Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια

Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:

Ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν νύχτα και μέρα τον αγώνα, δίπλα στους ασθενείς, κατά της πανδημίας της Covid-19.

Τόνισε ότι «Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας».

Προσέθεσε ότι: «Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Υπογράμμισε ότι ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού.

Επισήμανε δε, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, καθώς εμπεδώνεται η ασφάλεια των εμβολίων και η πολιτεία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Προσέθεσε ότι από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά. «Άρα, θα μπορούμε να προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα».

.

Πάνω από 84 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι σήμερα, σε ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των μειωμένων μισθωμάτων

Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, σχεδίασε και υλοποίησε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και τον επιμερισμό – με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης – του βάρους που προκλήθηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ των μέτρων αυτών, περιλαμβάνεται η μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μείωση που συνοδεύτηκε από μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό το εύρος της επιβάρυνσής τους. Στο πλαίσιο αυτό:

Μέχρι σήμερα, για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, έχουν πραγματοποιηθεί 645.060 συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, συνολικού ποσού 84.148.786,68 ευρώ.

Επίσης επιλύθηκαν ζητήματα που αφορούσαν τη διαχείριση των επιχειρήσεων με υποκαταστήματα που έχουν ΚΑΔ κλειστών επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στις περιπτώσεις αυτές το ευνοϊκότερο για τον μισθωτή ποσοστό μείωσης του μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που έχουν εκμισθώσει ακίνητα σε υποκαταστήματα θα μπορούν να δουν την επικαιροποιημένη εικόνα των μισθωμάτων τους από την Τετάρτη 3/3/2021.

Τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στήριξαν την απασχόληση το 2020

Η πρακτική επίπτωση των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2020 για την στήριξη της αγοράς εργασίας απεικονίζεται στην ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Από την έκθεση, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι:

Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2020 ανέρχονταν σε 2.051.025 ενώ το 2019 ανέρχονταν σε 1.986.336,. Δηλαδή το 2020, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ήταν μεγαλύτερος  σε σχέση με το έτος 2019 κατά 64.689  θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 3,26%.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2020 ανέρχονταν σε 279.329, ενώ το 2019 ήταν 265.212 (αύξηση κατά 14.117 ή 5,32%).

Μαζική στήριξη εργαζομένων και ανέργων κατά την πανδημία

Το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την έναρξη της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος αυτού, που είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία, έχουν διατεθεί περί τα 6,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους. Τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, μέχρι στιγμής, συνοψίζονται ως εξής:

Πυλώνας πρώτος: Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: 2,4 δισ. ευρώ σε 1,13 εκατ. μοναδικούς ωφελούμενους.

Δώρο Πάσχα αναστολών: 105 εκατ. ευρώ.

Μονομερείς δηλώσεις (τουρισμός, καλλιτέχνες): 161,4  εκατ. ευρώ σε 120.000 περίπου ωφελούμενους.

Επιστήμονες: 115 εκατ. ευρώ σε 181.046 ωφελούμενους.

Ειδικές κατηγορίες: 50 εκατ. ευρώ σε 62.000 ωφελούμενους.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: 67,5 εκατ. ευρώ σε 70.835 ωφελούμενους.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από e-ΕΦΚΑ

Εκτιμώμενο ύψος 1,5 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2020-Φεβρουάριος 2021).

Σημειώνεται ότι, στις 5 Μαρτίου, θα γίνουν πληρωμές (αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου και παρελθόντων μηνών εκτιμώμενου ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η καταβολή 40 εκατ. ευρώ, μέσω ΟΑΕΔ, για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες).

Πυλώνας δεύτερος: ΟΑΕΔ: Μέτρα στήριξης ανέργων

Παροχές ΟΑΕΔ: Έχουν δοθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε τακτικές και έκτακτες παροχές, που επιμερίζονται ως εξής:

1,1 δισ. ευρώ σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές.

349,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης).

Από τις τακτικές και έκτακτες παροχές του ΟΑΕΔ έχουν ωφεληθεί 755.000 άνεργοι και 52.000 εργαζόμενες μητέρες.

Πυλώνας τρίτος: Προγράμματα ΕΣΠΑ

Προγράμματα του υπουργείου, μέσω ΕΣΠΑ: Για την περίοδο της πανδημίας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, έχουν διατεθεί 238 εκατ. ευρώ σε 47.000 περίπου ωφελούμενους.

Πυλώνας τέταρτος: Μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας

Διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο του 2020: 56 εκατ. ευρώ σε 500.000 δικαιούχους.

Έκτακτο επίδομα με βάση τα τέκνα σε νοικοκυριά δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: 8,6 εκατ. ευρώ σε 50.128 δικαιούχους.

Ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με έκτακτο προσωπικό: 12 εκατ. ευρώ.

Μέτρα προστασίας και υλικοτεχνικής βοήθειας ιδιωτικών και δημοσίων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων: 2 εκατ. ευρώ.

Και ηλεκτρονικά θα λαμβάνονται πλέον οι δικαστικές αποφάσεις

Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η εφαρμογή για την ψηφιακή αίτηση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων από το Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιώς και το Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή θα επεκταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και στα υπόλοιπα δικαστικά καταστήματα της χώρας.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή διαθέτει διεπαφή για την είσοδο των δικηγόρων στο σύστημα, η οποία γίνεται είτε με κωδικούς taxisnet είτε με τη χρήση της σχετικής υπηρεσίας της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων. Αφορά δικαστικές αποφάσεις από το 2015 έως σήμερα και είναι προσβάσιμη μέσω του https://www.gov.gr/ipiresies/dikaiosune/dikasteria/elektronikes-dikastikes-apophaseis.

Η δράση θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και γενικότερα στη μείωση του διοικητικού φόρτου, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και πολύτιμους πόρους.

Την αναγκαιότητά της ενισχύει στη δεδομένη χρονική συγκυρία η υγειονομική κρίση της νόσου covid-19.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα-Μικροκινητικότητα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

Θεσπίζονται κανόνες για κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα/rollers, τροχοσανίδες/skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα).

Ορίζονται κανόνες για την οδήγηση οχημάτων και μέσων (πχ μοτοποδήλατα).

Καθορίζονται ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h.

Θεσπίζεται το πλαίσιο κατάρτισης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών.

Καταρτίζεται και τηρείται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το Μητρώο Εποπτών των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ).

Εισάγονται διατάξεις για τις μεταβιβάσεις και την αυτόνομη οδήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.