Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 10 Μαρτίου 2021

 

Α. Για τα επεισόδια και τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδηλώσεις

 

1.Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας.  Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

2.Πώς φθάσαμε στα χθεσινά επεισόδια και ποιός έχει την ευθύνη;

Είναι πλέον προφανές πως τα  χθεσινά θλιβερά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και η εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού δεν ήρθαν από το πουθενά. Το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από το κλίμα μίσους που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής και την εικόνα ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικό. Η χθεσινή συγκέντρωση που οργανώθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ, το Ρουβίκωνα και άλλες αναρχικές «συλλογικότητες» έγινε μέσα σε αυτό το κλίμα. Μαζί αντάμα, σε εποχή πανδημίας με συνθήματα όπως «απαγόρευση στο lockdown και όχι στη ζωή» και «έξω οι μπάτσοι από τη Νέα Σμύρνη»! Τη στιγμή που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη και το Σύστημα Υγείας υφίσταται πίεση, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στις πλατείες των «νεοαγανακτισμένων» κι από την άλλη κραυγάζουν ότι «η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο». Όταν γίνεται κάλεσμα σε συγκέντρωση υπάρχει και πολιτική ευθύνη. «Αναλαμβάνεις το ρίσκο» όπως έχει πει κι ο κ. Τσίπρας.

H επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός- πράξη μέγιστης ανευθυνότητας. Υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού. Και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο Ε.Σ.Υ.. Επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να «δέχεται το ρίσκο» για τη δημόσια υγεία; Τον καλούμε να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του. Ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα.

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατηγορούν την Κυβέρνηση για αυταρχισμό. Τι απαντάτε;

Χθες είδαμε εικόνες βίας που δεν προέρχονταν από την πλευρά της Αστυνομίας η οποία δέχθηκε επίθεση με καπνογόνα, ρόπαλα και πέτρες με αποτέλεσμα να δούμε, ένα νέο παιδί, έναν αστυνομικό αιμόφυρτο στο δρόμο. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για «πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους», όπως ισχυρίζεται. Θα λάβει στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό τις  απαντήσεις του. Θα πρέπει, όμως και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί και να μην κρύβεται.  Προφανώς, η εικόνα στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή ήταν ενοχλητική για όλους και η υπόθεση διερευνάται.   

4.Πως σχολιάζετε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρουσιάζει βίντεο που όπως λέει αστυνομικοί σπάνε τα φανάρια αυτοκινήτων;

Πρόκειται για ένα καραμπινάτο ψέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί με επίσημη ανακοίνωσή του τα ψέματα ότι δήθεν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΡΑΣΗ -που όντως εικονίζονται σε βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στα κοινωνικά δίκτυα και σε αναρτήσεις ιστοσελίδων- προκάλεσαν φθορά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην οδό Πανόρμου.  Η ΓΑΔΑ, με ανακοίνωσή της, αποκατέστησε την αλήθεια, σημειώνοντας «ότι η φθορά στο συγκεκριμένο όχημα είχε προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο και ουδεμία εμπλοκή έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις».

Η εφημερίδα «Αυγή», μετά και από την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, υιοθετεί στην ιστοσελίδα της τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και προχωρά και ένα βήμα παρακάτω. Υπό τον τίτλο «ΕΛΑΣ: Προκλητική ανακοίνωση με ψέματα για το αυτοκίνητο που έσπασε η ομάδα ΔΙΑΣ» υποστηρίζει πως όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ είναι ψευδή.

Δυστυχώς όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή», το αυτοκίνητο που εικονίζεται στο δημοσίευμα της «Αυγής», και στο οποίο αναφερόταν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το σωστό αυτοκίνητο.

Αποκαλύπτοντας πλήρως τα Fake news, ο πολίτης που είναι κάτοχος του συγκεκριμένου αυτοκινήτου ανέφερε ο ίδιος κατηγορηματικά και με απόλυτη σιγουριά στην αστυνομία ότι οι φθορές στο αυτοκίνητό του, στις οποίες βασίστηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» είναι υπαρκτές μεν, αλλά έχουν προκληθεί σε προγενέστερη χρονική στιγμή και όχι κατά την στάθμευσή του στο συγκεκριμένο σημείο. Άρα καμιά σχέση με τη δράση της Αστυνομίας.

Από το σημείο αυτό όντως πέρασε η Ομάδα ΔΡΑΣΗ, η οποία εικονίζεται στο βίντεο στο οποίο στηρίχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κατασκευάσει όμως μια ψεύτικη ιστορία. 

Κατόπιν τούτου αναμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή» να πράξουν το αυτονόητο. Να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος.

  1. Ποιές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φαινομένων αστυνομικής βίας;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον ομότιμο καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και συζήτησαν σχετικά με ζητήματα αντιμετώπισης φαινομένων αστυνομικής βίας και θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των αστυνομικών. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2019. συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλιβιζάτου που μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε το πόρισμά της τον Μάιο με περιστατικά που αφορούσαν την περίοδο  2017-2018, δηλαδή πριν τη σημερινή Κυβέρνηση. Διατυπώθηκαν προτάσεις σε αυτό το πόρισμα από τις οποίες οι περισσότερες – οι 7 στις 9,- έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν. Επίσης, ήταν με νόμο αυτής της Κυβέρνησης που τέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας. Επιπλέον, έχει οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός, που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες. Με αυτό το μηχανισμό θα γίνει και αυτή η έρευνα.

  1. Πως σχολιάζετε την παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπό κατάληψη Πρυτανεία του Α.Π.Θ., για να αποτρέψουν, όπως είπαν, την επέμβαση της αστυνομίας;

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν από την Αστυνομία έλεγχοι περιμετρικά του Α.Π.Θ. προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος περίπου 100 ατόμων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σε γύρω δρόμους, έπειτα από σχετικό διαδικτυακό κάλεσμα, που προέτρεπε την είσοδο στους χώρους του Α.Π.Θ.. Πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) προσαγωγές, εκ των οποίων μία σύλληψη για παράβαση του Νόμου περί όπλων και  απείθεια, ενώ βεβαιώθηκαν παραβάσεις για την παραβίαση μέτρων (covid 19). Δεν υπήρξε καμία αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση της Πρυτανείας του Α.Π.Θ..

Στην υπό κατάληψη Πρυτανεία του Α.Π.Θ., βρέθηκαν τη Δευτέρα και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποτρέψουν -όπως είπαν- την επέμβαση της Αστυνομίας. Στελέχη δε και βουλευτές του κόμματος του κ. Τσίπρα, όπως ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του στο facebook, πανηγύριζαν γιατί δήθεν απέτρεψαν μιαν επιχείρηση που δεν έγινε ποτέ. Πέραν της φαιδρότητας των ισχυρισμών τους, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζει ενεργά τις καταλήψεις στα Α.Ε.Ι. και προσπαθεί να εμποδίσει- διά της παρουσίας και βουλευτών του- την εφαρμογή του νόμου και την λειτουργία των Πανεπιστημίων. Πάντα στο πλευρό των καταληψιών και των μπαχαλάκηδων που ρημάζουν τα Πανεπιστήμια ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα μάλιστα και με την παρουσία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας!

Β. Πρόταση σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Ν. Παππά.

 

1.Για τη διερεύνηση ποιων αδικημάτων συγκροτείται Προανακριτική Επιτροπή για τον Ν. Παππά;

Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. υπέβαλε χθες προς τη Βουλή πρόταση για την συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με σκοπό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των εξής αδικημάτων, που ο πρώην Υπουργός Ν. Παππάς φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του: α) του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και β) του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. Για την προεδρία της επιτροπής προτείνεται ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., κ. Σταύρος Κελέτσης.

2.Γιατί αποφασίζετε να προχωρήσετε στην κατάθεση πρότασης σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Ν. Παππά;

Διότι από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη κατόπιν υποβολής μηνυτήριας αναφοράς από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, διαφαίνεται από την εξέταση των στοιχείων και πληθώρα συνημμένων αποδεικτικών στοιχείων ότι υπήρξε συμπαιγνία δύο κατασκευαστικών εταιρειών, μέσω της αφανούς εταιρείας που συστήθηκε για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας συμφερόντων Καλογρίτσα, προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του γνωστού νόμου Παππά που ακυρώθηκε τελικά από το ΣτΕ. Από τα εν λόγω στοιχεία, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ευσταθούν απόλυτα οι καταγγελίες που από την πρώτη στιγμή είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση για το διαγωνισμό παρωδία του Υπουργού – καναλάρχη κ. Ν. Παππά, που ως Υπουργός Επικρατείας τότε είχε την αρμοδιότητα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι γιατί προχωράει η Βουλή στην περαιτέρω διερεύνηση, αλλά αν θα μπορούσε να μην ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και να αγνοήσει τις σοβαρές ενδείξεις που καταγράφονται στη δικογραφία. Και προφανώς δεν θα μπορούσε.

3.Υιοθετείτε, δηλαδή, τις καταγγελίες Καλογρίτσα που περιγράφει το ρόλο του κ. Παππά τον οποίο κ. Καλογρίτσα μέχρι πρότινος καταγγέλλατε;

Κανείς δεν υιοθετεί άκριτα τίποτα. Η Βουλή όμως έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της να αξιολογεί δικογραφίες που περιέρχονται σε αυτήν από τη Δικαιοσύνη και να προχωρά στη διερεύνηση τους  εάν κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια απόφαση της Βουλής και όχι της Κυβέρνησης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αυτή που εξέτασε, όπως και όλα τα άλλα κόμματα που είχαν πρόσβαση στα στοιχεία της δικογραφίας, και θεωρεί ότι ο κ. Παππάς ήταν το κατεξοχήν αρμόδιο πρόσωπο στην υπόθεση, καθώς ως υπουργός ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος και καταγγέλλεται με στοιχεία ότι συνέβαλε στην αλλοίωση των όρων διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών που στηρίχθηκε σε δικό του νόμο και ο οποίος ως γνωστόν έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προχωρήσει στη διερεύνηση του θέματος, καθώς υπάρχουν πληθώρα ενδείξεων και συνοδευτικών αποδεικτικών στοιχείων των ισχυρισμών του κ. Καλογρίτσα που πρέπει επί της ουσίας να ερευνηθούν περαιτέρω σε βάθος.

4.Και για ποιο λόγο δεν προχωράτε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και πάτε απευθείας σε Προκαταρκτική Επιτροπή;

Διότι είναι προφανές ότι από την εξέταση των στοιχείων της δικογραφίας, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα συνημμένα αποδεικτικά στοιχεία ότι περιγράφονται συμπεριφορές που πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή με ταχύτητα για να μην μείνει καμία απολύτως σκιά στο πολιτικό σύστημα για ένα θέμα που αγγίζει σημαντικές πτυχές ακόμη και της δημοκρατικής λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης. Επιπλέον, επειδή  οι εν λόγω υπό διερεύνηση συμπεριφορές του πρώην Υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά, φέρεται να έχουν τελεστεί κατά τη διάρκεια της προηγουμένης συνόδου της Βουλής, με αποτέλεσμα να συμπληρώνεται σε σύντομο χρόνο η αποσβεστική προθεσμία της παραγραφής των αδικημάτων, η Βουλή έχει υποχρέωση να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση αυτή όχι μέσω εξεταστικής επιτροπής, αλλά διενεργώντας προκαταρκτική εξέταση που έχει αυξημένες δικονομικές δυνατότητες με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας.

5.Θα πράξετε το ίδιο και για την περίπτωση της Folli Follie; Δεν είναι επίσης μια σημαντική υπόθεση που πρέπει να διερευνηθεί;

Η υπόθεση της Folli Follie είναι πράγματι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν άλλωστε εκείνος που πρώτος μίλησε για τη σοβαρότητα της και την ευθύνη της Πολιτείας να διερευνήσει το οικονομικό αυτό σκάνδαλο. Ωστόσο, υπάρχει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με την δικογραφία που αφορά τον κ. Παππά. Η ουσία της υπόθεσης τόσο για τον ενδεχόμενο ρόλο του κ. Μπαλαούρα, που θυμίζουμε ότι σήμερα δεν είναι βουλευτής, όσο και για τον ενδεχόμενο ρόλο της τότε διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εξετάζεται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Συνεπώς, οποιαδήποτε εμπλοκή της Βουλής στη βάση των στοιχείων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή δεν θα συνέβαλλε αποφασιστικά στη διερεύνηση της υπόθεσης. Αντιθέτως, θα πολιτικοποιούσε περαιτέρω μια υπόθεση που ήδη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες ελέγχου της Βουλής. Άλλωστε, η διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή κατά το σκέλος που αφορά τον ενδεχόμενο ρόλο των πρώην Yπουργών κ.κ. Φλαμπουράρη και Χαρίτση που αναφέρονται στη δικογραφία, στηρίζονται σε επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της εταιρίας και πέραν τούτου δεν περιγράφεται κάποια άλλη ουσιαστική ανάμιξη τους. Αποφασίσαμε λοιπόν να μην προχωρήσουμε με «άκουσα», «είδα», «μου είπαν» κλπ ενός και μόνο μάρτυρα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανώνυμες αντίστοιχες περιγραφές στην υπόθεση της Novartis που κατέληξε στο φιάσκο Παπαγγελόπουλου. Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιχειρεί να εργαλειοποιήσει πολιτικά υποθέσεις που στηρίζονται μόνο σε μαρτυρίες τρίτων προσώπων και δεν συνοδεύονται και με άλλα αποδεικτικά μέσα. Όσον αφορά το ζήτημα του βουλευτή κ. Αραχωβίτη η διαδικασία θα κινηθεί σύμφωνα με το άρθρο 62 του Κανονισμού της Βουλής και θα εξεταστεί το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του προκειμένου η Δικαιοσύνη να διερευνήσει το θέμα για την τυχόν εμπλοκή του.

6.Τι χρονοδιάγραμμα έχει η παρούσα Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον κ. Παππά;

Όπως αναφέρθηκε και πριν, το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας της 2ης Συνόδου της Βουλής που αν γίνουν θερινά τμήματα στη Βουλή συμπληρώνεται στις αρχές του Καλοκαιριού και αν δεν γίνουν στις αρχές του Φθινοπώρου, επιβάλλει οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα. Γρήγορα, αλλά με όρους ασφάλειας δικαίου και όχι σε βάρος της αποδεικτικής διαδικασίας και των δικαιωμάτων άμυνας του υπό διερεύνηση πολιτικού προσώπου.

Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο σοβαρές ενδείξεις και να μην διερευνώνται λόγω στενότητας χρόνου. Η κοινωνία ζητά από όλους εμάς να ρίχνουμε φως σε τέτοιες υποθέσεις και όχι να παραγράφονται τα αδικήματα. Γι’ αυτό άλλωστε η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση και κατήργησε το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος.

7.Ποιους μάρτυρες θα καλέσετε προς εξέταση;

Το θέμα της κλήτευσης των μαρτύρων είναι αποκλειστικό προνόμιο της ίδιας της Επιτροπής. Δεν μπορεί κανείς από τώρα να αναφερθεί στα πρόσωπα που θα κληθούν να εισφέρουν με την κατάθεση τους. Προφανώς, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το θέμα αυτό θα είναι από τα πρώτα που θα εξεταστούν από την ίδια την Επιτροπή, εφόσον η Βουλή κρίνει τη σύστασή της.

8.Πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση πέραν του κ. Παππά; Για παράδειγμα σύμφωνα με δημοσιεύματα γίνονται αναφορές σε White House, White Porsha κλπ. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα; Γνωρίζετε;

 

Είναι απόλυτα λάθος να αναφέρεται εκ των προτέρων στις λεπτομέρειες μιας υπόθεσης που δεν έχει καν ξεκινήσει και που θα διερευνηθεί αν τελικά η Βουλή το αποφασίσει. Μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία είναι απολύτως μυστική και όλοι όσοι επιθυμούν να αποκαλυφθεί η αλήθεια θα συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι σωστό κανείς να μιλάει για άλλα πρόσωπα ή να φωτογραφίζει τον οποιονδήποτε πέραν του προσώπου που ρητά αναφέρεται στη δικογραφία και για αυτόν τον λόγο η δικογραφία ήρθε στη Βουλή. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τα πρόσωπα που περιγράφονται ή καταγγέλλονται είναι ευνόητο ότι θα ζητηθεί από την Επιτροπή, εφόσον συσταθεί, να πουν την άποψη τους επί του θέματος. Είναι, επίσης, ευνόητο ότι σε μια τέτοια διαδικασία τα στοιχεία είναι αυτά που οδηγούν την υπόθεση. Συνεπώς, να είναι όλοι βέβαιοι ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος.

9.Αληθεύει ότι στη δικογραφία γίνεται ειδική αναφορά στον ρόλο του κ. Βαξεβάνη και τον τρόπο που δημιουργήθηκε από την οικογένεια Καλογρίτσα η εφημερίδα «Documento» που από ένα χρονικό σημείο και πέρα εκδίδεται πλέον από τον κ. Βαξεβάνη;

Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να αναφερθεί σε επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης πριν αυτή καν ξεκινήσει να διερευνάται με τον ορθό θεσμικό τρόπο. Αυτό είναι ένα από τα επιμέρους στοιχεία που θα πρέπει να ελεγχθεί εφόσον φυσικά περιλαμβάνονται τέτοιοι ισχυρισμοί στη δικογραφία. Αυτό θα το αξιολογήσουν τα μέλη της Επιτροπής και κανείς άλλο. Ωστόσο, μια πολιτική παρατήρηση μπορεί να υπάρξει. Η Νέα Δημοκρατία ως Aξιωματική Αντιπολίτευση είχε με σειρά ερωτήσεων της αναφερθεί στον τρόπο έκδοσης και χρηματοδότησης της εν λόγω εφημερίδας. Διατυπώθηκαν τότε συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ και από κανένα. Ίσως τώρα αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν. Μένει λοιπόν να το δούμε.

Γ. Για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. στην Αττική

 

  1. Ποιά μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. στην Αττική, που δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού;

Από την προηγούμενη εβδομάδα το Ε.Σ.Υ. στην Αττική, πέρασε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στη διαχείριση της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, πέρσι τέτοια εποχή και εφαρμόστηκε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του Συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο. Έτσι πέραν των μέτρων είχαν που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα για την Αττική, εντάχθηκαν χθες στο Ε.Σ.Υ. δύο ιδιωτικές κλινικές που θα νοσηλεύουν από αύριο Πέμπτη Covid περιστατικά  Πρόκειται:

-Πρώτον για το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του που θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και παραχωρείται  εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. με επιστολή του Προέδρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιώργου Αποστολόπουλου.

-Και δεύτερον την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Που παραχωρείται  εθελουσίως στο Ε.Σ. με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, Δημήτρη Σπυρίδη.

-Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.

  1. Πως σχολιάζετε το περιστατικό συνωστισμού την Τσικνοπέμπτη σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου της HELEXPO στο Μαρούσι;

Ο συγκεκριμένος εξωτερικός χώρος -όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν ανήκει στους χώρους που του παραχωρήθηκαν στο κτίριο της HELEXPO. Την ώρα που έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό , οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ που εργάζονται σε χώρους του κτιρίου της HELEXPO, είχαν ολοκληρώσει το ωράριό τους και είχαν αποχωρήσει από τους χώρους εργασίας τους. Από εικόνες που έχουν τεθεί υπόψη της Διοίκησης του ΕΟΔΥ προέκυψε ότι μεταξύ των προσώπων που απεικονίζονται σε αυτές, εμφανίζονται και τέσσερα πρόσωπα που ανήκουν στο δυναμικό των συμβασιούχων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα 3 οδηγοί και μία επαγγελματίας υγείας που εργάζονται στις ΚΟΜΥ. Τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη παυθεί από κάθε συμβατική αρμοδιότητα και επιχειρησιακή τους υποχρέωση έναντι του Ε.Ο.Δ.Υ., ενώ εκκρεμούν σχετικώς, περαιτέρω νομικές ενέργειες εκ μέρους του Οργανισμού.

Δ. Εθνικά θέματα

 

  1. Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο;

Η συνάντηση -η οποία έγινε  μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Eλ Σίσι την περασμένη εβδομάδα- πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα Κατά τη διάρκειά της τέθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε, δίχως περιστροφές, ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας, χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.

Επισημαίνεται ότι το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις που έκανε την ίδια μέρα  στη Λάρνακα, η τροποποίηση αυτή  είναι τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά.

Επιλύθηκε με αμοιβαία ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία εκδηλώθηκε και στην τηλεφωνική επαφή που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός με τον αιγύπτιο Πρόεδρο και στις επαφές του ΥΠΕΞ κ. Δένδια με τον κύριο Σούκρι στο Κάιρο. Και αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες και τι σημασία που έχει η σχέση των δύο εταίρων, με στρατηγική σημασία για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Για  την ελληνική πλευρά, το ζήτημα  θεωρείται λήξαν.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου ‘Αχμεντ Αμπούλμ ο οποίος  αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στη συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ. Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).

Ε. Για τη νέα τουριστική περίοδο                                     

 

1.Πως προγραμματίζεται η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου;

Η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου τοποθετείται στις 14 Μαΐου. Έως τότε θα αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί, εφόσον το επιτρέπουν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας. Στο μεταξύ προγραμματίζεται  για τον Απρίλιο πιλοτική, δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κράτη στα οποία ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, όπως π.χ. το Ισραήλ. Στα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εφαρμοστούν στις πύλες εισόδου προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες οι οποίοι είτε θα έχουν εμβολιαστεί είτε θα διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσης είτε θα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον COVID-19 σε πρόσφατο τεστ. Επιπλέον, όλοι οι τουρίστες ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαία τεστ, κατά τον ίδιο τρόπο με πέρσι. Το κόστος για τη νοσηλεία ή οποιαδήποτε άλλη επιβεβλημένη ενέργεια, με στόχο την προστασία της υγείας τουριστών, επαγγελματιών και πολιτών, θα βαρύνει το Κράτος. Ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες, θα ισχύει και για τους τουρίστες, χωρίς καμία διαφορά ή εξαίρεση, όπως π.χ. η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους. Στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, προστίθεται η δέσμευση ότι κάθε τουρίστας ο οποίος επιλέγει τη χώρα μας θα είναι απολύτως ασφαλής. Γι’ αυτό το νέο  σύνθημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι:« ”All I want is Greece”. Το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα. Για να βρείτε ξανά το χαμόγελο, για να πάρετε πίσω τη ζωή σας, το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα».

ΣΤ. Ενισχύσεις για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους.

 

1.Ποια ενίσχυση θα λάβουν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή την περίοδο των Χριστουγέννων;

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου των περιοχών που κατά το διάστημα των εορτών παρέμειναν κλειστές χωρίς να επιτρέπεται να λειτουργήσουν  ούτε με τη μέθοδο του click away δίνεται τώρα μια ειδική ενίσχυση  3.000 ευρώ με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Η ενίσχυση αυτή δίνεται ως  αντιστάθμισμα της επιπλέον ζημιάς που υπέστησαν έναντι όλων των άλλων  και αφορά στους Δήμους  Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας -Ευδυλλίας,  Καλυμνίων, στη Δημοτική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου, στην Τοπική κοινότητα Θεσπιέων και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

  1. Τέθηκε σε λειτουργία η ανανεωμένη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη;

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) καθιστά πιο εύκολες στη χρήση όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες  οι οποίες κατανέμονται ανά κατηγορία ασφαλισμένων (Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Μισθωτοί, Αγρότες, Συνταξιούχοι κλπ) στη κεντρική σελίδα. Διαθέτει 45 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αριθμός που διαρκώς αυξάνει καθώς εντάσσονται νέες που εξαλείφουν την υποχρέωση φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για τον Φεβρουάριο μέσω της ιστοσελίδας πραγματοποιήθηκαν 331.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ασφαλισμένων. Το 2020 επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα 3,2 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες, ενώ το σύνολο των επισκέψεων ανήλθε στα 29 εκατομμύρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.