Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 18 Ιανουαρίου 2022

Α. Για την επιδημία, τους εμβολιασμούς και τα τεστ

1. Πτώση κρουσμάτων, συνέχιση της πίεσης στο Ε.Σ.Υ.

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων Covid-19, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η εξέλιξη, ωστόσο, της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Όμικρον». Διαπιστώνεται ταυτόχρονα σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’ αυτό -όπως τονίζουν οι ειδικοί- οι επόμενες μέρες κρίνονται καθοριστικής σημασίας.

Παράλληλα, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της «Όμικρον» και της «Δέλτα»- συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ., κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας αλλά όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και συνεπώς πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και ότι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι. Επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης.

2. Για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών συμπολιτών μας

Αυτή τη στιγμή, το 90,2%, δηλαδή εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα καθώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Περισσότεροι από 208.000 από αυτούς που παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα έκαναν -στο μεσοδιάστημα- την επιλογή να εμβολιαστούν. Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί η Κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να σταματήσουν να επιβαρύνονται με το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση.

Η απόφαση, άλλωστε, για την υποχρεωτικότητα λήφθηκε μετά τη διαπίστωση ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, ότι 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και ότι 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

3. Για την επιβολή των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Χθες Δευτέρα έληξε η προθεσμία για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο: τα πρόστιμα θα επιβληθούν όπως προβλέπονται. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίνονται και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας ενάντια στην πανδημία. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι «προαιρετική υποχρεωτικότητα» δεν υπάρχει.

Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η μέρα κάθε μήνα. Η βεβαίωση θα γίνεται μετά την παραλαβή του καταλόγου των υπόχρεων εμβολιασμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την εξαίρεση των προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

-Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myaade στο http://gov.gr. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και μέσω της πλατφόρμας http://emvolio.gov.gr. Δεν θα περικόπτονται δηλαδή από τις συντάξεις αλλά η οφειλή θα εξοφλείται μέσω εφορίας.

-Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας http://emvolio.gov.gr να υποβάλουν τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης το οποίο θα εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία.

-Για ειδικά για θέματα που αφορούν σε επικαιροποίηση φορολογικής κατοικίας ή εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάτη, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ με αποστολή αιτήματος μέσα από την ψηφιακή πύλη myaade στο http://gov.gr.

4. Ποιοι από τους άνω των 60 ετών απαλλάσσονται από το πρόστιμο

-1ον: Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εμβολιασμού όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

-2ον: Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

-3ον: Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση είτε στο http://anagnorisi.emvolio.gov.gr, εφόσον έχουν

εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ.

5. Για την πορεία του εμβολιασμού

–Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 7.625.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% του γενικού πληθυσμού και 82,6% του ενήλικου. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 73,2% του γενικού πληθυσμού, το 84,2% του ενήλικου πληθυσμού.

–Μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τέταρτη δόση στους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων, ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για να κλείνουν τα ραντεβού τους.

–Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε σε 26 νησιά μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά της ηλικίας 5 έως 11 ετών και είναι προγραμματισμένα ραντεβού για ακόμα 57.000.

6. Στις 31 Ιανουαρίου λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την αναμνηστική δόση

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων. Ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις, σε περίπτωση που νοσήσει θα έχει το πιστοποιητικό νόσησης 3μηνης ισχύος, μετά την λήξη του οποίου πρέπει να προχωρήσει σε αναμνηστική δόση. Ο εμβολιασμένος με τρεις δόσεις που νοσεί θα χρησιμοποιεί μετά την λήξη της καραντίνας κανονικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.

7. Αυξήθηκαν στα 325 τα σταθερά σημεία για δωρεάν rapid test

Τα σταθερά σημεία, σε όλη τη χώρα, στα οποία μπορούν οι πολίτες να υποβάλλονται σε δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο με rapid test αυξάνονται πλέον στα 325. Τα νέα σημεία θα λειτουργούν με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και η σχετική λίστα έχει αναρτηθεί στο site του ΕΟΔΥ. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν έτσι να ενημερώνονται για τα σημεία που μπορούν να κάνουν δωρεάν επιβεβαιωτικά τεστ, καθώς και τα τεστ για την τήρηση του πρωτοκόλλου, όσον αφορά τις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Β. Για τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση

1. Τι δείχνουν τα στοιχεία μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία – Νέες προσλήψεις 2.500 εκπαιδευτικών

Τα στοιχεία από την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών καταδεικνύουν ότι οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις με ασφάλεια. Αποδεικνύεται έτσι ότι πέραν του αυτονόητου μαθησιακού και ψυχοσυναισθηματικού οφέλους, υπάρχει σημαντικό υγειονομικό κέρδος τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα. όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων εντοπίστηκαν 10.414 λιγότεροι μαθητές -ηλικίας 4-18 ετών- θετικοί στον κορονοϊό, απ’ ό,τι την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων.

Είχαμε 43.608 θετικά κρούσματα μαθητών την τελευταία εβδομάδα των διακοπών και 33.194 την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα τεστ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν ραγδαία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Να σημειωθεί ότι από τα 80.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μόλις 2 κλειστά εξαιτίας κρουσμάτων μαθητών.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας του κορονοϊού. Χθες Δευτέρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπέγραψε απόφαση πρόσληψης 2.500 ακόμη εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι το σύνολο των προσλήψεων της τελευταίας εβδομάδας υπερβαίνει τις 4.000.

2. Ικανοποιούνται τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την τηλεκπαίδευση σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με χθεσινή ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι τα τεχνικά ζητήματα που υπήρχαν στην τηλεκπαίδευση για τα οποία είχε διατυπώσει σχετικές επισημάνσεις επιλύθηκαν ή επιλύονται.

Η τοποθέτησή της είναι και μια απάντηση σε όσους -και ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ- είχαν μιλήσει για δήθεν σκάνδαλο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αποδεικνύεται έτσι, για άλλη μια φορά, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα προς όφελός της τις νέες τεχνολογίες.

Οι επισημάνσεις για τεχνικά ζητήματα που είχαν αναφερθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα -όπως αναφέρει η ίδια η Αρχή- έχουν ικανοποιηθεί και ένα τελευταίο τεχνικό ζήτημα βαίνει προς ικανοποίηση. Υπογραμμίζει ότι υπήρξε για το σκοπό

αυτό συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα του Υπουργείου με επιπλέον δράσεις και ενέργειες που ανέλαβε.

Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι «η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι συμβατή με τη βασική αποστολή του Κράτους, όπως αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος, αποτελεί δε πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή εν μέσω υγειονομικής κρίσης».

Γ. Για τις αντιθεσμικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ

1. Όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας για τη Δικαιοσύνη συνιστούν εκτροπή. Καλείται να απαντήσει ευθέως: Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ο Άρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα;

Ο κ. Τσίπρας, με ένα εξαχρειωμένο και επικίνδυνο για τη Δημοκρατία άρθρο του στο «Documento», επέλεξε να στηρίξει πολιτικά και ηθικά την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Πολάκης στην ελληνική Δικαιοσύνη, με αφορμή την κλήση του κ. Βαξεβάνη από την ανακρίτρια του Αρείου Πάγου να απολογηθεί για μια σειρά από σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Οι απόψεις του απάδουν προς την ιδιότητα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής χώρας και συνιστούν εκτροπή. Είναι προφανές ότι οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού συνεργάτη του σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν ευθέως το Σύνταγμα και την Δημοκρατία στη χώρα μας. Δημιουργούν μείζον ζήτημα Δημοκρατίας.

-Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ο Άρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα;

-Θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών;

-Εμπιστεύεται -ναι ή όχι;- την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

2. Για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

H επίθεση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και προφανώς ούτε για τελευταία, επειδή είναι δομικό μέρος της γενικότερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί μήνες η Αξιωματική Αντιπολίτευση, προκειμένου να βγει από την πολιτική της αφάνεια, επενδύει στο διχασμό. Εγκλωβισμένη σε λογικές ξεπερασμένων εποχών, άλλοτε καταστροφολογεί ασύστολα, άλλοτε διακινεί μύθους και άλλοτε βάλλει -για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων ή και προσωπικών ταυτίσεων- εναντίον των θεσμών, αδιαφορώντας για την εθνική ζημιά που προκαλεί.

Σε αυτή του την επιλογή ο κ. Τσίπρας ήταν, είναι και θα παραμείνει απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Μετά το καλοκαίρι του 2015 όλοι ξέρουν για τι είναι ικανός ο κ.

Τσίπρας. Επιχείρησε να δημιουργήσει καθεστώς, εργαλειοποιώντας τους θεσμούς σε βάρος της συνταγματικής τάξης. Οι θεσμικές άμυνες της Δημοκρατίας μας και κυρίως η ελληνική κοινωνία του έκλεισαν το δρόμο. Αυτό που δεν συνέβη με την «πρώτη φορά αριστερά», δεν θα συμβεί ποτέ στο μέλλον. Η Κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και ιδιαίτερα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πορεύεται στον 21ο αιώνα.

3. Για τις τοποθετήσεις του Γ. Κύρτσου

Ο κ. Κύρτσος έχει επιλέξει, εδώ και πολύ καιρό, μια συγκεκριμένη τακτική διαφοροποιήσεων. Ειδικά σε αυτό το ζήτημα, οι δηλώσεις του που δίνουν άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Βαξεβάνη, οι οποίοι αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, λένε πολλά.

Επειδή είναι έμπειρος πολιτικός, προφανώς οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στους δικούς του προσωπικούς σχεδιασμούς. Ποιοι είναι τους γνωρίζει ο ίδιος. Έχουν, όμως, ελάχιστη σημασία μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα στις σταθερές και πολύ καθαρές θέσεις της Κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας.

4. Για την αξίωση Πολάκη από αστυνομικό να μην καταγράψει παράβαση παράβαση των μέτρων για τον κορονοϊό

Ο κ. Πολάκης βρισκόμενος σε ταβέρνα στο Μοσχάτο και χρησιμοποιώντας τη βουλευτική του ιδιότητα απαίτησε από αστυνομικό να μην καταγράψει παράβαση που διαπίστωσε σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Απαίτησε δηλαδή από πρόσωπο επιφορτισμένο με την εφαρμογή του νόμου να παραβεί τα καθήκοντά του, απειλώντας τον μάλιστα με τη φράση «να δεις πού θα σε στείλω».

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι απλά και μόνο ο κ. Πολάκης. Είναι ο κ. Τσίπρας που -με τη σιωπή του- καλύπτει την ανεπίτρεπτη σε δημοκρατική χώρα παρέμβαση βουλευτή του. Δείχνει έτσι την ταύτισή του με τον κ. Πολάκη. Δείχνει έτσι για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της πολιτείας. Αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η φιλελεύθερη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελληνική Δημοκρατία. Αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κράτος Δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση -όπως τόνισε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος- οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τους τηρούν όλοι, ιδίως τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για αυτό, ας αφήσουν ήσυχη την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει την αποστολή της, μακριά και έξω από κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Δ. Ξεκίνησε χθες η εκπαίδευση των πρώτων 400 ατόμων των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα, στην Κομοτηνή, η εκπαίδευση των πρώτων 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η πρόσληψή τους έγινε με διαδικασίες ΑΣΕΠ και ήταν μια σύνθετη άσκηση, καθώς έπρεπε να επιλέγονται άνθρωποι οι οποίοι πέρα από τις επιχειρησιακές τους ικανότητες να έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ενσυναίσθηση του χώρου που θα λειτουργούν. Γι’ αυτό οι περισσότεροι είναι χθεσινοί φοιτητές.

Η εκπαίδευσή τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια -όπως τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος- θα ενταχθούν στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που οφείλουν -με βάση τον νόμο- να διαμορφώσουν οι Πρυτανικές Αρχές, συνδυάζοντας μια σειρά μέτρα όπως η ελεγχόμενη είσοδος και η χρήση τεχνικών μέσων, όπως οι κάμερες.

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμισή τους. Η Κυβέρνηση με τους νόμους που ψήφισε και τις δράσεις που αναπτύσσει για το σκοπό αυτό κάνει πράξη ένα καθολικό αίτημα της κοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια, οφείλουν να συμβάλλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας χωρίς φόβο και δισταγμό. Αποτελούν, άλλωστε, πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια. Και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του.

Ε. Ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης

Η Κυβέρνηση δημιουργεί με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης και διαμορφώνει ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των ενόχων. Κάνει σημαντικά βήματα για να νιώθουν οι γυναίκες δυνατές και να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, απαλλαγμένο από τον φόβο, τη βία και τις διακρίσεις.

Στόχος είναι καμία κακοποιητική πράξη να μην μένει στο σκοτάδι, να μην μένει ατιμώρητη. Οι δράστες να βρίσκουν απέναντί τους την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη και τιμωρούνται. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση:

– Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

– Αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών βίας.

– Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

– Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

– Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

– Δημιουργήθηκε Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Πέρσι δέχθηκε 81 καταγγελίες, ενώ το 2020 δεν ξεπερνούσαν τις 21.

– Προωθούνται η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενίσχυση του δικτύου δομών και στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

ΣΤ. Για την οικονομία

1.Νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη

Ξεκινά σήμερα Τρίτη στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο «Αναπτυξιακό Νόμο-Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που στόχο έχει την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανάμεσα στ’ άλλα ο νέος νόμος:

-Θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Στηρίζει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ανάπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, την εισαγωγή τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές και ο τομέας της αγροδιατροφής.

-Προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

-Θεσπίζει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Επιδιώκει τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

-Σημειώνεται ότι για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων, περιλαμβανομένης της επιχορήγησης.

2.Μικρότερο το έλλειμμα του 2021 – Σημαντική εξέλιξη για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Δημοσίου

Από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2021 προκύπτει ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρότερο κατά περίπου δύο δισ. ευρώ (1.965 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αναφερόμενο στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Για την οριστικοποίηση των σχετικών στοιχείων απαιτείται να γνωστοποιηθούν τόσο τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης όσο και τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2022, που εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2021 (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.).

Σημειώνεται, όμως, ότι η πολύ καλύτερη εκτέλεση έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι ανεστάλη, κατά δύο μήνες, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα.

3. Το κόστος των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για το 2021, έχει ως εξής:

-H δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού (μισθωτών) φτάνει στα 2.017 εκατ. ευρώ.

-Η επιστρεπτέα προκαταβολή, ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων φτάνει στα 1.620 εκατ. ευρώ και από το ΠΔΕ στα 1.108 εκατ. ευρώ.

-Η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών φτάνει στα 744 εκατ. ευρώ.

-Η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ για την αποπληρωμή δανείων φτάνει στα 227 εκατ. ευρώ.

-Η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στις Περιφέρειες φτάνει στα 741 εκατ. ευρώ.

-Η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων φτάνει στα 117 εκατ. ευρώ,

-Οι δαπάνες από το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων φτάνουν στα 220 εκατ. ευρώ.

-Η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών φτάνει στα 243 εκατ. ευρώ.

-Η συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών φτάνει στα 259 εκατ. ευρώ.

-Η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις φτάνει στα 195 εκατ. ευρώ.

-Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων προς τον e-ΕΦΚΑ φτάνει στα 703 εκατ. ευρώ.

-Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων φτάνει στα 243 εκατ. ευρώ.

-Η έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων φτάνει στα 101 εκατ. ευρώ.

-Η επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ για κάλυψη απώλειας εσόδων φτάνει στα 571 εκατ. ευρώ,

-Η επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, φτάνει στα 108 εκατ. ευρώ.

-Η επιχορήγηση προς διάφορους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας φτάνει στα 107 εκατ. ευρώ.

Ζ. Για την εργατική πολιτική της Κυβέρνησης

1. Απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει λες και έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Η κυβερνητική του θητεία όμως απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Η σύγκριση, ανάμεσα στα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του και τη σημερινή πραγματικότητα, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καταδεικνύει ποιος εφαρμόζει φιλεργατική πολιτική και ποιος όχι.

-Είναι πιο φιλεργατική μια Κυβέρνηση που παραδίδει την ανεργία στο 17,3% ή μια άλλη που τη φτάνει στο 13,4%;

-Είναι πιο φιλεργατική μια Κυβέρνηση που κρατάει ψηλά την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους ή μια άλλη που τις μειώνει;

-Είναι πιο φιλεργατική μια Κυβέρνηση που βγάζει 40.000 θέσεις σε 4 χρόνια για προγράμματα με σκοπό την κάλυψη ανέργων ή μια άλλη που βγάζει 50.000 θέσεις για τέτοια προγράμματα και μάλιστα σε μόνο 18 μήνες;

Με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας:

-Η ανεργία έπεσε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δυόμισι χρόνια (από 17,3% σε 13,4%) και αναμένεται να πέσει κι άλλο.

-Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης το 2021 -όπως φαίνεται μέσα από το σύστημα «Εργάνη»- είναι θετικό κατά 133.082 θέσεις εργασίας.

-Οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.

-Το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε από 305 έως 533,6 ευρώ σε ετήσια βάση. Και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα θα ακολουθήσει -όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- νέα, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

2. Μεταρρυθμίσεις και δράσεις για την ενίσχυση των εργαζόμενων και την τόνωση της απασχόλησης

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι στηρίζει τους εργαζόμενους και αναπτύσσει δράσεις που οδηγούν στην τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Ανάμεσα στα άλλα, τα τελευταία δύο χρόνια:

-Έχει διαθέσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, από τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.

-Μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στην περίοδο της πανδημίας και για μόνο 18 μήνες δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για ανέργους, ενώ με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν μόνο 40.000 θέσεις,

-Για το 2022, ο ΟΑΕΔ προωθεί -με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- προγράμματα για απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000, με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους.

-Μπήκε ήδη σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά.

-Συνεχίζεται το πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών που μέσα στο 2022 θα καλύψει 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

-Σχεδιάζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με προτεραιότητα στις ψηφιακές δεξιότητες.

-Ψήφισε και έθεσε σε εφαρμογή το νόμο για την Προστασία της Εργασίας που προβλέπει την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την αύξηση των γονικών αδειών και τη θέσπιση του «δικαιώματος αποσύνδεσης» στην τηλεργασία. Μετατρέπει την Επιθεώρηση Εργασίας σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή. Προωθεί την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα είναι βασικό εργαλείο ελέγχου και σεβασμού του ωραρίου του εργαζομένου, καταπολέμησης της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας.

-Ψήφισε και έθεσε σε εφαρμογή την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά που εισάγει τους «ατομικούς κουμπαράδες» για τους νέους, τους επιτρέπει να ελέγχουν το ύψος της επικουρικής τους σύνταξης και οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους ίδιους.

-Επιπλέον -σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν ισχυροί τόσο το 2022 όσο και το 2023. Και αυτό θα έχει θετική αντανάκλαση τόσο τους εργαζόμενους όσο και στους ανέργους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα μέρος της γενιάς του brain drain έχει ξεκινήσει να επιστρέφει. Το 15% των εργαζομένων της νέας μονάδας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η. Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου – Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής

Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν από την πλατφόρμα http://aped.gov.gr, προσωπικά πιστοποιητικά ψηφιακής υπογραφής, διάρκειας τριών ετών, αποκτώντας ψηφιακή υπογραφή.

Η χρήση ψηφιακής υπογραφής συμβάλλει στην περαιτέρω διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς επίσης και στην εξοικονόμηση χρόνου.

Η λειτουργία της πλατφόρμας έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την αυθεντικοποίηση και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του πολίτη (υπηρεσίες εμπιστοσύνης).

*Επισυνάπτεται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.