Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 3 Μαρτίου 2021

Α. Επιδημιολογική κατάσταση

 

  1. Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα;

Χθες είχαμε 2.353 νέα κρούσματα ενώ 422 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ήδη το Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση. Η εξέλιξη αυτή συζητήθηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, καθώς και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Συζητήθηκε, επίσης, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής,  το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα  το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Σήμερα το πρωί, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται.

  1. Μήπως, για να υπάρχει αυτή η πίεση στο ΕΣΥ, δεν απέδωσαν τα τελευταία μέτρα;

Τα μέτρα αποδίδουν. Και ευτυχώς που αποφασίστηκαν και μάλιστα εγκαίρως, διότι εάν δεν υπήρχαν τα πράγματα -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»- θα ήταν πολύ χειρότερα. Σε ένα μεγάλο βαθμό η διασπορά που υπάρχει σήμερα οφείλεται στις λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις, που  κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό.  Ο ιός -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- καραδοκεί παντού και δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.

  1. Πώς προχωράει ο εμβολιασμός; Είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός; υπάρχει επάρκεια εμβολίων;

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 957.000 εμβολιασμοί. Έχουμε εμβόλια, όχι όμως ακόμα την ποσότητα που θέλουμε. Παρόλα αυτά μέσα στην εβδομάδα θα φτάσουμε στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς και μέχρι τέλος Μαρτίου τους 1.750.000.

Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου, ενώ προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Είναι εμφανές -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του χθες στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»- ότι το Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ό,τι είχαμε το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε προχωρήσει πολύ, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μονοδοσικό εμβόλιο, και μετά το εμβόλιο της CureVac. Θα έχουμε λοιπόν πέντε εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες και συνεπώς θα αυξάνονται οι δυνατότητες εμβολιασμών.

  1. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., βλέποντας την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική;

Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή μέσα σε 18 μέρες, οι απλές κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί από τις 1.673  στις 2.064 και οι κλίνες Μ.Ε.Θ.-COVID από τις 229 στις 312. Αυτό δείχνει την μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την τεράστια προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο.

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του χθες στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει 120 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. από τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid ασθενών προκειμένου να μετατραπούν ισάριθμα κρεβάτια εντατικής του Ε.Σ.Υ. σε Covid.

  1. Τι απαντάτε στα όσα κατέθεσε χθες ο Αλ. Τσίπρας για το ΕΣΥ;

Αυτά που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι όσα δεν έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του. Το νέο Ε.Σ.Υ. χτίζεται ήδη, συστηματικά, οργανωμένα και ρεαλιστικά, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση απαντά με τα έργα της.  Στον ένα χρόνο από την εισβολή της πανδημίας στη χώρα μας:

– Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.360.

– Ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος καθώς προσλήφθηκαν κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα μονιμοποιηθούν

– Αναβαθμίστηκε ο  ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

– Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν Κινητές Ομάδες Υγείας

– Οργανώθηκε και προχωρά με υποδειγματικό τρόπο η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στη χώρα

  1. Ποιο είναι το σχόλιο σας σχετικά με τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ για την μη μετάδοση από την ΕΡΤ της εκδήλωσης για το ΕΣΥ με ομιλητή τον κ. Τσίπρα;

Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται καθώς η ΕΡΤ μετέδωσε χθες, και μάλιστα με αναλυτικό τρόπο, τόσο την ομιλία του κ. Τσίπρα όσο και γενικότερα όσα ελέχθησαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ το σύνολο της ομιλίας μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.

Ωστόσο, αυτό που αρνείται να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΕΡΤ ακολουθεί εδώ και ενάμιση χρόνο μια νέα και πολύ απλή πολιτική την οποία έχει διαμηνύσει σε ανύποπτο χρόνο και στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα.

Η ΕΡΤ, όπως συμβαίνει με όλα τις δημόσιες τηλεοράσεις της Ευρώπης, δεν διακόπτει πλέον το πρόγραμμά της για να μεταδώσει κομματικές ή κυβερνητικές εκδηλώσεις αν αυτές δεν συμπίπτουν χρονικά με τις ενημερωτικές της εκπομπές ή κι αν δεν έχουν το χαρακτήρα μιας έκτακτης είδησης. Η ομιλία του κ. Τσίπρα και το σύνολο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ μεταδόθηκε στο ertnews.gr, στο ERTFLIX και στο κανάλι της Βουλής και εννοείται και στις ενημερωτικές εκπομπές που ακολούθησαν. Ζωντανά όμως μεταδόθηκε με διακοπή του προγράμματος μόνο για λίγα λεπτά, καθώς εκείνη την ώρα στην ΕΡΤ1 δεν υπήρχε ενημερωτική, αλλά ψυχαγωγική εκπομπή.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την κυβέρνηση και με όλα τα κόμματα, όταν δεν πρόκειται για ανακοινώσεις έκτακτης επικαιρότητας ή για μείζονος σημασίας γεγονότα.

Να σημειώσουμε ότι η Ε.Ρ.Τ., ακολουθώντας αυτή τη νέα πολιτική ήδη από το Δεκέμβριο του 2019, ΔΕΝ μετέδωσε την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο της Ν.Δ., ενώ αμέσως κατήργησε και την απευθείας ζωντανή κάλυψη ολόκληρου του μπρίφινγκ που είχε καθιερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ στη μεταπολίτευση και δεν απαντάται φυσικά πουθενά σε δημοκρατικές χώρες, αλλά δείχνει ποιον ακριβώς ρόλο επιφυλάσσει το συγκεκριμένο κόμμα για τη δημόσια τηλεόραση.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι η Ε.Ρ.Τ. μετέδωσε ολόκληρη τόσο την συνέντευξη Μητσοτάκη – Τσιόδρα, για την πανδημία, όσο και ολόκληρη τη αντίστοιχη του κ. Τσίπρα ακριβώς την επομένη μέρα, καθώς δημοσιογραφικά κρίθηκε ότι ήταν αυτονόητου και μεγάλου ενδιαφέροντος για τους πολίτες. Εν ολίγοις, στη σημερινή Ε.Ρ.Τ. αποφασίζουν και κρίνουν οι δημοσιογράφοι και θα πρέπει να πάψουν τα κόμματα να παριστάνουν τους αρχισυντάκτες ή τους διευθυντές ειδήσεων.

Εξ όσων επίσης γνωρίζουμε ήδη από προχθές τα στελέχη της ΕΡΤ εξήγησαν για πολλοστή φορά στο ΣΥΡΙΖΑ την συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί και για την κυβέρνηση και για όλα τα κόμματα, αλλά παρόλα αυτά εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση προφανώς για λόγους εντυπώσεων.

Β. Για τον Δ. Κουφοντίνα

 

  1. Τι απαντάτε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος ζητά από την Κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της και να ικανοποιήσει το αίτημα Κουφοντίνα για μεταφορά του στον Κορυδαλλό;

Είναι απαράδεκτο να ζητείται από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προνομιακή μεταχείριση και παραβίαση της έννομης τάξης για έναν κατάδικο, και πολύ περισσότερο για έναν αμετανόητο κατά συρροή δολοφόνο όπως ο Δ. Κουφοντίνας. Αν ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάποια παρέμβαση οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο των νόμων και να ζητήσει από τον Κουφοντίνα να διακόψει την απεργία πείνας και να προσφύγει -δια των συνηγόρων του- στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την αλλαγή της απόφασης κράτησής του στις φυλακές Δομοκού.

  1. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του βουλευτή και πρώην Υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα, για τη «17 Νοέμβρη»;

Εδώ και μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του διαδηλώνουν υπέρ του Κουφοντίνα, μαζί με τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, με το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Συνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Χθες ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο «Κανάλι 1», ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από την δράση αυτών των οργανώσεων. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη…».

Οι δηλώσεις του, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Και βέβαια είναι χυδαίο να επικαλείται ο κ. Δρίτσας την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον είναι ιδεολογικά απέναντί του. Οι δηλώσεις είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις αυτές του βουλευτή του κόμματος του. Τις καταδικάζει ή τις υιοθετεί;

  1. Τι θα γίνει με τον Κουφοντίνα, υπάρχει το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να αλλάξει στάση;

Η ζωή του Κουφοντίνα είναι στα δικά του χέρια. Σε ένα Κράτος Δικαίου οι νόμοι ισχύουν για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων τους. Το Σεπτέμβριο του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση απόλυσης, αφού κατοχυρώνεται το δικαίωμά του αυτό. Γιατί λοιπόν κάνει απεργία πείνας τώρα; Θα μπορούσε να έχει προσφύγει από την πρώτη στιγμή στη Δικαιοσύνη και να σταματήσει τους εκβιασμούς.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του, παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από γιατρούς και νοσοκόμους. Είναι σε σταθερή κατάσταση και έχει επαφή με το περιβάλλον. Ο Κουφοντίνας δεν σιτίζεται αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει διάταξη Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Λαμίας με την οποία αν χρειαστεί θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από γιατρούς για να σωθεί η ζωή του.

Να επισημάνουμε ότι το 2015 ο Κουφοντίνας δεν ήθελε να γυρίσει στον Κορυδαλλό ενώ τώρα κάνει απεργία πείνας για να γυρίσει! Ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων και όσοι βαρυποινίτες έχουν απομείνει εκεί θα φύγουν. Σε κανένα δικαιϊκό σύστημα και πουθενά στον κόσμο ο κατάδικος δεν επιλέγει τον τρόπο και τον τόπο κράτησής του. Ο Δ. Κουφοντίνας θέλει να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του και για το πετύχει κάνει απεργία πείνας υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται.

Γ. Μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων

 

  1. Ποια μέτρα στήριξης έχουν ληφθεί στον ένα χρόνο της πανδημίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την στήριξη εργαζόμενων και ανέργων;

Η Κυβέρνηση έχει στηρίξει κατά την διάρκεια της πανδημίας περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους εργαζόμενους και ανέργους με 6,4 δισ. ευρώ. Κινήθηκε για το σκοπό αυτό σε τέσσερις πυλώνες.

– Πυλώνας πρώτος: Μέτρα στήριξης για πάνω από 1, 5 εκατ. εργαζόμενους (αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζομένους, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι -για παράδειγμα- οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικού ύψους 4,7 δισ. ευρώ). Ειδικά οι αναστολές συμβάσεων είναι πολύ σημαντικός μηχανισμός διατήρησης θέσεων εργασίας και έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα για την ανάσχεση της ανεργία. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία στη συγκράτηση θέσεων εργασίας.

– Πυλώνας δεύτερος: Μέτρα στήριξης ανέργων από τον ΟΑΕΔ. Έχουν δοθεί περίπου 1,5  δισ. ευρώ σε τακτικές και έκτακτες παροχές που έχουν ωφεληθεί 755.000 άνεργοι και 52.000 εργαζόμενες μητέρες. (Επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές, επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων).

– Πυλώνας τρίτος: Προγράμματα ΕΣΠΑ Για την περίοδο της πανδημίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων έχουν διατεθεί 238 εκατ. ευρώ σε περίπου 47.000 συμπολίτες μας.

– Πυλώνας τέταρτος: Μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Διατέθηκαν περίπου 80 εκατ. ευρώ και ενισχύθηκαν περισσότεροι από 500.000 συμπολίτες μας (Διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο του 2020, ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με έκτακτο προσωπικό και μέτρα προστασίας και υλικοτεχνικής βοήθειας ιδιωτικών και δημοσίων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων).

*Επισυνάπτεται η παρουσίαση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την πανδημία.

  1. Πώς εξελίσσεται ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής;

Πρωτ’ απ’ όλα να υπενθυμίσουμε ότι με τους πέντε πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν εκταμιευθεί 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 από χθες ξεκίνησε η υποβολή της οριστικής αίτησης ενδιαφέροντος.

Ήδη, ωστόσο, από την προκαταρκτική ανάλυση των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκύπτει ότι από τις 721.396 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 286.181. Και αυτό διότι από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

-138.461 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς (τζίο Ιανουαρίου 2020).

-175.855 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20% τον Ιανουάριο του 2021,σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς.

-188.804 επιχειρήσεις δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 200 ευρώ.

-194.950 επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη πριν από το 2018, εμφανίζουν αύξηση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019.

Δ. Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

 

  1. Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών;

Το νομοσχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερα βασικά μέρη.

Το πρώτο μέρος προβλέπει την θεσμοθέτηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Έτσι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών.

Το δεύτερο μέρος αφορά την Μικροκινητικότητα με την οποία θεσπίζονται  κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Το τρίτο μέρος αφορά την προσαρμογή σε Κοινοτική Νομοθεσία για την εκπαίδευση οδηγών.

Το τέταρτο μέρος αφορά διατάξεις για: Την κυκλοφορία μοτοποδηλάτων έως 25 km/h. Την ισοδυναμία μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης. Την κατάρτιση Μητρώου Εισαγομένων Μεταχειρισμένων Οχημάτων. Την κατάρτιση Μητρώου Ελεγκτών ΚΤΕΟ. Τις μεταβιβάσεις οχημάτων. Την αυτόνομη οδήγηση.

*Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα για το κατατεθέν νομοσχέδιο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.