Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Α. Για την πανδημία

1.Για τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς της «Ο»

Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να επανεξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -το πλήθος των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την πίεση στο Ε.Σ.Υ.- και ανάλογα να εισηγηθεί κατά πόσον επιβάλλεται παράταση των μέτρων που εφαρμόζονται από τις τελευταίες μέρες του 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «Ο» παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές όμως που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας για κορονοϊό, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά μολύνσεις της μετάλλαξης “Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ.. Ενώ δηλαδή στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% «Ο» και 20% «Δ», οι νοσηλείες είναι 50% «Ο» και 50% «Δ». Φαίνεται έτσι ότι η «Δ» υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των τελευταίων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση αναμένει σήμερα τις εισηγήσεις των ειδικών και ανάλογα θα πάρει τις αποφάσεις της.

2.Λήγει στις 16 Ιανουαρίου η προθεσμία εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών συμπολίτες μας

Όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν γεννηθεί έως και την 31η.12.1961, (δηλαδή όλοι οι άνω των εξήντα ετών) υποχρεούνται να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, αλλά και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η απόφαση αυτή -όπως είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν συνιστά ποινή, αλλά ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής. Λήφθηκε, άλλωστε, μετά τη διαπίστωση ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

3.Δεν πρόκειται να δοθεί καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Για όσους ακόμη από τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών διστάζουν ή αμφιβάλλουν υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό τους. Υπάρχουν ακόμη πέντε μέρες μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, που λήγει η προθεσμία για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. Από τις 16 και μετά, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. Ο εμβολιασμός τους είναι υποχρεωτικός και δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα.

Σημειώνεται ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι έχουν νοσήσει -για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση- καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Θα εξεταστούν, επομένως οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης για λόγους υγείας, καθώς και οι περιπτώσεις αιτήσεων για και για κατ΄ οίκον εμβολιασμο που εκκρεμούν.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του μήνα (εφόσον αποφασίσει κάποιος να εμβολιαστεί στη συνέχεια) θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ από τη δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και μετά θα επιβάλλεται το σύνολο της κύρωσης δηλαδή 100 ευρώ. Διευκρινίζεται ακόμη ότι τα πρόστιμα δεν θα περικόπτονται από την σύνταξη, αλλά βεβαιώνονται στην εφορία μέσω της ΑΑΔΕ.

4.Η επαναλειτουργία των σχολείων συμβάλλει στον εντοπισμό ανυποψίαστων φορέων του ιού

Η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων οδήγησε στην ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και συγκεκριμένα από 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μέσα από τους ελέγχους αυτούς υπήρξε την πρώτη μέρα ανίχνευση 15.547 εν δυνάμει κρουσμάτων και τη δεύτερη άλλων 9.688. Σε δύο μέρες δηλαδή, εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην απομόνωσή τους και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Και βέβαια, θα ακολουθήσει 3ο τεστ την Πέμπτη για προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Φαίνεται έτσι ότι οι μαζικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύουν χιλιάδες εν δυνάμει φορείς, που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Αποδεικνύεται έτσι ότι τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων προστατεύουν την εκπαιδευτική κοινότητα και ταυτόχρονα συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

5.Mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά 5-11 ετών στο Παίδων Πεντέλης – Θα λειτουργεί κανονικά και για νοσηλείες.

Μπαίνει άμεσα σε λειτουργία mega εμβολιαστικό κέντρο στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με περισσότερες από 10 εμβολιαστικές γραμμές για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή του εμβολιασμού, που ένα mega εμβολιαστικό κέντρο εγκαθίσταται σε νοσηλευτική δομή και λειτουργεί παράλληλα με αυτή. Το νοσοκομείο θα

εξακολουθήσει να λειτουργεί πλήρως, να δέχεται τακτικά περιστατικά, χειρουργεία και τακτικά ιατρεία. Η φροντίδα των μικρών ασθενών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Για ένα χρονικό διάστημα που υπολογίζεται στις 3-4 εβδομάδες, δεν θα λειτουργήσουν οι εφημερίες. Θα εξυπηρετούνται όμως όλα τα επείγοντα περιστατικά που θα φτάνουν στο Νοσοκομείο.

6.Ανοίγουν την άλλη εβδομάδα τα ραντεβού της τέταρτης δόσης για τους ανοσοκατεσταλμένους

Τέταρτη δόση εμβολιασμού θα γίνει για τους ανοσοκατεσταλμένους που έχουν συμπληρώσει 3-6 μήνες μετά την τρίτη δόση. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα για αυτούς για τους οποίους άνοιξε η τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για περίπου 500.000 συμπολίτες μας που θα κάνουν mRNA εμβόλια, δηλαδή είτε το σκεύασμα της Pfizer, είτε της Moderna. Η τέταρτη δόση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, καθώς χρειάζονται μελέτες, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της «Ο». Αποδεικνύεται πάντως ότι η τρίτη δόση είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς μειώνει το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης και τις νοσηλείες.

7.Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την αμφισβήτηση της παραχώρησης κλινών από τον ιδιωτικό τομέα στο Ε.Σ.Υ.

Η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ και του τομεάρχη Υγείας κ. Ξανθού μπροστά στην συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θωρακίζει το Ε.Σ.Υ. τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις πανικού. Η αλήθεια είναι ότι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, το Ε.Σ.Υ. έχει στη διάθεσή του το σύνολο των κλινών Μ.Ε.Θ. των ιδιωτικών κλινικών, σχεδόν 500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη και άλλες 300 non covid, ενώ στο λεκανοπέδιο διασφαλίστηκαν 300 κλίνες για covid περιστατικά και 300 κλίνες για non covid περιστατικά.

Β. Για την επίθεση τραμπούκων την ώρα του μαθήματος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η επίθεση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ώρα μαθήματος των φοιτητών συνιστά πράξη βίας, η οποία είναι καταδικαστέα και θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Το ίδιο ισχύει και για τις αδιανόητες απειλές κατά του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και γενικά για κάθε έκνομη ενέργεια που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε.Ι..

Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την επίθεση τραμπούκων και θα συνεχίσει τις ενέργειες για την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας και την υπεράσπιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Βία σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε χώρους έρευνας και διδασκαλίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για κανένα απολύτως λόγο. Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα παραδοθούν στην Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της

ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το έχει αποδείξει με πράξεις και θα συνεχίσει χωρίς εκπτώσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Γ. Επιπλέον 105 έργα συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επιπλέον 105 έργα συνολικού ύψους 340.323.000 ευρώ εντάσσονται για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη, ώστε κάθε Δήμος της χώρας να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή δυναμική του Προγράμματος και να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Ανάμεσα στα έργα που εντάσσονται περιλαμβάνονται:

-Δεκαοκτώ έργα στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» συνολικού προϋπολογισμού 104,1 εκατ. ευρώ, όπως το έργο για την αναζωογόνηση προσφυγικών κατοικιών του Δήμου Πατρέων.

-Επτά έργα στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον», συνολικού προϋπολογισμού 58,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν ολοκληρωμένα προγράμματα για την επεξεργασία των απορριμμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα και Δήμους ανά την χώρα.

-Δεκαεπτά έργα που αφορούν την αγροτική οδοποιία, συνολικού προϋπολογισμού 47,6 εκατ. ευρώ, που αφορούν στη βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας σε περιοχές όπως των Δήμων Φλώρινας, Μετσόβου και Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

-Στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» εντάχθηκαν επτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,05 εκατ. ευρώ.

-Στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», έντεκα έργα που αφορούν στην «αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων», συνολικού προϋπολογισμού 38,7 εκατ. ευρώ.

-Επισημαίνεται ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά έργα, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 46,7 εκατ. ευρώ, για δεκατρείς δικαιούχους Δήμους οι οποίοι δεν είχαν έως τώρα εντάξεις στο Πρόγραμμα, όπως το έργο αστικής αναζωογόνησης που αφορά σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης αστικών περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμο Νέστου και στον Δήμο Παγγαίου. Κατόπιν αυτού, απομένουν μόνον τρεις δικαιούχοι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εντάξεις στο Πρόγραμμα.

Δ. Αποζημίωση για φυτικά μέσα παραγωγής (ελαιόδεντρα, αμπέλια κλπ) που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχωρά σε ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας που έχει θεσπιστεί ως προς την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής -όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια- που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, ειδικά για περιπτώσεις θεομηνιών με σημαντικές ζημιές, προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Η τιμή για την αρχική εκτίμηση της ζημιάς ανέρχεται

στα 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 2/3 της τιμής αυτής για τις άλλες πολυετείς καλλιέργειες. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημιάς. Κατά συνέπεια, οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα με τη διαδικασία της προκαταβολής 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες.

Ε. Χορήγηση του επιδόματος κύησης και λοχείας στις έμμισθες δικηγόρους

Δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των ασφαλισμένων έμμισθων δικηγόρων που αφορούσε τη χορήγηση του επιδόματος κύησης και λοχείας. Όπως επισημαίνει εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, η έμμισθη δικηγόρος που υπάγεται στο πρώην Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν. δικαιούται επίδομα κυοφορίας και λοχείας για 119 ημέρες (17 εβδομάδες), εκ των οποίων οι 56 ημέρες (8 εβδομάδες) πριν τον τοκετό και οι 63 ημέρες (9 εβδομάδες) μετά από αυτόν. Προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση από την έμμισθη δικηγόρο τουλάχιστον 200 ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της ημέρας του τοκετού, από τις οποίες οι 120 να έχουν διανυθεί με την ιδιότητα της έμμισθης δικηγόρου. Διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζεται η χορήγηση του επιδόματος, αν η έμμισθη δικηγόρος ασκεί ταυτόχρονα το ελεύθερο επάγγελμα με ενεργό ΚΑΔ. Η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στο επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισχύει από την ψήφιση του ν. 4826/2021 και μετά, αλλά και για τοκετούς από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά. Ειδικά για αυτούς, η αίτηση χορήγησης του επιδόματος μπορεί να υποβληθεί έως τις 7 Μαΐου 2022.

ΣΤ. Νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά

Παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή, από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030. Η στρατηγική αυτή, μαζί με το Σχέδιο Δράσης που εμπεριέχει, αντανακλούν τη στροφή που γίνεται σταδιακά σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το παραδοσιακό προνοιακό σύστημα, προς την προώθηση της ισότητας και τη διασφάλιση ευκαιριών που θα ενεργοποιήσουν δημιουργικά άτομα και οικογένειες Ρομά.

Η νέα Στρατηγική δομήθηκε με βάση τις αρχές της Ενεργητικής Κοινωνικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται μια σειρά από αναπτυξιακά προσανατολισμένες παρεμβάσεις πρόληψης και καταπολέμησης της φτώχειας. Ενσωματώνει, μάλιστα, ως εργαλείο για την υλοποίηση της, τη στενή συνεργασία με την ίδια τη κοινωνία πολιτών των Ρομά. Η συμμετοχή τους πλέον ορίζεται ως αναγκαία προϋπόθεση για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δράσεων. Η νέα στρατηγική αναπτύσσεται σε τέσσερις πυλώνες οι οποίοι αφορούν:

-Την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά.

-Την πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων.

-Την προώθηση της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή.

Υπογραμμίζεται ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι εθνικά επιβεβλημένη. Δεν είναι μόνο θέμα ηθικό, θέμα δικαιοσύνης και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και κοινωνικά ωφέλιμο καθώς πέρα από τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, που αναμένεται να έχει, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και θα συμβάλλει στην εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας.

Ζ. Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης»

Πραγματοποιήθηκε χθες νέα σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και του Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακών παραγόντων, των επικεφαλής των Περιφερειών που βρίσκονται στον κύκλο της κακοκαιρίας και εκπροσώπων των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, για την αποτίμηση της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει από προχθές μεγάλο μέρος της χώρας και τη συνέχιση της επαγρύπνησης του κρατικού μηχανισμού. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν υπάρξει προβλήματα κυρίως στη Θεσσαλία, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία παρά τη σφοδρότητα των φαινομένων. Για προληπτικούς λόγους έγιναν περιορισμένες απομακρύνσεις πολιτών από τις οικίες τους στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων. Αποφασίστηκε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που πλήττονται από την κακοκαιρία, τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου εκδηλώνονται ή αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Αποφασίστηκε, επίσης, να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.