Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Α. Ψήφος εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές πολιτικές οι επενδύσεις, άνω των 3 δισ. ευρώ στον ΟΤΕ

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ και τις κυβερνητικές πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση, ώστε να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε συνάντηση που είχε με στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ- την απόφαση της εταιρείας για επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Στην ίδια κατεύθυνση και ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges, ο οποίος επίσης μίλησε για «ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».

Με τις επενδύσεις αυτές, που συμβάλλουν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η εταιρεία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, θα αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους συνδρομητές της και θα αυξήσει τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων. Οι επενδύσεις αυτές θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της, όπως έχουν καταγραφεί στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο. Σημειώνεται ότι οι υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας.

Στην διάρκεια της συζήτησης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα:

-Μετά την πανδημία πολύς κόσμος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος από όπου μπορεί να εργαστεί. Αλλά για να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική, χρειαζόμαστε καλή συνδεσιμότητα, με την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, στις καλύτερες δυνατές τιμές ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το μέτωπο. Η απόφαση βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

-Με την απόφαση αυτή θα έχουμε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια νέες συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας από τον ΟΤΕ μέχρι το 2027. Περίπου 600.000 συνδέσεις σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες ανά έτος.

-Εξίσου σημαντική είναι και η επένδυση στο Ταμείο Phaistos, το ταμείο που αξιοποιεί δημόσιο χρήμα, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις και θα επικεντρωθεί στο οικοσύστημα 5G.

-Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα. Ο τομέας πραγματικά ανθεί. Θα έχουμε και μια σειρά από «unicorns» στην Ελλάδα (νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισ.). Υπάρχουν ήδη τέτοια παραδείγματα, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια.

Β. Για την πανδημία

1.Απάντηση στην ανάρτηση του κ. Τσίπρα όπου επιτίθεται στην Κυβέρνηση για το θέμα των Μ.Ε.Θ. επικαλούμενος μία επιστημονική μελέτη

Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι Μ.Ε.Θ., ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ότι σήμερα το σύνολο των Μ.Ε.Θ. δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για Μ.Ε.Θ.. Κυρίως όμως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει.

– Είναι πράγματι γεγονός ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το Ε.Σ.Υ., τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε Μ.Ε.Θ.. Η Κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Είναι σαφές όμως ότι η δυνατότητα δημιουργίας ΜΕΘ δεν είναι απεριόριστη. Γιατροί και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσει μια ΜΕΘ δεν δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι στη χώρα, ούτε όλοι έχουν την ίδια εμπειρία.

-Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει επανειλημμένα, ανοιχτά και καθαρά γι’ αυτό το ζήτημα. Την 1η Ιουνίου είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία: «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Να σημειώσουμε πως όταν είχε επισημανθεί αυτό, η Αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.

Επίσης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή στις 4 Ιουλίου δήλωνε: η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα ένα ΕΣΥ δυο ταχυτήτων. Και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Και όποιος αντιδράσει, όταν θα κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις, θα του θυμίσουμε αυτά τα οποία έγιναν στην πανδημία.

-Όσον αφορά στην αυξημένη θνητότητα εκτός Μ.Ε.Θ. στη μελέτη αναφέρεται συγκεκριμένα: Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα παρότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός Μ.Ε.Θ.), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

Αυτή είναι η πλήρης διατύπωση. Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του και σταματάει στο 87% παραλείποντας τα υπόλοιπα στοιχεία. Την επισήμανση δηλαδή ότι ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση. Και φυσικά την παρατήρηση ότι “πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή»

Ας δούμε παράλληλα και τι έκανε ο κ. Τσίπρας αυτό το διάστημα:

-Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

-Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

-Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

-Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

-Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης.

Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η Κυβέρνηση του στο Ε.Σ.Υ. και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοναδικό κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που εναντιώνεται σε κάθε μέτρο της Κυβέρνησης για την πανδημία

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εκδηλώνονται αντιδράσεις στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από αρνητές και ακραία στοιχεία. Πουθενά, όμως, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει αντιδράσεις από κόμμα της Αντιπολίτευσης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει χρησιμοποιήσει την πανδημία ως αντιπολιτευτικό όχημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζουν οι αντιπολιτεύσεις την πανδημία είναι το προχθεσινό παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας: το βρετανικό κοινοβούλιο συζητούσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Τζόνσον (το Σχέδιο Β για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ονομάστηκε). Τα μέτρα λοιπόν πέρασαν χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης των Εργατικών, καθώς οι συντηρητικοί βουλευτές προχώρησαν στην μεγαλύτερη ιστορικά ανταρσία τους, αποκαλώντας τα μέτρα «δρακόντεια», «αχρείαστα» και «περιοριστικά της ελευθερίας»! Κυβερνητικοί βουλευτές λοιπόν καταψήφισαν και υπερψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης! Ο αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, όχι μόνο δεν περιορίστηκαν στην υπερψήφιση των μέτρων αλλά και ξεκαθάρισαν τη θέση τους -με δήλωση τους Τομεάρχη Υγείας- τονίζοντας: «το κόμμα μου δεν θα παίξει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις ζωές των ανθρώπων. Δεν θα διστάσει να στηρίξει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Τα μέτρα είναι αναλογικά και θα μας δώσουν χρόνο για να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς της τρίτης δόσης

Τα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, προφανή.

-Στη Γερμανία που οι νεκροί ξεπερνούν καθημερινά τους 500, όχι μόνο τα τρία κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν συμφωνήσει στη θέση που διατύπωσε ο σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Υγείας. Ότι δηλαδή «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθήκον όλων. Και δεν είναι ευκαιρία για κομματική εκμετάλλευση».

-Στην Ιταλία που μπήκε ήδη σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας και μάλιστα με βαριά πρόστιμα, ενώ οι ένστολοι που δεν θα δεχτούν να εμβολιαστούν θα παραδώσουν επαγγελματικές ταυτότητες και χάσουν το μισθό τους, δεν υπάρχει αντίδραση από κανένα κόμμα από την Αριστερά ως την Δεξιά. Κάτι πήγε να πει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Σαλβίνι, αλλά ο Ντράγκι προειδοποίησε πως ακόμη και η παραμικρή διαφωνία υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και όλοι συμπαρατάχθηκαν.

-Στην Ισπανία με τους 88.500 νεκρούς, όπου υπάρχει και πάλι αναζωπύρωση της πανδημίας η Κυβέρνηση των σοσιαλιστών δεν αντιμετωπίζει καμία αντίδραση και καμία διαφωνία στις αποφάσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης.

-Στην Ολλανδία που επέστρεψε σε lockdown, η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ούτε κατηγορίες ούτε διαφωνίες από τα αντιπολιτευόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα.

-Στη Δανία με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και στη Νορβηγία, δύο χώρες με αριστερές κυβερνήσεις δεν εκδηλώνεται καμία αντίδραση παρά μόνο από τους ακροδεξιούς, που οδεύουν ωστόσο σε εξαφάνιση.

3. Με PCR η είσοδος από το εξωτερικό στη χώρα μας

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον οδήγησαν τη χώρα μας στη λήψη έκτακτων μέτρων για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Έτσι στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι:

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες λοιμώξεις από την μετάλλαξη Όμικρον όπως αναφέρει η Υπηρεσία Υγείας της χώρας ανέρχονται σε 200.000 ημερησίως με τις εκτιμήσεις να μιλούν ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα υπάρξουν 1 εκατομμύριο άνθρωποι που θα έχουν μολυνθεί μέχρι την Κυριακή.

-Στη Δανία η μετάλλαξη εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς και οι Αρχές της χώρας εκτιμούν ότι θα επικρατήσει στη Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

Όταν η Ελλάδα είχε αποφασίσει να προχωρήσει στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης, η Κυβέρνηση είχε δεχθεί σειρά επικρίσεων από την Αντιπολίτευση η οποία μιλούσε για πιέσεις στην Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να αποφασίσει την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης, κόντρα στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Σήμερα ο ΕCDC ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση της αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

-Την απόφαση που έλαβε νωρίς η Ελλάδα, ακολουθούν κι άλλες χώρες όπως η Ολλανδία σε ότι αφορά την αναμνηστική δόση. Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται πλέον στους τρεις αντί τους έξι μήνες, άμεσα για τους άνω των 60 ετών και από τα μέσα Ιανουαρίου για όλους τους άνω των 18 ετών.

4. Παράταση έως τις 30 Ιουνίου στην ισχύ του Freedom Pass

Παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2022 η χρονική διάρκεια ισχύος της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας Freedom Pass των 150 ευρώ, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και αφορά νέους 18-25 ετών που έκαναν τουλάχιστον μια δόση εμβολιασμού Covid-19. Η παράταση αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης των Freedom Pass που θα έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2021 και όχι στη δυνατότητα έκδοσης νέου μετά την 01/01/202 κρίθηκε αναγκαία διότι πολλοί νέοι που νόησαν πριν μήνες και έκαναν τώρα την α΄ δόση ή αποφάσισαν να κάνουν τώρα την πρώτη δόση, δεν θα είχαν μπροστά τους χρονικό περιθώριο να καταναλώσουν τα 150 ευρώ της κάρτας. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό οι δικαιούχοι, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Σημειώνεται ότι , στο πρώτο πεντάμηνο ισχύος του (από 20/07/2021), περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι έχουν κάνει χρήση του Freedom Pass.

Γ. Για τη Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χθες πραγματοποιήθηκε η 6η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία μετείχαν οι ηγέτες της Ε.Ε. και οι ηγέτες των πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία). Η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκε, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.

Η Ελλάδα -όπως υπογράμμισε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ζήτησε ωστόσο αμοιβαιότητα, ευθυγράμμιση των χωρών αυτών με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε..

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε, επίσης, για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.

Σήμερα Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου τα βασικά θέματα που θα την απασχολήσουν θα είναι η πορεία της πανδημίας, η μετάλλαξη «Όμικρον», οι εμβολιασμοί, καθώς οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα συζητηθεί, επίσης, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Κατά την διάρκεια της Συνόδου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. με βάση το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Δ. Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt

1. Για τις σχέσεις με τη νέα Κυβέρνηση της Γερμανίας:

Αναφερόμενος στη νέα Κυβέρνηση της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στα άλλα επισήμανε:

-Γνωρίζω τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή και ειλικρινή επικοινωνία. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση και το κλίμα.

-Γνωρίζω ότι ως Υπουργός Οικονομικών, εκείνη την εποχή, στήριξε ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποδείξουμε σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί ότι αξιοποιούμε ορθά τα κεφάλαια αυτά για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

-Τα όσα είπε προσφάτως ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη για την ελληνική οικονομία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι στη Γερμανία είναι πλέον σαφές ότι έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά μας και έχουμε υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να βιώσουμε ξανά μια κρίση χρέους αντίστοιχη με αυτή που ζήσαμε. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Lindner να το αναγνωρίζει αυτό.

2.Για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε..

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, υπογράμμισε:

-Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι.

-Η τροποποίηση της συνθήκης είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με δεδομένη την παραδοχή ότι οι όποιοι ελιγμοί θα γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών.

-Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο -είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών διότι ο λόγος του χρέους μας προς το Α.Ε.Π. παραμένει πολύ υψηλός. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε.

-Όλοι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν τεράστιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Αυτό θα γίνει εν μέρει μέσω κοινοτικών και εν μέρει μέσω εθνικών κονδυλίων. Οι επενδύσεις αυτές θα αποφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έσοδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιτρέψουμε βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα. Επίσης, δείτε για παράδειγμα την άμυνα. Συζητείται πολύ η στρατηγική αυτονομία. Και σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις.

-Μιλάμε για ένα σύνολο κανόνων που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και ένα μονοπάτι για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους. Ίσως θα έπρεπε επίσης να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ορισμένα είδη δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος.

-Πρέπει να διατηρήσουμε την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες και πρέπει σταδιακά να συγκλίνουμε. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε έχοντας ως βάση την παραδοχή ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια έξυπνη προσέγγιση, ώστε να μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα μας προσφέρει πολλές επιλογές.

Ε. Τελική έγκριση της κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.Κυριάκος Μητσοτάκης : Το είπαμε, το κάναμε

Μετά την τελική έγκριση της κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, που δόθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ύστερα από δύο χρόνια μεθοδικής και επίμονης δουλειάς, οι προσπάθειές μας δικαιώνονται και ένα μεγάλο έργο, επιτέλους, ξεκινά: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε, την οριστική έγκριση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου!

Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2014 με μία μόνο εργολαβία, προϋπολογισμού 443.000.000 ευρώ και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Αν προχωρούσε το έργο, τότε, θα ήταν ήδη έτοιμο. Όμως, μία από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, ήταν να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να κατατμίσει το έργο σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες. Κι αυτό, προκειμένου να ευνοηθεί ένας συγκεκριμένος κατασκευαστής, φιλικά διακείμενος προς εκείνη.

Η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε το έργο για δύο ακόμη χρόνια, αυξάνοντας το κόστος του κατά 70.000.000 και προκαλώντας δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εργολάβων. Έτσι, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε την υπόθεση σε τέλμα: με τον «εκλεκτό εργολάβο» του ΣΥΡΙΖΑ έκπτωτο και υπό χρεοκοπία και τις σχετικές συμβάσεις σε νομική εκκρεμότητα.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, αποφάσισα να ενταχθεί το κρίσιμο αυτό έργο των 75 χλμ. στην Ολυμπία Οδό. Και να διεκδικήσω, πλέον, προσωπικά και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό

Κ. Καραμανλή, την έγκριση και χρηματοδότησή του από τους κοινοτικούς θεσμούς. Ήταν η μόνη λύση για να προχωρήσει. Μία λύση που τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Ο νέος άξονας θα έχει ταχύτητα μελέτης 120 χλμ./ώρα, 8 ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις. Θα διαθέτει Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης με Μονάδα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και αστυνομικό σταθμό. Ξεκινά αμέσως με προβλεπόμενο χρόνο κατασκευής 40 μήνες. Τα πρώτα 56 χλμ., ωστόσο, ξεκινώντας από’ τον Πύργο, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα. Και με τον Παραχωρησιούχο να αναλαμβάνει και τη συντήρηση του δρόμου για 23 χρόνια.

Όλα αυτά σημαίνουν ασφαλέστερη, γρηγορότερη και πιο άνετη κυκλοφορία. Διασύνδεση των πόλεων, διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, τόνωση των τοπικών αγορών. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έργο ανάπτυξης της οικονομίας και ανακούφισης της κοινωνίας. Και για μία ακόμη δέσμευση της Κυβέρνησής μας που γίνεται πραγματικότητα. Συνεπείς με το σύνθημά μας: Το είπαμε, το κάναμε.

2. Αναβιώνει ένα έργο που κινδύνεψε να χαθεί εξαιτίας σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια για την αναβίωση του έργου δεν ήταν καθόλου εύκολη Δικαιώθηκε όμως -όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής – χάρη στη επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συστηματική δουλειά που έγινε στο Υπουργείο. Υπήρξαν εμπόδια, εσωτερικά και εξωτερικά, όμως τόσο οι μελέτες όσο και το σχέδιό έπεισαν τις Βρυξέλλες ότι το έργο είναι σημαντικό και θα βοηθήσει την περιοχή. Διανύθηκε ένας μακρύς δρόμο, που φθάνει στην τελευταία του στροφή. Το έργο αυτό, όχι απλά κινδύνεψε λόγω της τακτικής της τότε συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ήταν ουσιαστικά άλλο ένα έργο από αυτά που θα έμεναν απραγματοποίητα. Τελικά -όπως τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης- θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, με χρόνο κατασκευής τους 40 μήνες, όμως τα πρώτα 56 χλμ. ξεκινώντας από τον Πύργο θα δοθούν σε κυκλοφορία πριν τα 3 χρόνια. Έτσι εντός του 2024, ένα σημαντικό έργο για την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα θα ξεκινήσει να αποδίδεται στους πολίτες.

*Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για το έργο

Στ. Αυστηροποίηση της ποινής για παράνομη διακίνηση, μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την ερωτική ζωή

Στον απόηχο της υπόθεσης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με «πρωταγωνιστή» γνωστό παρουσιαστή, που κατηγορείται ότι δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με προσωπικές στιγμές πρώην συντρόφου του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την αναβάθμιση του ποινικού χαρακτηρισμού της πράξης σε κακούργημα και κατ’ επέκταση την αύξηση της επαπειλούμενης ποινής. Μάλιστα μελετάται να υπάρξει ειδική επιβαρυντική περίσταση όταν η πράξη στρέφεται κατά ανηλίκου θύματος στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας των ανηλίκων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων που ακολουθήθηκε και στις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ζ. Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Μ.Μ.Ε. και τις δημοσκοπήσεις – Εταιρεία φάντασμα με μηδέν εργαζόμενους και με πλάτες ΣΥΡΙΖΑ η VOX POP

Έκδηλη είναι η αγωνία και ο εκνευρισμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή κατά την διαδικασία κατάθεσης των μαρτύρων, καθώς φτάνουν στο σημείο της απόλυτης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Προσπαθούν να γίνουν τιμητές ενώ αντίθετα καλούνται να απαντήσουν στα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν, όπως είναι η πρωτοφανής απόπειρα

χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εταιρείες «φαντάσματα» κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως η εταιρία Vox Pop.

Ο μάρτυρας Γιάννης Σκλίας, πολιτικός αναλυτής της Vox Pop, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 και ενεργό μέλος του, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αυτό που ήταν πασιφανές στον ένα χρόνο λειτουργίας της εταιρείας αυτής. Ότι δηλαδή δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν!

Ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι ο υπεύθυνος της εταιρείας και φοιτητής του Χριστόφορου Βερναρδάκη επισκεπτόταν τον πρώην ισχυρό υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα στο γραφείο του στο Μαξίμου. Οι δημοσκοπήσεις της εταιρείας άρχισαν να δημοσιεύονται στην εφημερίδα Documento από τον Ιούλιο του 2018 και έβρισκαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει συνεχώς τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία πλησιάζοντας προς τις ευρωεκλογές.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ο κ. Σκλίας παραδέχθηκε ότι η Vox pop δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ESOMAR, όπως ψευδώς ανεγράφη στην εφημερίδα Documento κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης.

Αποκάλυψε ότι η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε με κεφάλαιο 100 ευρώ, δεν είχε ουσιαστικά κανέναν εργαζόμενο και ήταν μια low budget δημοσκοπική εταιρία που συνεργάστηκε με την εφημερίδα Documento, τονίζοντας ότι δεν συμφωνούσε πάντα με τον τρόπο που παρουσιάζονταν από την εφημερίδα στα πρωτοσέλιδα της οι μετρήσεις του.

Τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας προκαλούν πλήθος ερωτημάτων με τις «ελαστικές» συνθήκες που κυριάρχησαν όταν ζητήθηκε έλεγχος μετά την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, αφού πέρασε διάστημα τεσσάρων μηνών μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας δημοσκοπήσεων επί προεδρίας Ηλία Νικολακόπουλου, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον μάρτυρα αντιπρόεδρο του ΣΕΔΕΑ Δημήτρη Μαύρο, οι έλεγχοι γίνονται αιφνιδιαστικά! Παρουσίασε μάλιστα σύμβαση χωρίς καν να αναγράφεται η ημερομηνία, χωρίς καμία μονογραφή στις σελίδες, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του ελέγχου του ΣΕΔΕΑ.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις φανερώνουν όχι μόνο μια σκοτεινή απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης πριν τις εκλογές του 2019, αλλά και ότι υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης του επιβεβλημένου ελέγχου από τον ΣΕΔΕΑ και το ΕΣΡ. Αποκαλύψεις που ζητούν πειστικές απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων που έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της, λειτουργούσε ή όχι με τις πλάτες του Αλέξη Τσίπρα;

Η. Για τη καταγγελία των εργαζομένων στην «Αυγή» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικό μέτοχο της εφημερίδας ότι ζητά εθελουσία έξοδο, αλλά την ίδια στιγμή προσλαμβάνει διευθυντικά στελέχη με υψηλούς μισθούς. Καλό θα ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι «προοδευτικοί» του ΣΥΡΙΖΑ όταν έρχονται και παριστάνουν τους εισαγγελείς, να έχουν ελέγξει πρώτα τι συμβαίνει στα του οίκου τους. Και βεβαίως να μην διαπράττουν όσα οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Θ. Προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για το επόμενο διάστημα

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογή του Παύλου Μαρινάκη ως νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διαγραμματειακού έθεσε τις προτεραιότητες για το προσεχές χρονικό διάστημα δίνοντας έμφαση σε τέσσερις άξονες:

-Πρώτον: Την έναρξη ενός κύκλου επισκέψεων σε οργανώσεις του κόμματος σε όλο το Λεκανοπέδιο και ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο την επαφή της κεντρικής διοίκησης με τις

επιμέρους κομματικές οργανώσεις, την προώθηση του κυβερνητικού έργου και την καταγραφή επιμέρους θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

-Δεύτερον: Την έναρξη συναντήσεων με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων όλων των κοινωνικών ομάδων οι οποίες θα καταλήγουν στη δημιουργία προτάσεων προκειμένου να διοχετεύονται προς τα αρμόδια Υπουργεία.

-Τρίτον: Την καθιέρωση διεξαγωγής τακτικών σεμιναρίων πολιτικής επιμόρφωσης των στελεχών του κόμματος με τη μορφή πολιτικών ακαδημιών, όπου εξειδικευμένοι εισηγητές θα μιλούν για ζητήματα της επικαιρότητας και γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος.

-Τέταρτον: Την ενίσχυση των δράσεων εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία θα γίνει κομμάτι της καθημερινής δράσης του κόμματος τόσο με στόχο την προσφορά στο έργο τους όσο και την προώθηση των αναγκών τους προς την Πολιτεία.

Ι. Νόμος του αμερικανικού κράτους το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και κοινοβουλευτική εταιρική σχέση

Νόμος του αμερικανικού κράτους, το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικοί) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνοι) για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση » («US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021») – και το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη για συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο γερουσιαστές, συμπεριλήφθηκε, επικαιροποιημένο για να αντανακλά και τις πρόσφατες εξελίξεις ,στην εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2022 (NDAA) που υιοθετήθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αντανάκλαση του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δίνει ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλεια στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την θωράκιση, τα συμφέροντα και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Αποτελεί προϊόν συστηματικής δουλειάς και προώθησης των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ έρχεται σε συνέχεια και της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ που επισφράγισε την ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Έχει διακομματική απήχηση, ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στην ασφάλεια και την άμυνα και «χτίζει» πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανάμεσα σε άλλα

– Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο – σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του East Med Act. Προσθέτει μάλιστα, την προσήλωση των ΗΠΑ στην ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας – στον απόηχο και της επιστολής του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολούθησε τις υπογραφές για την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)

– Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του σχήματος 3+1 για την περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας λόγο για επέκταση της ατζέντας του και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, πέρα από τον ενεργειακό

– Κάνει μνεία της ανανέωσης της MDCA για 5 χρόνια ως παράγοντα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

– Μιλά για την ανάγκη να πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την θαλάσσια ασφάλεια.

– Υποστηρίζει έργα υποδομών στην Ελλάδα, όπως ναυπηγεία και λιμάνια

– Στηρίζει την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και δη των 8 αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί, αλλά δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία, λόγω της αποβολής από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, ως συνέπεια για την αγορά του συστήματος των ρωσικών S-400.

– Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά στην σκοπιμότητα άμεσης δανειοδότησης από τις ΗΠΑ της προμήθειας νέων αμυντικών συστημάτων στην Ελλάδα

– Αναλύει τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

– Στηρίζει την παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (πρόγραμμα EDA – Excess Defense Article) για τα έτη 2022-26.

– Υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των ΗΠΑ

– Προβλέπει ανανέωση της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης με την Ελλάδα (ΙΜΕΤ) με παροχή $1,8 εκατ. κατ’ έτος για τα έτη 2022-26

Προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας 6 μελών κοινοβουλίου από Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο και Ισραήλ που θα παρακολουθεί τις εργασίες του σχήματος 3+1 και θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τις συμμετέχουσες στο σχήμα κυβερνήσεις για θέματα της ατζέντας του, συμπεριλαμβανόμενης της θαλάσσιας ασφάλειας, της αμυντικής συνεργασίας και της ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.