπτονται και πλέον φημισμένους προορισμούς, όπως Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Μύκονο και Σαντορίνη.Κατά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης συνοδεύεται από τον κ. Γρηγόριο Τάσιο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον κ. Νικόλαο Κελαϊδίτη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας (HATTA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.