Skip to content

Διπλωματικό επεισόδιο Σκοπίων-Βουλγαρίας: “η Βόρεια Μακεδονία είναι Βουλγαρική”

Διπλωματικό επεισόδιο Σκοπίων-Βουλγαρίας: “η Βόρεια Μακεδονία είναι Βουλγαρική”

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στα Σκόπια και τη Σόφια προκάλεσε το μήνυμα βούλγαρου ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO, ο οποίος δήλωσε πως οι Σλαβομακεδόνες είναι απλώς «προσωρινοί κυβερνήτες» καθώς «η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική».

Αντεπιτέθηκε

Η κυβέρνηση των Σκοπίων απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στη Σόφια, η οποία καταδίκασε μεν το μήνυμα αλλά αντεπιτέθηκε, επαναφέροντας το θέμα της διένεξής τους για «τις δυσφημιστικές δημοσιεύσεις της Σλοβενικής ΜΚΟ «Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή και Βαλκανικών Σπουδών-Ifimes»».

Στη διαμάχη παρενέβη η Ευρωπαϊκή Ενωση δια του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας- ΕΕ, το οποίο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του «για τις εδαφικές αξιώσεις» που προβάλλονται στο βίντεο του βούλγαρου ευρωβουλευτή.

Νότα διαμαρτυρίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας σχετικά με βίντεο του ευρωβουλευτή και αναπληρωτή προέδρου του VMRO Ανγκέλ Τζαμπάζκι, ανέφερε η NovaTV των Σκοπίων.

«Θα ενημερώσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμβάθυνση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


«Η Μακεδονία παρέδωσε νότα διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία» γράφει στον τίτλο της η NovaTV των Σκοπίων

»Η ρητορική που εκφράζει εδαφικές αξιώσεις στους γείτονες δεν είναι κατάλληλη για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και είναι άμεσα αντίθετη με τα ιδανικά και τις αξίες της, με τις οποίες και οι δύο χώρες δεσμεύονται», αναφέρει η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Το όνειρα… της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου

Οπως μεταδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ο Τζαμπάζκι προωθεί τα όνειρα της Μεγάλης Βουλγαρίας βάσει της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Σύμφωνα με αυτόν, δεν μπορεί κανείς να ζήσει τον 21ο αιώνα χωρίς να αναγνωρίσει τον 20ο αιώνα.

«Οσο περισσότερο λες ψέματα, τόσο περισσότερο θα λάμπει η αλήθεια. Οσο πιο υστερικά μισείς τη Σόφια, τόσο περισσότερο γίνεται Βουλγαρική η Οχρίδα. Οσο πιο δυνατά φωνάζετε τα ψέματά σας, τόσο πιο γρήγορο και πιο φρικτό θα είναι το τέλος σας», είπε ο Τζαμπάζκι, στο μήνυμά του προς τα Σκόπια, σύμφωνα με τη βουλγαρική Novini.

Μάλιστα, ισχυρίζεται – απευθυνόμενος στον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ – ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περισσότερο κρατά η διαμάχη με τα Σκόπια τόσο περισσότερο βγαίνει η αλήθεια. Αφού επανέλαβε αρκετές φορές ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική, δήλωσε ότι «όσο και να στρέφεστε αλλού, η Αλβανία θα εξακολουθεί να είναι στα δυτικά».

Επιπλέον, η NovaTV υπογραμμίζει: «Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε πρόσφατα αντιδράσει στις προκλήσεις της Βουλγαρίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, αυτό το βίντεο είναι απόδειξη ότι οι προκλήσεις από τη Σόφια δεν σταματούν».

Καταδικάζει με… ενστάσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη νότα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με βίντεο του ευρωβουλευτή του VMRO, Ανγκέλ Τζαμπάζκι, στο οποίο έλεγε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική και ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι απλώς «προσωρινοί κυβερνήτες», μεταδίδει η βουλγαρική ιστοσελίδα Dnes.

Το υπουργείο, με επικεφαλής την υπουργό Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, διαφώνησε με τις παρατηρήσεις του, αλλά επέκρινε και πάλι τη συμπεριφορά εκείνων που έχουν την εξουσία στα Σκόπια:

«Με την ευκαιρία μια νότα που ελήφθη από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια σχετικά με προεκλογικό βίντεο του ευρωβουλευτή Ανγκέλ Τζαμπάζκι, το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι το θεωρεί απαράδεκτο. Τονίζουμε ότι τα μηνύματα που μεταδόθηκαν στο βίντεο δεν εκφράζουν την επίσημη θέση.

»Η Βουλγαρία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι άλλων χωρών και αυτό έχει δηλωθεί επανειλημμένα.


«Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Βόρειας Μακεδονίας, απαράδεκτο το βίντεο» γράφει η βουλγαρική Dnes για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας

»Σημειώνουμε ότι αυτό το βίντεο από έναν βούλγαρο πολιτικό έρχεται μετά από την 3ήμερη σιωπή της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από την οποία ζητήσαμε να διαχωρίσει τις θέσεις από τις δυσφημιστικές δημοσιεύσεις της Σλοβενικής ΜΚΟ «Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή και Βαλκανικών Σπουδών-Ifimes».

Το βουλγαρικό διάβημα…

»Η κυβέρνηση στα Σκόπια όχι μόνο δεν καταδίκασε τις εν λόγω δημοσιεύσεις, αλλά τον αποκάλεσε ως «αξιόπιστο» θεσμό που επιτίθεται ψευδώς σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ: τη Βουλγαρία και τη Γερμανία.

Παρατηρούμε επίσης τον πλήρη αποκλεισμό στα μέσα ενημέρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με το βουλγαρικό διάβημα με την ευκαιρία της Σλοβενικής ΜΚΟ που καταδεικνύει σε ποιο βαθμό ανέχονται οι αρχές της υποψήφιας αυτής χώρας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον πλουραλισμό και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Αντίδραση της ΕΕ

«Ανησυχούμε βαθιά για το βίντεο ενός ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλγαρία, ο οποίος εκφράζει εδαφικές αξιώσεις από τη Βόρεια Μακεδονία». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται και ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και με τη Συμφωνία Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών» τονίζει το Γραφείο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας- ΕΕ, σχετικά με το βίντεο του ευρωβουλευτή Ανγκέλ Τζαμπάζκι, όπως γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων Σλόμποντεν Πέτσατ.


«Καταδίκη του βίντεο του Τζαμπάζκι (φωτογραφία αριστερά) από την αντιπροσωπεία του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-ΕΕ» γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων Σλόμποντεν Πέτσατ

Η ανακοίνωση εστάλη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Andreas Schieder και τους αντιπροέδρους Irena Yovena και Marion Walsman, καταδικάζοντας και εκφράζοντας τη λύπη τους για το βίντεο του Τζαμπάζκι που δεν σέβεται την πρόοδο και τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, που έχει αναγνωρισθεί από το ΕΚ, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη.

«Να καταδικάσουν το βίντεο»

«Η ΕΕ στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης, των δημοκρατικών αξιών και της ευημερίας των πολιτών της, στην υπέρβαση των ιστορικών διαφορών και στη συνεργασία για ένα κοινό μέλλον. Καλούμε τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για σχέσεις καλής γειτονίας και κάθε ενέργεια που παραβιάζει το πνεύμα καλής γειτονίας πρέπει να αποφεύγεται και να καταδικάζεται ως απαράδεκτη.

Επομένως, καλούμε τη βουλγαρική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, να καταδικάσουν το βίντεο που δημοσίευσε ο κυβερνητικός εταίρος τους, και να απομακρυνθεί με σαφήνεια από κάθε φλεγμονώδη ρητορική που έχει στόχο να κερδίσει πολιτικά σημεία και να προωθήσει εθνικιστικές ιδεολογίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή :novatv.mk, dnes.dir.bg, slobodenpecat.mk, echedoros-a.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Designed using Magazine News Byte. Powered by WordPress.