Τη δημιουργία ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού πρότεινε η Κομισιόν

Τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 προτείνει η Κομισιόν.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από την COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλίσει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών. Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί στη δημόσια υγεία μπορούν να αρθούν από τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν την άρση με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.

Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN:

Ήμουν ο πρώτος που ανακίνησα το ζήτημα ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου… Τότε υπήρξαν πράγματι κάποιες αντιδράσεις αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε και υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι σαφές πως θα διευκολύνει πολύ τα ταξίδια, εξέλιξη σημαντική για χώρες, όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.

Θεωρώ πως αυτό το πιστοποιητικό θα καταστεί -όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί- απαραίτητο για τις διεθνείς μετακινήσεις.

Επίσης, πιστεύω ότι θα συμβάλλει, ώστε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες, κάτι, που επισήμως η Ελλάδα θα κάνει γύρω στις 15 Μαΐου.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Επιβεβαιώθηκε με τα 3.465 χθεσινά κρούσματα covid-19 ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλευουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. και νοσηλεύει non-Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid στην Αττική είναι σήμερα 381, από 229 πριν από ένα μήνα. Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 2.961 από 1.600 πριν από ένα μήνα. Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid και οι 100 Covid (το Hellenic Health Care Group 300 κλίνες, το ΙΑΣΩ Α.Ε. GROUP 100 κλίνες, ο Όμιλος Αθηνών 50, ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους). Επιπλέον, το νοσοκομείο  Ερυθρός Σταυρός, 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid. Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, με 220 κρεβάτια για non-Covid περιστατικά, μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα  στα νοσοκομεία της Αττικής 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου. Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την έκκληση προς ιδιώτες γιατρούς:

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη.

Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Πλήρης επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές

Η έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς σημειώθηκε σημαντική ζήτηση, αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό κόστος δανεισμού (1,956%) και ήταν εξαιρετικής ποιότητας (το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές). Να σημειώσουμε ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε. Η έκδοση αυτή:

Συμβάλλει  σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει,  καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και συμβάλλει στην εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων, παρέχοντας ταυτοχρόνως ασφάλεια στους επενδυτές, καθώς χρονικά ξεπερνά -κατά πολύ- την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.

Ολοκληρώθηκε  ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε  ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι συνομιλίες, συνεχίστηκαν από το σημείο όπου έμειναν στον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες των δύο χωρών σ’ αυτό το άτυπο τεχνικό επίπεδο, είναι εμπιστευτικές, οπότε ποτέ δεν βγαίνει κάτι για το περιεχόμενό τους. Προφανώς, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται.

Είναι ο πάγιος δίαυλος που έχουν οι δύο χώρες, εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προσέρχεται πάντα καλή τη πίστει και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μοναδικό θέμα στο τραπέζι, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είχαμε και τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων που επίσης είναι ένας πάγιος δίαυλος, που ίσχυε την τελευταία διετία, αλλά είχε ατονίσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς έγινε μόνο μία συνάντηση.

Δεν θα αμφισβητήσει κανείς ότι είμαστε σε καλύτερη φάση σήμερα, από αυτήν που ήμασταν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Θυμίζουμε ότι στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρχε όρος για επανέναρξη των διερευνητικών, αλλά και για ομαλή συνέχισή τους. Έχουμε  την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, στις 25 Μαρτίου, όπου θα κριθεί συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντι σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και έναντι θεμάτων που άπτονται της καθαρά ευρωτουρκικής ατζέντας.

Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας πολιτών – Δημοσίου

Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία το notify.gov.gr, το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Πρόκειται για πληροφοριακό σύστημα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προστίθεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.

Στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας οι πολίτες θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου οι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.

Τα οφέλη από την καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας θα είναι πολλαπλά για τους πολίτες, καθώς θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις (μηνύματα SMS στο κινητό τους ή/και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για ζητήματα που τους αφορούν σε σχέση με υπηρεσίες φορέων του Δημοσίου, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμπληρώνουν τα στοιχεία αυτά σε κάθε φορέα ξεχωριστά.

Ακόμη, η καταχώρηση του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αυθεντικοποίησης προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να προβαίνει ψηφιακά μέσω του gov.gr σε έκδοση εξουσιοδότησης ή/και υπεύθυνης δήλωσης.

Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση της εφαρμογής θα αυξήσει την ασφάλεια των συναλλαγών του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω της μεθόδου ταυτοποίησης των δύο παραγόντων, δηλαδή τόσο με OTP (One Time Password) όσο και με αποστολή SMS κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό που έχει δηλωθεί από τον πολίτη.

Κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρήσει στο notify.gov.gr με ιδιαίτερα απλό τρόπο τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής

Ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας

Αριθμό σταθερού τηλεφώνου

Αριθμό κινητού τηλεφώνου

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.