Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ποιο μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός για την εξέλιξη της πανδημίας, το άνοιγμα και για την εφαρμογή των μέτρων

;

Με τον ιό δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά όχι στο τέλος. Υπάρχει, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προβληματισμός για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. “Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι “το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα» Γι’ αυτό o Πρωθυπουργός ζήτησε «πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.» Κατέστησε επίσης σαφές ότι «θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο» Και κατέληξε: «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη να προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Ποιά επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη;

Χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών τοπικών επιδημιολογικών «εκρήξεων» -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- είναι η νεαρή ηλικία των συμπολιτών μας που προσβλήθηκαν από τον ιό. Είναι κυρίως άτομα ηλικίας 20 έως 36 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα στις περιοχές αυτές αφορούν μικρότερους σε ηλικία συμπολίτες μας, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ποια είναι η δυναμική των εμβολιασμών; Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία»;

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 4.400.000. εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.800.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, (ποσοστό 26,8%) και πάνω από 1.615.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό 15,4%). Αυτή την στιγμή λειτουργούν

1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί λόγω της επιχείρησης εμβολιασμών στα νησιά και της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 300 εμβολιαστικά κέντρα.

Εκτιμάται ότι μέχρι 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%).

Την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα για τους ηλικίας 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34.

Πως εξελίσσεται η επιχείρηση εμβολιασμών στα νησιά;

Χθες ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός σε 40 νησιά. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και σε άλλα 29. Στα υπόλοιπα 19 νησιά θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις τοπικές μονάδες και τη δημιουργία «μονάδων κρούσης», από την ηπειρωτική χώρα που θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένο νησί. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο ενίσχυσης των εμβολιασμών στα νησιά δημιουργούνται δύο εμβολιαστικοί σταθμοί αυξημένης δυναμικότητας, ένας στη Ρόδο, (25 Μαΐου) και ένας στην Κέρκυρα (στις 31 Μαΐου).

Ο εμβολιασμός στα νησιά αυτά θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson. Από σήμερα το βράδυ όλοι οι κάτοικοι, οι διαμένοντες και οι εποχικοί εργαζόμενοι εκεί ηλικίας άνω των 18 ετών θα έχουν πρόσβαση εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι η Κρήτη αντιμετωπίζεται από την Επιχείρηση «Ελευθερία» σαν ηπειρωτική χώρα. Εκεί άλλωστε υπάρχει μία από τις πέντε κεντρικές αποθήκες εμβολίων.

Πως αποτιμάτε την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά;

Οι αποκαλύψεις που σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο και σε ιστοσελίδες έκανε ο κ. Χρ. Καλογρίτσας για τον ρόλο του Ν. Παππά στην επιχείρηση δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ Channel», είναι συγκλονιστικές. Ο μάρτυρας φέρεται να έδωσε στοιχεία από το παρασκήνιο των συναντήσεων και επαφών που είχε το καλοκαίρι του 2016 όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Δήλωσε επίσης αποφασισμένος πως θα δώσει στη δημοσιότητα αποδεικτικά email και sms. Οι αποκαλύψεις του μάρτυρα προκάλεσαν αμηχανία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετές φορές ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε να πυροδοτήσει το κλίμα. Είναι φυσικό βέβαια αφού ο κ. Καλογρίτσας, αν και δήλωσε αριστερός και στρατολογημένος στο ΣΥΡΙΖΑ, εν ολίγοις με αυτά που καταθέτει φοβούνται πως «θα τους κλείσει το σπίτι» ή μάλλον το «μαγαζί»!

Ποια είναι τα στοιχεία που σας κάνουν να το πιστεύετε αυτό;

«Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς» φέρεται να ανέφερε ο κ. Καλογρίτσας, «και μου είπε «καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά»; Εγώ είπα πως «ήλθα μαζί σας». Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανέφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα «ας πάει κι αυτό. Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς…Από τον Παππά είχα πάρει συγκροτημένες οδηγίες. Το ραντεβού έγινε στο Πόρτο Χέλι. Δώσαμε τα χέρια μας. Ήπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε κα φύγαμε. Ήταν και ο Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία .φτιαγμένη», ανέφερε σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Όπως κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας: «Όταν ειπώθηκε ότι με αυτή την εταιρία θα κάνουμε το κανάλι είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες…Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα. Στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος ο Παππάς. Με συγκεκριμένες εντολές.»

Σε ερώτηση του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής Σταύρου Κελέτση αν οι εντολές εστάλησαν γραπτώς, η απάντηση του μάρτυρα ήταν κόλαφος: «Αλλάζαμε sms. Οι φίλοι μας, μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα όμως δεν μίλησα».

Πως σχολιάζετε το αίτημα να παραστεί ο δικηγόρος το Ν. Παππά στην κατάθεση του Χρ. Καλογρίτσα στην Προανακριτική;

Οι διαρκείς προσπάθειες των Παύλου Πολάκη και της Θεοδώρας Τζάκρη με παρεμβάσεις τους να μην καταθέσει ο μάρτυρας, πέφτουν στο κενό ενώ αναδεικνύουν και την απώλεια ψυχραιμίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά ήθη και τις πρακτικές όλων των προηγουμένων προανακριτικών επιτροπών αίτημα να παραστεί ο δικηγόρος Παππά εντός της αιθούσης, μεσούσης της κατάθεσης Καλογρίτσα, κι ενώ πληροφορίες έφεραν τον μάρτυρα να προσδιορίζει τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνον που αποκαλώντας τον «καπετάνιο» του ζήτησε να δώσει το όνομα του στο κανάλι, είναι ενδεικτικό της σύγχυσης και του πανικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έντρομοι από τις αποκαλύψεις, αφενός σπεύδουν να μιλήσουν για ευτελισμό της Προανακριτικής και αφετέρου ζητούν να μπει στην αίθουσα και ο δικηγόρος του Ν. Παππά. Είναι φανερό ότι φοβούνται τη συνέχιση των αποκαλύψεων και εκλιπαρούν τον μάρτυρα, όπως ο Παύλος Πολάκης, να μη «δώσει» τον Νίκο Παππά «στη Δεξιά του Θάνου Πλεύρη».

Ποια είναι η στάση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή;

Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή παρούσα στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή. Υπήρξαν ήδη ξεκάθαρες τοποθετήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και σειρά επαφών με Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της περιοχής. Για το θέμα αυτό και ενόψει των επισκέψεων που πραγματοποιεί σήμερα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χθες συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επισημαίνεται και η συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, η οποία υποδηλώνει το ενδιαφέρον της χώρας μας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.