Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 19 Μαΐου 2021

Σε 240 δόσεις στα χρέη της πανδημίας

Απίστευτες ανακρίβειες για μετάλλαξη του ιού

Καλογρίτσας: Με εκβίαζαν για να γίνει το Documento

Στο κινητό από φέτος οι βαθμοί των Πανελλαδικών

Τι αλλάζει στην ενημέρωση των μαθητών για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων και τις σχολές που εισάγονται;

Για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τόσο για τη βαθμολογία τους όσο και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους. Επιπλέον σχεδιάζονται ανάμεσα στα άλλα:

Για την Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγής:

– Το ψηφιακό απόσπασμα απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

-Ηλεκτρονικές εγγραφές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

-Η ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών θα ολοκληρώνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

-Αναβάθμιση των κυκλωμάτων πρόσβασης των σχολείων στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο:

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

– E-Diplomas: Η διαδικτυακή πλατφόρμα βεβαίωσης κτήσης τίτλου σπουδών ΑΕΙ, που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική εφαρμογή, σχεδιάζεται να επεκταθεί περισσότερο σε Πανεπιστήμια της χώρας, με στόχο να διευκολύνει τους κατόχους τίτλων και τους εργοδότες.

– Ε-University: Αναβαθμίζεται και επεκτείνεται η ψηφιακή υποδομή, τα πληροφοριακά συστήματα και ο ψηφιακός εξοπλισμός των ΑΕΙ.

– Ακαδημαϊκή Ταυτότητα: Μια νέα, «έξυπνη» φοιτητική ταυτότητα, που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση από Αμερική και Ευρώπη;

Οι προοπτικές για φέτος είναι πολύ καλύτερες και τις διατύπωσε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν χθες το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group. Στη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε ότι θα έχουμε φέτος, περισσότερες απευθείας πτήσεις παρά ποτέ από τις ΗΠΑ και αναμένεται σημαντικό ενδιαφέρον και από την Ευρώπη. Επισήμανε, επίσης ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και «δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020. Πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, φέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει το 50%»

Υπάρχει μετάλλαξη του ιού που ενδημεί στο κέντρο της Αθήνας, όπως παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ και αναρτήσεις στο διαδίκτυο;

Τους επιστημονικούς όρους τους ορίζουν οι επιστήμονες και όχι τα ρεπορτάζ. Χρειάζεται υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει τέτοιου είδους μετάλλαξη. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, δεν υπάρχει ούτε “ελληνική” ούτε “αθηναϊκή μετάλλαξη”. Η ονοματοδοσία αυτή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη μετάλλαξη απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Το συγκεκριμένο στέλεχος Β.1.1.318 απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID όπως : Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας.

Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων;

Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων;

Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να έχουν βελτιωθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες, όμως ο ιός είναι εδώ και καραδοκεί. Από τα στοιχεία των ελέγχων παρατηρείται ότι υπάρχει χαλάρωση στη χρήση των μασκών από πλευράς πολιτών και στη μη τήρηση των μέτρων για αποστάσεις και χρήσης εσωτερικών χώρων σε καφέ και εστιατόρια. Για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι για ελέγχους, με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και με τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται να οδηγούνται ακόμη και σε λουκέτο. Είναι ανεπίτρεπτο οι πολλοί επαγγελματίες να συμμορφώνονται με τους κανόνες και κάποιοι άλλοι να τους παραβιάζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος των συναδέλφων τους αλλά και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ποιά νέα στοιχεία για το ρόλο και τις διασυνδέσεις του Νίκου Παππά στην επιχείρηση δημιουργίας «ΣΥΡΙΖΑ Channel», προέκυψαν από τη 2η μέρα κατάθεσης του επιχειρηματία Καλογρίτσα;

Μετά την κατάθεσή του για τον καθοδηγητικό ρόλο του πρώην Υπουργού Νίκου Παππά στη δημιουργία του “ΣΥΡΙΖΑ Channel”, την ώρα που ως αρμόδιος Υπουργός διενεργούσε τον διαγωνισμό για την κατανομή των τηλεοπτικών αδειών, ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας, επανήλθε χθες στην προανακριτική με μια νέα μαρτυρία-καταπέλτη. Δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο Χρ. Καλογρίτσας προχώρησε σε νέες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τους χειρισμούς του πρώην Υπουργού Ν. Παππά, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρουσίασε συγκεκριμένα μηνύματα που είχε ανταλλάξει μαζί του την επίμαχη περίοδο. «Με εκβίασαν να δημιουργήσουμε την εφημερίδα “Ντοκουμέντο” . Πολύ πάνω. Όχι σαν εσάς εδώ. Πολύ πιο ψηλά» κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο και σε ιστοσελίδες ο μάρτυρας. «Ποιοι;» ρώτησε ο Π. Πολάκης και ο Χρ. Καλογρίτσας απάντησε: «Ρώτα το κόμμα σου και μετά ξανακάνε μου την ερώτηση».

Οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα συνεχίστηκαν: «Ξεκινήσαμε αυτή την οργάνωση κι εγώ ήμουν δίπλα τους. Όλα πήγαιναν ρολόι. Φτάσαμε να ξεκινήσουμε με το κανάλι που ετοιμαζόταν να υπάρξει και μια εφημερίδα. Είχα στηρίξει και το “Κόκκινο” (ραδιόφωνο ΣΥΡΙΖΑ). Δίπλα τους ήμουν και οι

ομάδες του Νίκου Παππά δούλευαν στα δικά μου γραφεία. Στη νέα Σμύρνη. Μερικές δεκάδες άτομα. Ο Νίκος Παππάς τους έστειλε».

Ποια μηνύματα έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Πάχνης, στην περιοχή της Ξάνθης, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα;

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ισοπολιτεία και ισονομία στη Θράκη έγινε πράξη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, είναι μία διαρκής προσπάθεια η οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή, όχι μόνο αυτής της Κυβέρνησης αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά». Και κατέληξε: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική έμπρακτα, έτσι ώστε να δίνουμε τις δυνατότητες σε όλα τα Ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Παιδείας προχωρά ύστερα από παραπάνω από μία δεκαετία σε μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και έτσι θα αρχίσει σταδιακά να κλείνει η πληγή αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών, που καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Υπογράμμισε ακόμη ότι «από φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα είναι πραγματικότητα για όλα τα Ελληνόπουλα στη χώρα μας».

Πόσο ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών;

Μια ακόμη δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ για ενίσχυση του Συστήματος Υγείας γίνεται πράξη. Εντός του έτους προκηρύσσεται διαγωνισμός για 4.000 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Η διαδικασία προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος έτους. Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού, ως έκτακτο προσωπικό, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση.

Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή;

Προχωράμε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο μετάβασης σε μία πράσινη οικονομία τόνισε ο Πρωθυπουργός σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Αναφερόμενος στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0”, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι περιλαμβάνει σημαντικότατα κονδύλια για μία σειρά από μεγάλες, μικρές και μεσαίες δράσεις, όπως 450 εκ. για δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθοριστικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, 242 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση εδαφών παλαιών λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, προώθηση ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών μας ύψους 195 εκατομμυρίων, 1 δισ. για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», 475 για στρατηγικές αστικές αναπλάσεις και 450 εκατομμύρια ευρώ για το «Εξοικονομώ Επιχειρώντας». Ο Πρωθυπουργός επέκρινε την αντιπολίτευση για αφηρημένη κριτική, σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. “Θα είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα κόμματα συγκεκριμένα με ποια από αυτά τα προγράμματα, τα σχέδια, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις συμφωνούν ή διαφωνούν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το σχέδιο είναι και καλά δουλεμένο και καλά επεξεργασμένο.

Πότε ενεργοποιείται ο νέος νόμος για την εξόφληση οφειλών σε 240 δόσεις;

Από την 1η Ιουνίου ενεργοποιείται ο νέος νόμος για την εξόφληση οφειλών έως 240 δόσεις γι’ αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται και κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας για 5 έτη με σκοπό ο πολίτης να διατηρήσει την πρώτη κατοικία του. Επειδή ωστόσο

υπάρχει και ένα κρίσιμο μεσοδιάστημα μέχρι τέλος Μαΐου, η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξακολουθεί να προστατεύεται όχι μόνο από πλειστηριασμούς, αλλά και από κάθε άλλο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις περιουσίας κοκ.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό;

1.Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

2.Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στην «ΕΡΓΑΝΗ».

3.Οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία, θα μπορούν να ενταχθούν από τον Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα). Για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα ισχύει η 31η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία επιμέτρησης του προσωπικού τους.

4.Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν, από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας που θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και επιδοτεί τον καθαρό μισθό με 200 ευρώ.

5.Οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμμάν;

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη χθες το πρωί στα Ιεροσόλυμα όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και δήλωσε το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Ισραηλινό συνάδελφό του Gabi Ashkenazi και στη συνέχεια πήγε στη Ραμάλα, όπου είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh. Στη συνέχεια ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Αμέσως μετά μετέβη στο Αμμάν όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό συνάδελφό του, κ. Safadi.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εξέφρασε τη θέση ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασε με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσε επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Τόνισε ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό προκειμένου να βρεθεί λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.