Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 6 Μαΐου 2021

Τι σηματοδοτεί το ρεκόρ των 108.576 εμβολιασμών κατά του κορονοϊού μέσα σε μία μέρα την Τετάρτη;

Η διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού δεν αποσπά μόνο τα θετικά σχόλια των πολιτών για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά πλέον ανεβάζει ταχύτητα. Χθες Τετάρτη η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ στους εμβολιασμούς, φτάνοντας τον στόχο που είχε τεθεί για 100.000 μέσα σε μία μέρα. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση αποτέλεσμα της συνεχούς ενδυνάμωσης του εμβολιαστικού μηχανισμού. καθώς ήδη λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

Έχουν πραγματοποιηθεί 3.309.788 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.272.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%, ενώ χθες περισσότεροι από 1.000.000 είχαν εμβολιαστεί και με δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Οι εμβολιασμοί δεν αλλάζουν μόνο το υγειονομικό τοπίο της χώρας, υψώνοντας το τείχος ανοσίας. Οι εμβολιασμοί και ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο οργανώνονται και διενεργούνται, κάνουν τον πολίτη να γνωρίσει ένα κράτος που δεν έχει συνηθίσει: ένα σύγχρονο κράτος που τον κάνει υπερήφανο.

Υπάρχει επάρκεια self-tests ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα;

Η επανεκκίνηση των δια ζώσης μαθημάτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, την ερχόμενη Δευτέρα, βρίσκει τα μέσα πρόληψης κατά του κορονοϊού, σε απόλυτη επάρκεια σε όλη τη χώρα.

Από τα φαρμακεία όλης της χώρας μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό μπορούν να προμηθευτούν το self-test, που πρέπει να κάνουν την Κυριακή. «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν τα self-tests σε μεγάλη κλίμακα. Όταν ανοίξαμε τα Λύκεια δώσαμε σε όλους τους μαθητές self-tests, ώστε να μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους δύο φορές την εβδομάδα» ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times. «Μέσω των self-tests ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε περιπτώσεις ασυμπτωματικών, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι απαραίτητο να πραγματοποιεί τέστ δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Κυριακή και Τετάρτη, όπως με επιτυχία κάνουν ήδη από την επιστροφή τους στα μαθήματα οι μαθητές λυκείου.

Ποιες δραστηριότητες επανεκκινούν τις επόμενες μέρες;

Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 αποφασίστηκε ότι:

– Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

– Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

– Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

– Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

– Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Τι σημαίνει η επιτυχής δημοπρασία του 5ετούς ελληνικού ομολόγου;

Πρόκειται για μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο των FT. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα ζητούσε 3 δισ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία αποτελεί πλέον εγγύηση σταθερότητας και όχι φόβητρο και παράγοντα αστάθειας για τις αγορές.

Είναι η 3η φορά μέσα στο 2021 που η Ελλάδα απευθύνεται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές. Μέσω της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Χθες πραγματοποιήθηκε και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά την οποία σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του, είπε ότι το 8ωρο έχει χαθεί αλλά με το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση θα χαθεί και «θεσμικά». Πώς το σχολιάζετε;

Αφενός συστήνουμε στον κ. Τσίπρα να περιμένει να δημοσιοποιηθεί πρώτα το νομοσχέδιο, να το διαβάσει και μετά να το κρίνει. Αφετέρου, η 5ετής παραμονή του στην εξουσία συνδυάστηκε με μία ανερμάτιστη πολιτική για τα εργασιακά ζητήματα. Έστω και εκ των υστέρων ομολογεί την κατάσταση.

Τι έκανε για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά και σύγχρονα προβλήματα στην αγορά εργασίας, όπου η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία δίνει και παίρνει, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος; Πώς απαντάει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία σε όλον τον κόσμο;

Η απάντηση είναι με συνθήματα του 19ου αιώνα ή υιοθετώντας ρυθμίσεις που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Κι όλοι ξέρουν ότι στην Ευρώπη έχουν θεσπιστεί οι πιο φιλικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ θα εκσυγχρονίσει τον μηχανισμό εφαρμογής του ωραρίου, προς όφελος του εργαζόμενου και κατά της ανομίας και της μαύρης εργασίας. Θα απαντήσει σε ζητήματα της εποχής, όπως η τηλεργασία, θεσπίζοντας και το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

*Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται ειδικές πρόνοιες για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση. Οι πέντε άξονες επισυνάπτονται.

Πώς ερμηνεύετε την απόφαση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη των Ποδέμος, του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, να αποχωρήσει από την πολιτική μετά την ήττα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης;

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έλεγε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη -παρέα φυσικά με τον πολιτικό και ιδεολογικό συνοδοιπόρο του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο εμφανιζόταν αγκαλιά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα το 2015.

Τελικά ο 42χρονος ηγέτης των Ποδέμος ανακοίνωσε προχθές ότι εγκαταλείπει την πολιτική, έχοντας ηττηθεί. Το κύμα λαϊκισμού που σάρωνε την Ευρώπη, κόπασε. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα. Ο κ.Τσίπρας δεν λέει να το καταλάβει. Εξακολουθεί να ποντάρει στον λαϊκισμό, στο «όχι σε όλα», στις ανέξοδες υποσχέσεις και στα ψέματα. Μένει καθηλωμένος σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα από αυτά που πήρε στις εκλογές αλλά επιμένει στο ίδιο τροπάρι. Ίσως επειδή είναι το μόνο που ξέρει να κάνει.

Πόσο επίκαιρο παραμένει, 11 χρόνια μετά, το μήνυμα από τον εμπρησμό στη Marfin, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις πολίτες;

Στις 5 Μαΐου 2010, ύστερα από εμπρησμό με βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων μια έγκυος, ενώ υπήρξαν και 21 τραυματίες. «Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Έντεκα χρόνια από τη μαύρη ημέρα που στιγμάτισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε σε ανάρτηση του χθες Τετάρτη ο Πρωθυπουργός.

Να υπενθυμίσουμε ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως μια ελάχιστη ηθική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα θύματα, το Δημόσιο παραιτήθηκε οριστικά και αμετάκλητα από την δυνατότητα αναίρεσης στην απόφαση που αφορά την αποζημίωση των δικαιούχων μετά τον εμπρησμό της Marfin.

Είναι όμως θλιβερό και απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας επέδειξαν δισταγμό στο να καταδικάσουν με σαφή και καθαρό τρόπο -χωρίς «ναι μεν αλλά»- την εγκληματική εκείνη ενέργεια και τους αυτουργούς της.

Ποιο μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία, μέσω του συνεδρίου των Financial Times;

«Έχουμε εξωτερική πολιτική που χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο The Global Boardroom, των Financial Times. Διεμήνυσε ότι «υπάρχει ετοιμότητα να συζητήσουμε με την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως θέτουμε πολύ ξεκάθαρα όρια ως προς το ποια συμπεριφορά μπορεί να γίνει αποδεκτή και ποια όχι».

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη;

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία καθώς και 260 τεμένη.

Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.