Παλαιστινιακές ευχαριστίες προς την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, εξήρε το ρόλο της Τουρκίας «για την προώθηση και τη στήριξη που επιδεικνύει στα παλαιστινιακά αιτήματα σε διεθνές και πανισλαμικό επίπεδο», κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσημης συνάντησης που είχε στην Ραμάλα με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, Ζουχτού Αρσλάν.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Ραμάλα, παρουσία αντιπροσωπείας Τούρκων ανώτατων δικαστών και του Προξένου της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ, Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Τουρκική Δημοκρατία «για την υποστήριξη που προσφέρει προς το Κράτος της Παλαιστίνης σε όλα τα διεθνή fora, ως επίσης και για τις καλές της υπηρεσίες υπέρ της προάσπισης των Ιερών Προσκυνημάτων του Ισλάμ».
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της παλαιστινιακής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Al-Quds που εκδίδεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η τουρκική αντιπροσωπεία των δικαστών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε «την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης», με τους Τούρκους δικαστές να δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς με τους Παλαιστινίους ομολόγους τους. Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι «η Παλαιστίνη κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του τουρκικού λαού», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να εκδηλώνει την αλληλεγγύη της με τον παλαιστινιακό λαό και την υποστήριξή της στα παλαιστινιακά αιτήματα με οποιονδήποτε τρόπο και ενώπιον οποιουδήποτε διεθνούς φορέα».
— Σχόλιο ανάλυσης —
Δεν είναι μυστικό ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν δεν περνούν απαρατήρητες από την παλαιστινιακή κοινή γνώμη, είτε αυτή πρόσκειται στην Φατάχ, που ελέγχει την Δυτική Όχθη, είτε αυτή που πρόσκειται στην Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, από την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, οι φιλοτουρκικές τάσεις εκφράζονται πλέον πιο ελεύθερα από πλευράς Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, ενώ στη Γάζα η δημόσια συμπάθεια προς τον Τούρκο Πρόεδρο γίνεται όλο και περισσότερο εσωστρεφής – μιας και η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει ατύπως ‘δεσμευθεί’ να τηρεί αποστάσεις από τη συγκεκριμένη οργάνωση, παρότι συνεχίζει να διατηρεί την αντιπροσωπεία της στην Κωνσταντινούπολη, προς σχετική απογοήτευση των Ισραηλινών. Η ‘φρέσκια’ κυβέρνηση Νετανιάχου αποφεύγει να σχολιάζει τα της Τουρκίας, αναμένοντας το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Μπορεί ο Πρόεδρος Χέρτσογκ να απηύθυνε έμμεση πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν να επισκεφθεί το Ισραήλ επίσημα – πρόσκληση που εξέφρασε κατά την πρόσφατη κατάθεση των διαπιστευτηρίων του νεοτοποθετηθέντος Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ -, ωστόσο το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Ερντογάν δεν θα διακινδυνεύσει να “μπερδέψει” την φιλοπαλαιστινιακή και ισλαμιστική κοινή γνώμη της χώρας του με μία τέτοια ‘παράταιρη’ αβρότητα. Προφανώς, κάποια στιγμή ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ισραήλ επίσημα, συνδέοντάς την με μία επίσκεψη ‘ισορροπίας’ στη Ραμάλα και (φυσικά) στο Τέμενος Αλ-Άκσα, αλλά εκτιμάται ότι θα το πράξει όταν θα νιώθει σίγουρη την επικράτησή του στην ίδια του τη χώρα. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Μέχρι τότε όμως, ενθαρρύνονται οι επισκέψεις στην Παλαιστινιακή Αρχή αξιωματούχων που κατέχουν θεσμικό ρόλο, όπως συνέβη με την χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας των δικαστών του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Μήπως θα έπρεπε από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου να πραγματοποιηθούν επαφές αντίστοιχου βαθμού και ποιότητας;
Όλα έχουν τη σημασία τους.❗️❗️❗️❗️
Γαβριήλ Χαρίτος 21/1/2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.