Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Α. Βασικά μηνύματα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

-Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ μεγαλύτερη από το 2%, από την 1η Μαΐου. Αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό.

-Εκτιμώ ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

-Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.

-Νέα μέτρα στήριξης στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και της εστίασης.

-Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.

-Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

– Η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα.

-Εκλογές στο τέλος της 4ετίας, στόχος αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

-Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική προοδευτική Παράταξη του τόπου.

-Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά.

-Για Τουρκία: Μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες.

-Ρητορικές εξάρσεις και προβολές ισχύος ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας.

-Είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο.

-Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Στο ζήτημα αυτό η Κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω.

*Επισυνάπτεται η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Β. Για την πανδημία, το Ε.Σ.Υ. και τα τεστ

1. Τα χαρακτηριστικά της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία εβδομάδα. Πρώτον η σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά μία δεκαετία, από τα 29 στα 39 έτη. Και δεύτερο η διασπορά της «Ο» σε Περιφερειακές Ενότητες, εκτός των μεγαλουπόλεων. Τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών με 40% αύξηση των νέων νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή 7 στους 10 από τους νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

2. Η επιδημιολογική κατάσταση και η πίεση στο Ε.Σ.Υ.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας -όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη- παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, εξαιτίας της παράλληλης ύπαρξης δύο μεταλλάξεων, της «Δ» και της «Ο». Ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «Ο» διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Ενώ ωστόσο στην κοινότητα η διασπορά της «Ο» είναι πάνω 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη «Δ», που προκαλεί βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Για την αντιμετώπιση της πίεσης έχουν ήδη δοθεί στο Ε.Σ.Υ. περίπου 1.200 κλίνες Covid και non-Covid στη Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα και 300 κλίνες στην Αττική. Παράλληλα, ύστερα από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid. Αυτό ισοδυναμεί με ακόμη 300-400 κλίνες Covid. Με τις μικρότερες κλινικές που δεν μπορούν να διαθέσουν κλίνες υπάρχει συμφωνία να διαθέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους έτσι ώστε να ανοίξουν επιπλέον 100-150 κλίνες στο δημόσιο σύστημα.

Παράλληλα, ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών γιατρών από την 3η και 4η ΥΠΕ από την Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα και τον Πειραιά, παρακολουθούνται συνεχώς οι ανάγκες που υπάρχουν και αν χρειαστεί θα υπάρξει και εδώ επίταξη υπηρεσιών.

3.Επιπλέον 50 σημεία για δωρεάν τεστ

Στην χώρα μας έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που περιλαμβάνει την δωρεάν διάθεση πολλών σελφ τεστ, καθώς και πολλά σημεία για τη διενέργεια από τον ΕΟΔΥ δωρεάν rapid και PCR, με το μοριακό τεστ να συνδέεται κυρίως με την επιβεβαίωση νόσησης. Στα σημεία αυτά θα προστεθούν πανελλαδικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 50 ακόμη σημεία για δωρεάν τεστ. Τα νέα σημεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

4.Ξεκινά η χορήγηση αντιικών χαπιών

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών, με τα ίδια κριτήρια, για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών και τους ίδιους τρόπους με εκείνους που χορηγούνταν τα μονοκλωνικά. Θα πρέπει, ωστόσο να υπογράφουν οι ασθενείς για τη λήψη τους. Σημειώνεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα γι’ αυτά έχει κλείσει, καθώς κρίθηκε από τους επιστήμονες ότι είναι καλύτερο να συνεχίσουμε με αντιικά χάπια.

5.Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον του εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Εφόσον δεν προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων. Ο εμβολιασμένος με 2 δόσεις, σε περίπτωση που νοσήσει θα έχει το πιστοποιητικό νόσησης 3μηνης ισχύος, μετά την λήξη του οποίου πρέπει να προχωρήσει σε αναμνηστική δόση. Ο εμβολιασμένος με 3 δόσεις που νοσεί, θα χρησιμοποιεί μετά την λήξη της καραντίνας κανονικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.

6. Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία στο Παίδων Πεντέλης, που κηρύχθηκε παράνομη

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ -με δήλωση του τομεάρχη Υγείας Α. Ξανθού- στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο Παίδων Πεντέλης και οι χαρακτηρισμοί του για «αθλιότητα» και «αντιδημοκρατικό κατήφορο» εκθέτουν, για άλλη μια φορά, τους ίδιους. Δείχνουν την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνονται ή να καθυστερούν προγραμματισμένα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών και να μη λειτουργούν κρίσιμες δομές υγείας εν μέσω πανδημίας. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την κήρυξη της απεργίας στο Παίδων Πεντέλης παράνομης και καταχρηστικής ήταν αυτονόητη υποχρέωση του Υπουργείου για την προάσπιση της Υγείας των παιδιών και την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στο Ε.Σ.Υ.. Και η προσφυγή αυτή δικαιώθηκε από τη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας -όπως έγκαιρα είχε ανακοινωθεί- προβλέπει τη δημιουργία mega εμβολιαστικού κέντρου στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με παράλληλη όμως πλήρη συνέχιση της λειτουργίας του, καθώς θα δέχεται τακτικά περιστατικά, θα γίνονται τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία και θα παρέχεται απρόσκοπτα φροντίδα στους μικρούς

ασθενείς σε όλα τα τμήματά του. Για να καλυφθούν ωστόσο οι εμβολιαστικές ανάγκες των παιδιών, δεν θα λειτουργήσουν οι εφημερίες για περίπου 4 εβδομάδες, αλλά και σε αυτό το διάστημα, θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά που θα φτάνουν εκεί.

7.Για την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα που αφορά στην 5νθημερη καραντίνα σε περίπτωση νόσησης

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά. Όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, προβλέπει ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φοράνε συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα.

Γ. Μηδενική ανοχή στη βία στα Πανεπιστήμια

Πρώτ’ απ’ όλα να επισημάνουμε ότι τα όσα κατά καιρούς παρακολουθούμε από διάφορους τραμπούκους σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν τον κανόνα και σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν συνολικά την λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει από την Κυβέρνηση καμία ανοχή. Η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα Πανεπιστήμια είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Κυβέρνηση είναι απολύτως απέναντι σε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, των μαθημάτων, της έρευνας στους πανεπιστημιακούς χώρους, από όπου κι αν προέρχεται. Είτε από μπαχαλάκηδες κουκουλοφόρους, είτε κάποιους που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί, ακροαριστεροί, ακτιβιστές, είτε φασίστες της Χρυσής Αυγής, είτε μπράβους της νύχτας.

Η βία δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Είναι βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και είναι απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος. Χρειάζεται ταυτόχρονα συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών με την Πολιτεία και τα παραδείγματα που είχαμε τις τελευταίες ημέρες εκ μέρους τους είναι θετικά. Είναι, άλλωστε, ανάγκη να απαλλαγούν τα Πανεπιστήμιά μας από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης και τις ιδεοληψίες μειοψηφιών προκειμένου να κάνουν το άλμα προόδου που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια. Και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του, χωρίς καθυστερήσεις και παραχωρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν αλλάξει παράδειγμα, η χώρα αλλάζει και κανείς δεν θα εμποδίσει την πορεία αυτή.

Δ. Για τις ύβρεις Βαξεβάνη στη Δικαιοσύνη και τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, η οποία διενεργεί την ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την απόπειρα ενοχοποίησης δέκα πολιτικών -αξιολογώντας το υλικό της δικογραφίας που έχει στα χέρια της, έπειτα από πολύμηνες ανακρίσεις- απήγγειλε βαρύτατες κατηγορίες στον εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη και τον κάλεσε να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου. Η κλήση δηλαδή του κ. Βαξεβάνη να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για μια σειρά πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, έγινε με δικαστική απόφαση και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο επίπεδο του Αρείου Πάγου.

Αντί άλλης απάντησης ο κατηγορούμενος εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση και ύβρεις στη Δικαιοσύνη, μιλώντας για «στρατοδικεία». Βρήκε, μάλιστα, στο πλευρό του τον ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να καταγγείλει την «κλήση δημοσιογράφων σε απολογία» και να υποδυθεί τον συνήγορο του Βαξεβάνη.

Μετά από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει ευθέως, χωρίς μισόλογα, με καθαρές κουβέντες:

-Θεωρεί ότι ο Άρειος Πάγος υποκινείται, χειραγωγείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα.

-Θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών;

-Εμπιστεύεται -ναι ή όχι;- την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

-Θέλει τον κ. Βαξεβάνη υπεράνω του νόμου παρά τα παρά τα όσα προκύπτουν από τη δικογραφία;

-Είναι θεμιτό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -προκειμένου να υπερασπιστεί τον εκλεκτό του κ. Βαξεβάνη- να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου και να προσβάλλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον;

Ε. Δόθηκε χθες η πρώτη προσωρινή άδεια οδήγησης σε 17χρονο

Δόθηκε χθες η πρώτη προσωρινή άδεια οδήγησης σε 17χρονο, όπως προβλέπεται στο νόμο «Οδηγώντας με Ασφάλεια», που ψηφίστηκε το Νοέμβριο. Με το νόμο αυτό -όπως επισήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής- γίνονται ήδη τρία σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της οδηγικής συμπεριφοράς:

–Το πρώτο βήμα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να πάρουν άδεια οδήγησης μόλις συμπληρώσουν τα 17 τους χρόνια. Κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες και της Ε.Ε. Με την προϋπόθεση ότι θα οδηγούν πάντα με συνοδό, θα οδηγούν εντός περιφέρειας και θα φέρουν στο όχημα το ενδεικτικό «Σ», για τον συνοδό. Εφόσον πάνε όλα καλά την πρώτη χρονιά, στα 18, η άδεια οδήγησης γίνεται μόνιμη

-Το δεύτερο βήμα αφορά στο γεγονός ότι η προσωρινή άδεια οδήγησης εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά μέσα σε μια ημέρα.

-Το τρίτο βήμα αφορά τέσσερις παρεμβάσεις που βάζουν φρένο στη διαφθορά και διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των νέων οδηγών: Αλλάζει το σύστημα εξέτασης. Αλλάζουν τα συγγράμματα θεωρητικής εκπαίδευσης. Διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων με τοποθέτηση καμερών στις θεωρητικές εξετάσεις. Τοποθετούνται κάμερες στα αυτοκίνητα για την πρακτική εξέταση.

ΣΤ. Απάντηση στην επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας για όσα είπε σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η τουρκική πλευρά διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει, όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν, αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας, στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των Εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο για την ειρηνική συνύπαρξή τους στο μέλλον.

Τα ιστορικά γεγονότα, οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες, έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες. Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται.

*Επισυνάπτεται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.