Skip to content

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την Τουρκία: Ραγδαία φυγή κεφαλαίων – “Βουίζουν” οι αγορές για Capital Controls!

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την Τουρκία: Ραγδαία φυγή κεφαλαίων – “Βουίζουν” οι αγορές για Capital Controls!

«Αιμορραγία» σε λίρα, μετοχές και ομόλογα

πηγή: warnews247.gr
 
sharethis sharing button

Aκόμη χειρότερη από το αναμενόμενο είναι η κρίση στην Τουρκία, μια κρίση την οποία είχε προβλέψει το WarNews247 εδώ και ημέρες, καθώς καταγράφεται ραγδαία φυγή κεφαλαίων, με τους διεθνείς αναλυτές να προβλέπουν επέμβαση Ερντογάν και Capital Controls!

Η άνευ προηγούμενου τουρκική κρίση, συμπέφτει με την πολιτική αναταραχή και την οικονομική εξαΰλωση της λίρας! Πόσο θα αντέξει η Τουρκία να στέκεται όρθια απέναντι σε δύο μέτωπα;

Mάλιστα το τουρκικό Χρηματιστήριο αναγκάστηκε να διακόψει τελικά δύο φορές την συνεδρίαση!

Τον «ασκό του Αιόλου» έχει ανοίξει για την τουρκική οικονομία η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, παρεμβαίνοντας για πολλοστή φορά στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Έρχονται Capital Controls

Η εκροή ξένων κεφαλαίων έχει ήδη προσλάβει μορφή «αιμορραγίας», καθώς νόμισμα, μετοχές και ομόλογα καταγράφουν εκρηκτικές απώλειες, δείγμα της κλιμακούμενης διεθνούς ανησυχίας.

To γεωπολιτικό think tank “Eurasia Group” αναφέρει πως θα ανακοινωθούν σύντομα capital Controls στην Τουρκία ενώ προειδοποιεί για χαοτικές καταστάσεις!

“Η Τουρκία είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις 7 Νοεμβρίου. Είναι θέμα χρόνου ο Ερντογάν να παρέμβει δυναμικά προκειμένου να αποτρέψει την φυγή κεφαλαίων από την χώρα. Θα υπάρξει κρίση του ισοζυγίου πληρωμών” τονίζουν οι αναλυτές!

Το ζητούμενο τώρα είναι πόσα αποθέματα διαθέτει ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας και εκλεκτός του Ερντογάν, Σαχάπ Καβτσίογλου, προκειμένου να συγκρατήσει την περαιτέρω κατρακύλα της ισοτιμίας και να αποφύγει μια νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, που ήδη «τρέχει» με ρυθμό κοντά στο 16%.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τουρκικές τράπεζες ξόδεψαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τη λίρα, «στερεύοντας έτσι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. 

Eξαυλώνεται η τουρκική λίρα!

«Η αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας αποτελεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία» γράφει ενδεικτικά ο Άνταμ Κολ, επικεφαλής αναλυτής της RBC Capital Markets αποκαλύπτει το moneyreview.gr

«Μοιραία, η γεωγραφική γειτνίαση με την Τουρκία καθιστά την Ευρώπη αρκετά εκτεθειμένη» σπεύδει να προσθέσει, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της τουρκικής αναταραχής στους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Εξάλλου, αρκετές τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών διαθέτουν ευμεγέθη τουρκικά assets, γεγονός το οποίο τις καθιστά εύκολους «στόχους» για τους έντρομους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή, οι απώλειες για τη λίρα κυμαίνονται στο -10%, καθώς το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί στις 7,94 λίρες/δολάριο και στις 9,48 λίρες/ευρώ. Νωρίτερα, μάλιστα, η πτώση άγγιξε και το -15%.

Ίδιο το σκηνικό και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο δείκτης Borsa 100 καταγράφει «βουτιά» της τάξης του 9%, με τις αρμόδιες αρχές να προχωρούν σε διακοπή των συναλλαγών για περίπου 50 λεπτά, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολύ ακραίες απώλειες.

Επιστροφή στις ανορθόδοξες πολιτικές

Ο πρώην -πλέον- κεντρικός τραπεζίτης, Νασί Αγκμπάλ, «πλήρωσε» την επιλογή του να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων -από 10,25% σε 19% σε μόλις τέσσερις μήνες- σε μια προσπάθεια ανακοπής του πληθωρισμού (σχεδόν 16% τον Φεβρουάριο) και στήριξης της λίρας.

Όμως, αυτή η ορθόδοξη νομισματική πολιτική βρίσκει εντελώς αντίθετο τον «Σουλτάνο», ο οποίος θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια είναι αυτά που πυροδοτούν την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, πλήττοντας παράλληλα τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.

«Το κύμα μεταβλητότητας έχει επιστρέψει στην τουρκική αγορά» σχολιάζει, από την πλευρά του, ο Στέφαν Ίνες, επικεφαλής αναλυτής της Axicorp Financial Services. «Η αγορά περιμένει μια μεγαλύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Και η αντικατάσταση του Αγκμπάλ πλήττει αυτές τις ελπίδες».

Ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, θεωρείται «θιασώτης» των πολιτικών Ερντογάν, επικρίνοντας πολλάκις τον προκάτοχό του για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Έτσι, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια επερχόμενη μείωση των επιτοκίων, πυροδοτώντας νέο κύμα ανατιμήσεων.

«Η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Ο Ερντογάν παρεμβαίνει συνεχώς. Οι αγορές ήταν πρόθυμες να δώσουν στον Αγκμπάλ μια ευκαιρία. Όμως, ο διάδοχός του θα δυσκολευτεί σημαντικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους» σημειώνει με νόημα ο Ζίαντ Νταούντ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για τις αναδυόμενες αγορές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν τη λήψη εναλλακτικών – μη συμβατικών μέτρων στήριξης του νομίσματος, μία πολιτική την οποία είχε ακολουθήσει και ο προκάτοχος του Αγκμπάλ. Όμως, όπως αποδείχθηκε και τότε, αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς αναποτελεσματική.

«Περιμένουμε μια εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα και να μην υποχωρήσει κάτω των 8 λιρών/δολάριο» εκτιμά ο Τίμοθι Ας, αναλυτής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Η βαθύτερη κρίση

«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος δεν μπορούσε να πάει κόντρα στις ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του άλλο» αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, ο οικονομολόγος της Capital Economics, Τζέισον Τάβεϊ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι την τελευταία φορά που ο Ερντογάν απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη, τον Ιούλιο του 2019, η λίρα έπεσε κατά 3% έναντι του δολαρίου.

Εξηγεί δε, ότι το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την όποια πτώση της Δευτέρας, καθώς υπάρχει πλέον ένας υπαρκτός κίνδυνος: Η Τουρκία οδεύει προς μία κανονική κρίση πληρωμών.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο 5% του ΑΕΠ το 2020 και τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη διαμορφώθηκαν στα 180 δισ. δολάρια (25% του ΑΕΠ). Την ίδια στιγμή, τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί, καθώς σήμερα δεν ξεπερνούν τα 11 δισ. δολάρια (1,5% του ΑΕΠ) και είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τη στιγμή που ξέσπασε η νομισματική κρίση του 2018.

Εάν μία κρίση ισοζυγίου πληρωμών χτυπήσει τώρα, οι τράπεζες της Τουρκίας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση για να την αντιμετωπίσουν από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2018, συμπεραίνει ο αναλυτής της Capital Economics.

«Η τελική επισήμανση που πρέπει να γίνει είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει και μία πολιτική πλευρά. Η στροφή πολιτικής του Νοεμβρίου φάνηκε να είναι το αποτέλεσμα εντεινόμενων ανησυχιών μέσα στο κόμμα του Ερντογάν για την οικονομική διαχείριση. Η απόλυση του διοικητή Αγκμπάλ κινδυνεύει να διχάσει το κόμμα, το οποίο έχει ήδη δει αρκετούς μεγάλους παίκτες να αποχωρούν τα τελευταία χρόνια» καταλήγει ο Τάβεϊ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Designed using Magazine News Byte. Powered by WordPress.