Περί Συριας , Κούρδων , και των παιχνιδιών που παίζονται στην περιοχη

Περιλαμβάνονται όλα τα τελευταία νέα .
Την Κυριακή, ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία εξέδωσε μια τελευταία προειδοποίηση προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σχετικά με την επερχόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στη Χασάκα, αναφέρει ο Syrian Observer επικαλούμενος το Syria TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση της Συρίας.
Την Κυριακή, πολεμικά αεροσκάφη έφτασαν στο αεροδρόμιο Καμισλί μεταφέροντας τον Αλεξάνταρ Τσάικο, διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, μαζί με Ρώσους συμβούλους και στρατιωτικούς ηγέτες, καθώς ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν από πάνω. Ο Τσάικο συναντήθηκε με τον διοικητή των SDF Μαζλούμ Αμπντί (Κομπάνι) στην κατοικία του τελευταίου στο Ισταράτ αλ-Ουαζίρ, που είναι μία από τις βάσεις των ΗΠΑ στην επαρχία Χασάκα.
Ενημερωμένη πηγή είπε στο Syria TV ότι ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων κατέστησε σαφές στον Αμπντί ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ότι η Μόσχα δεν είναι σε θέση να σταματήσει αυτή την επιχείρηση χωρίς να δώσει στην Τουρκία πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας. “Η Ρωσία απαιτεί από τις SDF να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις και τους θεσμούς της από την περιοχή του Αΐν αλ-Αράμπ, της Μανμπίτζ και του Τελ Ριφάατ και να παραδώσει την περιοχή στις ρωσικές δυνάμεις. Οι SDF πρέπει να επιτρέψουν στον στρατό του καθεστώτος να επιστρέψει εκεί”, είπε.
Ο Τσάικο τόνισε ότι “η ρωσική προσφορά προς τις SDF είναι η τελική και η Ρωσία δεν θα μπορέσει να σταματήσει την τουρκική επιχείρηση μετά την έναρξή της”.
Ο διοικητής τόνισε ότι “το Αΐν αλ-Αράμπ είναι ο πιο σημαντικός τουρκικός στόχος, μαζί με το Τελ Ριφάατ βόρεια του Χαλεπίου”.
Οι SDF πρόσφεραν στη Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό και τα σημεία των ρωσικών και καθεστωτικών δυνάμεων κατά μήκος της συνοριακής λωρίδας διατηρώντας παράλληλα την παρουσία πολιτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών ασφαλείας (αστυνομίας) της Αυτόνομης Διοίκησης.
Στη συνάντηση, οι SDF τόνισαν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία αποκλιμάκωσης με την Τουρκία και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Η πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, με τις SDF να επιβεβαιώνουν ότι απορρίπτουν την επιλογή αποχώρησης από αυτές τις περιοχές.
Σύμφωνα με πηγές των τοπικών ΜΜΕ, τη Δευτέρα η ρωσική στρατιωτική αστυνομία ακύρωσε κοινή περιπολία με τουρκικές δυνάμεις, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην ανατολική ύπαιθρο του Αΐν αλ-Αράμπ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι κινήσεις των ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων κατά μήκος της συνοριακής λωρίδας με την Τουρκία έχουν μειωθεί, ενώ οι αμερικανικές περιπολίες σταμάτησαν να επιχειρούν στις περιοχές των κοιτασμάτων πετρελαίου μέχρι δύο ημέρες πριν η Τουρκία στοχεύσει στρατιωτικές τοποθεσίες των SDF στη βορειοανατολική Συρία.
Ο Αμπντί, είπε σε συνέντευξη Τύπου μέσω του Zoom ότι η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι που ελέγχονται από τους Κούρδους και ότι οι Σουνίτες μαχητές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία ενισχύονται σε αριθμούς και συγκεντρώνονται μεταξύ Μανμπίτζ και Τελ Ριφάατ. Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Kobane υποσχέθηκε ότι οι δυνάμεις του ήταν “έτοιμες να αποκρούσουν τις επιθέσεις και να υπερασπιστούν τα εδάφη μας”.
Είπε ότι “απαιτούνται ισχυρότερες δηλώσεις” από τις ΗΠΑ για να αποτραπεί μια τουρκική εισβολή που θα αναιρούσε τις πολυετείς κοινές προσπάθειες με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. “Παράλληλα με τις τουρκικές επιθέσεις αέρος και πυροβολικού, έχουμε δει μια άνοδο στην ενεργοποίηση πυρήνων του ΙΚ”, πρόσθεσε.
Το Al-Monitor έμαθε ότι το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών, έχει εκκενωθεί προς στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να στοχεύει περιουσιακά στοιχεία των SDF καθώς και κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές, ιδίως εγκαταστάσεις πετρελαίου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σιλό σιτηρών. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν επίσης πληγεί. Ένας περιφερειακός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι Αμερικανοί βρίσκονται στο Ερμπίλ.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο Al-Monitor, “Όπως είπε το Υπουργείο Άμυνας, οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού που εργάζεται στη Συρία”. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το αμερικανικό προσωπικό είχε εγκαταλείψει τη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας: “Δεν σχολιάζουμε ως γενική πολιτική την κίνηση του προσωπικού”.
Πηγή : Syrian Observer, Syria TV , Al Monitor ,
 
Capital gr
Η αγαστή βέβαια ( κατά τα φαινόμενα) τουλάχιστον συνεργασία Τουρκίας Ρωσίας , δεν εφησυχάζει καθόλου κάποιους Ρώσους αναλυτές .
Όλο και περισσότεροι αναλυτές στη Μόσχα λένε ότι ο “Τουρκόφωνος Κόσμος”, το δόγμα της Άγκυρας που επιδιώκει να ενώσει όλα τα έθνη τουρκικής καταγωγής υπό την αιγίδα της δεν είναι παρά η τελευταία μορφή παντουρκισμού, ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να αποτύχει λαμβάνοντας υπόψη τους προφανείς παραλληλισμούς μεταξύ ενός τέτοιου τουρκόφωνου κόσμου και του ρωσικού του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, αναλυτές όπως ο Αρτιόμ Ιγκνάτιεφ δεν μιλούν ανοιχτά μόνο για “τον εκτουρκισμό της Κεντρικής Ασίας”, την ταχύτητα και το εύρος με την οποία λαμβάνει χώρα και την απειλή που αυτό συνιστά για τη Μόσχα και την επιθυμία της να παραμείνει η υπέρτατη δύναμη ο πρώην σοβιετικός χώρος.
Ρώσοι σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχία όταν οι τουρκικές χώρες συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το έτος να κινηθούν προς ένα κοινό λατινικό αλφάβητο, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αυτού που προωθεί η Τουρκία και των χωρών όπου κυριαρχούν οι τουρκικές γλώσσες και η τουρκική κουλτούρα, λέει ο Ιγκνάτιεφ.
Η Άγκυρα προωθεί και οι τουρκόφωνες χώρες αποδέχονται την ιδέα εισαγωγής μαθημάτων για “μια κοινή τουρκόφωνη ιστορία”, “μια κοινή τουρκόφωνη λογοτεχνία” και “τη γεωγραφία του τουρκόφωνου κόσμου”, του οποίου τα σύνορα εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την Κεντρική Ασία αλλά στην Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα επίσης.
Επιπλέον, η στρατιωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών αυξάνεται, λέει ο Ιγκνάτιεφ, με όλο και περισσότερες τουρκικές χώρες να συμφωνούν σε κοινά στρατιωτικά πρότυπα και κοινά οπλικά συστήματα και να εργάζονται για τη δημιουργία ή την επέκταση εμπορικών διαδρόμων που συνδέουν αυτές τις χώρες μεταξύ τους.
Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι καθώς η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία, η Τουρκία επεκτείνεται. Σε μια συνάντηση αργότερα αυτόν τον μήνα, το Τουρκμενιστάν είναι πιθανό να ενταχθεί στις κοινές τουρκικές δομές, κάτι που το απομονωμένο κράτος έχει αποφύγει μέχρι τώρα. Αυτό θα διευρύνει τις ευκαιρίες της Τουρκίας στην περιοχή και θα αποδυναμώσει τη Ρωσία ακόμη περισσότερο.
Πηγή :Πέτρος Κρανιας Capital gr
 
Φυσικά στην περιοχη εμπλέκεται και το Ιράν .
Φρένο” στα σχέδια της Τουρκίας για χερσαία εισβολή στη Συρία κατά των Κούρδων επιχείρησε να βάλει την Τετάρτη το Ιράν, στον απόηχο παρόμοιας κίνησης που έκανε την προηγούμενη ημέρα η Κίνα.
“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν μπορούν να επιλύσουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα, περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα και οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μιλώντας στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχαν οι δύο άντρες ο Αμιραμπντολαχιάν αναγνώρισε ωστόσο “τις ανησυχίες για την ασφάλεια” της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία.
Πηγή : Syrian Observer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.