Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 10 Ιουνίου 2021

 

– Ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία από τη νέα επιτυχημένη δημοπρασία 10ετών ομολόγων – 2,5 δισεκ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα – στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 χρόνων τα spread

 

– Υπόμνημα σιωπής και ενοχής από τον Ν. Παππά στην προανακριτική της Βουλής

 

– Κυκλοφορία έως 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και μετά μουσικής η εστίαση, αρχής γενομένης από το Σάββατο 12 Ιουνίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

 

– Τηλεοπτικό σήμα σε 160.869 νοικοκυριά και 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης

 

 

Νέα επιτυχημένη έξοδο στις αγορές πραγματοποίησε η Ελλάδα. Μεγάλη ζήτηση και χαμηλά επιτόκια στη δημοπρασία για το 10ετές ομόλογο και τα έντοκα γραμμάτια.

 

Τόσο στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου όσο και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων που έγιναν χθες Τετάρτη δόθηκε άλλη μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα ακόμα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας. Η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

 

Η Ελλάδα άντλησε χθες Τετάρτη, μέσω της επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 0,888%. Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή, ξεπερνώντας τα 30 δισ., που σημαίνει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό-στόχο κατά 12 και πλέον φορές. Οι ελληνικοί τίτλοι προσέλκυσαν εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, καθώς το 92% της έκδοσης πήγε σε ξένους επενδυτές.

 

Παράλληλα, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα 13 έτη, καθώς από το 2019 και μετά βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Επίσης, η χθεσινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

Οι εκδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα.

 

Η Ελλάδα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά, όσο και -κυρίως- η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

 

Σημειώνεται ότι συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.

Τι αλλάζει ως προς την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων;

 

– Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των ΑΕΙ.

– Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί, όπως και σήμερα, μέχρι τις 5:00 το πρωί.

– Από την 1η Ιουλίου, και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

– Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

– Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

– Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, 6:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος- θεάματος, από 50 σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

– Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ-δεξιώσεων αυξάνει σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή την στιγμή.

– Τέλος, όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξη τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

 

Τι θα γίνει με τη δωρεάν διανομή των self-test από τα φαρμακεία;

 

Υπάρχει μια συμφωνία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την Κυβέρνηση για τη δωρεάν διανομή των self-test από τα φαρμακεία μέχρι τις 19 Ιουνίου και η συμφωνία αυτή πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις φαρμακαποθήκες και τη ροή των self-test. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή των φαρμακοποιών στη διανομή των self test και στον εμβολιασμό και θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, προφανώς η Κυβέρνηση θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διανομής.

 

Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ;

 

Χθες Τετάρτη, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει έστω εμμέσως -και με δυόμισι μήνες καθυστέρηση- τη χρησιμότητα των self-test και ζητά να διατίθενται από τα φαρμακεία. Αποδεικνύει έτσι ότι κάθε μήνα έχει και μια διαφορετική θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας. Αφενός επιβεβαιώνει ότι ανεύθυνη στάση και αφετέρου αποδεικνύει τον καιροσκοπισμό με τον οποίο προσεγγίζει τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Ας μας πει, λοιπόν, καθαρά: συμφωνεί ή διαφωνεί με τη δωρεάν διάθεση των self-test στους πολίτες, δεδομένου ότι:

 

– Στις 23 Μαρτίου 2021, ανακοίνωσε ότι διαφωνεί και κατέθεσε πέντε λόγους για τους οποίους θεωρούσε ακατάλληλη την απόφαση.

– Στις 9 Απριλίου, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή αφήνοντας υπόνοιες για δήθεν «σκανδαλώδη» ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία ωστόσο ουδέποτε συμμετείχε στον διαγωνισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

– Στις 10 Μαΐου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο και το εργαλείο της αυτοδιάγνωσης, που επίσης ζητήθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

 

Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς συνδικάτων ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας στρέφεται εναντίον του δικαιώματος στην απεργία;

 

Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και απόλυτα σεβαστό. Το ίδιο σεβαστό όμως πρέπει να είναι και το δικαίωμα των πολιτών να μη γίνονται κάθε τόσο όμηροι της συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας.

 

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μια απεργία να κηρύσσεται παράνομη από τη Δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή να επαναπροκηρύσσεται από μια άλλη συνδικαλιστική οργάνωση. Ούτε να πραγματοποιούνται καταλήψεις και αποκλεισμοί. Ούτε να ασκείται βία από συνδικαλιστές σε βάρος εργαζόμενων που δεν συμμετέχουν στην απεργία. Ούτε να νεκρώνουν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

 

Για όλα αυτά τα φαινόμενα ανομίας και αυθαιρεσίας συνδικαλιστικών ηγεσιών λαμβάνεται πρόνοια στο νομοσχέδιο με στόχο την αποτροπή και την αντιμετώπισή τους. Η αντίδραση στις ρυθμίσεις αυτές σημαίνει εμμονή στην παρανομία, την αυθαιρεσία, την καταπάτηση δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου.

Ποιες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικογένειας εισάγει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά;

 

Το νομοσχέδιο εισάγει πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν νέες άδειες, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στους χώρους εργασίας την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικογένειας το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων: άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια 2 μήνες και για τους 2 γονείς πληρωμένη από ΟΑΕΔ, άδεια φροντιστή 5 ημέρες, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών και απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.

 

Αίσθηση από την απεργιακή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που υιοθετεί την ανυπόστατη επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό

 

Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε φορέα, όπως και του κάθε πολίτη, να έχει την άποψή του για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο «Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας». Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν η διαστρέβλωση αυτή γίνεται από εκείνους που έχουν ταχθεί να ενημερώνουν τους πολίτες.

 

Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ότι στο Νομοσχέδιο «επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό». Αποτελεί καταφανές ψεύδος. Πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μια απλή ανάγνωση αρκεί. Όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα. Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν. Δυστυχώς είναι οι πρώτοι που τον παραβιάζουν.

 

Ποιο είναι το σχόλιο της ΝΔ για την απόφαση του Νίκου Παππά να μην παρουσιαστεί στην Προανακριτική της Βουλής και να στείλει υπόμνημα, καθώς και για το περιεχόμενό του;

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, επέλεξε να ρίξει «λευκή πετσέτα» στον κ. Καλογρίτσα. «Νίκο μου! Λεβέντη μου! Καμάρι μου!» αποκαλούσε ο «σύντροφος» Καλογρίτσας τον πρώην υπουργό Επικρατείας. Και ο κ. Παππάς επέλεξε να μην απαντήσει στις προκλήσεις του.

 

Αντί να παρουσιαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή και να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες που του καταλόγισε ο κ. Καλογρίτσας για τις μεθοδεύσεις στις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς κατέθεσε δια του δικηγόρου του ένα τυπικό υπόμνημα με το οποίο δεν απαντά σε τίποτα. Ούτε στα έγγραφα και τις επικοινωνίες με email και SMS που περιλάμβαναν διαδρομές χρημάτων, παρένθετα πρόσωπα, κρυφές ιδιοκτησίες μέσω εξειδικευμένων δικηγόρων off-shore, ούτε για τις μυστικές συναντήσεις στο Μαξίμου ούτε και στις αποκαλύψεις για μεθοδευμένη απόπειρα χειραγώγησης του διαγωνισμού.

Ούτε κουβέντα για τους διαλόγους με τον κ. Καλογρίτσα και καμία αναφορά στα επίμαχα μεταξύ τους μηνύματα που ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε. Ούτε λέξη για τον Αρτεμίου και τίποτα για τις κλεισμένες από εκείνον συναντήσεις του κ. Καλογρίτσα με επιχειρηματίες. Για όλα αυτά σιωπή.

 

Προφανώς ο κ. Παππάς έλαβε το μήνυμα του κ. Καλογρίτσα. Υπάκουσε στις επιθυμίες του για να αποφύγει νέες πιθανές αποκαλύψεις.

 

Ο κ. Παππάς αντί των απαντήσεων επέλεξε την ένοχη σιωπή.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου νόμου για την αθλητική μεταρρύθμιση που η συζήτηση του ξεκινάει στη Βουλή;

 

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης αφορά στην «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Τα κυριότερα σημεία καλύπτουν τις ενότητες:

– Λέσχες Φιλάθλων, «Ιδιώνυμο», οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων

– Αναδιάρθρωση – Συγχώνευση Επαγγελματικών Κατηγοριών Ποδοσφαίρου

– Ρύθμιση θεμάτων προπονητών: Εθνική Σχολή Προπονητών ΓΓΑ, άδειες και επαγγελματικά δικαιώματα

– Ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών

– Απελευθέρωση μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών στα 19 έτη

– Ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων ΠΕΛΟΠΑΣ

– Νέος τρόπος αντιμετώπισης ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων μέσω της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.

– Νέο θεσμικό πλαίσιο Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

– Κίνητρα για την αναβάθμιση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες

– Λειτουργική ενίσχυση του ΕΟΚΑΝ

– Έλεγχος αθλητικών φορέων από την ΓΓΑ

– Διοργάνωση στην Ελλάδα των «3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού 2021»

 

*Επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού https://gga.gov.gr/grafeio-tupou/deltia-tupou/3367-2021-06-09-14-09-18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.