Πρέπει να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

Πράξη μέγιστης ανευθυνότητας η πρόσκληση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις

Προφανώς η εικόνα στη Ν. Σμύρνη ενόχλησε. Φαίνεται όμως ότι στο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Όλο αυτό το αφήγημα περί αστυνομοκρατίας μοιάζει σαν να θέλουν νέους αγανακτισμένους στις πλατείες εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την ψυχολογική αυτή κόπωση.

Η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται και το περιστατικό διερευνάται. Αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία έχει γίνει «σάκος του μποξ». Το περιστατικό αυτό δεν ακυρώνει τη συνολική εικόνα και τη δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί σε συνθήκες ακραίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιτηρώντας τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι όλοι κουρασμένοι, είμαστε όλοι κουρασμένοι, αλλά  χρειάζεται ψυχραιμία από όλους.

Να θυμίσουμε ότι αστυνομικοί δέχονται πολύ συντεταγμένες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Επιθέσεις με γκαζάκια στα σπίτια τους και άλλου τύπου επιθέσεις.

Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε lockdown με νέα στοχευμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν για να μπορέσουμε να βγούμε. Και όλα αυτά -και οι διαδηλώσεις και οι πορείες και όσοι καλούν σε αυτές-  υπονομεύουν την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας. Υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού. Και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ.

Επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να “δέχεται το ρίσκο” για τη δημόσια υγεία; Τον καλώ δημόσια να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του.

Ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα.

Προτεραιότητα είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία

Το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων αναφέρεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Προτεραιότητα είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν το λιανεμπόριο με κανόνες και με ασφάλεια, καθώς και τα σχολεία.

Τον Απρίλιο εφόσον τα δεδομένα είναι καλύτερα -ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει και ο καιρός- να μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους. Θα συμβάλουν σε αυτό και οι εμβολιασμοί.

Στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας των 60 ετών και άνω γιατί είναι οι ομάδες που κατεξοχήν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης από τον κορονοϊό  και εισαγωγής στις Μ.Ε.Θ.. Αυτό θα αποσυμπιέσει το Σύστημα Υγείας και θα μιλάμε πλέον για νέα φάση, καθώς  θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.

Κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα

Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.

Επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ. Έτσι:

Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο παραχωρείται για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες  λειτουργεί ως non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας, με την ενσωμάτωση παθολογικών κλινικών  από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Οι παθολογικές κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων έγιναν κλινικές περιστατικών Covid. 

Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα.

Στις 14 Μαΐου η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου

Η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου τοποθετείται στις 14 Μαΐου. Έως τότε θα αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί, εφόσον το επιτρέπουν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας. Στο μεταξύ προγραμματίζεται για τον Απρίλιο πιλοτική, δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κράτη στα οποία ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, όπως π.χ. το Ισραήλ.

Στα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εφαρμοστούν στις πύλες εισόδου προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες οι οποίοι είτε θα έχουν εμβολιαστεί είτε θα διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσης είτε θα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον COVID-19 σε πρόσφατο τεστ.

Επιπλέον, όλοι οι τουρίστες ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαία τεστ, κατά τον ίδιο τρόπο με πέρσι. Το κόστος για τη νοσηλεία ή οποιαδήποτε άλλη επιβεβλημένη ενέργεια, με στόχο την προστασία της υγείας τουριστών, επαγγελματιών και πολιτών, θα βαρύνει το Κράτος. Ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες, θα ισχύει και για τους τουρίστες, χωρίς καμία διαφορά ή εξαίρεση, όπως π.χ. η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, προστίθεται η δέσμευση ότι κάθε τουρίστας ο οποίος επιλέγει τη χώρα μας θα είναι απολύτως ασφαλής. Γι’ αυτό το νέο σύνθημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι:« ”All I want is Greece”. Το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα. Για να βρείτε ξανά το χαμόγελο, για να πάρετε πίσω τη ζωή σας, το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα».

Σε λειτουργία η ανανεωμένη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ

Σε λειτουργία τέθηκε η ανανεωμένη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, με κύρια χαρακτηριστικά της την ανάδειξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα, την ευκολία πλοήγησης του κάθε χρήστη και τη βελτίωση της αισθητικής της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ιστοσελίδα διαθέτει 45 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αριθμός που διαρκώς αυξάνει, καθώς συνεχώς εντάσσονται νέες που εξαλείφουν την υποχρέωση φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο για το μήνα Φεβρουάριο, μέσω της ιστοσελίδας, πραγματοποιήθηκαν 331.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ασφαλισμένων. Το 2020 επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα 3,2 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες, ενώ το σύνολο των επισκέψεων ανήλθε στα 29 εκατομμύρια.

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική για ποιοτική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη τόσο μέσα από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του e-EΦΚΑ όσο και με τη μελλοντική αναδιοργάνωση των τηλεφωνικών κέντρων και την ενίσχυση των φυσικών σημείων εξυπηρέτησης, μέσω της προσθήκης υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.