Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο διαδικτυακό συνέδριο του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) με θέμα τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο (30.03.2021)

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Jewish Institute for National Security of America (JINSA) με αντικείμενο τις ελληνο-αμερικανικές και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός προέβη σε μία συνοπτική παρουσίαση των μείζονων αξόνων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς τις δύο βασικές σταθερές επί των οποίων αυτή εδράζεται και συγκεκριμένα, το σεβασμό αφενός του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αφετέρου την προσήλωση τόσο στην πολυμέρεια, όσο και στη διμερή συνεργασία για προώθηση συνεργειών και αντιμετώπιση των εντάσεων.

Ο Υπουργός σημείωσε, περαιτέρω, την επιρροή τριών σημαντικών μεταβλητών που συνιστούν η διεθνής πολιτική ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, αλλά και ΕΕ, η αυξανόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας – που επιδεινώνεται από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τη στρατιωτική ανάμιξή της σε περιφερειακές κρίσεις, όπως στη Συρία και τη Λιβύη – καθώς και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» να σηματοδοτούν ευπρόσδεκτο παράδειγμα στις σχέσεις μεταξύ χωρών της περιοχής.  

Επί αυτών των βάσεων, οι κύριοι στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνοψίζονται στην προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της συνεργασίας με όλους τους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, καθώς και την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο. Αναφέρθηκε, επίσης, ειδικότερα στη Λιβύη και στο Κυπριακό.

Υπενθύμισε, παράλληλα, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τις προοπτικές περαιτέρω εδραίωσής της. Πρόβαλε, επίσης, την πολυσχιδή ανάπτυξη της συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς και την προώθηση πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με χώρες της περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.