Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 23 Μαρτίου 2021

Α. Για πανδημία, εμβολιασμούς, τεστ.

1.Πως θα συμβάλουν τα self test στη συνολική επιδημιολογική επιτήρηση, με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό; Θα χορηγούνται δωρεάν για τους πολίτες από τα φαρμακεία;

Η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των test για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών. Τα τέσσερα self test τον μήνα που παρέχει η Κυβέρνηση σε κάθε πολίτη, θα γίνονται εύκολα στο σπίτι, θα παρέχονται δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο. Να σημειωθεί ότι, μαζί με το self test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

Τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση του αποτελέσματος σε συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στόχος είναι τα τεστ να δηλώνονται, ώστε να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν να ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ό,τι άλλο προβλέπεται. Οι λεπτομέρειες για όλα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

*Επισυνάπτονται χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self test

2. Ανάρτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τα self test.

Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που θα διαθέτει δωρεάν η Πολιτεία σε κάθε πολίτη, βρίθει για άλλη μια φορά από fake news και ανεφάρμοστες προτάσεις με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης γύρω από κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Το έχει κάνει κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κάνει ξανά σήμερα.

Όπως υπονόμευε, για παράδειγμα, εξαρχής την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού -και διαψεύστηκε από την επιτυχία της- έτσι επιχειρεί και τώρα να προκαλέσει καχυποψία και αμφισβήτηση μεταξύ των πολιτών για μια εμφανώς θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Θα διαψευστεί για άλλη μια φορά.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για να τα καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει να εκτίθεται, τα εξής:

1) Τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορονοϊού. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού αποτελεί, άλλωστε, εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας.

2) Πριν από την Ελλάδα χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελβετία τα έχουν ενσωματώσει πολύ πρόσφατα στις εθνικές τους στρατηγικές testing, με μια κρίσιμη διαφορά: τα διαθέτουν μόνο εμπορικά ενώ η Ελλάδα πρωτοπορεί ανοίγοντας τόσο τη δωρεάν διανομή με κρατική δαπάνη σε κάθε πολίτη όσο και την εμπορική τους διάθεση.

3) Η αντιπρόταση για συνταγογράφηση 4 pcr test το μήνα σε κάθε πολίτη που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για δύο λόγους: α) θα στοίχιζε τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους και β) δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι, ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτόδεντρα, δεν υπάρχουν εργαστήρια για να πραγματοποιούν τόσα πολλά pcr test καθημερινά. Αποτελεί δηλαδή ευχολόγιο.

4) Όπως έχουμε ήδη πει από το Σάββατο, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό τεστ το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα (που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

5) όσο για την προμήθεια των τεστ, προφανώς θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως απαιτεί η συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα και με απόλυτη διαφάνεια και πάντα με τις προδιαγραφές που θα εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Τελικά, ο πραγματικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι η διάθεση δωρεάν ατομικών τεστ είναι μια πραγματικά αναγκαία και αποτελεσματική πολιτική που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας.

3.Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών;

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. εντείνεται. Η Κυβέρνηση απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, όμως, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών ανταποκρίθηκε.

Στο πιο κρίσιμο στάδιο του «πολέμου» με την πανδημία, του πολέμου της γενιάς μας, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι άνθρωποι που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας, για υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Το Υπουργείο Υγείας προχωράει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική.

*Επισυνάπτεται αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με ερωτήσεις και απαντήσεις για την επίταξη υπηρεσιών

4.Πως εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού και πως θα ανταποκριθεί ο μηχανισμός στις αυξημένες δόσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα;

Από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1.465.000 εμβολιασμοί και πάνω από 997.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. Οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν πολύ περισσότερο τον επόμενο μήνα. Για το σκοπό αυτό ο εμβολιαστικός μηχανισμός θα ενισχυθεί με την δημιουργία άλλων 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την 1η του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο, ενώ θα ενεργοποιηθούν και άλλοι δύο μέγα-εμβολιαστικοί σταθμοί στο Ελληνικό και στο Περιστέρι.

5. Ποιες ομάδες του πληθυσμού παίρνουν σειρά στον εμβολιασμό και πως αναμένεται να εξελιχθούν οι ροές εμβολίων προς τη χώρα μας;

Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού, για τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου της ομάδας Α. Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού και από χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών όπως μεταμοσχευμένοι και άτομα τα οποία υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, αναμένεται να ολοκληρωθεί -τουλάχιστον με την πρώτη δόση- έως τις αρχές Απριλίου. Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλιακή ομάδα 65-69.

Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις για το μήνα Απρίλιο, αναμένονται περισσότερο από 1.100.000 δόσεις από την Pfizer, 450.000 δόσεις από την AstraZeneca, πάνω από 100.000 δόσεις από την Moderna και 70.800 δόσεις από τη Johnson&Johnson.

6. Οι διαδηλώσεις αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, εστίες υπερμετάδοσης και φαίνεται πως έχουν συμβάλλει στην έξαρση που παρατηρείται τώρα. Όμως ο κ.Τσίπρας επιμένει.

Ο κ. Τσίπρας τον Φεβρουάριο, έδωσε το σύνθημα της συμμετοχής σε διαδηλώσεις λέγοντας ότι «δέχεται το ρίσκο» της υπερμετάδοσης του ιού. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ. Συνολικά έγιναν από τις αρχές Φεβρουαρίου 632 συγκεντρώσεις και πορείες σε ολόκληρη τη χώρα. Εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας και με την πίεση στο Σύστημα Υγείας να αυξάνεται, είχαμε 14 πορείες την ημέρα στην επικράτεια και 4 πορείες την ημέρα στην Αθήνα. Σε όλες συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές και

υποστηρικτές ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε και στήριξε μήνυμα συλλογικής παραβίασης των μέτρων προστασίας. Αγνόησε τον θανατηφόρο κίνδυνο στον οποίο εξέθετε εκατομμύρια πολίτες. Προσέβαλε τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Προσέβαλε όσους πειθαρχούν στα μέτρα και υπομένουν τους περιορισμούς. Δεν σεβάστηκε τους μαγαζάτορες και τους εργαζόμενους που περιμένουν πως και πως το άνοιγμα της οικονομίας, τους μαθητές που θέλουν να γυρίσουν στα θρανία. Πρόκειται, για μια απολύτως κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον στο κομματικό συμφέρον. Με μόνο σκοπό να υπάρξουν οι νέοι «αγανακτισμένοι», πήρε το ρίσκο να πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι, όπερ και εγένετο. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει ο κ. Τσίπρας και την ευθύνη των πράξεών του. Αντ’ αυτού πηγαίνει στα νοσοκομεία και ζητάει και τα ρέστα!

7. Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πως το αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση;

Είναι θέμα κοινωνικής και ηθικής ευθύνης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο. Κάνουμε έκκληση σε όλους να κάνουν το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για υποχρεωτικό testing, δύο φορές την εβδομάδα, όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτή την έκκληση θα την ακούσουν όλοι οι υγειονομικοί, παίρνοντας και το παράδειγμα από τους χιλιάδες συμπολίτες μας μεγάλων ηλικιών, που ήδη εμβολιάζονται. Σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών επισημαίνεται ότι μόλις το 0,2% των εμβολιασθέντων και με τις δύο δόσεις των εμβολίων έχουν νοσήσει. Και όσοι νόσησαν ήταν είτε ολιγοσυμπτωματικοί είτε τελείως ασυμπτωματικοί.

Β. Ψηφιοποίηση του Κράτους

1. Τι σημαίνουν για τον πολίτη όσα έγιναν στην ψηφιοποίηση του κράτους στον ένα χρόνο από όταν άρχισε να λειτουργεί το gov.gr;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Η χώρα μας περνάει σε μια άλλη εποχή. Μέσα στην κρίση που προέκυψε από την πανδημία, η Κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Σε ένα χρόνο, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες από το gov.gr υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.130. Έγιναν 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκδόθηκαν 155.000 ληξιαρχικές πράξεις, 3 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις και 1 εκατομμύριο πιστοποιητικά δημοτολογίου. Γράφτηκαν 1.700.000 πολίτες στην άυλη συνταγογράφηση και εκδόθηκαν 12 εκατομμύρια άυλες συνταγές. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον άψογο τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε ψηφιακά και πραγματοποιείται με επιτυχία το τεράστιο εγχείρημα της πραγματοποίησης των εμβολιασμών -για το οποίο μιλούν με επαινετικά λόγια σε όλο τον κόσμο- τότε πράγματι μπορούμε να μιλάμε -όπως τόνισε χθες σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση. Υποθέσεις που απαιτούσαν τη μετάβαση του πολίτη σε κρατικές υπηρεσίες λύνονται τώρα από το κινητό

ή τον υπολογιστή του καθενός. Μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρούν ταλαιπωρία και προσφέρουν χρόνο σε όλους.

Να επισημάνουμε ότι την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησε η ηλεκτρονική δήλωση απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας, μπήκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας πολιτών-Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω sms ή email για ζητήματα που τους αφορούν και επεκτάθηκε το MyConsulLIve σε ακόμη περισσότερες Πρεσβείες και Προξενικές αρχές, ώστε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις χωρίς φυσική παρουσία.

Γ. Για την έκθεση Μπορέλ

1.Πως κρίνετε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. που αφορά την Τουρκία;

Η ελληνική πλευρά κρίνει την έκθεση ισορροπημένη και θετική, καθώς περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αν και υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: Αφενός στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά. Αναφέρεται μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της Ε.Ε. και κρατών-μελών της. Το ενδεχόμενο αυτό, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία να επιστρέψει σε μια προοπτική συνεργασίας και να αποφευχθεί μια αρνητική δυναμική.

Όσον αφορά την λεγόμενη θετική ατζέντα αναφέρεται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί τμηματικά και κυρίως με τρόπο αναστρέψιμο και ότι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Τουρκία θα δείξει εποικοδομητική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η έκθεση είναι ξεκάθαρη ως προς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ότι δηλαδή, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εάν δεν βρεθεί λύση από τα δύο μέρη το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό η έκθεση αναφέρεται στα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, επισημαίνοντας ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν με τη βία στην Ε.Ε., κάτι που αποτελεί για ακόμη μια φορά αναγνώριση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Επίσης, γίνεται αναφορά στη διακοπή των επιστροφών προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά που είναι υποχρέωσή της με βάσει τη Κοινή Δήλωση.

Υπάρχουν, ωστόσο, ελλείψεις. Δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Δεν

υπάρχει, επίσης, αναφορά στο «casus belli». Σε κάθε περίπτωση τα θετικά στοιχεία υπερτερούν των όποιων ελλείψεων.

Αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, παρά τα θετικά βήματα και ότι απαιτείται χρόνος για να αξιολογηθεί αν η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και αξιόπιστη. Ως εκ τούτου, οι διάφορες επιλογές, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, διέπονται από τις αρχές της αιρεσιμότητας, αντιστρεψιμότητας και αναλογικότητας.

Δ. Για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

1. Θα επιτραπεί σε πολίτες να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου;

Ολοκληρώνονται τις μέρες αυτές οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου που θα γίνει φέτος αφενός με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία και αφετέρου με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό -όπως και κάθε πολίτης- θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την Ε.Ρ.Τ.. Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία και όλα μαζί θα εκπέμπουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πορεύεται με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες. Μιας χώρας ελκυστικής και εξωστρεφούς, που είναι περήφανη για την Ιστορία της και χτίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ε. Για την Παιδεία

1. Τι απαντάτε στο ΣΥΡΙΖΑ που σας κατηγορεί ότι κρύβατε συμβάσεις με την Cisco και ότι δώσατε τα προσωπικά δεδομένα μαθητών;

Το θράσος, η υποκρισία και η άγνοια του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν. Διαβάζοντας τις συμβάσεις για την τηλεκπαίδευση, η Κυβέρνηση εξασφάλισε τη δυνατότητα, για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, να κάνει χρήση σημαντικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021. Και μάλιστα με τρόπο που η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει ως απολύτως συμβατό µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Γνωμοδότηση 4/2020 (7.9.2020): https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/prakseisArxis/gnomodotisi-se-shesi-me-ti-syghroni-ex-apostaseos-ekpaideysi-stis

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως χθες βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και αυτό γιατί:

-Επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να προσφέρει χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο ποιοτική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείται διεθνώς, απολύτως δωρεάν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021.

-Ενώ από την αρχή της πανδημίας η Αξιωματική Αντιπολίτευση πολεμά λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και μάλιστα τη χρήση λογισμικού από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπέγραψε το 2019 (4 και 5 Ιουλίου) τις συμβάσεις για το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και μάλιστα επέλεξε να αγοράσει προϊόντα και εξοπλισμούς τηλεδιάσκεψης της συγκεκριμένης εταιρείας (!)

-Όλες οι θεωρίες συνομωσίας που συστηματικά καλλιεργούσε περί δήθεν έλλειψης εγγυήσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατέπεσαν για άλλη μια φορά με τρόπο εκκωφαντικό.

-Ενώ οι ίδιοι δήθεν κόπτονται για τα προσωπικά δεδομένα, για την προστασία των οποίων έχουμε λάβει ιδιαίτερη μέριμνα με επιπλέον προστατευτικό πλαίσιο, δεν είχαν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών όταν ήταν Κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -αλλοπρόσαλλα όπως πάντα- ως Αντιπολίτευση πολεμάει λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και τη χρήση λογισμικού της συγκεκριμένης εταιρείας, και ως Κυβέρνηση αγόραζε άδειες και προϊόντα τηλεδιασκέψεων της συγκεκριμένης εταιρείας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.